Home / Reisinformatie / Europa / Kroatie / Kindvriendelijke en mooiste zandstranden in Kroatië op het eiland Rab

Kindvriendelijke en mooiste zandstranden in Kroatië op het eiland Rab

Denk jij dat de stranden in Kroatië alleen bestaan uit van die ellendige kiezeltjes? Er zijn gelukkig uitzonderingen! Kroatië kent namelijk drie prachtige eilanden met diverse heerlijke zandstranden. Ik heb het eiland Rab voor jullie verkend (met tientallen zandstranden), het groenste eiland van het gehele eilandenrijk. In dit blog geef ik je een overzicht van vijf van die stranden; natuurlijk de bekendste, maar ook de afgelegen baaien waar je nauwelijks toeristen treft.

Rab Croatia beach Pudarica

Mooiste kiezel- en zandstranden in Kroatië op het eiland Rab

Drukte op Paradise Beach in Lopar (zandstrand)

Ik begin met de stranden in het grootste en meest toeristische stadje, namelijk Lopar. Het plaatsje kent maar liefst 22 zandstranden, waarvan Paradise Beach de bekendste is. Dit strand strekt zich uit over 2 kilometer en heeft alle voorzieningen die je maar kunt bedenken: vele restaurants, (verhuur)bedjes, (hete) speeltuinen, winkels, stormbanen en vanaf de parkeerplaats ben je binnen enkele minuten op het strand. Ideaal voor een strandvakantie in Kroatië.

De golven zijn laag en het water is lang ondiep. Bij eb kun je zelfs lopend het kleine eilandje aan de overkant bereiken, wat toch 350 meter verder ligt. Met dit soort kenmerken valt het natuurlijk te verwachten dat dit een populaire en daardoor drukke locatie is. Paradise Beach zit vol met families en is qua drukte vergelijkbaar met ons eigen Scheveningse strand op een mooie zomerdag.

Dat komt waarschijnlijk ook omdat er een grote camping aan het strand ligt. Voor mij persoonlijk is Paradise Beach iets te massaal, maar als je in het voor- of naseizoen op Rab bent, dan zou ik het zeker aandoen! Mocht je dit zandstrand in Kroatië bezoeken, maak even een stop bij het viewpoint waar je een adembenemend uitzicht hebt over de wijde omgeving. Het punt staat aangegeven vanaf de weg, nabij de rood/blauwe blokkade. Nog een laatste tip: als je nog eens 200 meter daarvoor stopt (er is een kleine parkeerplek) en de trap omhoog gaat, wacht je daar een nóg mooier uitzicht waar bovendien helemaal niemand is!

Rab Croatia Paradise beach

Het familiestrand Mel (zandstrand)

Het strand van Mel is niet zo paradijselijk als Paradise Beach, maar wel een goed alternatief als je een zandstrand zoekt dat minder massaal bezocht wordt. Mel heeft een lang zandstrand, slechts enkele restaurantjes, één winkeltje en een volleybalveldje. Ook hier is het water tientallen meters ondiep en zijn er geen hoge golven. Je kunt direct aan het strand parkeren, wat ook gelijk een nadeel is qua uitzicht. Op Mel zie je voornamelijk families die genieten van dit heerlijke strand.

Rab Croatia Mel beach

De idyllische baaien van Pudarica (fijne kiezelstenen)

Het eiland Rab kent naast de fijne zandstranden, natuurlijk ook kiezelsteenstranden. Een aantal van deze stranden zijn zó mooi, dat ze evengoed niet mogen ontbreken in deze lijst. Ik geef je allereerst mijn eigen favoriet: de baaien van Pudarica.

Hier vind je meerdere baaien (die je vaak helemaal voor je zelf hebt) met een heldere azuurblauwe zee en een heel fijn wit kiezelstenen-strand. Bovendien mogen de boten hier niet op volle vaart varen vanwege het aangrenzende natuurgebied. Het lijkt net of je op een tropisch bounty-eiland zit aan de andere kant van de wereld, oprecht een paradijselijke plek. Wat mij betreft een van de mooiste stranden in Kroatië.

Rab Croatia beach Pudarica
Rab Croatia beach Pudarica

Je komt er door richting Beachclub Santos te rijden. Je stopt echter 1 baai verder (richting de veerboot) en loopt dan een minuut of tien door een verlaten wijnveld naar de zee. Een weetje tussendoor: toen het toerisme opkwam op Rab, zijn de meeste landerijen verlaten voor werk in toerisme. Met kleine kinderen die nog niet zelf lopen, is het misschien een lange tocht, maar het is de moeite absoluut waard! Mocht de eerste baai toch nog te druk voor je zijn: als je nog even doorloopt vind je nog vele andere baaien. Ook hier is het water ondiep, maar niet zo lang als bij de zandstranden. Twee tips die ik graag met je deel: neem waterschoentjes mee, want de fijne kiezelsteentjes kunnen toch scherp zijn, en kies de eerste baai indien je gebruik wil maken van de faciliteiten van Beachclub Santos (toilet, opwarmen fles e.d.).

Rab Croatia beach Pudarica

Stolac, om de hoek bij Lopar (zandstrand)

Het strand van Stolac is wat lastiger te bereiken, waardoor het minder druk is dan het bekende Paradise Beach. Je kunt hier komen met de auto (een wat moeilijker begaande weg omhoog) waarna je vervolgens zo’n 15 minuten naar beneden moet wandelen tot het strand, of je kunt er per boot komen. Ook Stolac bestaat weer uit meerdere idyllische baaien, waarvan het goed is om te weten dat de eerste drie stranden voor nudisten zijn bedoeld.

Bij Stolac heb je uitzicht over het bijzondere eiland Goli Otok. Hier hebben tijdens beide Wereldoorlogen vele gevangenen vastgezeten, lange tijd is het eiland zelfs strikt geheim geweest. Je kunt het inmiddels bezoeken, trek daarvoor een halve dag uit. Vanaf Rab Town en Lopar vertrekken dagelijks enkele boten, maar je kunt natuurlijk ook een taxi-boot nemen. Als je niet besluit om naar Stolac te gaan, dan is het wel de moeite waard om langs de weg daarboven te rijden voor het viewpoint waarvandaan je de diverse baaien ziet liggen.

Rab Croatia viewpoint Lopar
Rab Croatia beach Stolac

Midden in de natuur in je eigen privébaai in Suha Punta (kiezelstrand)

Het eiland Rab kent ook een uitgestrekt natuurgebied waar je kunt wandelen, mountainbiken en allerlei andere sporten kunt uitoefenen. Hier zijn echter ook tientallen baaien waar je in de schaduw van de bomen van het strand kunt genieten. Deze baaien zijn rotsachtig en de stranden bestaan uit grove kiezelstenen. Bovendien zijn de baaien klein en daardoor wordt het sneller diep (voornamelijk in het tweede gedeelte van Suha Punta). Je ziet hier voornamelijk oudere mensen en families met grotere kinderen. Qua faciliteiten kun je terecht bij een hotel met restaurant aan het strand, waar zich ook een openbare buitendouche en speeltuin bevinden.

Rab Croatia beach Suha Punta
Rab Croatia beach Suha Punta

Praktische tips voor een bezoek aan de stranden van Rab

Kroatië is een sterk opkomende bestemming voor families met kinderen. Je kunt er rechtstreeks naartoe rijden (1.400 kilometer vanaf Utrecht tot de haven), maar het is ook het overwegen waard om deze afstand met het vliegtuig te overbruggen en vervolgens ter plekke een auto te huren. Vanaf vliegveld Zagreb ben je namelijk al in 2,5 uur in de haven van Stinica, waarna je in 20 minuten naar Rab vaart. Je kunt Rab eenvoudig combineren met een bezoek aan andere eilanden in de omgeving.

Het eiland Rab heeft mij werkelijk verrast. Niet alleen heeft het fantastische, hagelwitte stranden met een helderblauwe zee, je wordt er ook getrakteerd op prachtige vergezichten, een pittoresk Middeleeuws stadje Rab Town, heerlijk Mediterraans eten en een vriendelijke bevolking. Ik kan Kroatië van harte aanbevelen als bestemming!

rab kroatie

Gezin op Reis bezocht Rab op uitnodiging van Tourist Community of the Town of Rab, www.rab-visit.com. Lees ook onze andere blogs over Kroatië met kinderen of check direct onze tips voor kindvriendelijke hotels in Kroatië

Dit blog is geschreven door Mirella Doss – eventmanager – reislustig & Azië-gek – ashtanga yoga – vega & koken – moeder van Jonah

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top