Wat is er leuker dan verrast worden door een bestemming? Het overkwam blogger Esmeralda en haar gezin in Zaragoza in Spanje, want ze vielen als een blok voor deze historische stad. In dit blog vertellen we je waarom Zaragoza met kinderen zo’n toffe bestemming is! Misschien kies je voor je volgende stedentrip in Spanje dan wel een keer voor Zaragoza in plaats van voor de bekendere favorieten zoals, Barcelona met kinderen, Madrid met kinderen of Valencia met kinderen.
Zaragoza: tussenstop of stedentrip?
Ik zal het eerlijk zeggen: in eerste instantie kozen we Zaragoza uit praktische overwegingen bij het plannen van onze reis naar Spanje. Na ons verblijf in Baskenland zouden we naar de Costa Dorada rijden en waren we op zoek naar plek om tussendoor te overnachten. Na anderhalve week kamperen waren we wel toe aan een goed bed en een wasmachine en zo hoefden we geen hele dag in de auto te zitten.
Als je dan op de kaart kijkt, kom je dus uit bij Zaragoza. We besloten er twee nachtjes van te maken, zodat we ook nog een dagje konden rondkijken in de stad. En dat was achteraf gezien veel te weinig, want Zaragoza bleek zo leuk dat we er nog wel een paar dagen aan vast hadden willen knopen.
De stad heeft een heel compact en knus centrum, dat grotendeels autovrij is, zodat je het makkelijk wandelend kan verkennen. Overal waar je kijkt, zie je prachtige oude gebouwen en ondanks dat Zaragoza de op vier na grootste stad van Spanje is, voelt dat niet zo. Er hangt een hele relaxte sfeer, de inwoners zijn vriendelijk en het is niet overspoeld door toeristen.
Een stukje historie van Zaragoza
Zaragoza is een eeuw voor Christus gesticht door de Romeinen onder leiding van keizer Caesar Augustus. Bescheiden als hij was, noemde hij de stad naar zichzelf: Caesarea Augusta. Aan het begin van de achtste eeuw veroverden de Moren de stad, om die in 1118 weer kwijt te raken aan de Christenen. Die hernoemden de stad Caragoza en maakten er de hoofdstad van het koninkrijk Aragon van.
In de jaren die volgden, kwam de stad zwaar onder vuur, onder meer door de belegering door Napoleon tijdens de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog. Er heerste armoede en veel inwoners kwamen om door de oorlog, ziektes en honger. Uiteindelijk herstelde de stad halverwege de negentiende eeuw en bloeide Zaragoza op als handelscentrum. In 2008 vond de Wereldtentoonstelling plaats in Zaragoza, wat de stad wat bekender maakte.
Toch is Zaragoza nog steeds een stuk minder populair bij toeristen dan bijvoorbeeld Barcelona en Madrid en dat terwijl er meer dan genoeg te doen is voor een stedentrip met kinderen. We vertellen je wat je kan doen in Zaragoza met kinderen!
Uit eten in Zaragoza met kinderen
We hebben de mazzel een kind te hebben die altijd ervoor in is om iets nieuws te proeven en veel lust. Van een tafel vol tapas worden we alle drie heel gelukkig en dus trokken we op onze eerste avond in Zaragoza naar El Tubo, de tapaswijk van de stad.
De naam El Tubo betekent letterlijk “buis” en dat verwijst naar de smalle straatjes in de wijk. De meeste restaurantjes hebben dan ook alleen een smal terras aan de straat en vaak staan er hoge tafels met krukken. Niet zo handig met kleine kinderen, maar gelukkig is er ook een aantal restaurants met een binnenplaats.
Wij belandden bij El Patio del Plata, in een heerlijke binnentuin met gezellige zitjes, Spaanse muziek, en gekleurde lichtjes. Op de kaart geen heel uitgebreide keuze aan bijzondere tapas, maar wel onze favorieten: patatas bravas, inktvisringen, gevulde pepers en kroketjes in allerlei verschillende smaken. Je zit hier echt heerlijk, de bediening is vriendelijk en er hangt een relaxte sfeer. Naast tapas staan er ook hamburgers op het menu en ook die zagen er goed uit.
Dat de Spanjaarden niet houden van vroeg avondeten is je misschien wel bekend en ook in Zaragoza wordt het pas rond half 10 echt druk in de restaurants. Wil je eerder eten met kinderen, houd er dan rekening mee dat veel restaurants en tapasbars pas om 20.00 uur opengaan.
Vind je dit te laat, dan is een goed idee om mee te gaan in de lokale gewoontes en ’s middags uitgebreider en warm te lunchen. Veel restaurants bieden een menu del dia aan: meestal twee gangen waarbij je kan kiezen uit drie of meer gerechten, voor een schappelijke prijs rond een tientje.
Op onze tweede avond in Zaragoza gooiden we het over een andere boeg en gingen we voor Mexicaans eten. Op de gok reserveerden we een tafeltje bij Distrito Mexico in het centrum. Dat pakte goed uit, want we aten er superlekker, authentiek Mexicaans eten. Met, volgens Cas, de lekkerste taco’s ooit. Wel heel pittig, dus als je daar niet van houdt, zou ik er niet gaan eten!
Zijn je kinderen niet zulke makkelijke eters? In Zaragoza zagen we verbazend veel pizzeria’s en natuurlijk zijn de bekende fastfoodketens er ook te vinden. Nog twee tips die je moet onthouden: de empanadas om af te halen van Empanadas Malvon voor een snelle lunch en het heerlijke ijs van Amorino!
Kindvriendelijke accommodatie in Zaragoza
Wij verbleven twee nachten in Aparthotel Los Girasoles tijdens onze mini stedentrip Zaragoza. Een betere keuze hadden we niet kunnen maken, want hoewel het geen goedkope accommodatie was (zo’n 150 euro per nacht) was het perfect.
Het Aparthotel Los Girasoles heeft hotelkamers en appartementen en ligt in hartje centrum, op loopafstand van de meeste bezienswaardigheden en restaurants. Wij verbleven in een familie-appartement met twee slaapkamers, een badkamer, woonkamer en keuken. Omdat het erg warm was toen we in Zaragoza waren, was de goede airco heel prettig. Ook fijn na twee weken rondreizen: de wasmachine en het droogrek!
Het voordeel van een aparthotel is natuurlijk dat het de voordelen van een appartement combineert met de voorzieningen van een hotel. In Aparthotel Los Girasoles kan je ook ontbijten (een uitgebreid buffet op de bovenste verdieping, met uitzicht op de kathedraal) en er is zelfs een klein zwembad. Parkeren kan in de parkeergarage bij de accommodatie.
Toch liever een hotel? Check dan deze hotels met familiekamer in Zaragoza.
Wat te doen in Zaragoza met kinderen?
Basilica de Nuestra Senora del Pilar
Barcelona heeft de Sagrada Familia, maar de inwoners van Zaragoza zijn minstens net zo trots op hun kathedraal, de Basilica de Nuestra Senora del Pilar of kortweg “El Pilar”. En dat snapten we wel, want indrukwekkend is El Pilar zeker!
Als je de brede winkelstraat Calle Afonso l uitloopt, kom je uit op de Plaza del Pilar, een plein van wel 1,5 kilmeter breed. Het eerste wat je daar opvalt is de enorme kathedraal, met op de hoeken vier grote torens vol gekleurde mozaïek en in het midden een aantal grote koepels.
El Pilar is niet alleen van buiten mooi, maar ook zeker de moeite waard om van binnen te bekijken. Wij kwamen overigens wel met een stijve nek naar buiten, want de koepels zitten vol met schitterende fresco’s van Goya. Met een lift kun je ook naar boven in de koepel. Helaas mocht dat niet toen wij er waren door de geldende coronamaatregelen, maar ik weet zeker dat het uitzicht geweldig moet zijn.
Je bezoekt El Pilar het beste vroeg in de ochtend of in de avond, want het is een populaire plek bij de Spanjaarden, die het als een bedevaartsoord zien omdat Maria hier verschenen zou zijn. Let op dat je niet te bloot gekleed bent en dat je geen foto’s maakt, dit wordt je door de lokale bevolking niet in dank afgenomen!
Tip: de Plaza del Pilar is autovrij en je kan er heerlijk op de trappen genieten van een ijsje met uitzicht op de kathedraal en de straatartiesten op het plein. Neem er zeker ook ’s avonds een kijkje, want dan is de kathedraal prachtig verlicht. En vergeet niet ook naar de achterkant te gaan, je kunt dan lopend de brug over de Ebro oversteken voor het allerbeste uitzicht op El Pilar.
Als je dan toch op de Plaza del Pilar bent, loop dan ook even binnen bij de Catedral del Salvador, een bijzondere kerk die eigenlijk gebouwd werd als moskee. Stiekem vonden we die binnen nog mooier dan El Pilar. Daarna steek je over naar de moderne fontein aan de andere kant van het plein. Die heeft een bijzondere vorm, maar we verklappen natuurlijk niet welke.
Aljaferia
Zoals je eerder kon lezen hadden de Moren het vanaf 712 tot het begin van de 12e eeuw voor het zeggen in Zaragoza. Dat is overal in de stad te zien, want je vindt door de hele stad gebouwen met Moorse invloeden, zoals in het centrum de klokkentoren van de San Gil Abad kerk.
Het belangrijkste Moorse bouwwerk ligt echter zo’n twee kilometer buiten de stad. Het Aljafaria is een Arabisch kasteel dat oorspronkelijk bedoeld was als plek om te ontspannen voor de Moorse elite, maar later ook werd gebruikt om de stad te verdedigen.
Tegenwoordig is het de plek waar het parlement van de regio Aragon zetelt. Binnen in het paleis kun je prachtige mozaïeken, rijkversierde zuilen en vooral heel veel goud zien. Helaas moesten wij dat missen tijdens ons bezoek aan Zaragoza. Je kan het Aljaferia namelijk alleen bezoeken als je van tevoren online tickets besteld en daar waren wij te laat mee. We konden het paleis dus alleen van afstand bewonderen.
Romeins musea in Zaragoza
In Zaragoza zijn, naast de Moorse invloeden, ook nog veel overblijfselen van de Romeinse beschaving te vinden. Aan de rand van de stad zie je de restanten van de Romeinse muren en een stadspoort. De vier belangrijkste vindplaatsen liggen in het centrum en zijn te bezoeken met één entreeticket.
Op de Plaza del Pilar staat een modern glazen gebouw, wat dient als informatiecentrum en als startpunt voor de Caesaraugusta-route. Na het kopen van het ticket daalden we de trappen af en kwamen we terecht in het Museo del Foro de Caesaraugusta, de plek die in de tijd van de Romeinen het centrum van de stad vormde. Over de looppaden wandelen we door de oude stad en aan de hand van filmpjes, vitrines vol voorwerpen en schaalmodellen leer je alles over de Romeinen.
Onze tweede stop was het Museo del Puerto, waar je kunt zien hoe de haven er vroeger uitzag. Ook onder de grond, in een smal straatje waar je normaal gesproken zo voorbij zou lopen, liggen de resten van één van de Romeinse badhuizen van Zaragoza. Met bijzondere projecties in het oude bad wordt uitgelegd hoe het er vroeger in het badhuis aan toeging. Helaas is de uitleg in het Spaans, net als bij de andere stops, zodat we niet alles begrijpen wat er wordt verteld en Cas al snel afhaakt.
De laatste halte van de Caesaraugusta-route vonden we de meest indrukwekkende. In 1972 ontdekte men bij graafwerkzaamheden een compleet Romeins theater wat nog bijna onbeschadigd was, het Teatro Caesaraugusta. Je kan over loopbruggen door de catacomben lopen en binnen is een gedeelte met informatie over hoe het er in het theater aan toe ging. Hier mag je zelf rondkijken en dat vindt Cas dan ook meteen weer een stuk interessanter.
De Romeinse musea waren voor het ons het hoogtepunt in het centrum van Zaragoza. We hadden van tevoren geen idee dat er in Zaragoza zoveel Romeinse historie was en zeker niet verwacht dat we hier een halve dag mee zoet zouden zijn. Maar met een 7-jarige die alles wil weten over de Romeinen (met dank aan Asterix en Obelix) hadden we dit niet willen missen!
Je kunt alle vier de Romeinse musea met één ticket bezoeken. Wij betaalden daar 7 euro per persoon voor en kinderen jonger dan 16 jaar mogen gratis naar binnen (prijzen augustus 2021). Zijn je kinderen niet zo dol op geschiedenis, dan kun je ook kiezen om slechts één van de musea te bezoeken voor 4 euro per persoon. Ik zou dan kiezen voor het Teatro of het Foro. De musea zijn op alle dagen behalve maandag geopend. Voor de actuele openingstijden kijk je op de website van Zaragoza Tourism.
Fietsen in Zaragoza met kinderen
Tijdens de grote opknapbeurt die de stad kreeg in de aanloop naar de Wereldtentoonstelling in 2008, werd een groot aantal fietspaden aangelegd. Dat is best bijzonder, want in de meeste Spaanse steden wordt niet veel gefietst. Zaragoza is dan ook heel geschikt om per fiets te verkennen als je kinderen zelf al goed kunnen fietsen.
Je kunt ervoor kiezen zelf op pad te gaan met een huurfiets en een kaart met fietsroutes die je kunt ophalen bij het Toerismebureau. Er zijn ook fietstours van Baja Bikes waarbij je met een gids langs alle bezienswaardigheden fietst. Als je niet zoveel tijd hebt en toch veel van de stad wil zien, is dit een goede manier.
Brandweermuseum Museo del Fuego y de los Bomberos
Op de stadsplattegrond zagen we dat in een straat achter ons appartement het Museo del Fuego y de los Bomberos de Zaragoza was. Op onze tweede dag besloten we een uur voor sluitingstijd nog even binnen te lopen om een kijkje te nemen. Dat “even” bleek een verkeerde inschatting te zijn, want eigenlijk hadden we aan een uurtje niet genoeg voor dit bijzondere museum.
Het Vuur- en brandweermuseum van Zaragoza geeft een beeld van de historie van de brandweer in de stad. We werden hartelijk ontvangen door een gepensioneerde brandweerman die in het Spaans begon te ratelen tegen ons. Toen hij ontdekte dat we uit Nederland kwamen, schakelde hij over naar gebrekkig Engels wat we niet allemaal konden verstaan, maar zijn enthousiasme maakte dat allemaal goed.
Hij bracht ons eerst naar een kleine bioscoopzaal, waar we een film te zien kregen over de ontwikkeling van de brandweer. De eerste brandweermannen reden nog op ouderwetse fietsen met drie wielen en een bel als sirene door de stad als er brand was. Water werd met de hand verpompt en brandwerende pakken hadden ze niet. Wat een verschil met nu, daar sta je niet bij stil!
Na de film mochten we zelf door het gebouw, een oude brandweerkazerne, lopen. Cas keek zijn ogen uit bij alle brandweerauto’s, van antieke tot moderne exemplaren. Ook bij de maquettes (met echte rook) en de collectie brandweerhelmen stond hij met zijn neus tegen het glas gedrukt. Door de coronamaatregelen waren helaas de interactieve onderdelen van het museum gesloten en mocht Cas geen brandweerpak aan, maar daar hadden we waarschijnlijk sowieso te weinig tijd voor gehad.
Het museum is van mei tot met oktober van 10.00 tot 19.00 uur open, maar op maandagen gesloten. Het museum wordt gerund door gepensioneerde brandweermannen, die je wegwijs maken en vragen beantwoorden. Wij betaalden vijf euro om met z’n drietjes naar binnen te mogen en hadden er graag nog wat meer tijd gehad. Wil je kind graag brandweerman worden, loop er dan zeker even binnen als je in Zaragoza bent.
Luis Buñuel Water Park & Expo
In dit enorme park van wel 120 hectare groot speelde in 2008 alles rondom de Wereldexpo zich af. Tegenwoordig noemen de Zaragocí het park “de longen van de stad” en gaan ze er graag heen om te sporten of wandelen. Het park ligt vol met vijvers en watergangen, je kunt er dan ook kanoën en zelfs waterskiën of raften.
In het weekend kan het druk zijn in het park, ook omdat er dan vaak eetkraampjes en straatartiesten te vinden zijn. Kinderen kunnen er spelen in één van de speeltuinen en er is ook een minigolfbaan. Ben je langer in Zaragoza, dan is dit een prima plek om de stad even te ontvluchten.
Vanuit het centrum loop je in ongeveer 15 minuten naar het park, de wandeling leidt je langs de rivier de Ebro. Vanaf het busstation kun je er ook met de bus naartoe of je kunt een taxi nemen, maar door de verkeersdrukte aan de rand van de stad ben je er bijna net zo snel te voet.
Ook leuk in Zaragoza met kinderen
Kajakken op de Ebro
Als je Zaragoza vanaf het water wil bekijken, boek je een kajaktour. Onder begeleiding van een gids vaar je over de Ebro door de stad en de omgeving.
Aquarium van Zaragoza
Acuario de Zaragoza is gebouwd voor de Expo 2008 en is het grootste rivieraquarium van Europa. In vijf gebieden zie je de dieren en planten die in de grootste rivieren van vijf continenten leven, bijvoorbeeld nijlkrokodillen en piranha’s.
Mercado Central Lanuza
De markthal in het centrum van de stad, met meer dan 80 kraampjes met etenswaren. Leuk om een rondje te wandelen en lekkere hapjes mee te nemen voor thuis.
Museo de Zaragoza
Het stadsmuseum van Zaragoza, met kunstwerken en voorwerpen uit de oudheid uit de regio.
Attractiepark Zaragoza
Een klein attractiepark met vooral attracties voor jonge kinderen, zoals een reuzenrad, wildwaterbaan en draaimolens.
Praktische tips voor Zaragoza met kinderen
Beste reistijd Zaragoza met kinderen
De beste reistijd voor een stedentrip Zaragoza met kinderen is het voor- en najaar. Wij waren in augustus in Zaragoza, het was toen ruim 40 graden. Dat is heerlijk om ’s avonds lang buiten te zijn, maar wel pittig als je wat van de stad wil zien.
Ga je in de herfst naar Zaragoza? Probeer je bezoek dan rond de tweede week van oktober te zijn, dan worden in de stad de Fiestas Pilar georganiseerd. Dit festival duurt een week en de stad is dan één groot festivalterrein met kermis, eet- en drinkkraampjes, concerten en parades.
Reizen naar Zaragoza
Vliegen naar Zaragoza kan vanuit Nederland alleen met een tussenstop, vanuit België gaan rechtstreekse vluchten. Een andere optie is de stad, zoals wij dat deden, aan te doen tijdens een rondreis door Spanje. Je kan ook de combinatie maken met Madrid of Barcelona, met de hogesnelheidstrein AVE doe je er vanuit die steden ongeveer anderhalf uur over om Zaragoza te komen.
Informatiecentrum Zaragoza
In het centrum van de stad zijn twee informatiepunten voor toeristen. Eén op de Plaza del Pilar en één aan de rand van de stad, in de Torreón de La Zuda. Wij bezochten de laatste en kregen daar een schat aan informatie over de stad en de bezienswaardigheden. Je kunt er ook gratis wandel- en fietsplattegronden afhalen en rondleidingen boeken. Op hun website vind je veel nuttige informatie over Zaragoza.
Ben je op zoek naar een originele bestemming voor een stedentrip of maak je een tussenstop op je rondreis door Spanje? Vamos a Zaragoza, onze nieuwe favoriete Spaanse stad, is er één die je wat ons betreft zeker moet ontdekken!
Een vakantie naar een andere locatie in Spanje met kinderen in het vooruitzicht ? Lees hier onze andere blogs over bestemmingen in Spanje met kinderen.