Home / Reisinformatie / Europa / Italie / Wat te doen in Zuid-Tirol met kinderen

Wat te doen in Zuid-Tirol met kinderen

Deze zomer bezochten wij Zuid-Tirol met onze kinderen. Weet jij waar Zuid-Tirol ligt? In het noorden van Italië vind je deze regio met bergketens, meren en knusse dorpjes. Ondanks dat deze regio in het noorden van Italië ligt, is Zuid-Tirol in de meeste gevallen een mix van zowel de Duitse als de Italiaanse cultuur: het Alpenleven met een vleugje Mediterraan.

Natuurbad lusen

Met onze kleuter en dreumes vastgesnoerd in hun autostoeltjes steken wij de zuidelijke grens van Oostenrijk over en bevinden we ons in de regio Zuid-Tirol. Hoewel we ons op Italiaans landgebied bevinden, zijn we na ons bezoek aan Oostenrijk soms even in de war in welk land we nu zijn. Op de menukaarten vinden we Tirolse gerechten, zoals knödel (een soort deegbollen in verschillende smaken) en kaiserschmarrn (een toetje met een soort pannenkoek). Elke stad heeft hier zowel een Duitse als een Italiaanse naam. En de ruime meerderheid van de mensen in Zuid-Tirol heeft Duits als hoofdtaal. Zuid-Tirol is dus zeker een bijzondere provincie van Italië.

plose

Wat daarnaast deze regio speciaal maakt, is de prachtige ligging aan de rand van UNESCO werelderfgoed de Dolomieten. Slechts zes procent van het oppervlak is bewoonbaar in Zuid-Tirol, omdat tachtig procent uit bergen bestaat! Onze dreumes voegt dan ook snel het woord ‘bergen’ toe aan haar woordenschat en wijst ons dag in dag uit alle bergen aan die zij ziet en onze kleuter vergaapt zich ondertussen aan besneeuwde bergtoppen, tunnels door bergen, kabelbanen, stoeltjesliften en grazende koeien op bergen.

Ook het milde klimaat in Zuid-Tirol, met meer dan 300 zonnige dagen per jaar, maakt deze regio niet alleen geschikt voor het verbouwen van appels, maar is daardoor ook ideaal voor een vakantie met kinderen. In de wintermaanden zijn er allerlei mogelijkheden voor wintersport en winters vermaak, maar ook in de zomerse maanden is er van alles te beleven met kinderen in Zuid-Tirol. 

AlmencardPLUS

Wat een verblijf in Zuid-Tirol extra leuk maakt, is dat je bij je accommodatie in de zomerperiode (de periode van mei tot en met november) een AlmencardPLUS kaart ontvangt. Deze kaart geeft je verschillende voordelen voor tijdens je vakantie in Zuid-Tirol. Zo kun je onbeperkt gebruikmaken van een aantal kabelbanen en van het openbaar vervoer in de regio. Daarnaast heb je gratis toegang tot zo’n tachtig verschillende musea en krijg je kortingen bij een aantal winkels en activiteiten.

Wat te doen in Zuid-Tirol met kinderen

Bezoek aan Brixen / Bressanone

De boerderij van de Rode Haan, waar wij logeerden, bevindt zich vlakbij Brixen (de Duitse naam) / Bressanone (de Italiaanse naam). Brixen / Bressanone is de derde grootste stad van Zuid-Tirol en bestaat sinds 901, waardoor het de oudste stad is van Zuid-Tirol. Als liefhebber van oude steden, kon een bezoek aan deze stad dan ook niet ontbreken tijdens onze vakantie. Wij parkeren onze auto bij één van de parkeergarages om het autovrije centrum te voet te verkennen. Een aaneenschakeling van weggetjes en steegjes door het sfeervolle, oude centrum brengt ons naar het centrale plein, waar ook de Dom aan is gelegen.

Brixen

Deze Dom kun je gratis bezoeken, net zoals het naastgelegen klooster waar diverse gerestaureerde fresco’s en beschilderingen in een galerij te bezichtigen zijn. Onze kleuter ging de zoektocht aan om tussen de fresco’s op zoek te gaan naar een olifant, die ooit tijdens een reis een tijd logeerde in Brixen/Bressanone en sindsdien vereeuwigd is als fresco.  

Brixen

De autovrije en overzichtelijke binnenstad is goed toegankelijk voor buggy’s en maakt het veilig voor kinderen om rond te struinen. Ook kun je vanaf het centrale plein een tocht doen met paard en wagen, om op die manier de oude binnenstad te bezichtigen. Op en rond het plein zijn diverse horeca gelegenheden te vinden. Wij werden erg blij van de kindvriendelijke plek Decantei. Dit restaurant heeft een terras in een afgesloten binnenplaats met een speeltuintje.

Brixen

Erlebenispark Jochtal

Onze kleuter keek al een tijdje uit om zelf met de kabelbaan naar boven te gaan. Een kabelbaan die is inbegrepen bij de AlmencardPLUS is de Jochtal Bahn. Deze kabelbaan brengt je naar een hoogte van meer dan 2000 meter, waar je zowel een speeltuin als een zogenaamd erlebnispark vindt.

Jochtal

Meteen bij aankomst met de kabelbaan, horen we het geluid van geloei en koeienbellen en even later zien we een kudde koeien van dichtbij. Het weer boven op de berg is tijdens ons bezoek stormachtig en een stuk koeler dan beneden in het zonnige dal. Wanneer de koeienkudde weer op zoek gaat naar een andere grasweide, sprinten onze kinderen naar de speeltuin. Hoe leuk is het om op deze hoogte en met de uitzicht op de bergen trampoline te springen! Verder vind je in de speeltuin onder meer een kabelbaantje, klimbanen en een glijbaan.

Jochtal

Daarnaast is het mogelijk om vanaf dit punt een grotere ronde van het ‘Erlebnispark Jochtal’ te lopen, waarbij je onderweg nog meer speelgelegenheden tegenkomt. Deze ronde bevat een klim naar een hoogte van 2118 meter en zal ongeveer één tot drie uur duren, afhankelijk van de leeftijd van je kinderen en de tijd die je neemt voor de stops om te spelen.

Jochtal
Jochtal

Woody Walk op berg Plose

De zogenaamde Woody Walk op berg Plose, een bergwandeling met speelelementen onderweg voor kinderen, was voor ons gezin één van de hoogtepunten van onze vakantie in Zuid-Tirol.

Om de Woody Walk te lopen, neem je allereerst de kabelbaan bij de berg Plose (deze rit is niet opgenomen in de AlmencardPLUS), alwaar je de wandeling kunt starten.

plose

Hoewel de wandeling geschikt is voor gezinnen, kan de tocht op sommige punten pittig zijn. Wij besloten daarom om een speciale trekking buggy te huren bij het verhuurbedrijf bovenaan bij de kabelbaan. De trekking buggy is een driewieler met een robuust frame, stevige offroad banden en een extra handrem; ideaal voor een wandeling in de bergen. De huurprijs voor een dag is 12 euro (prijspeil 2020). Het is ook mogelijk om andere items te huren tegen een vergelijkbaar tarief zoals een kinderdrager of mountainbikes.

plose

De Woody Walk eindigt bij de berghut Rossalm en waarna je weer dezelfde route terugloopt naar de kabelbaan. Het is dus geen rondje. Hoewel het aantal kilometers mee valt, deden wij over deze wandeling in de bergen, met regelmatig een stop om te spelen, twee uur heen en twee uur terug. De Woody Walk is dus ondanks zijn lengte zeker een dagactiviteit met kinderen.

Bereid je uiteraard goed voor op deze bergwandeling met kleding voor verschillende weersomstandigheden, goede wandelschoenen, zonnebrillen/zonnebrand en eventueel een kinderdrager. Neem daarnaast voldoende proviand mee. Tappunten voor fris, koud bergwater kom je voldoende tegen onderweg, dit kun je drinken.

plose
plose

Wat meteen al opvalt als je aankomt met de kabelbaan, zijn de gigantische houten letters van PLOSE. In de letter O kunnen dappere ouders en oudere kinderen proberen om een rondje van 360 graden te fietsen. Kinderen kunnen zich ondertussen vermaken in de speeltuin met houten palen of bij de waterbaan. Vervolgens kun je starten met de Woody Walk. Tijdens deze wandeling, kom je allerlei dingen tegen van hout, waar kinderen even kunnen spelen of iets kunnen ontdekken.

Tijdens de Woody Walk kwamen wij onder andere een meterslange houten klimbaan tegen, een lange houten glijbaan, een klein blotevoetenpad met ijskoud bergwater (al beweerde onze kleuter dat het echt niet koud was en dat hij nog een paar keer wilde), en een vijver met bellen om de verschillende geluiden bij het juiste dier te leren herkennen. Ondertussen zie je constant het indrukwekkende panorama van de Dolomieten.

plose
plose

Berghut de Rossalm is het eindpunt van de route en prachtig gelegen op een bergtop. De ideale locatie om even bij te komen, wat te eten en te drinken en ook hier kunnen kinderen even spelen. Er is een glijbaan, een houten paard en een trampoline.

Hoewel de Woody Walk soms best pittig kan zijn voor kinderen, maakt de omgeving en de variatie door de speelgelegenheid onderweg het tot een leuke wandeling voor het hele gezin.

plose

Zwemmen bij natuurbad Lüsen / Luson

Zuid-Tirol staat bekend om haar milde klimaat met 300 dagen zon per jaar. Ook tijdens ons verblijf eind augustus hebben we prachtig weer, wat deze vakantie in Italië met kinderen nog fijner maakt. We besluiten om een plek op te zoeken waar we een verfrissende duik kunnen nemen. Tegen een klein tarief (kinderen tot 6 jaar zijn gratis en daarna variëren prijzen van €1,50 tot €5, prijspeil 2020) kun je bij Natur Badeteich Lüsen / Luson zwemmen in een bergmeer.

Natuurbad lusen
Natuurbad lusen

Het natuurbad heeft een afgezet ondiep gedeelte voor kleine kinderen, een dieper gedeelte waar je kunt zwemmen en een toffe glijbaan. Het meer heeft verschillende zitplaatsen, een omkleedhokje en toiletten en er is de mogelijkheid om wat kleine snacks te kopen. Bovendien heeft het natuurlijk de mooiste omgeving, midden in de natuur tussen de bergen!

Natuurbad lusen

Wij sluiten dit uitje af met een bezoekje aan de kleine dorpskern met de speeltuin van Lüsen / Luson en daar verbazen we ons erover hoe twee schilders bungelend aan touwen ervoor zorgen dat de kerktoren weer mooi in de rode verf staat.

Natuurbad lusen

Kindvriendelijke restaurant met speeltuin in Vahrn / Varna

Behalve logeren bij de Rode Haan, bieden enkele Rode Haan-boerderijen ook de mogelijkheid om te eten, zoals restaurant Hubenbauer in Vahrn / Varna. Hubenbauer is een kindvriendelijk restaurant en heeft een knusse binnenplaats met speciale kinderspeelplek met onder andere een zandbak, trampoline en glijbaan. Ook zijn er allerlei dieren te zien, zoals kippen, kwartels, konijnen en vissen.

zuid tirol restaurant hubenbauher
zuid tirol restaurant hubenbauher

Bij slecht weer zijn er binnen zitplaatsen en is ook daar speelgoed aanwezig voor kinderen. Wat wij zo leuk vonden aan dit restaurant, is dat zij veel producten zelf maken. Zo produceren zij hun eigen bier, wijn, kaas, vlees, brood en diverse sappen en komen bijna alle groenten uit eigen tuin. Daarnaast hebben ze zelfs een prijs in de wacht gesleept met hun eigengemaakte sorbetijs, dus dat moest uiteraard geproefd worden!

zuid tirol restaurant hubenbauher

Nog meer ideeën voor Zuid-Tirol met kinderen

Natuurlijk is er nog veel meer te beleven in de regio Zuid-Tirol met kids. Zo kun je een bezoek brengen aan een museum. Met de AlmencardPLUS kun je tachtig musea gratis bezoeken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een bezoek aan het Archeologisch museum in Bozen / Bolzano, waar je de echte ijsmummie Ötzi van 5000 jaar oud kunt zien.

Op zoek naar een bijzondere wandeling? Een wandeling door de bergkloof Gilfenklamm die je langs verschillende watervallen voert, schijnt erg indrukwekkend te zijn. Vanwege de vele steile trappen, smalle bruggen en het klimmen en bukken, is deze wandeling minder geschikt voor jonge kinderen die nog niet een hele wandeling zelf kunnen lopen en een buggy of drager nodig hebben. Een van de vele goede redenen voor ons om nog eens terug te komen naar deze regio als onze kinderen wat ouder zijn! Ook zijn we nieuwsgierig geworden naar hoe de groene alpenweides in de winter veranderen naar wintersportgebieden.

Zelf bezochten wij het kleinschalige, autovrije centrum van Sterzing / Vipiteno voor een lunch op een plein en liepen we door de oude straten van de historische stadskern.

In het geval van slecht weer zou je een bezoek kunnen brengen aan één van de vele indoor zwembaden, zoals Acquarena in Brixen / Bressanone. Een overzicht van verschillende buiten- en binnenzwembaden in Zuid-Tirol vind je op hier.

vipento

Boerderijvakantie in Zuid-Tirol

Wanneer je met kinderen naar Zuid-Tirol wilt, is het natuurlijk erg leuk om te logeren bij een boerderij. De organisatie ‘de Rode Haan’ heeft een groot aanbod aan vakantieboerderijen en dit is tevens een soort keurmerk: wanneer een boerderij is aangesloten bij ‘de Rode Haan’, weet je dat de boerderij nog steeds actief is als boerderij en dat dat de hoofdbron is van de inkomsten en weet je dat de accommodatie kleinschalig is, vanwege de eisen die gesteld worden aan het maximum aantal kamers.

Lees hier meer over de Rode Haan en over de appelboerderij Waldharthof. Hier sliepen we in een heerlijk modern appartement en onze kinderen van 4 en 1,5 jaar vermaakten zich met de lama’s en speeltoestellen.

Ons bezoek aan Zuid-Tirol werd mogelijk gemaakt door Zuid-Tirol toerisme. Bekijk hun website voor nog meer tips voor een bezoek aan Zuid-Tirol met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top