Home / Reisinformatie / Europa / Italie / Sfeervol en fietsvriendelijk Ferrara Italië

Sfeervol en fietsvriendelijk Ferrara Italië

Ferrara, Italië is een stad waar we weinig verwachtingen van hadden, maar na een dag eigenlijk niet weg willen gaan. De stad is groen en vriendelijk en hangt een gemoedelijke sfeer. De attracties van Ferrara zijn afwisselend en zorgen voor genoeg wow-momenten. Het is makkelijk om Ferrara met kinderen te ontdekken en in deze fiets stad bij uitstek doen we dat natuurlijk op de bicicletta.

ferrara kasteel

Wat te doen in Ferrara?

Het kasteel

Het eerste wat opvalt wanneer we het centrum van Ferrara binnen rijden is het enorme kasteel. Tegenwoordig zit in Castello Estense een museum maar ook het kantoor van de lokale VVV (website). Het is dan ook een logisch startpunt van een bezoek aan Ferrara, Italie. We halen eerst een kaart van de stad en voor we op de fiets stappen bekijken we het kasteel, de voormalige woonplaats van de familie Este.

Gebouwd als een burcht werd het later een paleis. In de kelder heb je nog de voormalige gevangenis waar politieke tegenstanders werden opgesloten. Op de bovenverdiepingen valt mijn mond open van de kleurrijke en gedetailleerde muurschilderingen die maar doorgaan kamer naar kamer.

ferrara kasteel
ferrara kasteel

Heel slim zijn er in de ruimtes spiegel neergezet. Dat scheelt weer een bezoekje aan de fysio van het omhoog staren. In 2012 was er een zware aardbeving in de Emilio Romagna regio en nog steeds is er helaas geen geld om de fresco’s te herstellen. Ooit was het mogelijk één van de torens te beklimmen maar ook deze is nog dicht. Een gevoel van de rust op zo’n toren krijgen we nog wel in een binnentuin die vol staat met limoenbomen. Dit was een speciale plek voor de dames aan het hof die hier ongestoord buiten konden zitten. Omdat de kleine dame staat te trappelen om te gaan fietsen, haasten we ons door de laatste ruimtes.

ferrara kasteel

Fietsen door Ferrara

We halen de fietsen op en beginnen gelijk aan de “hobbelweg”. De Corso Ercole I D’Este bestaande uit rivierstenen die honderden jaren geleden uit de Po-rivier zijn gehaald. Ik ken dit soort wegen alleen van de koloniale steden in Zuid-Amerika. In Europa gooien ze er vaak asfalt over. Dit is een weg om langzaam te fietsen, niet alleen omdat mijn kont dan blijer is maar ook om zoveel mogelijk rond te kijken.

Palazzo dei Diamanti

Elk gebouw, sommige afbladderend andere vers in de verf, draagt een verhaal met zich mee. Zoals het Palazzo dei Diamanti, wat bedacht werd door de architect Biago Rosseti en bestaat uit 8500 diamantvormige stenen. Het is één van de reden waarom deze stad op de Werelderfgoedlijst staat.

ferrara bezienswaardigheden

Na een paar km laten we de weg voor wat het is en rijden we de oude stadsmuren op. Nu is dit een overgroeide wal waar het bos en de natuur haar plek heeft gekegen. Hier kunnen de auto’s niet komen. Dit is het domein van hardlopers, wandelaars en fietsers. Alleen af en toe zijn er nog de resten van de oude muren te zien en die herinneren je eraan dat we, niet zoals het lijkt midden in de natuur zitten, maar 10 minuten van het centrum zitten.

Park Massari

Wanneer je Ferrara met kinderen bezoek zijn dan kan je even kijken of de stadsboerderij waar we met de fiets langs komen toevallig een open dag heeft. Jaarlijkse zijn er ook speciale evenementen in Ferrara die je vakantie in Italië met kinderen nog eens extra bijzonder maken. Wil je gewoon even wat energie kwijt? De leukste speeltuin in Ferrara vonden wij die in het park Massari.

ferrara bezienswaardigheden

Kathedraal

Naast het kasteel is de blikvanger van de stad de kathedraal. Het is marktdag dus we lopen het laatste stukje met de fiets aan de hand. Dan kunnen we het plein meteen goed bekijken. Dit is een bijzondere kerk want tegen de kerk op het plein Piazza Trento e Trieste zijn allerlei winkeltjes gebouwd. Uitzonderlijk want kerk en commercie op deze manier mixen was eigenlijk not done, deze shops waren dan ook speciaal voor de joden, een bevolkingsgroep die jarenlang er belangrijk was voor de groei en ontwikkeling van de stad.

Mevrouwtje vind dat het tijd is voor een ijsje en ze heeft groot gelijk want we zijn tenslotte in Italië. Het is oktober dus niet bijzonder warm maar vandaag zit alles mee en dus pakken we een terrasje onder de blauwe lucht. Wanneer we weer op de fiets stappen, zit de tijd er bijna op. Via nog wat mooie straten rijden we naar een plekje iets buiten het centrum om te gaan lunchen.

ferrara bezienswaardigheden
ferrara bezienswaardigheden

Cappellacci di Zucca Ferrarese = zo lekker!

Ik zal maar direct duidelijk zijn, als je naar Ferrara gaat dan moet je Cappellacci di Zucca Ferrarese eten: de lokale specialiteit.

Wij aten bij Le Nuvole – Trattoria a quattro. Omdat we maar één dag in Ferrara zijn heb ik geen vergelijkingsmateriaal maar ik weet wel dat dit restaurant in Ferrara echt een aanrader is. Het eten hier was heerlijk, de bediening vriendelijk en het de inrichting heel sfeervol. Voor kinderen zijn er kleurplaten en stempels. Dit restaurant is een verrassing, zeker niet wat ik verwacht wanneer we de saaie straat inrijden en de ingetogen voorgevel zien. Ik was er zonder ons gids waarschijnlijk niet eens naar binnen gelopen en dan nooit geweten wat een gezellig en knus restaurantje hier schuilt.

We begonnen met een schaal met visspecialiteiten, kleine garnalen, grote garnalen, vis en sardientjes. Vooral die laatste “kleine visjes” gingen er bij onze dochter al heel goed in. Toen het hoofdgerecht: de verse pasta. Gevuld met zoete pompoen en overgoten met een rijke vleessaus. Een bijzondere combinatie die ik nooit eerder had gehad maar die echt ontzettend lekker is, en je dus echt moet eten! Daarna kwam nog het toetje een luchtige verassing die dit godenmaal helemaal afmaakte.

Le Nuvole - Trattoria a quattro mani
Cappellacci di Zucca Ferrarese
ferrara restaurant

Na deze super geslaagde dag kunnen we niks anders doen dan op weg terug naar Bologna helemaal voldaan in slaap vallen (nee, geen zorgen we rijden niet zelf).

Praktische informatie

Ferrara ligt 50 kilometer van Bologna, op de doorgaande trein van Florence via Bologna naar Venetië. De stad is dan ook goed bereikbaar met het openbaar vervoer al moet je vanaf het station naar het centrum nog wel een bus nemen of 20 minuten lopen. Met de auto kan natuurlijk ook prima.

Wij bleven maar een dag in Ferrara maar nu we de stad hebben ervaren zou ik een volgende keer toch graag en nachtje blijven slapen. Bekijk hier diverse sfeervolle hotels in Ferrara. Je kunt Ferrara natuurlijk ook als basis gebruiken voor een vakantie in de regio Emilio Romagna en vanuit hier natuurgebied de Po Delta park, Bologna of één van de andere steden bezoeken.

ferrara bezienswaardigheden

We bezochten Ferrara in samenwerking met Emilio Romagna Turismo en dankzij onze fijne gids en haar flexibiliteit hadden we een hele fijne dag tijdens onze moeder-dochter vakantie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top