Home / Reisinformatie / Azie / Thailand / Het zwarte huis en de sprookjesachtige witte tempel Chiang Rai

Het zwarte huis en de sprookjesachtige witte tempel Chiang Rai

Ga je tijdens je vakantie in Thailand naar de noordelijke stad Chiang Rai, dan zijn er 2 bezienswaardigheden die je niet mag missen. De sprookjesachtige witte tempel (Wat Rong Khun) vormt een groot contrast met het bijna duivelse zwarte huis (Baan Dam Black House museum).

Witte tempel thailand

De witte tempel Chiang Rai

De witte tempel is totaal anders dan alle andere tempels in Thailand. Het is het soort plek waar je een foto van ziet en vervolgens in je geheugen bewaard blijft als een must-see in Thailand. Tenminste, zo was het wel bij mij, en uiteindelijk duurde het meer dan 10 jaar voordat we zo ver noordelijk in Thailand kwamen om deze plek te bezoeken. Het was het wachten meer dan waard.

witte tempel chiang mai thailand

Het is een gebouw dat van buiten bestaat uit spierwit steen en duizenden spiegeltjes. Vele elementen zoals de “wachter” die je ook bij andere boeddhistische tempels ziet krijgen hierdoor een hele andere dimensie. Als die zon vol schijnt is het bijna onmogelijk om naar het hele gebouw te kijken maar dat hoeft ook niet want de details zijn geweldig.

witte tempel chiang mai thailand

De kunstenaar Chalermchai Kositpipat ontwierp deze moderne tempel en de bouw begon in 1997. Naast het hoofdgebouw worden er nog steeds bijgebouwen neergezet. Een van de terugkerende thema’s in de witte tempel is goed en kwaad. Dat zie je in de details die soms best gruwelijk zijn.

witte tempel chiang mai thailand

Uitgestrekte handen van de mensen die uit de hel proberen te ontsnappen. Schedels doorboord door slangen en demonen met woeste gezichten. Ondanks dit heb ik toch alleen maar het gevoel in een sprookjeswonderland rond te lopen.

witte tempel chiang mai thailand

Binnen in het complex mag je geen foto’s maken. Dat is jammer, want dit is totaal niet wat je verwacht als je de buitenkant ziet. De historische stijl boeddhistische muurschilderingen zijn doorspekt met verwijzingen naar de tegenwoordige tijd. Dit was dan ook het favoriete deel van onze dochter. Een Minion, Superman, het oude World Trade Center. Kijk en gij zult vinden..

Praktische informatie witte tempel

De witte tempel is vanaf Chiang Rai makkelijk zelfstandig te bezoeken met de lokale bus. Er gaan vanaf het busstation in Chiang Rai meerdere bussen per uur richting het zuiden en die kunnen je allemaal afzetten. Vanaf de kruising zie je de witte tempel al en moet je nog 2 minuten lopen. Een bezoek aan de witte tempel is niet langer gratis. Vergeet niet dat je gepast gekleed moet zijn: knieën en schouders bedekt. Boek hier voordelig en makkelijk je entreetickets voor Wat Rong Khun online. Bezoek je liever de tempels met een georganiseerde tour, bekijk dan hier het aanbod aan tours naar de Witte tempel.

witte tempel chiang mai thailand

Wij zijn zeker niet de enige toeristen want de witte tempel is de nummer 1 bezienswaardigheid van Chiang Rai. De meest toeristen komen overigens met een georganiseerde tour. Bij toeval kwamen we net aan tijdens de lunchpauze wanneer de tempel 1 uur gesloten is. Tijdens een aardbeving in 2014 is de tempel flink beschadigd en hij is daarna bijna 2 jaar helemaal dicht geweest. Anno 2016 is de schade hersteld en zagen we er niks meer van.

Witte tempel Thailand

Het zwarte huis Chiang Rai

Het zwarte huis (Black House Museum) ligt ten noorden van Chiang Rai. Ook hier kan je weer gemakkelijk met de bus komen. Elke bus die van Chiang Rai naar Mae Sai gaat (dat zijn er meerdere per uur) stopt hier.  

Zwarte huis witte tempel chiang rai

Het is ongeveer 30 minuten met de bus. Vanaf de busstop is het dan nog een minuutje of 10 lopen via een smal weggetje langs allerlei huizen, totdat je in de verte een groot zwart Lanta stijl huis ziet opdoemen. Entree voor het zwarte huis is ook niet langer gratis.

zwarte huis chiang rai Thailand

Waar de witte tempel met haar sprookjesachtige uitstraling alle aandacht krijgt vonden wij de zwarte tempel nog veel fascinerender. Dit is echt een plek die je niet mag missen wanneer je Chiang Rai bezoekt. Wanneer we het eerste grote zwarte huis binnen lopen zien we direct enorme dierenschedels hangen.

zwarte huis chiang rai Thailand

De huid van een reusachtige krokodil ligt over een tafel. Er is zoveel te zien dat je bijna het gedetailleerde en fijne houtsnijwerk over het hoofd ziet. Dit is toch geen huis, dit is een plek voor een horror movie of een rockvideo. Het is bizar maar toch mooi. Onze dochter is trouwens geen moment bang, ze is juist enthousiast aan het vertellen welke dieren (huiden) ze allemaal herkent. 

zwarte huis chiang rai Thailand
Zwarte huis witte tempel chiang rai

Het zwarte huis (Baan Dam) is ook niet een echt huis. Het is het griezelige en fascinerende kunstwerk van Thawan Duchee, een in Chiang Rai geboren Thaise kunstenaar. Hij werkt met veel zwart, hout, huiden, schedels en andere delen van dieren. Hoewel het gebouw van buiten wel iets weg heeft van een tempel heeft het gebouw geen religieuze betekenis.

zwarte huis chiang rai Thailand

Het zwarte huis in Chiang Rai, is veel meer dan alleen het in het oog springende gebouw. Over het terrein zijn nog vele andere kleinere gebouwen verspreid. Telkens is het weer een verrassing wat we hier aan zullen treffen. Nooit is het standaard. Soms heb je het gevoel een Afrikaans stamritueel binnen te lopen, een plek zoals je die alleen van National Geographic kent. Een andere keer weer heeft de kunstenaar inspiratie opgedaan in Bali en herkennen we duidelijk de draken- en bloemenmotieven die je in de tempels daar zo vaak tegen komt.

zwarte huis chiang rai Thailand

Helemaal aan het einde van het terrein staan gebouwen die nieuwer lijken, niet in de traditionele stijl maar een soort zwarte walvis en een witte stoepa’s. Binnen in staan de stoelen klaar alsof er die nacht nog een geheime sekte hier rituelen uitvoert.

zwarte huis chiang rai Thailand

Er is eigenlijk te veel te zien. Onze dochter heeft zich ook laten inspireren en besluit dat het tijd is om zelf ook een stenen torentje te bouwen. Het zwarte huis is zeker een plek waar je fantasie met je op hol gaat.

zwarte huis chiang rai Thailand

1 gedachte over “Het zwarte huis en de sprookjesachtige witte tempel Chiang Rai”

  1. Entree tot beide tempels is anno 2024 niet meer gratis. Als buitenlander betaal je voor het witte huis 50 baht, voor het Baandam Museum 80 baht. Verder heb je in Chian Rai nog de Blauwe Tempel, Wat Rong Suea Ten en Wat Huai Pla Klung, het gigantische beeld van Guanyin, waarin je omhoog kunt met een lift.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top