Home / Reisinformatie / Europa / Duitsland / Rheine, hartstikke leuke bestemming over de grens

Rheine, hartstikke leuke bestemming over de grens

Ken je Rheine al? Een gezellige Duitse stad en maar een half uur vanaf de grens! Net wat dichterbij dan Osnabrück maar verder dan Bad Bentheim. De eerste keer belandde ik hier bij toeval op een fijne zonnige avond. Ik was zo gecharmeerd van Rheine dat ik snel nog een keer terugging met mijn dochter waarbij we ook de dierentuin in Rheine en het Falkenhof museum bezochten.

Rheine is heel goed te bezoeken als een dagtripje vanuit Nederland. Maar in deze regio is ook genoeg te doen voor een langere vakantie. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een fijn vakantiepark in Bad Bentheim of één van de hotels in Rheine.

Bezienswaardigheden Rheine

Rheine is niet een stad met heel veel bezienswaardigheden maar ik vond het een prettig centrum hebben. Met leuke winkeltjes en en het knusse plein dat uitnodigt om een terrasje te pakken in de zon. Centraal herkenningspunt in het centrum is de Dionysiuskirche.

rheine bezienswaardigheden
rheine bezienswaardigheden

Door het centrum loopt de rivier de Eems en een voetgangersbrug verbindt het ene deel van het centrum met het andere. Aan het water kun je lekker zitten met een eigen picknicklunch. Er zijn verschillende bootjes en kajakkers op het water, waarschijnlijk van de verschillende kano- en roeiverenigingen in het stadje, want ik heb geen opties gezien waar je als toerist een bootje kunt huren.

rheine bezienswaardigheden
rheine bezienswaardigheden

Er is ook een redelijk groot en modern winkelcentrum van twee verdiepingen met een foodcourt, hippe winkels en enkele grote ketens. Je kunt in Rheine dan ook prima shoppen en goed eten.

rhgeine winkelcentrum
rhgeine winkelcentrum

Falkenhof museum Rheine

Het Falkenhof museum in Rheine is een aardig museum in een historisch gebouw waar vroeger de adel woonde.

Nu zit er het stadsmuseum. In het museum zijn veel gebruiksvoorwerpen te zien uit de tijd van de adel,  hoewel er ook een kleine selectie voorwerpen is uit de prehistorie.

Falkenhof museum Rheine

Daarnaast zijn er veel schilderijen te zien, wat mij persoonlijk altijd wat minder aanspreekt. De setting in een historisch pand met originele haarden en op sommige plekken zelfs nog wat muurschilderingen maakt het wel een bezoekje waard. Voor kinderen is er jammer genoeg niets speciaals te doen.

Falkenhof museum Rheine

Sankt Antonius Basilika

Net buiten het centrum van Rheine aan de overkant van de rivier ligt ook nog een hele grote kerk. Ik ben erg verrast om zo’n grote kathedraal in deze stad tegen te komen.

Je parkeert hier eenvoudig langs de weg en ik vond het zeker de moeite waard om even binnen te kijken in de kerk die redelijk sober is ingericht.

rheine kathedraal

Dierentuin: Naturzoo Rheine

De dierentuin van Rheine is een hele goedkope dierentuin die echt waar geeft voor je geld. Zo parkeer je er bijvoorbeeld gratis! De dierentuin is niet enorm groot, maar wel afwisselend en er is ook een leuke speeltuin waardoor we toch drie uur binnen zijn geweest.

De Naturzoo in Rheine heeft veel apen. “Mama, waarom mogen deze wel los?” mijn dochter snapt niet helemaal waarom sommige apen in een hok zitten en andere in een open gedeelte waar wij ook vrij doorheen mogen lopen.

rheine dierentuin naturzoo

In de dierentuin in Rheine komen we ook veel vogels tegen waarbij de grote ooievaars indruk maken. Ook hier lopen we meerdere keren echt tussen de dieren door. Er is parcours dat makkelijk te volgens is en langs de paden staan (Duitstalige) opdrachten zoals “hoe heet dit dier?” of “wat eet een aap?”.  Op sommige plekken zijn er avontuurlijk bospaadjes om te volgen.

rheine dierentuin naturzoo

Ook de zeehonden en de pinguïns vallen in de smaak. Leuk is hier dat je de dieren zowel boven als onder water kunt bekijken. Dit is geen dierentuin waar je grote diersoorten tegenkomt, maar al die kleintjes zoals woestijnratjes en uilen zijn ook leuk zat. In de dierentuin van Rheine is ook gedacht aan de allerkleinste. Een bolderkar is gratis te huur en er is een kinderboerderij om met geitjes, konijnen en cavia’s te knuffelen.

rheine dierentuin naturzoo

De dierentuin is mooi groen met veel schaduw. Aan het einde (of direct aan het begin als je de route niet volgt) is een grote speeltuin met lekker veel klim- en klautertoestellen. Kortom een fijne plek om een paar uur door te brengen.

rheine dierentuin naturzoo
rheine dierentuin naturzoo
rheine dierentuin naturzoo

Salinenpark en klooster Bentlage

Direct naast de dierentuin zit het Salinenpark, een groen oase in de voormalige kloostertuinen. We zien hier een aantal vreemde gebouwen staan en nemen een kijkje. Gelukkig staan er informatieborden bij en weten we nu dat dit een historische manier is om zout te winnen uit water, waarbij water door een soort rieten stokken heen gaat.

In de Saline Gottesgab zie je dit proces in werking. Het informatiecentrum was dicht tijdens ons bezoek, maar hier kun je meer leren over dit proces.

Salinenpark
zout rheine

Door het park maak je een wandeling naar het klooster en het kloostermuseum. Er zit in het park ook een aardig speeltuintje, maar vanaf hier kijk je ook op de veel grotere speeltuin in de dierentuin dus het is een beetje zielig voor kindjes als ze alleen dit stukje hebben.

Salinenpark rheine zoutmuseum
Salinenpark

Wandelen rondom Rheine, de Waldhügelsee

Net buiten Rheine is een redelijk klein, maar bijzonder natuurgebied. De Waldhügel een voormalige steengroeve is nu een bosgebied waar je ook fossielen kunt vinden. In het bos ligt een helderblauw meer in de kalksteengroeve.

rheine waldhugelsee

Omdat ik niet zoveel tijd had, besloot ik de auto te parkeren bij de kleine parkeerplaats langs de weg. Ik had geluk dat hier plek was, want er passen maar een paar auto’s. Vanaf de parkeerplaats lopen drie paden en jammer genoeg staan er geen kaart of routebordjes.

Na eerst verkeerd gelopen te zijn, nam ik bij poging twee het meest rechtse pad. Na een paar minuten kruist die met een ander pad en ik sloeg dit pad in en had vrij snel daarna uitzicht op het prachtige blauwe meer.

rheine waldhugelsee

Loop je alleen naar het uitzichtpunt dan is dit vanaf de parkeerplaats ongeveer 5 minuten lopen. Voor een hele rondje om het meer en om op de plek te komen waar je kunt afdalen heb je meer tijd nodig. Ik schat 15 tot 20 minuten.

Andere leuke bestemmingen in de buurt van Rheine zijn o.a. Ibbenburen, Bad Bentheim en het natuurgebied Teutoburgerwoud.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top