Home / Reisinformatie / Europa / Duitsland / Vogelsberg, fun op de vulkaan voor het hele gezin

Vogelsberg, fun op de vulkaan voor het hele gezin

Een dag lekker actief en avontuurlijk bezig zijn met kinderen, midden in de natuur? Het kan op de Hoherodskopf, een van de pieken van de Vogelsbergen.

vogelsberg wandelen

De Vogelsbergen in Duitsland zijn ontstaan door vulkanische activiteit. Deze bergen vallen voor een deel in het nationale park Hoher Vogelsberg en zijn nu uitstekend geschikt om te wandelen en te fietsen. Rondom de enorme mast die op de bijna hoogste top staat de Hoherodskopf (763m) is van alles te doen voor het hele gezin.

vogelsberg dino

De hoogste piek is de Taufstein van 773 meter en vanaf de bergen heb je een erg mooi uitzicht op het omringende Hessenseland. Tenminste meestal. Wij hadden de pech hier te zijn op een enorm mistige en regenachtige dag in augustus. We sliepen maar 15 minuten verderop in Freizeitpark Vulkan waardoor we later toen het wel het wel zonnig was nog een keer terug konden rijden. Daarom in dit artikel een mix van foto’s.

vogelsberg toren
uitzicht vogelsberg

De Vogelsberg met kinderen

Hoherskopf informatiecentrum en Galileo

Een goede eerste stop is bij het informatiecentrum. Hier kunnen ze je precies vertellen welke wandel- en fietsroutes er te vinden zijn in de Vogelsbergen. Bovendien kan je hier direct meer leren over de vulkaan die dit gebied gevormd heeft.

vogelsberg informatie centrum

Er is ook een display waar de dieren te zien zijn die in dit natuurgebied voorkomen. Leuk gedaan zijn ook de houten bloemen die geuren naar bloemen die echt in het gebied voorkomen. Voor kinderen is er een kleurtafel zodat je zelf even rustig met de vriendelijke staf kunt praten.

vogelsberg informatie centrum

Tegen betaling kan je vervolgens de deur doorgaan naar Galileo. We zijn met onze dochter al in diverse sciencemusea geweest en ze herkende diverse opstellingen daarvan. Je kunt hier op een leerzame maar vooral hele leuke manier met wetenschap bezig zijn.

vogelsberg informatie centrum

Wat het zo anders maakt is dat alles hier buiten staat in de open lucht. Er zijn dan ook diverse testjes die je in een binnenmuseum niet snel tegen komt. Favoriet bij onze dochter was het totaal verdonkerde huisje (camera obscura) waar de vormen van de bomen op de muur te zien waren. Ook de grote rode schelpen waardoor je papa die helemaal aan de andere kant van het terrein staat toch kon horen, waren een succes.

vogelsberg galileo
vogelsberg galileo
vogelsberg galileo

Adventure golf en rodelen op de Vogelsberg

In de winter is de Vogelsberg een populair ski-gebied maar in de zomer kan je vaart maken op de rodelbaan. Na al twee keer eerder een parcours te hebben gedaan op de Saarburg in Duitsland en op Straza Hill in Slovenië was dit de activiteit waar we het meest zin in hadden.

vogelsberg rodelbaan

Helaas met zoveel mist en regen was de rodelbaan natuurlijk niet open. We konden hem niet eens vinden in de mist waar we amper 5 meter vooruit konden kijken. De baan gaat om 10:00 open dus toen we op een zonnige ochtend nog snel opnieuw naar de Vogelsberg gingen, hebben we kunnen zien dat deze mooi gelegen is, maar niet al te steil is. Ook leuk: als ouder kan je heel dichtbij de baan komen om foto’s te maken. Ook kan je hier terecht voor de minigolfbaan.

minigolf vogelsberg

Adventure course Vogelsberg en boomtoppen pad

Ondanks het slecht weer zijn we niet de enigen die toch de Vogelsberg op hebben gezocht. Een groep kinderen maakt zich klaar om het adventure parcours te doen. Extra stoer natuurlijk om me zo weinig zicht tussen de bomen te vliegen.

vogelsberg adventure park
vogelsberg adventure park

Wij besluiten dat met onze driejarige dochter het boomtoppen pad wel spannend genoeg is. Hoewel het volgens de website pas geschikt is voor kinderen van 4 jaar gaat het er vooral om dat je kind zelf de 600 meter kan lopen. Er is een optioneel een wat spannender stukje maar het merendeel loop je over licht slingerende hangbruggen en trappetjes door de boomtoppen.

vogelsberg boomtoppen pad duitsland
vogelsberg boomtoppen pad duitsland

In landen zoals Costa Rica struikel je bijna over de canopy walks, in Europa waren we het tot nu toe nog niet tegen gekomen. Dat klopt ook want het is het enige Europese boomtoppenpad met hangbruggen. Ondanks dat we het uitzicht dat je vanaf hier hebt helemaal tot aan Frankfurt moesten missen vonden we het een mooie ervaring. Je beleeft het bos veel intenser op deze manier wanneer je er echt zo middenin zit.

vogelsberg boomtoppen pad duitsland

Onze dochter vond het ook maar wat stoer om hier te lopen. Moesten we aan het begin nog vlak achter haar aan lopen en een handje geven als snel was het “nee Mama ik ga eerst, jij moet wachten”.

Vogelpark Schotten

Een plek die er een beetje bijhoort maar net niet helemaal is het Vogelpark Schotten. Niet op de Hoherskopf maar 10 minuten verderop met de auto. Makkelijk te combineren dus met de activiteiten op de Hoherskopf. Hoewel ook hier weer voldoende te doen ik om een dagdeel voor uit te trekken.

vogelpark schotten duitsland

Hoewel ons bezoek door de steeds heftigere regen in het water viel hebben we genoeg gezien om het aan te raden als leuk uitstapje. Het Vogelpark Schotten is naast een leuk uitje ook nog eens heel betaalbaar (5,00 Euro voor kinderen vanaf 3 jaar, 6 euro voor volwassenen). Je zult hier ook veel medewerkers zien met een arbeidshandicap.

vogelpark schotten duitsland

Zoals je van een Vogelpark mag verwachten zijn er vogels, maar dit is echt niet alles. Er zijn veel meer dieren zoals lama’s, verschillende apen, schildpadden en geitjes. Maar ook dieren die je niet zo verwachten zoals kangoeroes die onze dochter erg leuk vond. Het meeste is buiten maar er is ook een klein binnengedeelte.

vogelpark schotten duitsland

Het Vogelpark Schotten ligt langs een riviertje en naast het deel met dieren is er ook nog een groot belevenisgedeelte. Hier is onder andere een blotenvoetenpad (en een stukje door de rivier), verschillende buitenspeelopties zoals een muziektunnel en grote speeltuin.

Praktisch tips Hoherodskopf

De Vogelsbergen en zeker het gebied rondom de Hoherodskopf zijn erg leuk om tijdens een vakantie in Duitsland met kinderen te bezoeken. Heb je mooi weer, dan kan je hier makkelijk een hele dag doorbrengen. Nog wel langer wanneer je ook de verschillende wandel- en mountainbikeroutes wil beleven.

vogelsberg wandelen

Op de Hoherodskopf zijn meerdere parkeerplaatsen en alle attracties zijn op loopafstand van elkaar. Op deze website kan je alle aanbieders vinden. Er zijn ook combinatie tickets met korting te krijgen dus het is slim van te voren te bedenken wat je met het gezin wil gaan doen. Op de Hoherodskopf zijn diverse restaurantjes en omdat het in de winter ook een skigebied is, zelfs een hotel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top