Home / Voorbereiding / Producten / Zwemvest, modulaire zwemhulp of zwembadjes welke drijfmiddelen voor kinderen neem je mee op reis

Zwemvest, modulaire zwemhulp of zwembadjes welke drijfmiddelen voor kinderen neem je mee op reis

Zwemvest, modulaire zwemhulp, zwembandjes? Wat neem je mee voor je baby, peuter of kleuter op vakantie? Wij bekeken alle opties en testten ze uit.

Waarheen en wanneer je ook op vakantie gaat, de zwemspullen voor je gezin heb je bijna altijd bij je. Want hoe oud je kinderen ook zijn, zo ongeveer ieder kind houdt wel van zwemmen. Naast een badpak of een zwembroek en een paar compacte sneldrogende reishanddoeken wil je voor je kind zonder zwemdiploma natuurlijk ook een drijfmiddel of zwemhulp inpakken. Welke drijfmiddelen neem je mee voor een baby en wat voor een peuter? Welk drijfmiddel is handig in het zwembad en welke in de zee? Wat is een goede keuze als je beperkte ruimte in je bagage hebt? In dit blog delen wij onze ervaringen met drijfmiddelen en zwemhulpen voor baby’s, peuters en kleuters.

Handige drijfmiddelen voor op reis

De zwemtrainer voor kinderen van 3 maanden tot 4 jaar

De zwemtrainer of swimtrainer is een opblaasbare zwemband en er bestaan drie uitvoeringen voor verschillende gewichtsklasses. zo is er een zwemband baby, zwemband peuter en zwemband kleuter. De rode variant is de meest standaard versie en is geschikt voor kinderen vanaf drie maanden oud tot ongeveer vier jaar (gewichtsklasse: 6 tot 18 kilo). De zwemtrainer is niet zomaar een zwemband, maar  door het zwemtuigje met opblaasbaar buikstuk, ligt het kind automatisch in een natuurlijke zwemhouding.

zwemtrainer

Allebei onze kinderen zijn als baby en dreumes fan van de zwemtrainer. Voor jonge kinderen is het een ideale manier om actief zichzelf vooruit te bewegen en om vertrouwd te raken met liggen in het water. Terwijl ze in een ergonomische houding liggen, zien ze alles goed en kunnen ze kiezen om fijn te drijven of rond te spartelen.

Hoewel de zwemtrainer geschikt is tot een leeftijd van vier jaar, merkten wij dat onze zoon vooral blij werd van de swimtrainer toen hij een baby en dreumes was. Daarna wilde hij toch meer bewegingsvrijheid hebben.

De zwemtrainer is vooral geschikt voor dieper water zoals in het zwembad. Bij ondiep water of bij bijvoorbeeld de branding in zee, is de band onhandig groot.

De zwemtrainer is volledig opblaasbaar en daardoor licht en compact om mee te nemen.  Bekijk hier de prijs van de zwemtrainer.

zwemtrainer

Drijfband voor baby’s tot 11 kilo

Collega blogger Esmeralda gebruikte de zwemring of drijfband voor baby’s vanaf de eerste keer zwemmen met haar zoontje. De drijfband bestaat uit een opblaasbare band met in het midden een stoeltje voor de baby, waardoor je baby als het ware in het water zit. Deze heeft verschillende namen maar is het meest herkenbaar als band met zitje, swimsafe of babyzwemband.

swimsafe

Zij vond de babyfloat drijfband ideaal omdat je kindje alles goed kan zien, met zijn benen kan trappelen en je als ouder je handen vrij hebt. De kleinste maat zwemring kun je gebruiken tot je baby 11 kilo weegt of 1 jaar oud is. Bij Esmeralda beviel de drijfband zo goed, dat ze daarna een grotere versie kocht voor haar zoon. De band is volledig opblaasbaar en daardoor compact. Bekijk hier de prijs en verschillende kleuren. Check hier ook de luxere versie de Hydrokids swim seat voor kinderen van 1 en 2 jaar oud.

swimsafe
swimsafe

Opblaasbare zwemring voor baby’s vanaf 3 tot 18 maanden oud

De baby nekring of zwemkraag is een opblaasbare band, die bedoeld is om de nek van een baby te klikken. Op die manier wordt het hoofd, het meest zware lichaamsdeel, ondersteund en blijft het boven water, terwijl de armen en de benen vrij onder het water kan bewegen.

Het klonk ideaal en we zagen filmpjes van baby’s die totaal relaxed rond spartelden in het water, maar in zo’n ontspannen modus hebben wij onze baby niet gekregen.

Elke keer reageert onze baby totaal in paniek als wij de opblaasbare band om haar nek willen klikken en dit werd bij haar niet minder als ze in het water ging drijven. We willen binnenkort nog een nieuwe poging wagen, maar voor dit moment hebben wij het idee dat deze nekring of zwemkraag alleen geschikt is als je baby het oké vindt om iets om haar nek te klemmen en wanneer je baby nog weinig beweeglijk is. Check hier andere reviews en de prijs.

Reddingsvest voor baby’s en peuters

Al een aantal keer op reis merkten wij dat veel bestemmingen geen aanbod hebben in reddingsvesten in kleine maten geschikt voor een baby of een peuter of wanneer er wel een baby zwemvest beschikbaar was, twijfelden we soms aan de kwaliteit ervan. Op onze eerste verre reis besloten we dan ook om een opblaasbaar reddingsvest mee te nemen, maar dat vonden we geen succes want de baby bleef niet drijven, hij kroop te ver omhoog en het vest reageerde heel erg op wind (waardoor wij moesten oppassen dat het vest op zee niet wegwaaide met onze baby er in). Een opblaasbaar zwemvest voor een baby raden wij dus niet aan.

reddingsvest kind

Een echt reddingsvest gemaakt van speciaal drijfmateriaal neemt natuurlijk meer plek in beslag in je bagage (alhoewel er aan de buitenkant van je backpack altijd wel plek is) maar heeft dan ook veel meer drijfvermogen, waardoor het veiliger voelt.

Ook zitten er in vergelijking met de opblaasbare variant een aantal veilige accessoires op zoals reflectoren en een fluitje. Inmiddels hebben wij zowel een baby- als een peuter-reddingsvest en gaan deze standaard mee in de bagage als we naar een verre bestemming gaan. Wij vinden het hebben van een zwemvest voor onze peuter en voor onze baby heel prettig. Zo hebben we er al gebruik van gemaakt in speedboten in Thailand en tijdens verschillende bezoeken aan cenotes in Yucatan, Mexico. Check hier meer reviews en prijs van een zwemvest voor kinderen. Kies de juiste maat voor een zwemvest voor een baby, zwemvest voor een dreumes of zwemvest voor een peuter.

Reddingsvest kind

Zwembandjes (vanaf ongeveer 1 jaar)

Zwembandjes of zwemvleugels zijn natuurlijk een must have voor jonge kinderen vanaf het moment dat zij zelf kunnen lopen. Ze zijn in verschillende maten verkrijgbaar voor diverse gewichtsklassen. Check bij de aanschaf ook even of ze voldoen aan de veiligheidsnormen. 

zwembandjes

Zwembandjes zijn natuurlijk supercompact en passen daarom altijd nog wel in je koffer of backpack. Vergeet niet ook voor de zekerheid een reservesetje mee te nemen. Sinds dat wij in Mexico op dag één van de vakantie met één lek zwembandje zaten en enkel te grote maten konden vinden in de winkels in de buurt, hebben we besloten standaard een reservesetje mee te nemen. Koop hier echt hele goedkope zwembandjes of check de betere versie zwembandjes.

zwembandjes

Modulaire zwemhulp voor kinderen van 15 tot 30 kilo

Al een aantal keer waren wij getipt over deze modulaire zwemhulp, omdat het peuters en kleuters kan helpen bij het leren zwemmen. Ondertussen heeft onze zoon het minimumgewicht bereikt van 15 kilo en besloten we de Tiswim van de Decathlon aan te schaffen. Deze modulaire zwemhulp bestaat deels uit drijfmateriaal en deels uit opblaasbare gedeeltes zoals een zwemgordel. De modulaire zwemhulp is een meegroeiende zwemhulp en is op drie manieren te gebruiken.

modulaire zwemhulp

Wanneer je kind nog bezig is met het ontdekken van water, kunnen alle onderdelen tegelijk gebruikt worden, oftewel zowel de zwemvleugels als het opblaasbare deel en gordel op de buik.

Wanneer je kind toe is aan leren zwemmen, kunnen alleen de zwemvleugels gebruikt worden (voor met name de verticale verplaatsingen). 

Alleen de gordel met het opblaasbar deel op de rug wordt gebruikt om te leren zwemmen in horizontale positie en voor het leren onder water zwemmen.

Wanneer onze peuter de modulaire zwemhulp voor het eerst gebruikt, vindt hij het leuk om te drijven en doet hij pogingen om zelf te zwemmen. Het voelt veiliger dan alleen het gebruik van zwembandjes. De zwemhulp voelt zowel licht qua gewicht als erg stevig aan. Doordat de modulaire zwemhulp niet volledig opblaasbaar is, is deze minder compact in je bagage, maar daardoor is er uiteraard ook een beter drijfvermogen. Bekijk hier de prijs van de modulaire zwemhulp van Decathlon.

modulaire zwemhulp

Kickboard voor kinderen vanaf 3 jaar

Collega blogger Esther vond het Intex Kickboard Pool School Step 3 ideaal voor haar peuterdochter.  Liggend op haar buik op de drijver, terwijl haar benen in het water bungelden, dat lijkt net echt zwemmen! Het kind kan de drijver vastpakken aan de handvatten die aan de voorkant zitten.

Doordat het middengedeelte doorzichtig is kon onze dochter toch ook meegenieten van de mooie vissen die wij al snorkelend zagen. Wanneer je kind nog geen zwemdiploma heeft, is het natuurlijk belangrijk om het kickboard in combinatie met zwembandjes te gebruiken. Het kickboard is volledig opblaasbaar en daardoor makkelijk mee te nemen. Check hier meer reviews van het kickboard. Wil je echt snorkelen lees ook ons blog over snorkelen met kinderen.

Kickboard
Kickboard

Waterbestendige baby draagzak

Het is geen drijfmiddel, maar wel ideaal tijdens het zwemmen als je op reis bent met een zeer jonge baby. De Mini Monkey draagzak is een lichtgewicht, compact inklapbare draagzak en je kunt er mee het water in! Lees hier meer over onze ervaringen met de Minimonkey Sling.

Minimonkey sling

Onze conclusie voor fijnste drijfmiddelen

Wanneer je reist met kinderen is het natuurlijk altijd keuzes maken in je bagage. Maar drijfmiddelen voor baby’s en peuters is wat ons betreft niet iets waar je op moet bezuinigen, want voor je kind maar ook voor je eigen rust is het belangrijk dat je overal veilig kunt zwemmen met je kind.

zwemhulpmiddelen

Bij onze volgende verre reis kiezen wij dan ook voor een swimtrainer voor onze baby en voor een modulaire zwemhulp voor onze peuter met ook één reserve setje opblaasbare zwembandjes. Gaan we naar een bestemming waar verschillende boottochten op de planning staan dan nemen we daarnaast ook reddingsvesten voor allebei mee.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top