Home / Voorbereiding / Producten / Snorkelen met kinderen, van de beste snorkelsets tot praktische tips

Snorkelen met kinderen, van de beste snorkelsets tot praktische tips

Snorkelen met kinderen, het is zo ontzettend leuk. Sinds onze dochter kan snorkelen, is dit een van haar favoriete activiteiten op vakantie. Als je het nog nooit gedaan hebt, zeker doen! Het fijne van kinderen, is dat ze alles nog mooi en nieuw vinden. Dus of je nu gaat snorkelen zoals wij op een Thais Bounty strandje of in de Middellandse Zee als er visjes te zien zijn, is het voor de kids al snel goed.

snorkelset kind

Vanaf welke leeftijd is snorkelen met kinderen mogelijk?

Wij gingen voor het eerst echt snorkelen met onze dochter toen ze vier was, een maand of drie nadat ze begonnen was met zwemles. Je kind hoeft dus nog geen zwemdiploma te hebben om te snorkelen, maar moet wel watervrij zijn. Geen angst hebben om met het hoofd in het water te gaan en ook niet direct in paniek raken wanneer er toch wat water in de mond komt.

Wil je mee op een snorkeltour of snorkelen op open zee, dan moeten de kinderen meer kracht hebben en lijkt het mij wel zo prettig als ze zelfstandig kunnen zwemmen. Hand in hand met je kind snorkelen ziet er heel gezellig uit, maar is fysiek best wel zwaar. Zelf een goede zwemconditie hebben, is dan ook een pre.

koh lipe snorkelen

Wat zijn goede snorkelsets voor kinderen?

Snorkelmasker

Om te beginnen heb je natuurlijk een duikbril of snorkelmasker nodig voor je kind. Voor kinderen vanaf 6 jaar is het Easybreath junior snorkelmasker een echte aanrader. Dit is een full face snorkelmasker waardoor je heel erg mooi zicht hebt onder water. Een ander groot voordeel is dat er een speciale filter in de luchtpijp zit. Mocht je toch water in de snorkel krijgen, dan gaat dat er vanzelf weer uit. Zo wordt snorkelen met kinderen wel heel erg prettig.

Nadelen zijn er ook; met name het gewicht en de grote van het masker. Maar ook de prijs, dit masker is duurder dan een traditionele snorkelset voor kinderen. Gebruik dit masker altijd onder toezicht, mocht je kind toch onder water duiken (verder dan 1 meter) dan kan het masker vacuum trekken. Bekijk hier de beschikbare kleuren en de prijs van het Easybreath junior snorkelmasker .

easybreath snorkelmasker decathlon

Duikbril voor je kind

Is je kind nog te jong voor de Easybreath of zoek je een compacter of betaalbaarder alternatief, dan heb je wat betreft snorkelmaskers verschillende opties. Een gewone reguliere snorkel of een snorkel met een stormkapje en/of een uitlaatventiel. Bij deze laatste optie heb je ook minder kans op water in de snorkel en als het erin komt dan gaat het er door het uitlaatventiel ook weer makkelijk uit. Je kind hoeft dan dus niet, zoals bij een gewone snorkel, zelf heel hard te blazen om het water er via de bovenkant uit te krijgen.

Wat heel fijn is want de paniekreactie van water in je mond, is bij veel kinderen reden om te gaan staan en de snorkel uit de mond te trekken. Maar wanneer je dicht boven koraal aan het snorkelen bent, kan het koraal beschadigd raken en je kind ook flinke snijwonden krijgen. Of nog erger in een zee-egel trappen. Voor onze dochter van 4 jaar heb ik gekozen voor een snorkelmasker met stormkapje en uitlaatventiel. Een hele goede beslissing want er kwam daardoor vrijwel nooit water in de snorkel en als het wel gebeurde was het ook zo weer weg. En dat gebeurde weleens, bijvoorbeeld als ze in haar enthousiasme ze een bepaalde vis ontdekte en daarbij erg bewegelijk was.

Wij kozen voor een simpele, goedkope kinderduikbril de Subea in maat XS (mijn dochter was toen 4 en heeft een smal gezicht). Voor oudere kindjes is maat S beter. Voor kinderen vanaf 10 jaar is maat M aangeraden. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid van de Subeu kinderduikbril. Naast de Subea heb ik ook de volgende snorkel gekocht. Deze is niet specifiek voor kinderen, maar kon mijn dochter wel gewoon gebruiken. Een goede snorkel gaat, als je die thuis netjes uit de zon bewaart, jaren mee. Dus die paar euro extra aan de snorkel gaf ik graag uit.

snorkelset kind

Er worden ook veel kindersnorkelsets aangeboden met duikbril voor kinderen en snorkel, maar dan heb je meestal een hele simpele snorkel waar dus heel makkelijk water in komt. Ik zou dat niet aanraden omdat een paar keer een flinke hap water genoeg is om het plezier in snorkelen voorgoed te verpesten bij de meeste kinderen. Omdat ik een duiker ben, kijk ik altijd kritisch naar de materialen.

Zo heb je bijvoorbeeld ook het merk Waimea met goedkope snorkelsets met uitlaatventiel, maar hier is er geen fijne flexibele verbinding tussen mondstuk en plastic pijp. Wil je toch een setje kopen kijk dan naar wat de bekendere duikmerken op de markt brengen. Zoals deze snorkelset van Mares voor kinderen van 8 tot 14 jaar. Deze hebben we meegenomen naar Indonesië, jammer genoeg zaten de flippers alleen in de tas die niet aankwam. De snorkel hebben we wel intensief gebruikt.

Zwemvliezen kind

Voor kinderen zou ik zwemvliezen pas aanraden wanneer zij echt goed kunnen zwemmen en kracht in de benen hebben. Zelfs dan is het de vraag of je deze echt wilt meenemen. Zwemvliezen zijn tijdens het snorkelen vrijwel nooit nodig. Over het algemeen is het zonder prima blijven drijven en heb je de tijd om op de plek rondkijken. En tegen een beetje stroming is het ook zonder zwemvliezen prima zwemmen. Bovendien bestaat het risico dat je met zwemvliezen het onderwaterleven per ongeluk flink beschadigt. Alleen wanneer je echt iets heel bijzonders gaat doen zoals; zwemmen met walvishaaien of een plek met heel veel stroming, dan kan ik me voorstellen dat je kiest voor zwemvliezen.

Check hier onze review van handige drijfmiddelen.

UV-shirtje kind of neopreen pakje

Tijdens het snorkelen is het erg makkelijk om flink te verbranden. Daarom is een UV-shirtje wel zo fijn en veilig. Mijn dochter vindt snorkelen zo leuk dat ze het ook echt heel lang achter elkaar kan doen. Als je dan geen hele warme zee hebt dan is het soms ook best wel koud. Kies in dat geval voor een neopreen shirtje- of pakje. Hiermee ben je beschermd tegen de zon en kou. Een shirt of pakje is super goedkoop te verkrijgen bij de Decathlon. Wij hebben goede ervaringen met zowel de UV-shirtjes als neopreen kleding voor kids. Bekijk hier de beschikbare snorkelkleding met de actuele prijs.

snorkelset kind uv shirtje

Bandjes of een zwemvest

Ga je snorkelen met kids die nog niet zo heel goed kunnen zwemmen, dan is het logisch dat je ze bandjes en/of een zwemvest aandoet. Maar ook voor oudere kids is een zwemvest helemaal geen slecht idee. Zo kunnen zij zich concentreren op wat er onder water gebeurt en niet op het blijven drijven. Bekijk hier verschillende zwemvesten voor kinderen.

Omdat ik met mijn dochter op reis was in Zuidoost Azië en niet de ruimte had voor een zwemvest koos ik voor bandjes. Waar je dan wel extra alert op moet zijn, is dat dit niet van die goedkope versies zijn maar dat ze een terugslagventiel hebben. Daardoor gaan het luchtventiel minder makkelijk open en is het makkelijker opblazen.

Heel veel snorkelplezier!

koh lipe snorkelen

Lees ook onze andere reviews, bijvoorbeeld fijne waterschoenen voor kinderen of kindercamera’s (ook onderwater) getest.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top