Home / Voorbereiding / Vliegen / Tips na 25 keer vliegen met Ryanair

Tips na 25 keer vliegen met Ryanair

Ik vind Ryanair een geweldige uitvinding. Niet voor niets vloog ik de afgelopen jaren al 25 keer met ze. We geven je een aantal redenen waarom we zo blij zijn met Ryanair. Lees ook onze tips hoe je slim gebruik kunt maken van deze maatschappij.

Update 2018: Ik schreef dit blog in 2014 en heb ook in de jaren erna heel veel gevlogen met Ryanair. Maar sinds 2018 ben ik niet meer zo tevreden. Geannuleerde vluchten, vertraagde vluchten en het feit dat dat Ryanair geen enkele verantwoordelijkheid neemt maakt dat ik op dit moment liever kies voor andere maatschappijen als die op dezelfde route vliegen. 

De 0 euro vlucht

Ja serieus, een vliegticket voor €0. Wij scoorden deze vlucht in 2008. We vlogen naar Faro en betaalden 4 keer €0 voor een vlucht en daarnaast nog een creditkaart fee van €5 per vlucht per persoon . Voor exact een tientje per persoon in Portugal. Daar hebben we nog goedkoop een auto gehuurd en een heerlijke vakantie gehad.

Zo’n goede deal als deze hebben we hierna nooit meer gescoord. We maakten echter nog heel wat vluchten en voor minder dan  €50 euro per persoon (retour incl. creditkaart fee) is vliegen met Ryanair goed mogelijk. Daar kan je in Nederland niet eens goed voor uit eten.

De manier om de goedkoopste vluchten te krijgen met Ryanair is vliegen buiten het hoogseizoen. Vooral november, januari en februari zijn goedkoop. Verder is het verstandig om je te abonneren op de nieuwsbrief. Ryanair heeft altijd acties maar pas wanneer je ze volgt weet je of een actie van €19,99 goed is of dat er nog een actie van €9,99 aan komt.  Is er een actie dan is het puzzelen met de data om de goedkoopste heen- en terugvlucht te vinden. Vergelijk de prijzen via Skyscanner.

Veel en afwisselende bestemmingen.

Behalve Ryanair zijn er nog meer low-cost airlines maar Ryanair springt eruit vanwege de vele en afwisselende bestemmingen.  Wij hebben het geluk dat de luchthavens van zowel Eindhoven, Munster als Düsseldorf-Weeze binnen 2 uur te bereiken zijn. Eindhoven ligt zelfs op 6 minuten rijden vanaf Marcels ouders, dus ook vroege vluchten zijn geen enkel probleem.  Deze drie luchthavens bieden keuze uit tientallen bestemmingen in heel Europa en Marokko. We gingen onder andere naar Malta, Marokko, Estland, Spanje en Engeland.

vliegen met ryanair

Het is fijn wanneer je niet kieskeurig bent in je bestemming.  Gelukkig vinden we veel leuk! Wanneer je weet eind november weg te willen, kan je het beste alle bestemmingen bekijken die volgens de site het goedkoopst zijn. We kiezen dan de bestemming op combinatie praktisch (vliegdagen/tijden), kosten en hoe leuk het ons lijkt.

Alleen handbagage

We vliegen met Ryanair eigenlijk altijd alleen maar met handbagage. Doe je dat niet dan betaal je flink bij en is een ‘normale’ vliegmaatschappij een betere keus. Alleen handbagage heeft ook zo zijn voordelen. Je bent gedwongen kritisch in te pakken. Op je bestemming heeft het geen zin je druk te maken om kleding wat ook bijdraagt aan het vakantiegevoel. Maar het allerfijnst is dat je vakantie gelijkt begint wanneer je uit het vliegtuig stapt. Geen gewacht bij een bagageband maar binnen een paar minuten sta je buiten.

Vaste plekken

Vaste zitplekken in het vliegtuig, het klinkt als een verbetering. In de praktijk viel het ons onze laatste vluchten naar Marokko behoorlijk tegen. Mensen stapten op de verkeerde plek in (voor/achter) en moesten elkaar toen kruisen met grote stukken handbagage. Wij verwachten dat deze ontwikkeling snel weer wordt afgeschaft door Ryanair, omdat het ook flinke vertraging met zich meebracht.

32 gedachten over “Tips na 25 keer vliegen met Ryanair”

 1. ik ben eigenlijk heel benieuwd. hoeveel handbagage je mag meenemen( moet ik dan denken aan een flinke rugzak? ) nu hebben we 2 stuks bagage betaald plus priority kost €200!
  ben geneigd hierover te bellen met klantenservice. wat is wijs qua bagage??

 2. hallo kan mij iemand vertellen of het vliegen met ryanair air betrouwbaar is. ik heb zelf vliegangst en heb therapie gehad moet nu zelf gaan proef vliegen maar dan alleen en ik dacht ik ga met ryanair maar omdat de prijs zo goedkoop is ben ik bang dat ze niet veilig zijn genoeg? of hebben ze dezelfde toestellen als andere maatschappijen

 3. P.J.M. Kuijken

  Ik heb al zeker 50 keer met Ryanair gevlogen en ik vind het geweldig met hun te vliegen. Je betaalt weinig en dat is toch geweldig. Als het niet goed is pak dan toch lekker de auto. Mensen vliegen voor weinig geld in een vliegtuig van 90 miljoen euro voor 100 euro op en neer naar Spanje. Maar je hebt altijd klagers……Ook de mensen met minder geld kunnen nu mooi vliegen en dat allemaal dankzij Ryanair….

  1. Ria Broekhuis

   Zo goedkoop… Gaat toch altijd ten koste van…. Milieu, vluegtuiglawaai. Enz.enz… Men zou dit soort vliegen veel zwaarder moeten belasten… Tis immer puur for fun..

 4. hhmmm….we zijn een gezin van 4 waarvan de jongste nog geen 16 is.
  via Hema gedaan en we vliegen met Ryanair.
  ik ga online inchecken en zie dat ryanair begint met onze jongste. maar je mag niet alleen reizen onder de 16. Gelukkig reizen we allemaal mee. Ecter een ander persoon van ons gezin eerst kiezen gaat niet.
  En nou? ryanair verwijst naar hema. Alsof die er iets aan kunnen doen. 0 service. Dat gaat dan denk ik (als het mogelijk is) op de luchthave 4x55euro + nog eens de terugreis: 400euro kosten.

 5. Als je goedkoop wilt reizen, boek dan vooral niet bij RyanAir. Op het vliegveld werd €55,- per persoon in rekening gebracht omdat het online inckecken niet lukte.
  Daarnaast hadden we ook nog eens een uur vertraging, wat onze RyanAir ervaring er niet leuker op maakte.
  De volgende keer vlieg ik weer gewoon met Transavia want daar weten ze wel wat klantenservice betekend!

 6. Heeft iemand ervaring met, vliegen naar Portugal met raymair.het kind is die jaar en,van mijn neefje wat heb ik juist Nodig????

  1. Als je niet vliegt met je eigen kind toestemmingsformulieren van beide ouders. Verder zou ik een tablet meenemen voor entertainment bij een kind van drie en wat te eten en drinken.

  1. Hoi Erika,
   Vliegen met Ryanair is zeker niet onveiliger vergeleken met traditionele maatschappijen zoals de KLM. Ik zou juist inschatten dat Ryanair zelfs nog ietsje veiliger is, omdat ze vaak met een jongere vloot vliegen dan andere maatschappijen. Dat past in Ryanairs business model (want jongere toestellen kost minder onderhoud en is dus goedkoper voor ze), maar als fijne bijkomstigheid zullen de toestellen daardoor ook relatief iets veiliger zijn.

   Overigens ervaar ik in de praktijk weinig verschil in de staat van de toestellen en de veiligheidsprocedures bij de verschillende luchtvaartmaatschappijen. Die zijn nagenoeg overal hetzelfde en luchtvaartmaatschappijen moeten zich houden aan strenge Europese regelgeving op dat gebied.

   Ryanair vliegt daarnaast alleen met Boeing 737’s. Dit is een van de meest gebruikte passagiersvliegtuigen wereldwijd, en wordt gebruikt door vele andere maatschappijen, inclusief de KLM.

   Ik zou je dus zeker geen zorgen maken om de veiligheid, en de goedkope tickets van Ryanair hebben daar in ieder geval zeker geen invloed op.

   Succes met proefvliegen en ik hoop dat je ondanks je vliegangst durft om het vliegtuig in te stappen.

   Groetjes, Robert

 7. Ik vind de toegewezen zitplaatsen juist een grote verbetering: vroeger steeds stress of je wel goed plaatsje zou kunnen bemachtigen en liefst ook goed vroeg aankomen (om dan een uur rechtop te staan in de rij…) terwijl je nu gewoon op het laatste moment kunt komen en alsnog je plaatsen hebt. Tip: reis je met hooguit 2-3 personen, wacht tot het laatste moment om in te checken (niet vroeger dan pakweg 24 u op voorhand). Ik heb zo steeds een mooie plaats toegewezen gekregen (eerste twee rijen of boven de vleugels met extra beenruimte), wellicht omdat ze die tot het laatst vrijhouden om eventueel te kunnen verkopen aan iemand die ervoor wil bijbetalen. Het is natuurlijk wel een kleine gok, je kunt ook pech hebben dat al die plekjes al gereserveerd zijn maar dat is me nog niet overkomen.

 8. overweeg een prepaid creditcard aan te schaffen, zeker rendabel als je vaker met RA vliegt. Je hebt dan namelijk geen creditcard kosten. Scheelt weer E 12,– p.p.

 9. Altijd super tevreden geweest over Ryanair, je moet even weten hoe je het moet aanpakken, maar dan is het goed te doen.

  Echter wil in net online inchecken en vind ik het toch wel bezeikte boel geworden.
  We vliegen nu voor het eerst met onze dochter van 6,5 maand.
  Normaal kreeg je geen stoelnummers, tenzij je dat specifiek geboekt en extra betaald had.
  Vanaf nu krijg je dus wel stoelnummers. Wil je zelf een plek kiezen, dan betaal je minimaal € 11,00 per stoel.
  Wil je dat het systeem een plek kostenloos toewijst, dan kun je pas 7 dagen van te voren inchecken.
  Als je dus langer dan 7 dagen op vakantie gaat, dan kun je voor de terugreis nog niet online inchecken, tenzij je extra betaald, dan moet je dus betalen om stoelen te kiezen.

  We vertrekken woensdag, er zijn dus al geen plaatsen meer naast elkaar te krijgen… Leuk met een kind van 6,5 maand. Voorheen is dit nooit zo geweest, als ik dit van te voren had geweten…

  Dus als je met kinderen vliegt ben je wel verplicht om stoelen te kiezen, anders zit je verspreid door het vliegtuig…

  Geen stijl deze aanpassing…
  Dus wat jij dacht dat de vaste plaatsen snel worden afgeschaft, ik denk niet dat ze dat ooit zullen doen, want op deze manier kunnen ze nog veel geld verdienen, minimaal € 11,00 per stoel per vlucht…

 10. Vandekerckhove Dieter

  Hallo, wij vliegen binnen 14 dagen voor het eerst met Ryanair naar Valencia.Ons zoontje van 6 jaar gaat ook mee. Nu heb ik problemen om mijn zoontje online on te checken .Blijkbaar kan je kinderen jonger dan 16 jaar niet online in checken. Hebben jullie daar ook ervaring mee, en wat moet ik dan doen om de klantenservice te contacteren ?alvast bedankt !

   1. Probleem hadden wij ook. Klantenservice gebeld. Die maken het gelijk in orde. Dan op computer opnieuw inloggen en dan kun je gewoon inchecken. Succes!

 11. Sytske de Boer

  Wat zijn jullie ervaringen met het vliegen met een baby met Ryanair? Nemen jullie dan ook alleen handbagage mee?

  1. Hangt er vanaf hoe lang je weg gaat en welke voorzieningen er ter plekke zijn. Binnen Europa voor een weekendje moet kunnen indien er een babybedje aanwezig is. Anders misschien toch maar wat meer betalen voor het gemak.

   1. Sytske de Boer

    Wij vliegen met Ryanair naar Rome. We gaan 5 dagen. Is de 1e x vliegen. Dus zijn we ons een beetje aan het verdiepen waar we aan moeten denken voor onze dochter van 1 jaar. Is toch weer even anders dan voor ons zelf. 🙂

 12. Voor veel mensen is een lage prijs heel belangrijk, maar bedenk je wel dat vliegen voor 20 Euro natuurlijk eigenlijk helemaal niet kan. Ergens klopt er in het businessmodel van Ryanair iets niet, waardoor het de minst duurzame maatschappij van Europa is! Slechte arbeidsomstandigheden, zeer agressieve onderhandelingen met luchthavens, weigeren landingsgelden te betalen op de meeste bestemmingen, waardoor lokale gemeenten hogere belastingen moeten vragen. Hierdoor betalen anderen (personeelsleden, luchthavens, lokale bevolking) indirect de rest van je ticketprijs, waardoor Ryanair in elk geval voor mij een no-go maatschappij is. Profit is goed, maar alleen als dat niet ten koste gaat van people en planet.

  1. Ik denk altijd dat andere mensen die wel duurdere ticket kopen wel voor mij betalen. Ryanair krijgt toch ook geld van bepaalde regio’s om er zoveel toeristen naar toe te brengen. Daarom zijn tickets einde van het jaar soms super goedkoop want anders halen ze hun quota niet en krijgen een boete.

  2. Hier ben ik het helemaal mee eens. Ik zat al met stijgende verbazing de reacties te lezen waarin nergens over de arbeidsomstandigheden wordt gerept.

    1. Bij vliegervaringen (en als ik de reacties lees m.n. de aantrekkelijke prijs ervan) is toch ook van belang op welke manier (en ten koste van wie) die aantrekkelijke prijs tot stand komt. Dat er fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden ontbreken en daardoor RyanAir zulke lage ticketprijzen kan aanbieden. Voor mij in elk geval een reden dat ik nooit meer met RyanAir zal vliegen. Nog los van alle addertjes onder het gras waardoor je vaak nog een hoop moet bijbetalen en regelmatig onvriendelijke behandeling.
     Ongeveer vergelijkbaar met nadenken ten koste van wie het mogelijk is dat je onvoorstelbaar goedkope kleding koopt.

 13. Leuk artikel. 🙂 Mijn vriend en ik zijn afgelopen december ook voor maar 45 euro retour pp naar Marrakesh gevolgen met Ryanair, koopje! En inderdaad, wij reizen dan ook altijd met alleen handbagage. Is ook prima te doen, want je mag eigenlijk best nog veel mee nemen dan!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top