Reizen met een peuter kan behoorlijk vermoeiend zijn. Soms zijn er zelfs momenten dat we ons afvragen of het het allemaal waard is of we niet gewoon makkelijk naar een of ander vakantiepark zouden moeten gaan. Maar dan zijn er de momenten dat ik naar haar kijk en direct zie hoe leuk ze het heeft. Hoeveel ze ontdekt en hoe gaaf we het samen hebben. Bovendien worden we er zelf enorm blij van.
Ook al kan ze zich later waarschijnlijk niks meer herinneren van onze reis door Myanmar en Thailand, vakantie’s in Panama en Turkije ik geloof echt dat de reizen die we nu maken haar persoonlijkheid vormen. Vijf redenen waarom reizen zo leuk en goed is voor onze peuter.
Nieuwe culturen ervaren
Aankomen in een nieuwe bestemming zoals Ho Chi Minh stad of Panama-Stad is niet alleen een cultuurshock voor ons maar ook voor onze dochter. Maar iedereen past zich snel aan. Noodles zijn gewoon een ander soort spaghetti. Het ochtendgebed is een meneer die zingt zodat mensen gaan bidden. De bel van de monniken die elke ochtend gaat, is een seintje om naar buiten te kijken. De Boeddha een bron van constante vragen en verwondering. Onze peuter wil zien wanneer de Boeddha gaat eten (want waarom krijgt hij anders bananen en rijst) en zo leert zo op een speelse manier over andere religies.
Andere talen leren
Talen en woordjes leren is voor een peuter die nog bezig is met het uitbreiden van haar woordenschat niet meer dan vanzelfsprekend. Ik ben onder de indruk van haar enthousiasme en geheugen. Na een weekendje Bologna kan ze een aantal woorden Italiaans, Bongiorno, ciao, muro. In het Thai en Birmees zegt ze hallo en bedankt. Hola, que tal, yo soy, alles voor een klein gesprekje in het Spaans. Trots dat ze op zichzelf is als ze merkt dat mensen haar begrijpen.
Reizen met een peuter zorgt ervoor dat je kindje zich veel bewuster is van talen. Liedjes zoals “daddy finger” die onze dochter al fonetisch na kon zingen krijgen betekenis. Het is natuurlijk maar de vraag hoeveel uiteindelijk blijft hangen. Behalve Spaans spreken we van geen van deze talen zelf meer dan een paar woordjes dus het is moeilijk thuis te blijven oefenen. Veel studies geven aan dat je kinderen het beste op jonge leeftijd met vreemde talen kennis kunt laten maken. Rond de leeftijd van 3 jaar lijken kinderen het makkelijkst in staat te zijn nieuwe geluiden na te bootsen. We hopen dan ook dat die speelse kennis van nu haar later gaat helpen op school.
Mensen ontmoeten met verschillende achtergronden
We hebben tijdens onze reizen veel verschillende fijne mensen ontmoet. Onze peuter heeft snel vrienden gemaakt, van de kindjes bij de scooterverhuur tot de het zoontje van onze Italiaanse airBnB. Voor een peuter is een ander kindje gewoon een kindje. Ongeacht of er gaten in zijn kleren zitten of dat het een rijk gezin is. Blank of wit, moslim, boeddhist of atheïst, voor kinderen doet het er niet toe.
We leven in een tijd dat er veel haat is richting andere culturen. Moslims zijn terroristen. Vluchtelingen gelukzoekers die onze banen komen jatten. Achterdocht en angst gaan hand in hand met onwetendheid. Hoe meer je reist en hoe meer je van de wereld ziet hoe meer je ontdekt dat de verschillen tussen mensen en culturen eigen best klein zijn.
Meer zelfstandigheid en zelfvertrouwen
Op reis krijgt onze dochter te maken met situaties die zich anders niet voor zouden doen. Mensen die ongevraagd aan je willen zitten. Je vasthouden aan papa terwijl je op een scooter over zandweggetjes rijdt. Kindjes waar ze mee wil spelen maar die haar niet verstaan. Dieren zoals olifanten, apen maar ook vele insecten.
Door onze avonturen krijgt ze te maken met uitdagingen die Nederlandse kindjes die op vakantie gaan in een gecontroleerde en kindveilige omgeving niet hebben. Hierdoor moet ze creatief en oplossingsgericht zijn. Iets wat thuis maar ook op het kinderdagverblijf opgemerkt wordt.
Tijd als gezin
Thuis gaat onze dochter drie dagen in de week naar het kinderdagverblijf en is het altijd druk. Werk, huishouden, vrienden onderhouden en ons blog. Er zitten nooit genoeg uren in de dag en je leeft al snel langs elkaar heen. Op reis heb je 24/7 tijd voor elkaar als gezin. Natuurlijk heb je dat ook tijdens een vakantie dichtbij maar tijdens een verre reis ben je veel meer op elkaar aangewezen. Na zo’n reis voel we ons weer verbonden met elkaar.
Wat je schrijft had ik me al bedacht! Hoe goed moet het zijn voor de ontwikkeling van een peuter/mens dat je in aanraking komt met andere gewoontes, talen, omgevingen eten, dieren, etc… Aankomende zomer gaan wij zeven weken reizen door Ecuador en Peru en ik ben benieuwd wat dat met ons kind van dan 3,5 doet! Kan me er nu al op verheugen.
mee eens!! kinderen leren echt veel op reis. Ik merk hoeveel woorden Liam in drie weken costa rica heeft geleerd (toen 15 maanden): (tor)tuga, mono, coco(drilo), … Al de dieren hebben wel een grote indruk gemaakt
Helemaal mee eens! Ik kan daarom ook niet wachten op onze volgende reis met onze dreumes. Straks backpackend door Thailand. We backpacken veel in Azië, maar ik weet ook zeker dat onze dreumes ons weer een frisse blik kan geven op bekende bestemmingen. Hij bekijkt alles natuurlijk met hele andere ogen.
En zo is het maar net! Ook al kost het soms een stapje extra (of 2, of een heleboel), het is absoluut de moeite waard. En door die peuter (en dreumes) gaan deuren voor je open die anders gesloten waren gebleven! Of je peuter opent die deuren gewoon lekker zelf, haha
Klopt helemaal! En vergeet vooral die kleine dingen niet. Die je peuter ziet, maar jij niet: een aapje ergens hoog in de boom, een scooter volgepakt met gekleurde ballonnen.. Ik krijg steeds meer oog voor juist die kleine dingen, dankzij Fynn. 🙂