Home / Voorbereiding / Tips / Waarom reizen met een kind van vijf echt anders is dan reizen met een kind van vier

Waarom reizen met een kind van vijf echt anders is dan reizen met een kind van vier

Als ouder krijg je te maken met periodes dat je kind zich ontzettend snel ontwikkelt, zoals wanneer ze leren kruipen en lopen. Maar er zijn ook periode’s die veel geleidelijker gaan. Tot nu tot heeft geen verjaardag zo’n grote impact gehad op ons als toen onze dochter vijf werd. De leerplicht speelt hierin een grote rol, maar het is niet alleen dat. Andere ontwikkelingen gaan dan wel niet van de ene op de andere dag maar zijn minstens zo belangrijk.

sofia south park

De veranderingen waar we mee te maken kregen

Door de leerplicht veel verder vooruit plannen

De grootste verandering is toch echt wel de leerplicht. Helaas vanaf vijf jaar ben je gebonden aan de schoolvakanties. Als je tenminste niet voor een pilot school hebt gekozen of een beroep hebt waarmee je ontheffing van de leerplicht kunt krijgen (je leest hier meer over in ons blog over de leerplicht).

Beide zijn voor mij niet van toepassing en ik merk dat ik dus echt veel verder vooruit moet plannen. Met verder bedoel ik dan in februari al de herfstvakantie vastleggen en in oktober al de zomervakantie voor volgend jaar. Op die manier lukt het nog wel om betaalbare vliegtickets te vinden. Zo gaan we in de herfstvakantie naar Griekenland en Albanië voor minder dan € 150,- euro en vlogen we in de voorjaarsvakantie naar Ibiza, vanuit daar een paar dagen naar Madrid en weer naar huis voor minder dan €100,- euro.

Natuurhistorisch museum Maastricht

Ik vind het echt lastig om zo ver van te voren te plannen. Mijn hoofd staat nog niet naar die vakantie. Dan moet ik research doen wat ik tegen de tijd dat we gaan al lang weer vergeten ben. Ik moet nog op de meivakantie, en de zomervakantie en de herfstvakantie en dan moet ik nu al een beslissing maken voor de kerstvakantie?

ieper bezienswaardigheden

Wat het voor mij nog ingewikkelder maakt, is dat de “vakanties” vaak een combinatie zijn met werkopdrachten. Daar worden de beslissingen juist heel kort van te voren genomen. Het kiezen van bestemmingen was vorig jaar voor mij echt een (ingecalculeerde) gok. Gelukkig pakte het bijna altijd goed uit.

Daar staat tegenover dat ik wel de luxe positie heb dat ik alle schoolvakanties vrij kan zijn om op reis te gaan. Stel dat je misschien wel van baan wil wisselen, gaat verhuizen of eerst met collega’s moet afstemmen, dan is het veel lastiger.

cala saldete

Zelf lopen in plaats van dragen

We hebben onze dochter altijd heel veel gedragen. Ook nog toen ze bijna vier was en we naar Zuid-Amerika gingen. Er komt alleen een moment dat ze echt te zwaar worden en dat moment is inmiddels echt aangebroken.

Zelf lopen dus en voor ons iets beter opletten welke afstanden we plannen. Wij hebben gemerkt dat “spannende” wandelingen zoals door de bergen een stuk beter gaan dan slenteren door de stad.

7 Rila Lakes wandeling Bulgarije

Meer behoefte aan vriendjes en vriendinnetjes

Mijn dochter heeft altijd super goed zelf kunnen spelen. Andere kindjes zijn leuk maar waren nooit een must. Nu ze dag in dag uit haar vriendjes en vriendinnetjes ziet op school begint ze op reis andere kindjes te missen.

Misschien is dit anders als je meer kinderen hebt in je gezin, maar bij ons is het echt een dingetje.

Als ze dan spelende kindjes ziet, wil ze heel graag contact maken. Dat durft ze alleen vaak niet. Juist daarom was het heel fijn dat we afgelopen herfstvakantie in Sardinië op een strand andere Nederlandse kindjes tegen kwamen. Ze vonden een octopus en hebben de hele middag gespeeld. Als ouder geniet ik dan ook mee van haar lol en gesprekjes.

Strand bij Lu Nibareddu residence
Strand bij Lu Nibareddu residence

Kinderactiviteiten

Andere kindjes kan ik niet toveren maar wat ik wel kan doen is meer kinderactiviteiten plannen. De kans is nou eenmaal groot dat ze daar aanspraak heeft. Bovendien is ze ook gewoon ouder en wil ze meer uitgedaagd worden.

Huis van de Europese Geschiedenis

De meeste jonge kinderen zijn overal tevreden. Het is echt onzin om met een baby naar Disneyland of Madurodam te gaan. Die hebben genoeg aan papa en mama en op tijd eten.

sofia south park

Toen onze dochter twee was, gingen we ook met haar naar Science musea, dat vonden we leuk en het gaf ons een goed gevoel dat we iets speciaal voor kinderen deden. Als ik alleen nu zie wat ze er toen aan had en wat ze er nu aan heeft dan vraag ik me soms af waarom we niet gewoon naar een speeltuintje gingen.

Begin vier of eind vijf maakt echt een enorm verschil. In motoriek, geestelijke vermogens en in favoriete activiteiten. Dat vind ik toch echt wel een van de mooie dingen van het ouderschap, die constante verandering.

Esplora museum malta

Extra opletten met een huurauto

Wanneer je met een jong kindje op reis gaat en een auto huurt in Europa dan zijn de regels lekker duidelijk. Je hebt gewoon een goedgekeurd autostoeltje nodig. Voor kinderen die wat ouder zijn, verschillen de regels echter per land. In Nederland zijn de regels bijvoorbeeld dat een stoeltje of zitverhoger verplicht is voor kinderen tot 1.35m terwijl in een aantal andere Europese landen de regel is tot 1.50m.

Sunny Cars bracht een App uit “Going Abroad” waarmee je de belangrijkste verkeersregels van 28 landen in Europa kunt checken. Je leest er hier meer over.

Vaker moe na een week school

Ik merk dat mijn dochter na een week school regelmatig moe is. Meer dan toen ze in groep 0 of 1 zat. Heb je een vijfjarige die al in groep drie zit dan zal dat ongetwijfeld nog erger zijn. Het is niet meer alleen spelen, je bent toch ook echt al wel aan het leren.

Waar we in het verleden regelmatig laat thuis kwamen na een weekendje weg doen we dat nu niet meer. Toen sliep zie in de auto en als we dan om 22:00 uur thuis waren kon ze zo al slapende door naar bed. Nu werkt dat niet meer en moet ze eerst even thuis nog kunnen spelen voor ze naar bed gaat en de volgende dag weer aan een drukke schoolweek begint.

Landal Winterberg

Niet meer overal gratis

In veel landen hebben kinderen tot een bepaalde leeftijd gratis toegang tot het openbaar vervoer en tot musea. Vier en twaalf jaar zijn belangrijke grenzen. Maar er zijn ook bestemmingen waar het geldt tot en met vier jaar en je dus als vijfjarige wel moet betalen.

Verplichtingen zoals zwemles en sport

De meeste kinderen van vijf hebben een stuk meer verplichtingen dan kinderen van vier. Neem bijvoorbeeld alleen al de zwemles.

Wij hebben er bewust voor gekozen om zwemles en sport training doordeweeks te doen. Zo houden we onze weekenden vrij voor weekendjes weg. Dan nog hebben we te maken met kinderfeestjes, wedstrijden en andere dingen in het weekend waar onze dochter graag aan mee wil doen.

Hoe vond jij de verandering van vier naar vijf jaar?

1 gedachte over “Waarom reizen met een kind van vijf echt anders is dan reizen met een kind van vier”

  1. Mooi om te lezen hoe jij het ervaart! Wij hebben ook bewust voor doordeweeks zwemmen gekozen, in tegenstelling tot de rest van de wereld die allemaal op zaterdag lijkt te gaan. Wij ervaren het missen van andere kindjes totaal niet zo. Maar wij hebben er dan 2.. hoewel ze momenteel niet erg naar elkaar toe trekken, ook niet op reis. Ze vinden het ook gewoon gezellig om met ons vieren te zijn. Qua activiteiten hebben wij tot een half jaar terug amper musea e.d. bezocht, maar nu ook een museumjaarkaart in NL en dat is echt zo leuk. De speeltuintjes die we voorheen vaak deden lopen ze nu vaak gewoon voorbij, dus daar merken we echt een verschil, ook bij die van net 4. Fijn weekend!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top