Home / Voorbereiding / Tips / Interrailen met kinderen: onze ervaring met een treinrondreis

Interrailen met kinderen: onze ervaring met een treinrondreis

Benieuwd hoe het is om te Interrailen met kinderen? We hebben het twee keer gedaan in de meivakantie en het reizen met de trein is erg goed bevallen.

Onze dochter kon rondlopen als ze er zin in had. We hadden alle tijd om een spelletje Uno met haar te spelen of een filmpje te kijken en er is altijd een toilet bij de hand. Bij een rondreis met de auto komen we vaak toch wat gaar aan zeker bij lange ritten of bij rijden over drukke wegen. Nu hadden we tijd voor onszelf en voor elkaar.

Bij interrailen heb je wellicht nog het beeld van feestende jongeren met een rugzak. Maar de waarheid is dat Interrailen ook heel geschikt is voor gezinnen. Koop een volwassen Interrail pas en twee kinderen jonger dan 12 jaar reizen gratis met je mee.

interrailen treinrondreis
interrailen treinrondreis

Wij hebben echt een hele gave route gedaan, van Sicilië terug naar Nederland. Hierbij stopten we onder andere in Rome, Florence, Cinque Terre, Luzern en Zürich stopten. Afstanden die we met de auto echt niet zouden zien zitten zijn dankzij de hoge snelheidstreinen in Italië wel mogelijk. Voor ons was Interrailen dus echt een heel andere manier van reizen. Een mix van een rondreis maar met dat backpack-gevoel van een verre reis. Wij kozen voor heel veel hoogtepunten in korte tijd en een mix van steden en natuur.

De route die we genomen hebben 

 • Dag 0 aankomst Sicilië
 • Dag 1 Catania uitstapje naar de oude stad en stranden Taormina met de trein
 • Dag 2 Catania en de nachttrein naar Rome 
 • Dag 3 Rome
 • Dag 4 Rome-Florence
 • Dag 5 Florence-La Spezia om te wandelen in de Cinque Terre daarna naar Genua
 • Dag 6 Genua-Milaan-Bellinzona  
 • Dag 7 Bellinzona-Goschenen-Andermatt-Brig-Visp-Interlaken west  (we moesten omrijden omdat er een aardverschuiving was geweest)
 • Dag 8 Interlaken west naar Zurich
 • Dag 9 Zurich naar Engelberg
 • Dag 10 Engelberg
 • Dag 11 Engelberg-Luzern
 • Dag 12 Luzern-Basel-naar huis.

Dat klinkt als heel veel zeker met een kleuter maar juist omdat we de meeste dagen relax tijd hadden in de trein voelde het veel minder gehaast. Bovendien gingen we samen met Kidseropuit een uitdaging aan: de backpack- versus suitcasefamily challenge. Waarbij wij er dus bewust voor kozen om zoals mogelijk uit onze pass te halen met heel veel hoogtepunten in korte tijd. Zijn kozen juist een rustige route en besteden meer tijd in minder plekken. Dat is het fijne van Interrail: je kunt er alle kanten mee uit, zowel wat betreft bestemmingen als insteek van je reis.

Wij zijn in ieder geval super enthousiast over deze vakantie die voor ons de perfecte mix was van avontuur en comfort.

Voor onze tweede interrailreis met onze dochter die toen inmiddels 11 was kozen we voor Engeland en Schotland.

Dag 1: Deventer – Brussel
Dag 2 & 3: Brussel – Londen – Leeds
Dag 4: Leeds – York
Dag 5: York – Alnmouth – Edinburgh
Dag 6: Edinburgh
Dag 7: Edinburgh – Glasgow
Dag 8: Glasgow – Mallaig
Dag 9: Mallaig – Boot naar Armadale – Bus naar Portree (Isle of Skye)
Dag 10: Isle of Skye
Dag 11: Portree (Isle of Skye) – Bus naar Kyle of Lochalsh  + Kyle of Lochalsh- Inverness
Dag 12  & 13: Inverness en nachttrein naar Londen (12 uur)
Dag 14: Londen
Dag 15: Londen – Deventer

Interrailen met kinderen 

Snelle checklist of Interrailen ook iets voor jou gezin is

“Interrailen met kinderen, dat lijkt ons ook wel leuk” Hoe vaak we dat wel niet gehoord hebben. Toch kiezen die ouders dan weer voor de vertrouwde auto of vliegvakantie. Interrailen met kinderen is nog niet ingeburgerd en daarom lijkt het spannender en moeilijker dan het is. In dit blog geven we je heel veel tips over Interrailen met kinderen maar wil je snel weten of dit ook iets is voor je gezin eerst onze snelle checklist.

Interrail is geschikt voor jullie gezin als je:

 • Meerdere plekken wil ontdekken tijdens een vakantie
 • Het fijn vindt tijd met je gezin door te brengen op vakantie
 • Relatief goedkoop op vakantie wil
 • Graag jong en avontuurlijk wil voelen
 • Comfortabel wil reizen
 • Steden, strand en natuur je aanspreken

Interrail is niet geschikt voor jullie gezin als je

 • De hele kledingkast mee wil nemen op vakantie
 • Op vakantie wil in eigen land
 • Je ideale vakantie is een week op het strand bakken en de kids bij de kidsclub
 • Eigenlijk alleen maar een bekende stad zoals Parijs of Berlijn wil bezoeken, dan ben je goedkoper uit met een los ticket van NS international. Bekijk hier de huidige nachttreinroutes in Europa.
 • Op vakantie wil buiten Europa

Wat je moet weten over Interrailen met kinderen 

De verschillende Interrail passen 

Er zijn verschillende Interrail passen beschikbaar. Voordat je begint met het plannen van je vakantie is het verstandig om je hier kort in te verdiepen zodat je weet welke mogelijkheden er zijn. Een belangrijk verschil is bijvoorbeeld de keuze voor een one-country pass (voor één land) of voor een Interrail Global pass (voor alle aangesloten landen).

De Global pass dat is vind ik het leukste, het echte Interrailen door meerdere landen in Europa. Maar heb je weinig tijd of wil je vooral naar één land, dan kan one-country pas wel eens de betere keuze zijn. Zeker in combinatie met een low-cost airline. Je bespaart daarmee veel reistijd en een goedkope vlucht naar Spanje is waarschijnlijk goedkoper dan de reserveringskosten voor de lange afstands hogesnelheids- of nachttrein helemaal door België en Frankijk.

reizen met de trein zwitserland

Wij kozen ervoor om te vliegen met een goedkoop ticket naar Sicilië en vanaf daar terug te reizen via meerdere landen en gingen dus voor de Global Pass.

Je kunt kiezen voor een 1e klas of een 2e klas pas. Ik bijna alle landen is 2e klas echt meer dan prima, zeker op de hoge snelheidsroutes.

Er zijn passen verkrijgbaar met verschillende geldigheidsduur. De kortste optie is 4 reisdagen binnen 1maand en de langste is 1 maand onbeperkt. Wanneer je eenmaal een route hebt bedacht kom je er vanzelf achter welke geldigheidsduur je nodig hebt. Bekijk voor het hele overzicht de website van Interrail.

Interrail schotland

Hoe gebruikt je de pass in de trein

Tijdens onze eerste Interrail reis hadden we een papieren pas, tijdens onze 2e reis gebruikten we de app. Beide zijn makkelijk in gebruik. Vrijwel overal in Europa kan je inmiddels de app gebruiken, alleen nog niet in enkele landen in Oost-Europa.

Het systeem van de Interrail Pass zit eigenlijk heel erg simpel in elkaar. Voor je in een nieuwe trein opstapt, schrijf je het vertrekuur van de trein op, alsook je startplaats en je bestemming. De conducteur keek gewoon iedere keer naar de geldigheid van de pas, en of de regel ingevuld was. Standaard is er plaats voor zo’n twintigtal regeltjes, maar je kan gratis extra bladzijden printen, zodat je meer treinen kan nemen.

Interailen met kinderen

In de app zet je de routes die je wil gaan nemen. Wat hier handig is, is dat je dit ook al van te voren kan doen. Door een vinkje om te zetten activeer je die route. Indien dit de eerste treinrit van de dag is krijg je nog een pop-up of je daadwerkelijk een reisdag wil gaan gebruiken. Ook voor je reisdag in en uit Nederland krijg je zo’n pop-upje.

Interrail App

Niet voor reizen in eigen land 

Een ding om rekening mee te houden is dat je Interrail pass niet bedoeld is voor reis in eigen land. Je mag je eigen land verlaten en weer terug komen. Natuurlijk mag je tijdens die reis wel overstappen maar hebt maar wel allemaal op dezelfde dag. 

Interrail is gratis voor kinderen tot 12 jaar, maar je betaalt wel reserveringskosten

Koop je een volwassene Interrail kaart dan mogen er gratis twee kinderen tot en met 11 jaar met je meereizen. Dit maakt Interrail heel aantrekkelijk voor families met kinderen op de basisschool. De kaart zelf is gratis maar je betaalt voor je kind wel de eventuele reserveringskosten bijvoorbeeld voor de zitplaatsen in de hogesnelheids- of nachttrein.

In sommige landen zijn reserveringskosten verwaarloosbaar, zo betaalden we voor zitplaatsen in de internationale trein van Basel naar Deventer via Hannover 4,60. In andere landen tikken deze kosten flink aan. In Italië betaal je per reservering voor de snelle trein als je een Interrrail pass hebt 10 euro ongeacht de duur van de treinrit. Wat voor de vreemde situatie zorgde dat het duurder was om voor onze dochter een reservering te maken van Florence naar La Spezia dan om een los ticket inclusief reservering te kopen voor 9,60 euro.

Voor heel veel routes hoef je geen ticket te reserveren. Zo hebben we dat in Zwitserland alleen maar gedaan voor een panoramatrein en niet voor de rest van de routes. De lokale treinen in Italië reserveerden we ook niet. Het kan dan wel zo zijn dat je moet staan als het heel druk of dat je gevraagd wordt je kind op schoot te houden. Niet anders dan bij reizen in Nederland tijdens sommige spitstijden.

interrailen treinrondreis
interrailen treinrondreis

Nachttrein nemen met kinderen 

Wanneer je lange afstanden gaat afleggen dan kan een nachttrein een goede optie zijn. Wij hebben bijvoorbeeld de nachttrein genomen van Catania naar Rome. Een wel heel bijzondere trein want je gaat met trein en al op de boot. Wij vertrokken om half 9 in de avond en de volgende ochtend iets na zeven stonden we redelijk uitgerust in hartje Rome.

Overweeg je een nachttrein te nemen met kinderen dan is het handig om uit te zoeken welke type treinen er in het land waar je naar toe gaat beschikbaar zijn. Deel je die met andere mensen of heb je deze voor jezelf. In Italië hadden wij de deze keuze uit 3-persoons coupes die dankzij een tussendeur ook geschikt zijn voor gezinnen met 5 of zes personen. Daarnaast konden we kiezen uit een 4-persoonscoupes maar daar moesten we extra betalen om te zorgen dat er hier geen wildvreemde bij zou komen slapen.

interrailen nachttrein met kinderen
interrailen treinrondreis

Bij binnenkomst in de trein waren onze bedden al opgemaakt. Met drie bedden boven elkaar slaap je best hoog. Er is geen rekje in deze trein. Nou wou onze dochter heel graag boven slapen en weten wij dat ze in stapelbedden ook niet valt dus hebben we haar het middelste bed gegeven. Slapen je kinderen wel onrustig dan moeten ze echt onder slapen. Ongeveer een uur voor aankomst werden we gewekt en kregen nog een broodje in plastic en een koffie/thee. Voor echt lekker ontbijt kan je beter zelf wat meenemen.

interrailen nachttrein met kinderen

Onze dochter vond het hartstikke leuk om met de nachttrein te gaan en heeft het er nu nog steeds over. Wat haar betreft doen we dat vaker. Ze sliep vrij snel. Wij hadden zelf wat meer moeite in slaap te komen maar op zich was het een prima zei het wat korte nacht. In onze coupe konden wel tanden poetsen en de wc’s waren redelijk schoon. Ik kon languit liggen maar Marcel moest zijn benen al optrekken. Iets om rekening mee te houden wanneer je 175cm of langer bent. Neem oordopjes mee.

De nachttrein scheelde ons een hele reisdag en we zijn blij deze genomen te hebben. Maar zie het niet als een besparing van een hotelovernachting. De reserveringskosten voor nachttreinen zijn vaak hoog en die je moet je ondanks dat je een Interrail pass hebt ook betalen. Wij betaalden 144,- euro voor drie personen. Ter vergelijk de hoge snelheidstrein overdag had ons 30,- euro gekost.

Ook in Schotland namen we de nachttrein, van Inverness terug naar Londen. Hier betaalden we 175,- voor een eigen coupe.

Caladonian sleeper

Een keertje een nachttrein zeker voor zoals in dit geval een rit van 10 uur is prima maar ik zou proberen er niet meer dan een per week te plannen.

Wat ik je zeker afraadt is om een nachttrein te nemen waarbij je over een grens gaat waar paspoort controles plaatsvinden. Zou hebben we ook eens de nachttrein genomen van Istanboel (Turkije valt ook onder Interrail landen) naar Varna (Bulgarije) en daar moesten we midden in de nacht twee keer de trein uit om paspoorten te stempelen en bagage te laten controleren.

interrailen nachttrein met kinderen

Treinen met speciale aandacht voor kinderen 

In sommige landen zijn er speciale kindvriendelijke treinen. Leuk om op te nemen in de route. In Zwitserland namen wij bijvoorbeeld de Globi Express van Luzern naar Engelberg. Een trein met aan de buitenkant Globi, een in Zwitserland erg bekende mascotte voor kinderen. In de Globi wagon lagen speciale leesboeken voor kinderen. In Frankrijk krijgen kinderen op de hogesnelheidstreinen vaak een kleurboekje in de trein en in Oostenrijk zijn er treinen met kinderbioscoop. Dit is een wagon met een knus kinderhoekje waar films gespeeld worden.

Engelberg zwitserland globi express

Restauratiewagen of zelf eten meenemen

Sommige treinen hebben een restaurantiewagon waar je een hapje kunt drinken of eten. Fijn als het er is maar ons advies is toch om zelf te zorgen dat je voldoende eten en drinken mee hebt voor onderweg. Daarom vonden we een overstap van een minuut of 20 vaak ook wel fijn. Even de benen streken en een vers warm broodje kopen. 

luzern trein interlaken

Treinen op de bonnefooi of reserveren 

Elk jaar is het weer een lastige beslissing. Plannen we onze vakantie tot op de dag uit of reizen we op de bonnefooi en blijven we flexibel. Met Interrail kan je in theorie heel flexibel zijn. Geen zin vandaag te reizen dan neem je gewoon morgen de trein. Schijnt de zon niet in Spanje dan trein je naar Frankrijk.

In de praktijk gaat dit niet altijd op. Nachttreinen moet je sowieso vast leggen en anders is de kans aanwezig dat ze vol zitten. In veel landen zoals Duitsland en Italië kan je de lange afstanden ook nog wel op de dag zelf reserveren bij het station. Maar reis je door Frankrijk dan ben je veel minder flexibel daar zijn maar een beperkt aantal plekken beschikbaar voor Interrailers op populaire routes.

interrailen treinrondreis

Reserveren kan op verschillende manieren. Het makkelijkste is via Interrail zelf. Je geeft aan welke routes je wil reserveren en krijgt binnen 48 bericht of dit mogelijk is en wat de kosten zijn. Voor reserveren via Interrail betaal je 6,- euro extra. In de meeste landen kan je ook zelf reserveren online of ter plekke aan het loket. Soms gaat dat heel makkelijk (zoals in Duitsland) soms moet je enorme formulieren invullen (zoals in Italië).

Uiteindelijk hebben we er zelf voor gekozen de route wel per dag te plannen en ook de hotels te boeken. De hogesnelheidstreinen in Italië hadden we ook alvast geboekt omdat je hier sowieso niet mee mag reizen zonder zitplaatsreservering. Dan boekten we liever online dan ter plekke misschien nog lang in de rij te staan bij de kassa’s. Voor de kosten in Italië maakte het niet uit. Zo konden we telkens kiezen voor de snelste treinen zonder of met maar een overstap. Alleen in de gevallen dat we pas aan het eind van de dag door zouden reizen hebben niet reserveert en dit ter plekke gedaan.

In Zwitserland hebben we juist weer helemaal niks gereserveerd en waren we flexibel met vertrektijden. Hier gingen de treinen ook een stuk vaker en waren de afstanden korter. Voordat je besluit waar je ongeveer heen wil tijdens een Interrail vakantie is het slim je te verdiepen in de regels over reserveren in dat land.

interrailen treinrondreis

Wat kost Interrailen met kinderen 

Hoeveel Interrailen met kinderen kost zal erg afhangen van de routes en bestemmingen die je kiest. De aanschaf van de Interrail pass zullen niet de hoogste kosten zijn. Wel de accommodaties, maaltijden en activiteiten.

Ga je zoals wij naar Italië dan zal het nooit heel goedkoop worden. Voor een beetje kindvriendelijk hostel in Rome of Florence ben je toch al snel honderd euro kwijt. Al dat lekkere eten daar maakt het ook veel te verleidelijk om zelf te koken. Wij gaven in een dag Rome hetzelfde uit met zijn drietjes als collega blogger Kidseropuit in drie dagen met 4-personen in Boedapest.

Stel je gaat twee weken op reis en wisselt duurdere landen (zoals Duitsland en Zwitserland) af met goedkopere landen zoals Hongarije en Tsjechië dan zal je met een gezin van twee kinderen kunnen rekenen op ongeveer € 2500-3000 exclusief maaltijden en activiteiten. 

interrailen treinrondreis
interrailen treinrondreis

Wat doe je met je bagage

Wij kozen ervoor om met rugzakken te reizen en dat is echt supergoed bevallen. Met een rugzak ben je niet breder dan je eigen rug en loop je dus makkelijk door de trein. Ook even een trapje op, trapje af naar een ander perron is simpel. Lopen van het treinstation naar het hotel, geen enkel issue. We hadden een grote rugzak mee, een dagrugzak met elektronica en een rugzak voor onze dochter met haar speelgoed.

We hebben net zo ingepakt als wanneer we gaan backpacken tijdens een verre reis. Ondergoed en kleding voor 8 dagen en dus tussendoor een keertje wassen. Dat betekent dus dat je niet tien paar schoenen mee kunt nemen of heel veel afwisseling hebt maar vakantie is toch ook gewoon lekker comfortabel gekleed zijn.

Soms gaat je trein pas laat in de middag en kan je (bijvoorbeeld bij een Airbnb) je bagage niet opslaan bij je accommodatie. Gelukkig hebben vrijwel alle grote stations in Europa de mogelijkheid bagage op te slaan. Hoe meer bagage hoe duurder. 

interrailen treinrondreis
interrailen treinrondreis

Welke accommodatie tijdens het interrailen 

Wij vonden het heel fijn om accommodatie te kiezen op loopafstand van het treinstation of met makkelijke en regelmatige verbinding met de bus of metro vanaf het treinstation. Je vertrekt altijd van hetzelfde punt, misschien onderneem je zelfs nog wel een dagtripje met de trein dus het is prettig als je niet te lang onderweg bent naar het station. 

Let ook even op wat de uitchecktijden zijn en of je bagage mag opslaan. Een Airbnb kan heel interessant zijn maar als je nachttrein pas om 20:00 s’ avonds gaat moet je nog wel een lange dag overbruggen. Ook zal je de bagage dan ergens kwijt moeten. Op grote stations geen probleem maar in kleinere plaatsen is er lang niet altijd een bagage-opslag. 

Hoe lang je overal wil slapen is aan jou. Wij sliepen bijna overal maar een nacht tijdens onze reis. Maar we wilden dan ook laten zien hoeveel verschillende dingen je kunt doen. Voor een meer relaxt tempo zou ik ervoor kiezen om af en toe ergens twee a drie nachten door te brengen.

kindvriendelijk hotel parijs

Je kunt meer met je Interrail pass dan reizen met de trein 

Natuurlijk is de Interrail pass in vooral bedoeld voor de trein maar vaak geeft deze recht op andere kortingen. Die kortingen verschillen per land en zijn bijvoorbeeld te vinden op de site van Interrail. Maar wij kwamen erachter dat we in Zwitserland nog op veel meer plekken korting kregen dan daar staat. Mooie boottochten die voor ons gratis waren en aantrekkelijk kortingen op diverse kabelbanen.

Ik zou dus zeker tijdens het plannen van je vakantie uitzoeken waar je precies korting op krijgt in de landen waar jij naar toe gaat. Voor Zwitserland lees ons blog Interrailen in Zwitserland.

interlaken met kinderen

Ook interrailen met kinderen? Afsluitende tips 

Hebben we je overtuigd ook zo’n zin om te gaan Interrailen met kinderen. Er is nog maar een ding te doen. Kies een periode en begin met plannen. Inspiratie nodig, lees ons blog met interrail routes. Tickets boek je via de site van Interrail

Mijn persoonlijke tip is om vooral te kiezen voor een goede mix van steden en natuur en creatief te wezen. Wij vonden het heel fijn om na drukke steden als Rome en Florence ook gewoon lekker een dag te wandelen langs de kust. Het is makkelijk en verleidelijk om drie of vier kindvriendelijke steden achter elkaar te plakken. Berlijn-Praag-Wenen-Boedapest en dan zal je het vast heel leuk hebben. Maar die bestemmingen zijn ook allemaal prima te doen voor een korte vakantie.  Wij kozen bewust voor de mix van steden met bestemmingen zoals Bellinzona, Cinque Terre, Engelberg en Luzern waar je niet even snel naar toe vliegt voor een stedentrip.

Montebello bellinzona kasteel

We ontvingen van Interrail een Global Pass maar waren zelf verantwoordelijk voor onze route, reserveringen, hotels en activiteiten tijdens onze interrail vakantie. 

7 gedachten over “Interrailen met kinderen: onze ervaring met een treinrondreis”

 1. Arnoud Bakker

  Hallo,
  wat een fijne verhalen,
  wij zijn van plan om de interrail kaart naar Spanje te gebruiken I.P.V. met het vliegtuig.. Wij lopen ook tegen de stoelreserveringen aan, dit gaat vrij stroef .
  ik merk dat we daar wat zenuwachtig van worden, zijn er mensen met wie je praten kan zodat er een gevoel van houvast ontstaat. en wat zijn de ervaringen van het ‘op het laatste moment te reserveren’, gaat dat vaak mis, ( met een 10 uur durende reis op het gangpad als gevolg) … iemand? we zien uit naar de vakantie! groetjes, Arnoud ( Mariëlle en Eva Nora) 🙂

 2. Wat een leuke blog. Wij gaan binnenkort met een 13- en 6- jarige een maand interrailen met stops in Italie, Griekenland, Turkije. En dan weer helemaal terug. Tot Griekenland hebben we alles gereserveerd (treinen, boot en hotels), daarna verder op de bonnefooi.

 3. Wat goed dat je er ook bij noemt dat je best veel boekingskosten moet betalen. Momenteel betaal je daar bij interrail ook nog eens 2 euro per boeking per persoon bovenop. Dus de treinen die kennelijk in jouw tijd 10 euro kostte, kosten nu 12 euro.

  Wat ik in je verhaal mis, en fijn zou vinden als je het opneemt, omdat je natuurlijk voor vele een bron van inspiratie bent, is dat interrail in de boekingsvoorwaarden heeft staan, dat zij niet aansprakelijk gesteld kan worden. Volgens de wet klopt dit niet, maar haal maar je gelijk. Dus als er iets mis gaat, ook al komt het door hun, ben je je geld kwijt! Ook zijn zij niet aangesloten bij een branche vereniging, waardoor je naar de rechter moet om ze aansprakelijk te stellen, met alle tijd, kosten en frustratie van dien. Ik wilde naar Spanje, en op 1 site van hun, ver weg staat dat je het niet in het reserveringssysteem kan boeken maar tot 24 uur van te voren op de stations. Ik kwam daarachter na het kopen van de pas. Ook staat ergens in kleine letters, dat je ver vooruit moet reserveren omdat andes de plekken vergeven zijn. Dit kan ook niet in Spanje. Aangezien ik al veel kosten heb gemaakt, en dus mijn pas niet kan nietig verklaren (zij accepteren alleen annuleren voor 15% van de kosten) ben ik dus voor dik 200 euro het schip in. Als ik er in Barcelona achter was gekomen, was dit nog meer geweest. Kun je hier ook aandacht aan schenken, of ben je een partner van hen en wordt je door hun betaald? sorry ik weet niet hoe dat werkt.

 4. Wat hebben jullie een leuk en handig verhaal geschreven over jullie reis! Zouden jullie via mijn e-mailadres even contact willen opnemen, ik heb een vraag over een eventuele samenwerking.

  Alvast bedankt!

  Met vriendelijke groet,

  Giulia van Hattum

 5. Wij willen volgend jaar met onze meiden (12-14 en evt 16 ) gaan trein back-packen door Italie, en ipv hostels willen we in tentjes en Campings, heel back to Basic en idd 1 dag reizen en 1 dag de toerist uithangen. jullie blog heeft wel belangrijke tips gegeven omtrent het reserveren e.d.

 6. Leuk dat het zo goed bevallen is. Italië is natuurlijk supermooi en inderdaad heel geschikt.
  Ik ben de route door Spanje voor mij en de kinderen nog steeds aan het plannen. We hebben bijna 3 weken dus dat wordt wel heel leuk. Wel is het een grote uitdaging om het haalbaar en betaalbaar te houden. En het lastige is idd die bagage als je op veel plekken maar 1 nacht slaapt. Met 40 graden een dag met je rugzak rondlopen is niet ideaal. Verder willen de kinderen het liefst overal zwemmen (dat kan niet altijd), maar ik ga hoe dan ook ook veel met ze zien. Ik zie er best een beetje tegenop, maar ik heb er ook ontzettend veel zin in!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top