Home / Reisinformatie / Latijns Amerika / 7 niet te missen bezienswaardigheden in Panama-Stad

7 niet te missen bezienswaardigheden in Panama-Stad

Panama-Stad is een enorm afwisselende stad, van natuur, cultuur tot werelderfgoedsites. Deze 6 bezienswaardigheden in Panama City mogen echt niet ontbreken tijdens je vakantie in Panama.

Bezienswaardigheden Panama-Stad

Casco Viejo

Casco Viejo is Panama-Stad zoals het er meer dan een eeuw geleden uitzag. Na de verwoesting van Panama Viejo door piraat Henry Morgan in 1671 werd hier een nieuwe stad gebouwd. Vroeger was dit deel van Panama-Stad gevaarlijk maar juist daardoor is deze oude wijk bewaard gebleven, en niet zoals zoveel van Panama-Stad gesloopt om plek te maken voor nieuwere huizen.

panama stad Casco Viejo

Tegenwoordig is het een werelderfgoedsite en het mooiste stukje koloniale geschiedenis van heel Panama. In de smalle straatjes staan de opgeknapte gebouwen naast de ruïnes van de eens statige gebouwen. Gietijzeren balkonnetjes, gebogen ramen, geschilderd in vrolijke kleuren.

Er zijn enkele musea en kerken. Deze wijk heeft de laatste jaren echt een revival meegemaakt en is nu de populairste plek in Panama-Stad voor toeristen. Heb je maar weinig tijd en weet je niet wat te doen in Panama-Stad, trek dan in ieder geval een middagje uit voor Casco Viejo.

panama stad Casco Viejo
panama stad Casco Viejo

De Miraflores locks van het Panamakanaal bezoeken

Vraag iemand wat hij van Panama weet en zeker weten dat het Panamakanaal als één van de eerste dingen genoemd gaat worden. Je kunt dan ook niet naar Panama zonder dit wonder van engineering met eigen ogen te aanschouwen. Het Panamakanaal bezoeken hoort gewoon bij een vakantie in Panama. Er zijn drie plekken waar dit kan, namelijk bij de Gatun locks, de Pedro Miguel locks en de Miraflores locks.

miraflores locks panama kanaal
miraflores locks panama kanaal

De Miraflores locks liggen het dichtst bij Panama-Stad. Er is een museum waar een ontzettend slechte film wordt vertoond, ook de rest van de tentoonstellingen zijn niet of matig interessant. Al is het nog wel aardig om zelf virtueel een boot te besturen.

Waarom je er dan toch heen moet is vanwege het uitzichtpunt. Er zijn diverse balkons en hiervandaan kijk je direct op het kanaal en de sluizen. Zie hoe de enorme schepen met behulp van treintjes naar binnen worden getrokken en het water langzaam omhoog of omlaag gaat.

Kies voor een bezoek in de ochtend wanneer de meeste schepen door deze sluizen komen. Omdat het kanaal eenrichtingsverkeer is, is er vanaf een uur of 11 niks meer te zien. Na 15:00 heb je ook nog kans om boten te zien, alleen is er dan wel minder verkeer.

miraflores locks panama kanaal

Metropolitan Park, natuur in Panama-Stad

Het Metropolitan park is een stukje regenwoud in Panama-Stad. Je kunt hier diverse wandelingen maken van een half uur tot een uur. Er leven veel wilde dieren in het park. Zo kan je apen, agoeti’s en een soort wasberen tegenkomen.

Metropolitan Park bezienswaardigheden panama stad
Metropolitan Park bezienswaardigheden panama stad

We zagen hier zelfs een toekan, de vogel waar we onze hele vakantie naar op zoek waren. Je loopt dan wel midden tussen het groen, de stad is hier toch nooit ver weg. Regelmatig hoor je het gesuis van auto’s of heb je opeens uitzicht over de wolkenkrabbers van de stad. Het wordt erg warm in het park dus je kunt het beste in de ochtend gaan wandelen. Neem water en eventuele snacks mee.

Metropolitan Park bezienswaardigheden panama stad
Metropolitan Park bezienswaardigheden panama stad
Metropolitan Park bezienswaardigheden panama stad

Biomuseo

Het Biomuseo is een museum dat je niet mag missen in Panama-Stad. Dit moderne en bizzare gebouw is een creatie van architect Frank Gehry. Hij wil met de kleuren de natuur van Panama laten zien. Binnenin het museum krijg je door de interactieve tentoonstellingen direct een gevoel bij de variëteit aan dieren en natuur in Panama. Ook voor kinderen is het een leuk museum. Lees ons volledige artikel over het Biomuseo.

bezienswaardigheden panama city biomuseo
bezienswaardigheden panama city biomuseo
bezienswaardigheden panama city biomuseo

Fietsen over de Causeway Amador

De Causeway Amador is een weg die in de zee uitsteekt. Het verbindt de kust van Panama-Stad met drie kleine eilanden voor de kust. Aan de weg zit allerlei soorten recreatie. Aan het begin heb je het Biomuseo, verderop het aquarium, diverse restaurants, een winkelcentrum, duikscholen en zelfs een hotel. Je hebt aan de ene kant uitzicht op de Bridge of the Americas die over het kanaal gaat en de enorme schepen die op weg zijn naar het kanaal.

Aan de andere kant heb je uitzicht over de skyline van Panama. Behalve de autoweg loopt er ook een ruim fietspad en wandelpad over de causeway. Eén van de leukste activiteiten in Panama-Stad is om een uurtje (of twee) een fiets te huren en de causeway af te fietsen. Een lekker windje en een gaaf uitzicht aan beide kanten. Voor gezinnen zijn er speciale gezinsfietsen waarbij je naast elkaar zit en er twee kinderen voorop kunnen zitten. Onze kleine dame vond het geweldig en had enorme praatjes.

fietsen panama stad
fietsen panama stad

Panama Viejo

Wist je dat Panama de oudste stad is die de Spanjaarden bouwden aan de Pacifische kust? In 1519 werd de stad gesticht maar het ging niet altijd voorspoedig. Zo waren er diverse branden, een aardbeving en aanvallen door piraten. Toch had de stad in 1670 naar schatting 10.000 inwoners. Een aanval in 1671 door de bekende piraat Henry Morgan verwoestte de stad dusdanig dat deze nooit meer op deze plek werd herbouwd.

Casco Viejo panama stad

Je kunt nu nog steeds door de resten van deze stad lopen. Je hebt wat fantasie nodig maar het is best bijzonder om je voor te stellen hoe de mensen hier honderden jaren geleden woonden. Eén toren is gerestaureerd en die geeft een goed uitzicht over de ruïnes en de moderne stad in de verte.

Casco Viejo panama stad
Casco Viejo panama stad

Omar Park 

Lezeres Annelies tipt om als je in Panama stad bent met kinderen Omar Park te bezoeken. In dit grote park zijn meerdere leuke speeltuinen voor kinderen. Ook kan je er spelen in de sproeiers en is er een verkeerspark. Een goede plek om even de rust op te zoeken in de drukke stad. Er zijn in het park ook genoeg plekken om een ijsje of wat te drinken te kopen.

Hotel Panama-Stad

Panama-Stad is enorm uitgestrekt, dus het is wel slim om even goed te bedenken waar je wilt overnachten. Zowel wijzelf als een van onze bloggers kozen ervoor om op meerdere locaties in de stad te verblijven.

Hotel in Casco Viejo

Casco Viejo in de oude stad is een van de populairste wijken om te overnachten. Hier vind je super sfeervolle boetiekhotels. Vaak in een mooi historisch pand. Kamerprijzen liggen hier hoger dan in de rest van Panama-Stad maar je krijgt er wel heel veel sfeer voor terug. Overnacht bijvoorbeeld bij Las Clementinas. Met kamer en enorme suites die ook ideaal zijn voor gezinnen. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid van Las Clementinas.

Een andere goede optie als je een hotel in Casco Viejo zoekt met familiekamers is het Central Hotel Panama. Dit is een historisch hotel en heeft naast familiekamers ook een rooftopbar en een klein zwembad.

Hotel central panama stad

Overige locaties in Panama-Stad

Tryp by Wyndham Panama Centro is een centraal gelegen hotel met een klein zwembad op het dak. Je zit hier vlakbij de metro. Bekijk hier de actuele prijs.

Heb je een huurauto en zoek je een hostel, dan is Amador Familiar een goede optie. Vanaf hier kan je de stad snel uit, maar je kunt ook lopen naar de causeway. Je kunt hier ook gratis parkeren.

hotel in panama stad

Vervoer in Panama-Stad

Wij kozen ervoor om tijdens onze vakantie in Panama een auto te huren. Er zijn genoeg mooie plekken in Panama zoals het strand van Las Lajas, het Amistad National Park, en Santa Catalina, die allen met het openbaar vervoer niet of lastig bereikbaar zijn. In Panama-Stad gebruikten we soms de auto en soms het openbaar vervoer.

Panama-Stad heeft een goed en goedkoop metronetwerk. Wil je naar Casco Viejo dan ben je aangewezen op taxi’s. Die hebben zelden een meter dus je zult moeten onderhandelen. Of koop een locale simkaart waarmee je kunt internetten en maak gebruik van taxi’s via Uber.

Panama-Stad heeft zelf haar eigen hop-on hop-off bus en hoewel we hier normaal gesproken niet vaak gebruik van maken is het voor Panama-Stad helemaal geen slechte optie. De bus stopt ook bij het Panamakanaal en andere plekken die anders niet zo makkelijk bereikbaar zijn. Koop hier tickets met korting online.

panama stad Casco Viejo

Dagtrips vanaf Panama-Stad

Ben je uitgekeken in Panama-Stad? Een van mijn tips is om Panama-Stad als basis te gebruiken voor dagtrips in de omgeving. Een van de leukste plekken die wij bezochten vanuit Panama-Stad was Portobelo, een stadje aan de Caribische kust met diverse oude forten en een fijn sfeertje.

Op zoek naar strand in Panama-Stad? Kies dan voor een dagtrip naar Isla Tobaga. Er gaat elke ochtend een boot en in de namiddag kan je dan weer terug. Meer tips vind je in ons blog vier dagtrips vanaf Panama-Stad.

panama portobelo

Ook naar Latijns-Amerika op vakantie? Zo regel je het!

Mijn Handboek Verre Reizen met Kinderen geeft heel veel praktische tips en inspiratie voor je reis. Wil je de reis zelf organiseren? Ik gebruik altijd Skyscanner om vluchten te vergelijken. Een auto huren doen we graag via Sunny Cars, want dan scheelt gedoe met verzekeren. Voor accommodaties kijken we vaak op booking.com.

Dit blog is voor het eerst gepubliceerd in 2015 en daarna geüpdatet met tips van lezers

2 gedachten over “7 niet te missen bezienswaardigheden in Panama-Stad”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top