4 dagtrips vanaf Panama stad

0

Panama-Stad is een stad waar enorm veel te doen is. Bovendien kan je makkelijk (zelfstandig) diverse dagtrips en excursies maken. Of je nou op zoek bent naar een mooi eiland, nationaal park of een Carabisch stadje, het kan allemaal. ‘s Ochtends vroeg vertrekken, een mooie dag hebben en ‘s avonds weer in je vertrouwde hotelbed stappen.

Er zijn zelfs organisaties die dagtours naar El Valle en de San Blas eilanden aanbieden. Echter met een reistijd van meer dan 4 uur zouden we dat zelf niet aanraden. De onderstaande dagtochten zijn een mooie aanvulling op de 6 onmisbare bezienswaardigheden in Panama stad. Waar voor de meeste hoofdsteden 2-3 dagen voldoende is kan je je in Panama-Stad en omgeving makkelijk een week vermaken.

Soberania Panama

Soberania National Park

Het Soberania National Park ligt net buiten Panama-Stad en is één van de makkelijkst bereikbare plekken om wildlife te zien in het land. Er zijn vijf verschillende wandelingen uitgezet die allemaal op een andere plek beginnen. Ben je afhankelijk van een taxi of het openbaar vervoer dan moet je er dus even over nadenken waar je je laat afzetten.

Wij liepen met onze dochter de kortste van de routes. De wandeling van 0,8 km is een rondje waarbij je diverse kleine riviertjes oversteekt. Op deze route zagen we veel kikkers. Ook hoorden we de howlermonkeys in de bomen te keer gaan. We liepen ook een deel van de ene langste route (6 km enkele weg) waarbij we de howlersmonkey ook echt tegen kwamen. In de twee uur in het park zagen we ook veel andere dieren. Natuurlijk vogels, vlinders en insecten maar ook zoogdieren namelijk een soort wasbeertjes. Tijdens de korte route hoorden we het verkeer nog maar bij de langere route waren we echt midden in de natuur. De paden in het park zijn goed onderhouden en op regelmatige plekken zijn bankjes of picknickplekken opgezet.

Soberania nacional park

Soberania Panama

In het Soberania National Park kan je ook de Camino de Cruces lopen. Het is een deel van de orginele weg die de Spanjaarden in de 16e eeuw gebruiken om goederen zoals goud te vervoeren van de Pacifische naar de Carribische kust. Langs een deel van het pad zijn nog de originele markeringen te zien. Wanner je meerdere routes in het park combineert, kan je wandelingen maken van wel 30 kilometer.

Entree voor het park kost een paar euro en in tegenstelling tot wat er in de Lonely Planet staat, betaal je niet bij het park headquarter maar bij het begin van de wandelingen. Een ander alternatief is een bezoek aan het Panama Rainforest Discovery Center aan de rand van het National Park. Ook hier zijn diverse wandelingen uitgezet en is bovendien een uitkijktoren. Zie voor informatie de website.

Bonustip voor wie Panama met kinderen bezoekt: vlak naast het park liggen de Summit Botanical Gardens en Zoo. Een kleine dierentuin verspreid over een enorm park met diverse speeltuinen. Er zijn veel vogels te zien, apen en reptielen zoals krokodillen.

Panama met kinderen

toucan panama

Isla Taboga

Voor de kust van Panama stad ligt Isla Taboga. Dit maakt het eiland en haar stranden perfect voor een zonnige dagtrip. Er gaat elke ochtend een boot vanaf Panama-Stad die in de namiddag weer teruggaat. In het weekend en tijdens de vakanties gaan er meerdere boten per dag. Na 45 minuten varen heb je de stad echt achter je gelaten. Isla Taboga is een eiland met maar één doorgaande weg zonder gemotoriseerd vervoer. Er zijn een aantal stranden en verder kan je op het eiland een van de oudste kerken van Panama vinden (uit 1515).

Panama

Portobelo

Portobelo is een stadje aan de Caribische kust. In de koloniale tijd was het één van de belangrijkste steden en tegenwoordig kan je dit nog zien aan de ruïnes van de verschillende forten. Die moesten voorkomen dat piraten of vijandige landen de stad veroverden. In Portobelo hangt een ontspannen sfeertje en behalve de geschiedenis die je hier kunt zien zijn er ook veel mooie stranden in de buurt. Een tour naar Portobelo kan je eventueel combineren met de Panama railway of het kanaal.

Lees ons uitgebreide artikel: Dagje Portobelo.

portobelo panama

Portobelo

Embera Indianen dorp tour Panama

Na de TV-show van “Erica Terpstra in Panama” zijn de Embera ‘hot’ bij Nederlanders die naar Panama gaan. Wat je te zien krijgt, is een oorspronkelijk stam die in traditionele kleding rondlopen in traditionele woningen. De Embera wonen voornamelijk in de slecht toegankelijke Darien regio maar een kleine groep is met hulp van de overheid verhuisd naar de kanaalzone. Aan de ene kant een unieke kans om makkelijk kennis te maken met deze cultuur aan de andere kant is het “aapjes kijken” gehalte hoog. Wij hebben deze excursie zelf niet gedaan en hoorden gemixte verhalen.  Wat ook de waarheid is, een bezoek aan een Embera indianendorp is een populaire dagtour vanaf Panama-Stad. Er zijn diverse aanbieders die een tour organiseren die rond de 175 dollar p.p. kosten. Informeer wel goed van te voren wat het programma is. Voor hetzelfde geld kom je namelijk in het dorp aan terwijl er net tientallen toeristen rondlopen vanaf een cruiseschip. Wil je de dorpen niet via een tour maar zelfstandig bezoeken dan moet je van te voren een lokale gids regelen.

Share.

About Author

Tikva is fulltime blogger en oprichter van Gezin op Reis. Ze heeft meer dan 70 landen bezocht waarvan meer dan 30 met haar dochter (2013). Haar favoriete continenten zijn Europa, Latijns-Amerika en Azië. Ze begon de website in 2014 om ervaringen en tips voor (toen nog) reizen met een baby te delen. Inmiddels is Gezin op Reis de grootste website in Nederland over vakanties met kinderen wereldwijd. Jouw bron voor goede, betrouwbare informatie die jullie vakantie een stuk makkelijker maakt.

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.