Home / Reisinformatie / Latijns Amerika / Panama / Soberania National Park, en andere dagtrips vanuit Panama stad

Soberania National Park, en andere dagtrips vanuit Panama stad

Een uitstapje maken naar de natuur vanuit Panama Stad. Bezoek het Soberania National Park of een van onze andere tips.

Panama-Stad is een stad waar enorm veel te doen is. Bovendien kan je makkelijk (zelfstandig) diverse dagtrips en excursies maken. Of je nou op zoek bent naar een mooi eiland, nationaal park of een Caraïbisch stadje, het kan allemaal. ‘s Ochtends vroeg vertrekken, een mooie dag hebben en ‘s avonds weer in je vertrouwde hotelbed stappen.

Soberania National Park vlinder

Er zijn zelfs organisaties die dagtours naar El Valle en de San Blas eilanden aanbieden. Echter met een reistijd van meer dan 4 uur zouden we dat zelf niet aanraden. De onderstaande dagtochten zijn een mooie aanvulling op de 6 onmisbare bezienswaardigheden in Panama stad. Waar voor de meeste hoofdsteden 2-3 dagen voldoende is kan je je in Panama-Stad en omgeving makkelijk een week vermaken.

Soberania National Park

Soberania National Park

Het Soberania National Park ligt net buiten Panama-Stad en is één van de makkelijkst bereikbare plekken om wildlife te zien in het land. Er zijn vijf verschillende wandelingen uitgezet die allemaal op een andere plek beginnen. Ben je afhankelijk van een taxi of het openbaar vervoer dan moet je er dus even over nadenken waar je je laat afzetten.

Met de bus neem je een van de bussen in de richting van Gamboa en vraag de chauffeur eerder te stoppen.

Het park beslaat 220 km² en er komen maar liefst 500 verschillende soorten vogels voor. Daarnaast wonen er ook vele andere dieren zoals brulapen en kapucijnapen. Kijk ook vooral omhoog of je een luiaard ziet.

Soberania National Park kaart

Wandelingen in het Soberania National Park

Sendero National El Charco

Wij liepen met onze dochter de kortste van de routes. De wandeling van 0,8 km is een rondje waarbij je diverse kleine riviertjes oversteekt. Op deze route zagen we veel kikkers. Ook hoorden we de howlermonkeys in de bomen te keer gaan.

Soberania National Park waterval
Soberania National Park kikker

Plantation Trail

We liepen ook een deel van de ene langste route (6 km enkele weg) waarbij we de howlersmonkey ook echt tegen kwamen. In de twee uur in het park zagen we ook veel andere dieren. Natuurlijk vogels, vlinders en insecten maar ook zoogdieren namelijk een soort wasbeertjes.

Tijdens de korte route hoorden we het verkeer nog maar bij de langere route waren we echt midden in de natuur. De paden in het park zijn goed onderhouden en op regelmatige plekken zijn bankjes of picknickplekken opgezet.

Soberania National Park aap
Soberania National Park wandeling

Camino de Cruces

In het Soberania National Park kan je ook de Camino de Cruces lopen. Het is een deel van de orginele weg die de Spanjaarden in de 16e eeuw gebruiken om goederen zoals goud te vervoeren van de Pacifische naar de Carribische kust. Langs een deel van het pad zijn nog de originele markeringen te zien. Wanner je meerdere routes in het park combineert, kan je wandelingen maken van wel 30 kilometer.

Praktische tips voor een bezoek aan Soberania National Park

Entree voor het park kost een paar euro en in tegenstelling tot wat er in de Lonely Planet staat, betaal je niet bij het park headquarter maar bij het begin van de wandelingen. Een ander alternatief is een bezoek aan het Panama Rainforest Discovery Center aan de rand van het National Park.

Ook hier zijn diverse wandelingen uitgezet en is bovendien een uitkijktoren. Zie voor informatie de website.