Home / Reisinformatie / Latijns Amerika / Uniek en innovatief het Biomuseo Panama

Uniek en innovatief het Biomuseo Panama

Eind 2014 ging het BioMuseo in Panama-Stad open. Een uniek gebouw dat een innovatief museum huisvest dat je niet mag missen, zeker niet wanneer je Panama met kinderen bezoekt.

Biomuseo

Bouwwerk van Frank Gehry

De ervaring begint al op het moment dat je het gebouw ontwaart. Een extreem bouwwerk dat wel lijkt op een origami figuur van primaire kleuren. Strakke lijnen maken het een opvallend geheel dat al van ver te zien is. Gelegen aan het begin van de causeway heeft het een prominente plek in Panama-Stad.

Biomuseo panama

Panamezen zijn er trots op dat dit het enige bouwwerk van Frank Gehry in Latijns-Amerika is. Deze beroemde architect was bijvoorbeeld ook verantwoordelijk voor het Guggenheim in Bilbao. Voor zijn ontwerp heeft hij zich laten inspireren door Panama zelf. Het geel van de toucan, het heldere blauw van de vele zeeën, het groen van de jungle. In eerste instantie klinkt het wat abstract , maar eenmaal binnen snap ik het.

Biomuseo panama

Het Biomuseo Panama

Het Biomuseo in Panama Stad is een hypermodern museum met veel interactieve elementen. We beginnen met een korte audiotour waarbij diverse experts wat vertellen over onder andere bedreigde diersoorten. De audioguide heeft interessante verhalen, en onthult mooi de tweede laag bij de tentoonstelling en de geprinte tekst.

Biomuseo panama

De vertelster is een Amerikaan, dus geen onduidelijk lokaal accent waardoor het moeilijk te volgen is. Vrij snel komen we in een ruimte die voor ons het hoogtepunt van het museum vormde. Boven, onder en aan drie zijden om ons heen worden enorm grote beelden van Panama geprojecteerd.

De wolken die binnen komen rollen, een kikker op zijn blad, de vogels in de lucht en de walvishaai die onder je doorglijdt. Er is te veel te zien en ik kan me geen betere manier bedenken om de enorme biodiversiteit van Panama weer te geven. Ook onze dochter vindt het geweldig en kijkt haar ogen uit.

Biomuseo panama

In andere ruimtes worden onderwerpen behandeld zoals de geologie van Panama. Een interessante tentoonstelling gaat over de vorming van Panama. Dit had enorme klimatologische gevolgen omdat de zeestromen niet meer tussen de continenten door konden.

Biomuseo panama

Toen de landbrug sloot kwamen de dieren uit Noord-Amerika en Zuid-Amerika voor het eerst met elkaar in aanraking. Die is weergegeven door live-size beelden van bestaande en uitgestorven diersoorten. Deze ruimte heeft een speciale aantrekkingskracht op kinderen die enthousiast allerlei diersoorten aanwijzen. Via schermen kan je de namen van alle dieren opzoeken en wat over hun geschiedenis vertellen (handig, kom je als ouder toch weer slim over ;-))

Verder is een gedeelte wat onder andere vertelt over de menselijke geschiedenis in Panama. Al vond ik het jammer dat het hier alleen om tekst en foto’s ging en er geen echte kunstvoorwerpen of skeletten te zien zijn. Rondom het museum ligt een ruim opgezette tuin (die deels nog werd aangelegd toen wij er waren) vanwaar je uitzicht hebt op de enorme containerschepen die op weg zijn naar het Kanaal.

Biomuseo panama

Eerlijk is eerlijk, het Biomuseo aan de prijzige kant. Zeker nu het nog niet helemaal af is, betaal je veel voor een relatief klein museum. Om wat perspectief te geven: het Kanaal Museum kost 15 dollar en hier stonden we na 45 minuten al weer buiten, hier keken we ongeveer 2 uur rond. 

Een bezoek aan het Biomuseo geeft je een ervaring die uniek is in een regio waar de meeste musea toch behoorlijk stoffig zijn. Dit is zeker een plek om met kinderen heen te gaan en op een speelse manier wat te leren. Alles klopt, de architectuur, de interactieve tentoonstelling, en had ik al verteld dat er speciale selfies spots zijn.

Biomuseo panama

Praktische informatie

Op het moment dat wij deze bezochten waren vijf galerijen open, later zijn er nog meer zalen bij gekomen.

Voor meer informatie en de openingstijden en entreeprijzen bekijk de website van het Biomuseo.

Biomuseo panama

Ons bezoek werd mogelijk gemaakt door het Biomuseo. We zijn zoals je van ons gewend bent vrij om onze mening uit te dragen. 

2 gedachten over “Uniek en innovatief het Biomuseo Panama”

  1. Wat leuk om te lezen, toen ik er was, vertelde iedereen vol trots over de komst van dit museum. Die trotsheid van de locals, dat vond ik echt opvallend in Panama. Erg leuk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top