Casco Viejo – Panama-Stad op haar mooist

1

Casco Viejo is de koloniale wijk van Panama-Stad. Waar de moderne wolkenkrabbers die het stadsbeeld van Panama City bepalen brutaal de aandacht opeisen, is Casco Viejo een zoete verassing. Loop er doorheen in het zachte avondlicht en ontdek dit mooiste stukje van Panama-Stad.

Casco Viejo Panama

Casco Viejo Panama

Als je ons blog volgt dan weet je inmiddels dat we Panama een geweldige vakantiebestemming vinden. Er is echter één ding waarin Panama achterblijft bij andere landen in de regio zoals Nicaragua, Guatemala en Belize en dat is koloniale charme. Zelfs historisch belangrijke havens zoals Portobelo bleven niet meer dan dorpjes bestaande uit een paar blokken. Na de opening van het Panamakanaal volgde een economische boom en het kleine beetje architectuur dat Panama had verdween.

Casco Viejo Panama

Casco Viejo Panama

Casco Viejo Panama

Dit lot had Casco Viejo, dat tot 1904 alles was waaruit Panama stad bestond, ook makkelijk kunnen overkomen. Gelukkig voor ons werd er een nieuwe plek gekozen om te bouwen. De eens zo fiere stad gleed af in de vergetelheid. Nog niet eens zo lang geleden was het een vervallen gebied (zelfs nog in onze Lonely Planet uit 2008) en werd er voor Casco Viejo gewaarschuwd als een criminele wijk. Een plek waar je overdag nog wel kunt lopen maar ‘s avonds echt een taxi moet nemen. Wat een verschil met de huidige situatie waarbij je op pleintje kunt dineren mede dankzij de constante aanwezigheid van politie op straat. SUV’s wringen zich door de smalle straatjes en hooggehakten hippe Panamezen komen hier voor een avondje vertier. Over de gietijzeren balkonnetjes kijken toeristen vanuit hun luxe hotelkamer uit over het geheel.

Casco Viejo van nu is niet meer een plek uitsluitend voor avontuurlijke reizigers maar een wijk waar boutique hotels zich vestigen. Het is the-place-to-be voor buitenlandse toeristen en dat merk je direct. Ijssalons, souvenirwinkels, keurige obers die je uitnodigen in hun restaurant. In Casco Viejo kan je terecht voor fusion, Aziatisch of waar je ook zin in hebt en daarna de avond wegdansen op een van de weinige rooftop bars van de stad.

Casco Viejo Panama

Casco Viejo Panama
Casco Viejo Panama

Wij hadden een kleine dame bij ons dus het dansen hebben we dan ook maar beperkt tot een dansje voor een straatmuzikant. Hoewel we graag in de Casco Viejo hadden overnacht, zorgde Carnaval voor volle hotels en enorme prijsstijgingen. Sowieso is Casco Viejo erg duur. Waar Panama zeker geen budget bestemming is, zit je hier echt aan Europese prijzen.

Achteraf was het goed zo, nu komen we hier een middag en onze laatste avond in Panama komen we terug en gaan lekker uit eten. Hoe mooi dit gedeelte van Panama-Stad ook is, je zit hier toch in een bubble. Je moet wat moeite doen om even door het toeristische gebeuren heen te kijken. Het rauwe randje is er (gelukkig) nog steeds. Vervallen gebouwen staan gebroederlijk naast de al opgeknapte panden. Er is creatief gedaan met graffiti en soms is er een heel huizenblok waar de was buiten hangt te wapperen. Loop je verder vanaf de kust voorbij  Iglesia de Merced dan kom je echt in een  woonwijk. De schommelstoelen staan buiten en kinderen spelen in een opblaasbadje op straat.

Panama heeft flink geïnvesteerd in het opknappen van de wijk die inmiddels ook op de wereldranglijst staat. Met succes! Want het is wat ons betreft het mooiste stukje van Panama-Stad.

 

Casco Viejo PanamaCasco Viejo PanamaCasco Viejo Panama

Casco Viejo Panama

Casco Viejo Panama

Casco Viejo Panama

Share.

About Author

Tikva is fulltime blogger en oprichter van Gezin op Reis. Ze heeft meer dan 70 landen bezocht waarvan meer dan 30 met haar dochter (2013). Haar favoriete continenten zijn Europa, Latijns-Amerika en Azië. Ze begon de website in 2014 om ervaringen en tips voor (toen nog) reizen met een baby te delen. Inmiddels is Gezin op Reis de grootste website in Nederland over vakanties met kinderen wereldwijd. Jouw bron voor goede, betrouwbare informatie die jullie vakantie een stuk makkelijker maakt.

1 reactie

  1. Ik vond Casco zo’n fijne wijk! Wij kwamen toen net uit Cuba en we waren eerlijk gezegd heel blij dat we eindelijk weer van die hippe eettentjes hadden en we fantastische broodjes konden eten bij een deli. Soms heb je zo’n bubble even nodig 😉 Leuk om jullie foto’s van Casco te zien, mooi!

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.