Home / Reisinformatie / Europa / Frankrijk / Bijzonder bezoek en overnachten in Abdij van Fontevraud

Bijzonder bezoek en overnachten in Abdij van Fontevraud

Wat een oase van rust! Dat is mijn eerste indruk als ik het terrein van de abdij van Fontevraud op loop. De abdij van Fontevraud, oftewel l’Abbaye Royale de Fontevraud, is een historisch klooster gelegen in het dorp Fontevraud-l’Abbaye in de Atlantische Loirestreek in Frankrijk. Deze abdij is een van de grootste en best bewaarde kloostercomplexen uit de Middeleeuwen en is absoluut een bezoek waard met je gezin. Naast de abdij bevinden zich op het terrein een museum (Le Musée d’art Moderne), een hotel en een restaurant.

Blogger Leonie bezocht de abdij, het museum en bleef zelfs ook een nachtje slapen in het bijbehorende hotel.

Abdij van Fontevraud

De bijzondere geschiedenis van de abdij van Fontevraud / L’Abbaye Royale

De abdij van Fontevraud heeft een lange geschiedenis. Het werd gesticht in 1101 door Robert d’Arbrissel, een mysterieuze, rondreizende religieus hervormer. Bijzonder voor die tijd was dat in de abdij zowel monniken als nonnen woonden en het klooster geleid werd door een vrouw. De abdij was ook in trek bij verschillende Europese koningshuizen. Koningin van Frankrijk (en later van Engeland) Eleonora van Aquitanië ging op hoge latere leeftijd in het klooster wonen en werd hier ook begraven. Haar man Hendrik II, haar zoon Richard Leeuwenhart en haar dochter waren al in de abdij begraven.

Abdij van Fontevraud

Tijdens de Franse Revolutie werd de abdij opgeheven en helaas ook grotendeels leeggeroofd. De abdij is tijdens en lange tijd na de Franse Revolutie in gebruik genomen als gevangenis. Pas in 1963 werd de gevangenis gesloten en werd er gestart met de restauratie van de abdij. In 1975 werd de abdij van Fontevraud geopend voor publiek en werd het een belangrijke toeristische trekpleister en een cultureel centrum.

Ronddwalen door de abdij van Fontevraud

Ik merk dat ik maar foto’s blijf maken als ik rondloop in het kloostercomplex. De gebouwen van de abdij van Fontevraud zien er indrukwekkend en goed onderhouden uit. De abdij tuin is prachtig aangelegd met verschillende bloemen, planten en een moestuin. Wat een geluk dat ik ook een nachtje mag logeren op deze bijzondere, historische plek in de Atlantische Loirestreek.

Fontevraud Abdij

Na mijn bezoek aan het museum voor moderne kunst en een heerlijk diner in het restaurant besluit ik rond te gaan dwalen door de abdij. Het is al aan het schemeren en de dagjesmensen die de abdij bezoeken zijn inmiddels vertrokken. Als hotelgast heb je de abdij ’s avonds voor jou alleen, hoe bijzonder is dat! Ik dwaal door de lege gangen en kom van de ene ruimte in de andere. Nu pas besef ik hoe groot de abdij eigenlijk is. Ik bedenk me dat het voor kinderen dit ook een geweldige en unieke ervaring moet zijn, om rond te kunnen dwalen door lege gangen en de mysterieuze vertrekken van het kloostercomplex. Voor kinderen is een bezoek aan de abdij dan ook allesbehalve saai.

Abdij van Fontevraud

Er zijn verschillende ruimtes in de abdij speciaal ingericht voor kinderen en leren zij spelenderwijs meer over het werk van een archeoloog. Of over de cipiers die hier werkten in de periode dat de abdij nog een gevangenis was. Ook kunnen ze de abdij met hun eigen fantasie verder bouwen met lego steentjes.

Indrukwekkend is de enorme ruimte in de abdijkerk waar de graftomben te zien zijn van de vorsten die hier begraven zijn. Het valt meteen op dat de graftombe van  Eleonora van Aquitanië iets hoger is dan die van haar man, Hendrik II. Men denkt dat zij dit met opzet gedaan heeft, omdat zij haar man haatte. Dat is natuurlijk een interessant verhaal om te vertellen aan kinderen.

Abdij van Fontevraud
Abdij van Fontevraud

Ik loop nog een rondje om de abdij heen en ik zie naast de hoofdingang van de abdijkerk een bijzonder opvallend gebouw met kleine schoorstenen met een donker dak in de vorm van schubben. Het wordt de Romeinse keuken genoemd, maar het is nog steeds mysterie wat precies de functie van dit gebouw was.

Fontevraud Abdij

Niet alle geheimen van dit bijzondere kloostercomplex zijn vrijgegeven en dat maakt het een bijzonder interessante plek om te bezoeken met je gezin.

Wil je meer weten over de abdij van Fontevraud en zijn roerige geschiedenis? Dan kun je een audiotour door het klooster doen of je kunt een rondleiding met een gids (beide mogelijk in Frans en Engels) boeken.

In de abdij worden regelmatig culturele activiteiten voor het hele gezin georganiseerd, zoals workshops, films en concerten. In de activiteitenagenda kun je bekijken welke activiteiten er zullen plaatsvinden.

Fontevraud Abdij

Museum voor moderne kunst / Le Musée d’art Moderne

In het Fannerie-gebouw op het centrale binnenplein van de abdij van Fontevraud, de voormalige stallen van de moeder-overste van de abdij, bevindt zich tegenwoordig het museum voor moderne kunst / Le Musée d’art Moderne. Het echtpaar Martine and Léon Cligman doneerden bijna 900 kunstwerken aan de staat en de regio Pays de la Loire (Atlantische Loirestreek). Deze collectie vormt de kern van het museum voor moderne kunst in de abdij van Fontevraud.

Le Musée d'art Moderne
Le Musée d'art Moderne

De collectie bestaat uit schilderijen, sculpturen, glaswerk, antiek en tekeningen van kunstenaars van binnen en buiten Europa. Het museum opende in 2021 zijn deuren voor het publiek. Tijdens mijn bezoek aan het museum is er een tijdelijke tentoonstelling over Rembrandt te zien. Vele van zijn prachtige etsen zijn er te bewonderen. Vooral erg interessant voor kinderen is het interactieve gedeelte in deze tentoonstelling waar je meer te weten komt over de techniek van etsen en waar je het zelf ook (digitaal) kunt uitproberen.

Wil je meer weten over de kunst in het museum? Het is mogelijk een audiotour te doen door het museum of met een gids (beiden worden aangeboden in Frans en Nederlands).

Museum moderne kunst Fontevraud

Overnachten in een oase van rust in de abdij van Fontevraud

Voor de echte en pure beleving van de abdij raad ik je aan om een nachtje te blijven slapen in het Fontavraud hotel met je gezin. Het viersterrenhotel telt 54 kamers en het hotel heeft al verschillende awards gewonnen. De inrichting van het hotel en de kamers zijn perfect afgestemd met de abdij. Er is door de architect gekozen voor een sobere maar lichte inrichting dat veel rust uitstraalt. Ik ervaarde enorm veel rust in mijn hotelkamer en heb er dan ook heerlijk geslapen.

Hotel Fontevraud
Hotel Fontevraud

Gezinnen met kinderen kunnen logeren in een van de suites in het paviljoen. Op de beneden verdieping van de suite bevinden zich twee sofa bedden en een toilet. Op de bovenverdieping een slaapkamer met een tweepersoonsbed, badkamer en toilet. De suites zijn geschikt voor maximaal 4 personen.

Bij het inchecken in het hotel krijg ik naast de sleutel van mijn kamer ook een glazen fles mee met water uit een bron vlakbij Fontevraud. Je kunt de waterfles tijdens je verblijf in het hotel gratis bijvullen bij de watertap.

Hotel Fontevraud
Hotel Fontevraud

In de gezamenlijke ruimte van het hotel liggen spelletjes en kun je gratis koffie en thee pakken. Er is in het hotel bewust voor gekozen om geen koffie- en theefaciliteiten op de hotelkamer te maken met als idee dat hotelgasten elkaar zo ontmoeten in de gezamenlijke ruimte.

Fontevraud

Het ontbijtbuffet in het hotel is uitgebreid met vers brood, diverse soorten beleg, yoghurt, muesli, sapjes, fruit en smaakvolle, zoete lekkernijen. Veel producten van het ontbijtbuffet zijn zelfgemaakt, komen uit de eigen moestuin of uit de regio. Op de ontbijttafels liggen kaarten met uitleg over de oorsprong van de producten.

Voor meer informatie over het hotel en de kamerprijzen kun je terecht op de website.

Fontevraud

Dineren in het Fontevraud restaurant

Je kunt in de abdij genieten van een bijzonder en smaakvol diner in het restaurant van Fontevraud. Chef Thibaut Ruggeri, winnaar van de Bocuse d’Or en een Michelin ster, biedt zijn gasten het “Lune menu” aan. Het viergangen menu verandert bij elke nieuw maan, om precies te zijn elke 29,5 dagen. Voor zijn gerechten gebruikt de chef voornamelijk lokale producten en de wijn die geserveerd wordt komt uit de regio van Fontevraud. Voor kinderen tot 10 jaar is er een speciaal driegangen kindermenu samengesteld.

Hotel Fontevraud

Toegangsprijzen bezoek aan de abdij van Fontevraud

Er zijn verschillende opties als je de abdij bezoekt. Je kunt een toegangskaartje kopen voor de abdij of voor het museum voor moderne kunst of een combinatieticket zodat je beide kunt bezoeken. Voor kinderen onder 18 jaar is de toegang gratis.

De abdij is het hele jaar door elke dag geopend, behalve in het laagseizoen.

Op de website kun je meer informatie vinden over de toegangsprijzen en de openingstijden.

Fontevraud Abdij

Hoe kom je bij de abdij van Fontevraud?

Ga je met de auto vanuit Nederland naar Fontevraud, dan is de afstand vanaf Utrecht ongeveer 800 kilometer. Vanaf Nantes is het ongeveer 170 kilometer (2 uur) en vanaf Parijs ongeveer 300 kilometer (3 uur) met de auto.

Reis je met de trein, dan is het dichtstbijzijnde station Saumur. Ik reisde comfortabel en duurzaam met de trein naar Fontevraud. De Thalys bracht mij eerst van Amsterdam CS naar Parijs en vanaf daar reisde ik verder met de TGV naar Nantes. Vanaf Nantes reisde ik verder per auto.

Voor meer informatie over reizen met de Thalys kun je terecht op de website. De naam Thalys wordt eind 2023 gewijzigd naar Eurostar.

Fontevraud Abdij

GezinOpReis bezocht de Atlantische Loirestreek in samenwerking met Enpaysdelaloire Anjou tourisme, Mayenne tourisme en Atout France. Zoals je gewend bent, gaan we alleen samenwerking aan met partners die ons volledige redactionele vrijheid geven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top