Home / Nederland / Groningen / Abel Tasmanpad, avontuurlijke route met kinderen in Lutjegast

Abel Tasmanpad, avontuurlijke route met kinderen in Lutjegast

Lekker wandelen met kinderen? Maar dan niet gewoon over een pad, maar een avontuurlijke route met klimtoestellen, bruggetjes en een vlonderpad? Het kan wanneer je het Abel Tasmanpad loopt in Lutjegast in de provincie Groningen.

Abel Tasmanpad

Super jammer dat het voor ons niet wat dichterbij is. Want op deze route kom je ook langs de groene dorpsploats, waar een strandje is en waar je kunt spelen met water. Het lijkt mij een heerlijke wandeling in de zomer. Wij liepen de route in de winter en dan heb je echt goede wandelschoenen of laarzen nodig.

Op één punt was de plas zo groot, dat ik besloot mijn dochter maar even te tillen en zelf eindigde met natte sokken. Een beetje dom, want ik had het gewoon verkeerd ingeschat en had dus echt langs de rand moeten gaan. Deze route is niet geschikt met een kinderwagen. Ook niet in de zomer, sommige houten planken waar je overheen loopt, zijn niet breed genoeg.

Abel Tasmanpad

Omdat het nu super rustig was op de wandelroute van het Abel Tasmanpad zagen we wel een reetje dat aan het drinken was. Jammer genoeg zag ze ons ook en heb ik dus geen foto kunnen maken.

Volgens de website van Staatsbosbeheer is het Abel Tasmanpad 2,3km, maar daarbij rekenen ze niet de afstand die je vanaf de parkeerplaats nog moet lopen naar de start van de route. Op het informatiebord bij de start van de route staat dan weer dat het AbelTasmanpad een route is van 5km. Volgens mijn horloge liepen we vanaf de parkeerplaats en weer terug 3,2km. Dit is zonder de lus richting Grootegast. Neem je die er ook nog bij, dan komt er nog een kilometer extra bij.

Abel Tasmanpad

Abel Tasmanpad

We parkeren de auto achter dorpshuis Het Kompas in Lutjegast. Dit is een gratis parkeerplaats speciaal voor wie hier wil wandelen. We lopen de parkeerplaats af en volgen de bordjes. Het is alleen allemaal een beetje onduidelijk. We willen het Abel Tasmanpad lopen, maar die start niet direct als we het stukje natuur in lopen. Geen zorgen, je kunt echt niet fout lopen. Volg eerst de route naar de groene dorpsploats en dan vanaf daar zie je wel weer het Abel Tasmanpad aangegeven staan.

Abel Tasmanpad

De groene dorpsploats is een plas water met strandje. In het water ligt een houten krokodil en er is een klauterroute. Rondom het strandje staan een aantal speeltoestellen voor kinderen, zoals een schommel.

Abel Tasmanpad

We lopen door en komen dan bij de start van het Abel Tasmanpad, aangegeven met een bordje. Abel Tasman, de ontdekkingsreiziger die o.a. Tasmanië en Nieuw-Zeeland ontdekte, werd geboren in Lutjegast en je loopt dus over zijn geboortegrond. Het pad wordt gelijk super drassig en we lopen echt door de modder heen. We komen een kunstwerk tegen: “De Baak”, gemaakt van zwerfkeien.

Abel Tasmanpad

Onderweg zijn er informatieborden over wat we zien in de omgeving. Ook staat er soms wat over over Abel Tasman. Wil je echt meer leren over hem, dan kun je het Abel Tasman museum bezoeken in Lutjegast.

Abel Tasmanpad

Ook komen we nog langs een eendenkooi. De route gaat over diverse sloten die we met een bruggetje of plank moeten oversteken. Hier zijn verder geen speeltoestellen of iets dergelijks, maar het is wel een mooie wandeling. Zelfs in de winter met de woeste wolken die zo typisch zijn voor Nederland.

Abel Tasmanpad

We zien veel vogels. Dit gebied is geliefd bij vogels zoals de roerdomp, kwartelkoning en watersnip. We zien dus zelfs een reetje dat staat te drinken. We moeten alleen steeds grotere plassen ontwijken en ik stap een beetje ongeluk in een diep gat, net wanneer ik mijn dochter over een wel erg grote plas til. Wanneer we bij de kruising komen waar we kunnen kiezen om nog het rondje richting Grootegast te lopen of de shortcut te nemen en de terugweg aan te vangen naar Lutjegast, besluiten we dan maar het laatste te doen.

Meer tips nodig? Lees ook onze andere blogs over wandelen met kinderen.

Abel Tasmanpad

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top