Home / Nederland / Groningen / Wat te doen in de provincie Groningen met kinderen, uitjes en kinderactiviteiten

Wat te doen in de provincie Groningen met kinderen, uitjes en kinderactiviteiten

Ben je op zoek naar iets leuks om te doen in de provincie Groningen met kinderen? Naast een stedentrip naar Groningen met kinderen zijn er verspreid over de regio ook diverse attracties en leuke familiewandelingen.

In de provincie Groningen zijn weinig pretparken of echt grootschalige attracties. Ook het aanbod van kindvriendelijke musea is relatief beperkt en deze vind je vooral in de hoofdstad. Rust, natuur en familievriendelijke wandelmogelijkheden zijn er dan wel weer genoeg.

Op zoek naar een kindvriendelijk vakantiepark in de provincie Groningen? Er zijn een paar goede opties, afhankelijk van waar in Groningen je wil verblijven. Bijvoorbeeld Landal Natuurdorp Suyderoogh aan het Lauwersmeer helemaal boven in Groningen op de grens met Friesland. Summio Vakantiepark Emslandermeer ligt in het oosten van Groningen, niet ver van de Duitse grens. Deze regio is bij veel Nederlanders niet zo bekend. Je kunt vanuit hier bijvoorbeeld naar vestingstadje Bourtange. Ze hebben mooie huisjes en je hebt gratis toegang tot het overdekte zwembad De Barlage.

Summio Vakantiepark Emslandermeer

Uitjes Groningen met kinderen (Provincie)

Kindvriendelijke musea in Groningen

In de provincie Groningen zijn er maar twee musea die het label ‘kidsproof’ dragen, beide vind je in de stad Groningen. Dat betekent overigens niet dat er geen andere interessante musea zijn. Zo kun je Landgoed Fraeylemaborg terugvinden bij het thema ‘actief in de natuur’, omdat hier ook een blotevoetenpad is.

Storyworld – Groningen stad

Storyworld Groningen is een kindvriendelijk museum in de provincie Groningen. Het museum gaat over strips en games. Twee onderwerpen waar veel gezinnen blij van worden. Het museum is niet heel groot, maar wel lekker interactief. Zo zetten we een strip in elkaar met verschillende achtergronden, maken grappige foto’s met het green screen en ontdekken hoe ze vroeger tekenfilms maakten.

Storyworld museum groningen

Het grappigste vindt mijn dochter een soort gokmachine waarmee je nu striphelden kunt samenstellen. Wat dacht je van een mix van Micky Mouse en Wonder Woman of Batman en Donald Duck? We lachen ons kapot.

Storyworld museum groningen

Groninger Museum – Groningen stad

Het Groningermuseum is een kunstmuseum, maar wel een kindvriendelijk kunstmuseum. Ze hebben hier veel kleurrijke en grappige kunst. Daarnaast is er ook aandacht voor gezinnen. Zo zijn er regelmatig workshops te volgen waar je zelf kunst kan maken, vaak gericht op kinderen van 7-12 jaar. Mocht je er nou niet tijdens zo’n dag zijn, dan is er altijd nog de ontdekkingsruimte waar je zelf met allerlei leuke doe- activiteiten aan de slag kan. Ook is er een speurtocht door het museum voor kinderen vanaf 4 jaar.

Groningermuseum

Het MuzeeAquarium – Delfzijl

Het MuzeeAquarium in Delfzijl is ook interessant voor kinderen. Het combineert een museum over de maritieme geschiedenis van Delfzijl met een aquarium waar bezoekers verschillende soorten zeeleven kunnen bekijken. Er is een speciale kinderhoek waar kleintjes kunnen spelen, kleuren en knutselen. Het MuzeeAquarium organiseert regelmatig extra activiteiten speciaal gericht op kinderen.

Visserijmuseum – Zoutkamp

In Zoutkamp kun je van 1 april tot eind oktober het Visserijmuseum bezoeken. Combineer dat met een bezoek aan dit leuke dorpje. Bij Zoutkamp komen diverse rivieren samen en zijn er veel monumentale sluizen en bruggen te bewonderen. In Zoutkamp kun je nog veel oude vissersschepen aan de kade bewonderen.

Zoutkamp

Dierentuinen, kinderboerderijen en speeltuinen in Groningen

Doezoo – Leens

DoeZoo Insektenwereld, gelegen in Leens, is een dierentuin die zich richt op het verkennen van de wereld van insecten en andere kleine dieren. Bezoekers hebben de mogelijkheid om verschillende soorten insecten van dichtbij te bekijken, te leren over hun leefomgeving en gedrag, en zelfs sommige van hen aan te raken. Naast insecten herbergt DoeZoo ook andere kleine dieren, zoals reptielen, vogels en zoogdieren.

Dinopark Landgoed Tenaxx – Weddex

Dinopark Landgoed Tenaxx is themapark, met als thema dinosauriërs. Je kunt door het park wandelen en komt dan levensechte, bewegende replica’s van dinosauriërs tegen. Best spannend! Naast de dinosaurusexposities biedt het park ook andere attracties en activiteiten, zoals een speeltuin, een doolhof en een minigolfbaan. Dinopark Landgoed Tenaxx is een populaire bestemming voor gezinnen in Groningen.

Zeehondencentrum Pieterburen – Pieterburen

In het Zeehondencentrum Pieterburen worden zieke en verzwakte zeehonden opgevangen. Als ze voldoende hersteld zijn, worden ze weer uitgezet in het wild. Je kunt het Zeehondencentrum bezoeken en zo iets bijdragen aan dit project. Er is ook een leuke speeltuin en je leert hier veel over het leven van de dieren.

Zeehondensafari Oosterschelde

Adventurepark Waddenfun – Wehe-den Hoorn

Adventurepark Waddenfun is een avonturenpark, maar dan niet in het bos, maar binnen. Daarom is dit ook een prima uitje als het weer even niet mee werkt. Naast het klimparcours kun je hier ook terecht voor andere activiteiten, zoals boogschieten en een escaperoom.

Actief in de natuur in Groningen

We geven een aantal tips voor familiewandelingen en natuurgebieden in Groningen. Voor meer tips kun je ons boek Speelbossen en familiewandelingen in Nederland aanschaffen. Hier vind je bijvoorbeeld ook de wandelingen van de foto bovenaan dit blog, de Boswachtersroute die start bij klooster Ter Apel. Je wandelt hier door een oud bos met als hoogtepunt de oversteek over het Ruiten-Aa-kanaal in een hand aangedreven kabelbaantje.

Nationaal Park Lauwersmeer

Het enige nationale park in de provincie Groningen is Nationaal Park Lauwersmeer, dat gedeeld wordt met buurprovincie Friesland. De meeste activiteiten bevinden zich ook aan de Friese kant van het park. Je kunt er varen, fietsen, kajakken, wandelen en wadlopen.

Lees ook ons uitgebreide blog over Lauwersmeer met kinderen.

lauwersmeer

Blotevoetenpad Opende – Opende

Het Blotevoetenpad in Opende (’t Blôde Fuottenpaad) heeft een lengte van ongeveer 2 kilometer. Dit is het bekendste blotevoetenpad van de provincie Groningen. Het slingert zich door de natuurlijke omgeving en biedt een verscheidenheid aan ondergronden. Zo loop je door modder, gras, zand en water, allemaal op blote voeten. Ook zijn er leuke obstakels en bruggetjes om overheen te lopen. Je kunt voor of na je wandeling iets drinken bij Theetuin Blotevoetenhof

Blotevoetenpad Opende

Landgoed Fraeylemaborg met blotevoetenpad in de zomer – Slochteren

Landgoed Fraeylemaborg is een historisch landgoed gelegen in Slochteren, Groningen. Het omvat een prachtig landhuis, omliggende tuinen, bossen en grachten. Tegenwoordig zit er een museum in het hoofdgebouw en hier kun je een kijkje nemen in het leven van de vroegere bewoners. Ook zit er een prima restaurant op het terrein. Wij vinden een bezoek aan Landgoed Fraeylemaborg met kinderen het leukste in de zomer, dan is er ook voor gezinnen van alles te doen.

Landgoed Fraeylemaborg

Zo wordt er elk jaar vanaf juli tot en met augustus een blotevoetenpad uitgezet op het landgoed. Zeker bij mooi weer loop je die het liefste in je badkleding, want de obstakels nodig uit tot spelen in het water. Het hele pad is 3,5km lang en daarna kun je je voeten wassen. Er is echter geen omkleedmogelijkheid.

Landgoed Fraeylemaborg

Abel Tasmanpad – Lutjegast

Het Abel Tasmanpad in Lutjegast is ook een leuke wandelroute voor kinderen. Inclusief de afstand vanaf het parkeerterrein naar de stad van de route ben je toch wel zo’n 5km aan het lopen. Het is een avontuurlijke route met klimtoestellen, bruggetjes en een vlonderpad. Er is ook een plas waar veel kinderen spelen en zwemmen bij mooi weer. Lees ook ons uitgebreide blog over het Abel Tasmanpad in Lutjegast.

Abel Tasmanpad

Zeven-Sloten-Tegelijk-pad – Groningen

Het Zeven-Sloten-Tegelijk-pad start achter bezoekerscentrum Reitdiep in Groningen. Er is ook een leuke speeltuin direct bij de parkeerplaats. Wij vinden dit een van de leukste familiewandelingen in de provincie Groningen. Al is de lengte van 1km wel vrij kort. Er zijn veel verschillende speelelementen, zoals wankele bruggetjes, touwladders en vlotjes. Lees ook ons uitgebreide blog over het Zeven-Sloten-Tegelijk-pad.

Zeven-Sloten-Tegelijk-pad

Mammoetpad – Muntendam

Het Mammoetpad is een korte wandeling met speeltoestellen in de provincie Groningen, welke start en eindigt bij de heemtuin in Muntendam. De meeste speeltoestellen gaan over het water. Ben je nog niet uitgewandeld? Achter de Heemtuin kun je ook prima een langere wandeling van 5 kilometer of meer maken in natuurgebied “Tussen de Venen”. Lees ook ons uitgebreide blog over Heemtuin Muntendam.

Speuren met Abeltje – Oldekerk

Bij de Eendekooi van Oldekerk, beter bekend als de Kuzemerkooi, is een leuke korte wandeling voor kinderen. Deze is genaamd “Speuren met Abeltje: Kikkers en vreemde vogels”. De wandeling is 2km lang en heeft verschillende speeltoestellen op de route, vaak over het water. Er zijn ook bordjes met vragen, maar die zijn wel heel simpel. Lees hier alles over de Speuren met Abeltje wandeling.

Kabelbaan – Ter Apel

Ben je in de buurt van Ter Apel, bezoek dan met je kinderen de eerste hand aangedreven kabelbaan van Nederland. Deze kabelbaan gaat over het Ruiten Aa Kanaal en is 22,4 meter lang. In dit bosrijke gebied kun je diverse wandeltochten maken. Wanneer je in de gondel stapt, kun je met behulp van het draaiwiel naar de overkant sturen. Officieel is er plek voor twee personen, maar met kleine kinderen kun je makkelijk met een volwassenen en twee kinderen erin. Dit is een leuke gratis attractie midden in de bossen. Je vindt de kabelbaan aan de Steenweg in Ter Apel.

Groningen kabelbaan ter apel

Noordkaap

De Nederlandse Noordkaap wordt gemarkeerd door een 2,5 meter hoog kunstwerk, genaamd ‘De Hemelpoort.’ Vanaf deze plek heb je oneindig uitzicht over het Wad. Het is een mooie plek om te bezoeken. Deze bijzondere plek is niet zomaar te bereiken, je moet er even voor wandelen. Het ligt op ongeveer 10 kilometer van Uithuizermeeden. Je kunt er vanaf hier naartoe fietsen en er staan bordjes die je naar de plek wijzen. Je kunt ook een stuk met de auto die kant op rijden. Het is geen toeristische attractie, dus een heel duidelijke parkeerplaats zul je niet zien, maar je kunt de auto gewoon aan de kant van het weiland parkeren. De laatste kilometer kun je alleen maar wandelen of fietsen. Met een klein kwartiertje sta je boven op de zeedijk. Met kinderen is dit een toffe plek om te bezoeken, lekker wandelen, rennen over de dijken en spelen. Heerlijk uitwaaien en genieten van alle rust.

Groningen Noordkaap

Overige kinderactiviteiten Groningen

Stedentrip Groningen

Ben je een stadmens en wil je een weekendje naar Groningen met kinderen? Groningen is echt een gezellige stad. Er zijn ook een aantal leuke activiteiten voor gezinnen in de stad, zoals Storyworld Museum dat ik al eerder noemde in dit blog. Maar daarnaast zijn er ook kunstmusea, winkeltjes en goede restaurants. Voor al onze tips lees je ons blog over Groningen Stad met kinderen.

groningen martinitoren

Stadje Bourtange

Bourtange is een historisch vestingstadje in de provincie Groningen, Nederland. Het is beroemd vanwege zijn goed bewaarde verdedigingswerken die dateren uit de 16e eeuw. Het stadje is ontworpen in de vorm van een ster en heeft een unieke architectuur die nog steeds te bewonderen is. Om die ster vorm te zien heb je wel een drone nodig, want vanaf de grond zie je dat niet.

Stadje Bourtange

Het is een gezellig stadje met enkele leuke winkeltjes en een kleinschalig museum en bezoekerscentrum. Ga je naar Bourtange met kinderen, dan zijn die vast onder de indruk van de kanonnen en andere verdedigingswerken die je ziet tijdens een wandeling over de vestingwallen. Het allerleukste is het natuurlijk als je bezoek kan timen tijdens ‘De Slag om Bourtange’. Tijdens dit jaarlijkse events zijn er honderden acteurs in historische kledij.

Stadje Bourtange

Hangende Keukens – Appingedam

In Groningen heb je niet veel grote steden. Naast de hoofstad is Appingedam de enige plaats in deze provincie met stadsrechten. Deze stad was vroeger een handelsstad, dat kun je nog goed zien aan de vele mooie panden die deze stad heeft. Wanneer je een stadwandeling maakt in Appingedam, mag je de bijzondere Hangende Keukens in het hartje van de stad niet missen. Deze gebouwen dienden vroeger als pakhuizen. Toen ze later woonhuizen werden, was er weinig ruimte voor een keuken en dus bouwden ze deze hangend boven het water. Appingedam is een leuke stad om met kinderen te bezoeken. Je kunt er diverse stadswandelingen maken en zelfs spannende speurtochten bij de VVV krijgen. Daarnaast zijn er een aantal historische musea te bezoeken, waaronder de Groninger Zilverkamer en Museum Mohlmann.

hangende Keukens

Kerkje van Harkema

Het kerkje van Harkema is een bijzondere plek midden in de weilanden. Het ligt tussen Aduard, De Ham en Fransum. In de jaren ’60 had veehouder Harkema een grote wens en dat was om een eigen kerk te bouwen. Dat is nu te bewonderen bij de Kloosterboerderij Arbere, ook wel het kerkje van Harkema genoemd. De veehouder heeft alles zelf gebouwd; het uitgraven van de oude gracht, een miniatuurboerderij en de kerk met 12.000 bakstenen. Op het terrein vind je ook een theehuis, deze is gebouwd in de stijl van de kloosterkerk in Aduard.

Kerkje van Harkema

Waddeneilanden Rottumerplaat en Rottumeroog 

Rottumerplaat en Rottumeroog zijn twee van de Nederlandse Waddeneilanden, gelegen ten noorden van de provincie Groningen. Deze eilanden maken deel uit van het Nationaal Park Waddenzee. In tegenstelling tot de andere eilanden zijn er hier geen dorpjes en stadjes, er wonen alleen onderzoekers. Beide eilanden zijn voornamelijk een broedplaats voor vogels en een beschermd natuurgebied. Je kunt de eilanden bezoeken tijdens een expeditie van Staatsbosbeheer.

Lees ook onze blogs over andere gebieden in Nederland:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top