Home / Reisinformatie / Europa / Frankrijk / Wandelen rondom Alpe d’huez, onze favoriete wandelroutes

Wandelen rondom Alpe d’huez, onze favoriete wandelroutes

Ga je in de zomer naar Alpe d’Huez in de Franse Alpen? Benieuwd naar mooie wandelroutes? We delen onze tips en ervaringen. Van een korte wandeling naar een archeologische site in de omgeving tot de populaire vijf meren rondwandeling.

Alpe d'Huez

Alpe d’Huez in de zomer

De eerste keer dat wij in de zomer in Alpe d’Huez zijn, is met een bijzondere reden. We hebben hier een appartementje waar we een week verblijven zodat Marcel en de rest van het team zich voor kan bereiden op Alpe d’HuZes. Mocht je dit niet kennen: dit is een fundraising evenement waarbij fietsers proberen op een dag 6 keer de Alpe d’Huez op te fietsen en hiermee geld op te halen voor het KWF.

Wandelroute alpe d huez brandes
Wandelroute alpe d huez brandes

Donderdag is natuurlijk de dag van de beklimming. Als toeschouwer was het een bijzondere dag. Blijdschap, trots en verdriet liggen op zo’n dag heel dicht bij elkaar. Wanneer team Zoë (genoemd naar een 5-jarig overleden meisje) wordt binnengehaald met haar eigen lied is het bijna onmogelijk om niet in tranen uit te barsten en een paar minuten later sta je weer te feesten.

In de jaren daarna komen we nog vaker in Alpe d’Huez. Ga je in de winter? Lees dan onze tips voor wintersport in Alpe d’Huez. Terwijl Leonie je meer informatie geeft over de regio Oisans, waarvan Alpe d’Huez onderdeel is.

Wandelroutes Alpe d’Huez

Wandelroute naar archeologische site Brandes

Terwijl Marcel aan het fietsen is, vermaken onze dochter en ik ons door een wandeling te maken. De bergen zijn vast mooi, maar overal staan appartementen en liften die het uitzicht verpesten. Dankzij de wandelkaart komen we bij de resten van een middeleeuws dorpje en hebben we wel echt uitzicht op de Alpen. Deze kleine archeologische site is een prima bestemming voor een korte wandeling vanuit het dorp. Je hoeft geen lift te pakken.

Wandelroute alpe d huez brandes
Wandelroute alpe d huez brandes

Van de site zelf is weinig meer over, vooral wat resten van muren. Maar je hebt wel een uitstekend uitzicht op de omringende bergen. We lopen daarna door om vervolgens een pad te volgen wat weer terugdraait en waar we bovenlangs het vliegveld weer in het dorpje komen.

Wandelroute alpe d huez brandes
Wandelroute alpe d huez brandes

We zien ook heel veel schaapjes. Erg grappig: ons meisje loopt er vol enthousiasme heen en de schaapjes lopen hard weg. Ze snapt maar niet dat ze niet dichterbij komt. Dit is een van de kortste wandelroutes in Alpe d’Huez, je bent ongeveer een à twee uur onderweg, afhankelijk van hoe vaak je stopt.

Wandelroute alpe d huez brandes
Wandelroute alpe d huez brandes

Alpe d’Huez, wandelen langs de 5 bergmeren

Je kunt een rondwandeling maken langs alle 5 meren: Lac Besson, Lac Noir, Lac Faucille, Lac Carrelet en Lac Lamat, oftwel de de “Lacs Inférieurs”. Deze wandeling is niet heel moeilijk, dus ook geschikt voor gezinnen met (kleine) kinderen. Wil je een kortere wandeling bij de meren maken, dan is dat ook mogelijk. Je kunt er ook voor kiezen, om net als ik deed, een rondje om twee of drie meren te maken.

bergmeren wandeling alpe d huez
bergmeren wandeling alpe d huez

Let alleen wel op dat er nog lang sneeuw kan liggen. Leonie wandelde hier in augustus, maar wij waren hier in juni. Een wereld van verschil. Wat een korte wandeling langs wat meren had moeten worden, verandert in een gevaarlijke klauterpartij (met baby in babydrager) over een stel rotsen, als blijkt dat een deel van het pad nog onder de sneeuw ligt.

bergmeren wandeling alpe d huez

Het is zeker niet alleen maar geklaag, want de wandelroute langs de meren is enorm mooi. De sneeuw die er nog ligt geeft een bijzonder sfeertje aan de wandeling. Hoge bergen, sneeuw, blauwe meren en een zonnetje, heerlijk! Overal komen voorjaarsbloemen door en we kunnen zelfs even pauzeren in een zee van krokussen.

Voor deze wandeling staat anderhalf uur, maar met stops of als er nog sneeuw ligt, ben je zeker een stuk langer onderweg.

bergmeren wandeling alpe d huez
bergmeren wandeling alpe d huez

Kabelbaan in de zomer

Er zijn nog een stuk meer wandelingen die je kunt doen rondom Alpe d’Huez. Zoals de wandelroute Promenade du Col du Lac Blanc. Voor veel van deze wandelingen heb je een liftpas nodig. Ga je in de zomer naar Alpe d’Huez, dan zijn er een aantal liften die je dan ook kunt gebruiken. De Poutran 1 & 2 de Alpette en de lift (met tussenstation) naar de Dome des Rousses.

Het kan interessant zijn om een zomer liftpass aan te schaffen of wanneer je zes dagen of langer blijft, kijk dan eens naar de Premium Summer pass. Deze is verkrijgbaar van begin juli tot ongeveer de eerste week van september. Je kunt hiermee ook gebruikmaken van faciliteiten, zoals het buitenzwembad, de ijsbaan en andere sportfaciliteiten.

Alpe d’Huez beschikt over 250 kilometer gemarkeerde wandelpaden. Van makkelijke tot zware bergtochten, voor ieder dus wat wils. Bij het toeristenbureau van Alpe d’Huez kun je terecht voor informatie over de verschillende wandelroutes.

Wandelen alpe d huez

Je moet er echter rekening mee houden dat er in juni en september al geen liften meer gaan of slechts heel beperkt. Zo hadden wij alleen op 1 dag in de week een lift die ging.

Een ander alternatief is om de auto te nemen. Een uitzonderlijk mooie route met wandelmogelijkheden onderweg is die naar Besse.

Wandelen alpe d huez
Wandelen alpe d huez

Overnachten in Alpe d’Huez

Er is in Alpe d’Huez dus meer dan genoeg keuze aan (kindvriendelijke) appartementen. Bekijk hier een aantal appartementen in Alpe d’Huez, waaronder met zwembad. Of voor goedkopere opties, bekijk het aanbod van Interhome. Liever meer luxe? Er zit ook een club Med in Alpe d’Huez.

Alpe d huez wintersport met kinderen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top