Orange is een klein stadje in de Provence in Frankrijk. Toch vind ik het een bestemming die je zeker moet opnemen tijdens je vakantie in het zuiden van Frankrijk. Net als in veel andere steden in de regio zijn hier Romeinse overblijfselen te bezichtigen. Wat Orange uniek maakt, is het bijzonder grote theater dat op verschillende innovatieve manieren kan worden beleefd. Zo heb ik zelf een Escape Game gespeeld in het Romeinse Theater van Orange en genoot ik ’s avonds van de overweldigende Sound Odyssee.
De ligging van Orange
Orange is een stadje gelegen in het zuiden van Frankrijk, in de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur. Het ligt in het departement Vaucluse. De stad heeft een gunstige ligging tussen grote steden zoals Avignon en Montpellier.
Orange heeft een treinstation dat bediend wordt door regionale treinen en ook de hogesnelheidstrein (TGV) stopt in Orange. Zo reisde ik zelf via een overstap in Parijs naar Orange. In de ochtend vertrek je met de Eurostar en aan het eind van de middag ben je al in Orange. Check voor exacte reistijden NS International en Eurostar.
De binnenstad van Orange is compact en je kunt binnen tien minuten tussen de twee belangrijkste bezienswaardigheden van Orange lopen: het theater en de triomfboog van Orange. Het centrum is sfeervol met verschillende kleinschalige en kleurrijke winkeltjes, voornamelijk gericht op de lokale bevolking. Voor een echte souvenirwinkel moet je bij het stadsmuseum zijn.
Er zijn genoeg restaurantjes in het centrum waar je terechtkunt voor een hapje en een drankje, binnen of op het terras. Voor eten in een bijzondere setting ga je naar La Grotte d’Auguste, een restaurant in een grot naast het theater.
Connectie tussen Orange en ons Koningshuis
Wist je dat wij dankzij het stadje Orange nu oranje dragen tijdens sportevenementen? En dat de woorden “Je maintiendrai” (Nederlands: Ik zal handhaven), de wapenspreuk van Nederland, ook te danken zijn aan historische gebeurtenissen die in Orange hebben plaatsgevonden?
Willem I erfde het prinsdom Orange van zijn neef René van Chalon, die zelf geen officiële mannelijke opvolgers had. René had het op zijn beurt geërfd van zijn kinderloos gestorven oom Filibert van Chalon. Daarvoor stond hij bekend als ‘slechts’ Willem van Nassau en werd later Willem van Oranje-Nassau.
In een tijd waarin er grote conflicten waren tussen katholieken en protestanten, was Orange een uitzondering. Zijn voorgangers stonden tolerant tegenover beide vormen van het christelijk geloof. Toen Willem werd gevraagd wat hij zou doen, sprak hij de beroemde woorden voor het eerst uit. Tenminste, zo gaat het verhaal in Orange, hoewel er onder historici verschillende versies zijn.
Ondanks de historische connectie met Nederland zijn er in het hedendaagse Orange weinig fysieke herinneringen aan deze tijd. Er was bijvoorbeeld een kasteel, maar dit is door latere Franse heersers gesloopt. Op de plek van het voormalige kasteel is nu een park, met een boom die koningin Juliana heeft geplant tijdens een bezoek aan Orange.
Het theater van Orange
Het theater van Orange, ook bekend als het Théâtre antique d’Orange, is een oud Romeins theater dat dateert uit de eerste eeuw na Christus. Het werd gebouwd tijdens het bewind van keizer Augustus. Er pasten wel 10.000 mensen in het theater. Het is nu een van de best bewaarde grote Romeinse theaters in Europa.
Dit lezen of een foto bekijken is echt anders dan het zelf zien. Wanneer ik het theater binnenloop, ben ik verrast door de enorme grootte van het bouwwerk. Het is ook echt bijzonder dat zoiets, dat meer dan 2000 jaar geleden gebouwd is met de middelen van toen, nu nog steeds staat.
Er zijn verschillende manieren om het theater van Orange te ontdekken. Dit kan met de inbegrepen audiogids. Die neemt je niet alleen mee in het theater zelf, maar natuurlijk ook in de catacomben. Hier zijn verschillende ruimtes te vinden met meer informatie over bepaalde onderwerpen, zoals wat een aquaduct is en hoe dat eigenlijk werkte. Dankzij veel filmpjes en modellen zijn dat soort onderwerpen ook voor kinderen heel toegankelijk. Ook is er een ruimte waar je Romeinse spelletjes kunt spelen en ontdekken wat de Romeinen vroeger aten.
In de Franse schoolvakanties zijn er ook regelmatig extra activiteiten. Zo waren er tijdens mijn bezoek diverse auteurs die in de rol kropen van historische karakters uit de geschiedenis van Orange, waarbij ze ook echt de interactie aangingen met het publiek.
Tegen een kleine extra betaling zijn er een aantal bijzondere activiteiten te ondernemen in het theater van Orange. Een hiervan is de 3D-video. In de video zie je precies hoe het theater ooit gebouwd is. Ik bekeek zelf nog de oudere versie van de video, maar de nieuwe versie duurt ongeveer 15 minuten.
Ook is het mogelijk om een escape game te spelen. Dit is echt heel leuk en wat mij betreft zeker iets wat je wil doen wanneer je met kinderen naar Orange gaat, mits ze hier oud genoeg voor zijn. Het is best moeilijk, dus ik zou zelf aanraden vanaf een jaar of 8. Er staat geen vaste duur voor dit spel. Wij deden er zelf twee uur over en ik begreep dat het record 36 minuten is. Mocht je er echt niet uitkomen, dan kun je hints krijgen.
Ik wil natuurlijk niet alle opdrachten verklappen, maar ik kan je wel vertellen dat de game echt lekker afwisselend is. We worden naar alle hoeken van het theater gestuurd. Soms moeten we alleen iets vinden, dan zijn er rekenvragen of moeten we uitvinden hoe iets werkt en wat te doen. Bijvoorbeeld een juiste frequentie vinden op een soort radio. Of met een magneet een balletje door een doolhof zien te leiden: een doolhof dat niet zichtbaar is voor wie het balletje bestuurt, maar wel voor anderen. Met dit soort opdrachten puzzelen we een code bij elkaar en lukt het ons om in de geheime kamer te komen.
Een aantal dagen per jaar is het theater van Orange ook ’s avonds te bezoeken. Hier vindt dan de Sound Odyssee plaats. Een hele bijzondere ervaring met muziek en projecties. Je hebt voor dit avondevenement een apart ticket nodig. Natuurlijk zijn er best wel wat historische locaties die een sound- en lightshow hebben. Wat dit anders maakt, is de kwaliteit. Om te beginnen krijg je een speciale koptelefoon op die werkt met geotagging. Dit betekent dus dat het geluid dat je hoort, verandert afhankelijk van je positie in het theater, net als wanneer je bij een openluchtconcert zou zijn.
Voor alle openingstijden, dagen waarop je het geweldige Sound Odyssee kan bijwonen en extra informatie kun je de de website raadplegen.
Wat is er nog meer te doen in Orange en omgeving?
Het kleine museum van Orange is direct tegenover het Romeinse Theater gevestigd, dus heel makkelijk om even binnen te lopen. In het museum bekijk ik een aantal beelden die gevonden zijn tijdens diverse opgravingen en er is ook een mozaïekvloer te bewonderen. Historisch gezien is het kadaster van Orange interessant. Op deze kaart hielden de Romeinen bij wie waar woonde en hoeveel belasting ze moesten betalen. Als leek is er echter niet zoveel aan te zien, behalve Romeinse letters en cijfers.
De andere Romeinse bezienswaardigheid in Oranje is de Triomfboog van Orange. Ook deze werd gebouwd in de eerste eeuw na Christus. Het is een van de best bewaarde Romeinse triomfbogen in de wereld. Op de boog zijn verschillende reliëfs te zien die scènes uit de Romeinse mythologie en keizerlijke propaganda afbeelden.
Je kunt Orange ook gebruiken als basis voor uitstapjes in de omgeving, bijvoorbeeld naar het historische dorpje Châteauneuf-du-Pape. Het dorp en de omgeving staat vooral bekend om de wijnen, maar je kunt er bijvoorbeeld ook mooi mountainbiken. Lees voor meer tips mijn blog over Châteauneuf-du-Pape.
Een andere tip is wijndomein Grangeneuve. Heel mooi gelegen, met uitzicht op de Mt. Ventoux. Je kunt hier terecht voor een wijnproeverij en er zijn regelmatig activiteiten, zoals een familiebrunch. Je verwacht het vast niet, maar er worden hier ook tulpen verbouwd. Tijdens de bloeiperiode (eind maart en/of begin april) kun je gedurende een week of twee hier terecht om je eigen tulpen te plukken en foto’s te maken. Bekijk voor actuele informatie de website.
Ook Avignon is dichtbij, slechts dertig minuten rijden. Bezoek het Pausenpaleis, wandel door de sfeervolle straatjes van het oude stadscentrum en geniet van een boottocht op de rivier de Rhône. Avignon heeft ook verschillende kindvriendelijke musea, waaronder het Musée du Petit Palais en het Musée Lapidaire. Net buiten de stad heb je het pretpark Piratland. Hier zijn vooral voor jongere kinderen veel leuke attracties zoals draaimolens, springkussen, een kindvriendelijk piratenschip en achtbanen die niet over de kop gaan.
Overnachten in Orange
Op zoek naar een hotel in Orange? In het oude centrum zijn enkele kleinschalige hotels te vinden. Bijvoorbeeld Le Grand Hôtel d’Orange, waar je ook terecht kunt in het bijbehorende restaurant. Hier at ik zelf een menu van de dag.
Daarnaast zijn er enkele keten hotels (Ibis) te vinden tussen de snelweg en het centrum van Orange. Dan slaap je op een rustige locatie en er is in elke prijsklasse wel een optie. Vanaf hier is het niet al te ver naar het centrum, met de auto maar tien minuten.
Ik sliep zelf in het Hôtel Mercure Orange, een prima hotel. De kamer is redelijk ruim van opzet, schoon en netjes en heeft een moderne badkamer met regendouche. Er is een ontbijtbuffet en een sfeervol ingerichte lounge met lekkere zitjes waar je ook in de avond nog wat kunt drinken. Het hotel heeft een buitenzwembad, deze is niet verwarmd en daarom ook niet het hele jaar open. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid van Hôtel Mercure Orange.
Meer tips nodig? Lees al onze blogs over vakantie vieren in Frankrijk of bezoek de officiële website van het Frans Bureau voor Toerisme.