Home / Reisinformatie / Europa / Frankrijk / Ontdek Amiens met kinderen!

Ontdek Amiens met kinderen!

Ben je op zoek naar een verrassende bestemming in Noord-Frankrijk voor een geweldig lang weekend weg met je kinderen? Zoek dan niet verder, want Amiens is dé plek voor jou! Deze stad heeft alles wat je zoekt: avontuurlijke activiteiten, prachtige natuur, boeiende geschiedenis en nog veel meer. Of je nu samen wilt dwalen door middeleeuwse straatjes, betoverende boottochtjes wilt maken, imposante kathedralen wilt verkennen of jezelf wilt onderdompelen in leerzame musea, in Amiens beleef je het allemaal.

Amiens met kinderen

In deze blog nemen we je mee op avontuur door Amiens met kinderen. We delen de allerleukste bezienswaardigheden, kindvriendelijke restaurants en handige tips voor een fantastische gezinsvakantie. Laat je inspireren en ontdek hoe je samen met je kinderen de stad Amiens kunt ervaren.

Boottocht door de Hortillonnages

Waar ligt Amiens?

Amiens ligt op nog geen 400 km rijden vanaf Utrecht, waardoor je er in iets meer dan 4 uur kunt zijn. De stad bevindt zich in Noord-Frankrijk, in het voormalige Picardië, dat tegenwoordig het departement Somme wordt genoemd. Met een ligging van ongeveer 115 km ten noorden van Parijs is Amiens gemakkelijk bereikbaar voor een lang weekend weg. Lees ook ons blog over de geheimen van Somme.

Amiens met kinderen

Wat te doen in Amiens met kinderen?

De stad Amiens kent verschillende wijken, elk met zijn eigen unieke karakter. Een absoluut hoogtepunt is de wijk Saint Leu, gelegen in het centrum van de stad. Deze voormalige arbeidswijk bestaat uit smalle straten, kanalen en gezellige cafés en winkels. Wat ook opvalt, zijn de vele stadsparken. Echt overal vind je groene zones, bijvoorbeeld achter de Kathedraal, in het stadspark Saint Pierre en natuurlijk bij het aangrenzende natuurgebied Les Hortillonnages.

Amiens met kinderen

Kathedraal van Amiens

In het hart van het stadscentrum ligt de imposante Kathedraal van Amiens, ook wel bekend als de Notre-Dame van Amiens. Deze kathedraal is een absolute must-see als je Amiens met je kinderen bezoekt. Het is namelijk één van de grootste gotische kathedralen ter wereld!

Kathedraal van Amiens

De bouw van deze opvallende gotische architectuur startte in 1220 en werd in een recordtijd voltooid in 1270, naar het ontwerp van de befaamde middeleeuwse architect Robert de Luzarches. Met een totale lengte van ongeveer 145 meter, indrukwekkende torens en elegante spitsbogen is deze kathedraal een waar meesterwerk. Het schip van de kathedraal reikt tot meer dan 42 meter hoogte, terwijl de twee torens een hoogte van ongeveer 68 meter bereiken (die je ook kunt beklimmen).

Kathedraal van Amiens

De kathedraal is vooral opmerkelijk vanwege de prachtige beeldhouwwerken aan de buitenkant. Er zijn meer dan 3.000 beelden te bewonderen. Het gaat zowel om gargouilles (waterspuwers die het regenwater afvoeren) als om beelden. Deze beelden bieden een afspiegeling van het dagelijks leven en hebben als doel om te laten zien dat niet alles perfect was in het leven van de inwoners. De kerk wilde laten zien dat je in de kerk je verhaal kon delen. Denk aan een scène waarin een vrouw boos is op een dronken man, maar ook thema’s zoals dapperheid, trots en lust. Daarnaast zijn er ook Bijbelse scènes, zoals het laatste oordeel, afgebeeld. De beelden zijn rijkelijk gedetailleerd en het is zeker de moeite waard om ze van dichtbij te bekijken.

Kathedraal van Amiens

Als je goed kijkt, zie je soms nog een verdwaalde (originele) kleur op een stukje van het beeld. Vroeger waren alle beelden namelijk prachtig gekleurd, sommige zelfs met wel 26 lagen verf. In de zomer worden de beelden weer tot leven gebracht in hun originele kleuren door middel van een projectieshow. Ik kan me voorstellen dat dit een overweldigend mooie ervaring moet zijn. Hoe indrukwekkend moet dat vroeger zijn geweest, toen er nog geen televisie was of foto’s waren?

Kathedraal van Amiens

Natuurlijk is de kathedraal ook van binnen enorm indrukwekkend. De glas-in-loodramen, waarvan sommige uit de 13e eeuw stammen, zorgen voor een prachtig spel van kleuren in het interieur van de kathedraal. Vergeet zeker niet om ook het houtsnijwerk en de stenen sculpturen in de kathedraal te bewonderen. Hier is eveneens veel aandacht besteed aan gedetailleerde vertellingen. Ga bijvoorbeeld op zoek naar de afbeeldingen van dieren (tip: je kunt een aap en een eenhoorn vinden). De details zijn zo verfijnd, dat sommige zelfs voelbaar zijn. Zelfs onze achtjarige zoon was gefascineerd door deze grootse kathedraal.

Kathedraal van Amiens

Boottocht door de Hortillonnages

In het hart van Amiens ontdekten we de Hortillonnages, ook wel bekend als de drijvende tuinen van Amiens. Wat een bijzondere plek is dat! De moerasgebieden en tuinen bestaan al eeuwenlang en ze zijn echt uniek. Het gebied is enorm, ongeveer 300 hectare groot, en er is een netwerk van kanalen en drijvende tuinen dat wel 65 kilometer lang is. Het is werkelijk een paradijs om te verkennen.

Boottocht door de Hortillonnages

We besloten een boottocht te maken op een fluisterbootje met een stille elektrische motor. We werden begeleid door een ervaren gids. Voor de avontuurlijke types zijn er ook mogelijkheden om zelf te varen of een SUP of kano te huren om de prachtige waterwegen te ontdekken. Tijdens onze tocht volgden we een vaste route die ons door Les Hortillonnages leidde. We hebben ongeveer anderhalf uur gevaren, maar als je een kano kiest, duurt het waarschijnlijk langer. 

Boottocht door de Hortillonnages

Het was zo rustig onderweg. We werden omringd door het vrolijke getjilp van vogels en overal waar we keken, werden we betoverd door de weelderige groene omgeving. Het was alsof we een andere wereld binnen stapten, weg van de drukte van de stad.

Museum van Picardië

Eén van de bekendste musea uit de regio is het museum van Picardië in Amiens. Het is namelijk het eerste museumgebouw in Frankrijk dat specifiek ontworpen is om kunstcollecties te huisvesten en tentoon te stellen. Het museum werd tussen 1855 en 1867 gebouwd met steun van Napoleon III. Een bezoek aan dit museum biedt een unieke gelegenheid om de prachtige kunstcollecties te bewonderen en de rijke geschiedenis van de regio te ontdekken.

Museum van Picardië

Een hoogtepunt is de kelder, waar je een echte mummie kunt ontdekken. Onlangs is de mummie gescand voor onderzoek, waardoor er veel meer bekend is geworden over zijn geschiedenis. Het was de eerste keer dat onze zoon een mummie zag en hij was volledig gefascineerd door deze glimp uit het verleden. Langs de muren hangen informatieve borden met een duidelijke uitleg over de geschiedenis van Egypte en het mummificatieproces.

Museum van Picardië

In de Grote Zaal op de begane grond vergaapten we ons aan schilderijen van enorme afmetingen. Op de tweede verdieping zagen we moderne kunst (waaronder Picasso) terwijl we ons op de afdeling beeldhouwkunst vermaken met het nabootsen van de houdingen van de beelden. Er zijn in dit museum geen interactieve elementen of speciale kinderspeurtochten.

Museum van Picardië

Zoo d’Amiens

De dierentuin van Amiens, genaamd Zoo d’Amiens, is een prachtig park in het midden van de stad. Het park is 7 hectare groot en heeft wel 100 verschillende diersoorten. Als je de dierentuin bezoekt, loop je langs verschillende dierenverblijven en kun je genieten van de interessante wereld van dieren. Je kunt bijvoorbeeld zeeleeuwen, gibbons, pinguïns, hagedissen, slangen, otters en wallabies zien. Onze achtjarige zoon was vooral enthousiast over de tijgers, stokstaartjes en alligators.

Zoo d’Amiens

De dieren wonen in relatief grote verblijven, hebben vaak een binnen- en een buitenhok en er zijn ook schuilplekken waar de dieren zich kunnen verstoppen. Zo moesten we bijvoorbeeld twee keer terugkomen om de tijger daadwerkelijk te kunnen spotten. De dierentuin is omgeven door groen en biedt veel schaduwplekken en gezellige picknickplekken.

Zoo d’Amiens

Naast de kans om deze prachtige dieren van dichtbij te zien, biedt de dierentuin ook speciale diervoedermomenten aan, waarbij bezoekers een kijkje kunnen nemen in het dagelijkse voederritueel van de dieren. Deze bijzondere ervaring is aangegeven op een bord bij de ingang van de dierentuin, zodat je als bezoeker weet wanneer je waar moet zijn.

Zoo d’Amiens

Huis van Jules Verne

Jules Verne, de bekende schrijver, woonde maar liefst achttien jaar lang in dit mooie huis in Amiens, van 1882 tot 1900. Hij staat vooral bekend om zijn populaire boeken, zoals ‘De reis om de wereld in tachtig dagen’ en ‘Twintigduizend mijlen onder zee’, die hij hier heeft geschreven.

Huis van Jules Verne

Het huis van Jules Verne is nu een museum en biedt bezoekers de mogelijkheid om de kamers te verkennen waar Verne zijn verhalen bedacht en schreef. Op de begane grond zijn onder andere de rookkamer, de serre en de eetkamer te bezichtigen. Verder naar boven kun je zijn slaapkamer bezoeken, evenals de bibliotheek en zijn werkkamer waar hij zijn beroemde boeken tot leven bracht. Op de zolder komt de avontuurlijke en fantasierijke wereld van Jules Verne tot leven, met onder andere de uitvindingen die hij in zijn boeken beschreef, zoals vliegmachines.

Huis van Jules Verne

Een plattegrond leidt je niet alleen door het huis, maar geeft ook specifieke informatie over elke kamer. Deze details vind je ook op borden in de verschillende kamers.

Huis van Jules Verne

Stadswandeling Arronax

Een bezoek aan het huis van Jules Verne is perfect te combineren met de Arronax stadswandeling. Wist je dat Arronax een personage is uit het boek “Twintigduizend mijlen onder zee”? Deze wandeling neemt je mee door het historische centrum van Amiens en brengt je langs belangrijke plekken uit het leven van Jules Verne.

Stadswandeling Arronax

Je kunt een folder met de route meenemen vanuit het Huis van Jules Verne, maar je kunt ook de route downloaden. Onderweg kom je informatieborden tegen met handige QR-codes. Scan ze om meer te weten te komen over de bezienswaardigheden en achtergrondinformatie.

Stadswandeling Arronax

Markt op L’île aux fruits

Op L’île aux Fruits vindt elke donderdag een bruisende streekmarkt plaats, op een terrein vlakbij les Hortillonnages. Op deze markt kopen locals hun groenten, afkomstig van de eilanden in Les Hortillonnages en streekproducten. Maar het is niet alleen een plek om boodschappen te doen; je kunt hier ook heerlijk genieten van een gezellige maaltijd.

Markt op L’île aux fruits

Op de markt zijn verschillende kraampjes te vinden waar je verse en lokale gerechten kunt kopen om direct te consumeren. Hoewel het assortiment misschien beperkt lijkt, is dit zeker geen gemis. Integendeel, alles wat hier wordt aangeboden is buitengewoon lekker. Zo hebben wij genoten van een vers brood met een assortiment aan Franse kazen. We kozen onder andere voor een gerookte Tomme en Roquefort. Ik heb nog nooit zulke heerlijke kazen in Frankrijk geproefd. Bij de bakker kochten we verse humus, hartige muffins met courgette en een verrukkelijk frambozentaartje. Voor de liefhebbers van vlees is er ook een kraam met verschillende soorten worsten. 

Markt op L’île aux fruits

Het terrein is opgezet als een levendig festival, met gezellige zitplaatsen, houtsnippers op de grond en live muziek van verschillende bands. Wat een geweldige plek is dit!

De markt bevindt zich op 325 rue de Verdun en is alleen geopend op donderdagen, van 17.00 uur tot 22.00 uur. 

Markt op L’île aux fruits

Kindvriendelijke restaurants in Amiens met kinderen

O Jardin

O Jardin is een heerlijke plek gelegen in Les Hortillonages, te midden van groen en direct aan het water. Het biedt zowel een gezellige binnenruimte als een sfeervol terras. We hebben hier genoten van een lunch en waren aangenaam verrast door het diverse aanbod en de vriendelijke prijzen. Zoals gebruikelijk in Frankrijk, wordt er veel waarde gehecht aan uitgebreid lunchen. Daarom biedt elk restaurant een apart en voordelig lunchmenu aan. 

O Jardin

Onze keuze bestond uit een smakelijke plank met verse groenten, knapperige frietjes, een verfrissende tomatenmozzarella salade en een auberginetaartje. Uiteraard konden we deze lunch niet afsluiten zonder een overheerlijk dessert, want Franse patisserie behoort tot de beste ter wereld. Kortom, O Jardin is een fantastische plek met een zonnige tuin om te lunchen, ook met kinderen.

O Jardin

Pavillon Bleu

Dit gezellige restaurant bevindt zich direct naast de dierentuin, waardoor het een perfecte combinatie is met een bezoek aan het dierenpark. Het is omgeven door veel groen, waardoor je kunt genieten van een prachtige en kleurrijke omgeving met bloemen en groene planten. Het interieur van het Le Pavillon Bleu restaurant is erg leuk en heeft natuurlijk blauwe accenten, passend bij de naam.

Pavillon Bleu

Je ziet er allerlei dieren, sommige zijn makkelijk te vinden en andere zijn een beetje verstopt. Hoeveel dieren kun jij ontdekken? Wij hebben er genoten van een heerlijke bulgursalade met gegrilde groenten, terwijl onze zoon iets lekkers van de kindermenukaart koos.

Pavillon Bleu

Brasserie de l’Horloge

In het centrum van Amiens, vlakbij het Dewailly-klokstandbeeld en Marie-sans-Chemise, vind je Brasserie de l’Horloge. Dit gezellige restaurant heeft een warme en vriendelijke sfeer. Op het menu staan voornamelijk traditionele Franse gerechten, zoals tartaar, salades en de lokale specialiteit ‘ficelle picarde’ (een hartige pannenkoek met ham en champignons).

Je kunt kiezen uit bijgerechten zoals sperzieboontjes, frietjes en aardappelpuree. Het restaurant biedt een goede prijs-kwaliteitverhouding en is vaak snel volgeboekt. Ik raad je dan ook zeker aan om van tevoren een reservering te maken, zodat je zeker bent van een plekje.

Brasserie de l’Horloge

OSMOZ

Restaurant Osmoz is een mooi en smaakvol ingericht restaurant. Het personeel is vriendelijk en gastvrij. We hebben echt genoten van ons lunchmenu, vooral de zelfgemaakte ravioli met pesto en groenten was heerlijk. Onze achtjarige zoon vond het zo lekker dat hij zijn vingers erbij aflikte! Maar het beste deel was het overheerlijke dessert. Ik koos voor een omgekeerd citroenmeringuetaartje en onze zoon ging voor een lekker ijsgerecht. 

OZMOZ

De gerechten worden prachtig opgediend, wat de hele eetervaring nog specialer maakt. Het restaurant is iets duurder dan andere restaurants, maar het is nog steeds zeer betaalbaar, vooral in vergelijking met prijzen in Nederland.

OZMOZ

L’Hyacinthe

L’Hyacinthe is een nieuw restaurant in het centrum van Amiens dat zich richt op het gebruik van lokale ingrediënten uit de directe regio (binnen een straal van 100 kilometer). Omdat ze werken met seizoensproducten, hebben ze geen vaste menukaart. Dit betekent dat ze regelmatig nieuwe gerechten kunnen aanbieden op basis van wat er op dat moment vers beschikbaar is. Alle ingrediënten zijn biologisch en in de keuken wordt geen gebruik gemaakt van conserveringsmiddelen of kunstmatige kleurstoffen.

Onze zoon bestelde een cola, maar dat is natuurlijk niet gemaakt van ingrediënten uit de regio. Daarom kreeg hij een bruisende appelsap van een lokale brouwerij. Hij vond dit zelfs lekkerder dan de cola!

Op de locatie kun je kiezen uit verschillende gerechten, allemaal gebaseerd op de traditionele Franse keuken. Maar ze voegen er hun eigen draai aan toe. We kozen onder andere voor de asperges, die geserveerd werden met heerlijke bijgerechten. De chef-kok praat met kinderen om te ontdekken wat ze lekker vinden en wat ze ter plekke kunnen bereiden. Wat een gaaf concept is dit!

L’Hyacinthe

Kindvriendelijk hotel in Amiens met kinderen

Ibis Style Centre Amiens

Ibis Style Centre Amiens is een hotel dat zich in het hart van het centrum bevindt, op loopafstand van de vele bezienswaardigheden. De kamers zijn ruim en hebben een moderne en speelse inrichting die aanspreekt. Als je een familiekamer boekt, kun je de bank uitklappen tot een extra tweepersoonsbed, wat handig is voor gezinnen.

Ibis Style Centre Amiens

De badkamer is ook ruim, met een aparte douche en een bad waar je lekker in kunt ontspannen. Het restaurant van het hotel is gezellig en heeft een grote bar in het midden. Hier wordt ’s ochtends het ontbijt geserveerd, met heerlijke verse mini-croissants, chocoladebroodjes, verschillende soorten brood, beleg, muesli en cornflakes. Je kunt zelfs je eigen eitje koken.

Ibis Style Centre Amiens
Ibis Style Centre Amiens

Voor kinderen zijn er leuke extra’s, zoals spelletjes in de lobby, een snoepbar waar je altijd een snoepje mag pakken en een grote tafelvoetbaltafel in het restaurant.

Ibis Style Centre Amiens

Het hotel beschikt ook over een eigen parkeergarage, maar het is verstandig om van tevoren een plek te reserveren om er zeker van te zijn dat er plaats is. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Ibis Style Centre Amiens

Een fijne uitvalsbasis voor een bezoek aan Amiens met kinderen!

Mirella bezocht Amiens met haar gezin in samenwerking met Hauts-de-France Tourisme, op hun site vind je nog meer tips voor deze regio. Lees ook onze blogs over Lille met kinderen of de Opaalkust met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top