Home / Reisinformatie / Europa / Frankrijk / Ontdek de geheimen van de Somme: natuur, geschiedenis en lokale gastronomie

Ontdek de geheimen van de Somme: natuur, geschiedenis en lokale gastronomie

De stad Amiens is uitermate geschikt voor een citytrip. Hier vind je veel groen, een imposante kathedraal, drijvende tuinen en interessante musea. Als je wat meer tijd hebt, is het ook de moeite waard om de omgeving van Amiens te verkennen met kinderen.

Somme met kinderen - Samara huisjes

In de Somme vind je bijvoorbeeld een fantastisch prehistorisch park en prachtige natuur. In dit blog neem ik je mee naar de omgeving net buiten Amiens: de Somme met kinderen.

Praktische informatie over de Somme

De Somme is een departement gelegen in de regio Hauts-de-France in Frankrijk. Wij kozen ervoor om in de stad Amiens te verblijven en vanuit daar uitstapjes te maken naar de Somme. Vanaf Utrecht is het ongeveer 400 kilometer rijden.

Leuke activiteiten met kinderen in de Somme

Ontdek de geschiedenis bij historisch park Samara

Het archeologische park Samara strekt zich uit over een enorme lengte. Aan de ene kan kun je de natuur verkennen en aan de andere kant de archeologie. Het natuurpark beslaat maar liefst 30 hectare en bestaat onder andere uit een moerasgebied, een labyrint en een arboretum. Wij hebben voornamelijk het archeologische park verkend, waarin je 600.000 jaar geschiedenis kunt beleven.

Somme met kinderen - Samara 1

In het archeologische park loop je eerst langs een paviljoen waar je de vaste expositie over de prehistorie kunt bezichtigen. Dit doe je altijd in groepen onder begeleiding van een gids. Het leuke hiervan is dat kinderen ook de objecten mogen aanraken en voelen (alle objecten zijn nagemaakt, er worden geen originele objecten gebruikt in deze expositie).

Somme met kinderen - Samara 7
Somme met kinderen - Samara 4

Je volgt hier de evolutie van de mens en zijn leven, van het paleolithicum tot het gallo-romeinse tijdperk. De rondleidingen worden uitsluitend in het Frans gegeven.

Somme met kinderen - Samara demonstratie

Daarna loop je langs enkele gereconstrueerde gebouwen, waar acteurs ambachten uit het verleden demonstreren. Afhankelijk van de drukte kun je bijvoorbeeld een pottenbakker aan het werk zien. Met veel humor kijken we ongeveer 15 minuten naar een reconstructie van een pottenbakproces.

Somme met kinderen - Samara pottenbakken 2

Extra leuk is dat we daarna zelf aan de slag mogen! We krijgen klei en met dezelfde humor en enthousiasme als de acteurs maken we ons eigen potje, dat we daarna versieren met schelpen en patronen creëren met een satéprikker.

Somme met kinderen - Samara pottenbakken

Onze zoon was vooral geboeid door de demonstratie van vuur maken. Met vuurstenen, hooi en veel blazen creëerde de acteur een indrukwekkend groot vuur, wow! In het hoogseizoen kun je nog veel meer ambachten zien en ontdekken, zoals weven.

Somme met kinderen - Samara 3

Tot slot zijn er in dit park ook historische gebouwen te bezichtigen die verschillende fases in de evolutie van de mens vertegenwoordigen, zoals het eerste huis van de Kelten en het Neolithische huis.

Somme met kinderen - Samara 5

Deze laatste is ook één van de hoogtepunten van het park, het is maar liefst 28 meter lang! Dit specifieke gebouw wordt momenteel opnieuw opgebouwd en zal vanaf 2024 ook van binnen te bezichtigen zijn.

Maak een ontspannen boottocht

Bij het toerismebureau in Picquigny, dat gemakkelijk bereikbaar is vanuit Amiens met de trein, besluiten we een elektrisch bootje te huren om de prachtige omgeving te verkennen. We kiezen voor het anderhalf uur durende programma, maar er zijn ook langere tochten van 3 of zelfs 5 uur beschikbaar. Voordat we vertrekken, ontvangen we een uitgebreide uitleg over het varen.

Somme met kinderen - boottocht 7

Het besturen van de boot blijkt verrassend eenvoudig te zijn; met een hendel kunnen we de snelheid bepalen en het ronde stuurwiel werkt soepel en intuïtief (niet zoals vaak het geval is bij bootjes waar het stuurwiel tegengesteld werkt). Met een maximale snelheid van 6 kilometer per uur varen we geruisloos over het water.

Somme met kinderen - boottocht 9

We genieten van de stilte om ons heen terwijl we onderweg slechts een paar vissers, sportieve hardlopers en fietsers tegenkomen. Natuurlijk zijn er ook andere actievere manieren om dit prachtige gebied te ontdekken, zoals per sup of kann, die ook te huur zijn bij het toerismebureau.

Somme met kinderen - boottocht 4

Als je kiest voor de langere route, dan vaar je langs het prehistorische park Samara (oud woord voor Somme). Je kunt daar aanleggen en vanaf daar het park verkennen. Een andere leuke suggestie is om een picknickmand mee te nemen vanuit het toerismebureau, gevuld met heerlijke lokale lekkernijen!

Somme met kinderen - boottocht 1

Als je kiest voor de langere route, vaar je langs het prehistorische park Samara, dat zijn naam ontleent aan het oude woord voor Somme. Het is mogelijk om bij het park aan te meren en van daaruit het park verder te verkennen.

Somme met kinderen - boottocht 6

Kortom, een ontspannen boottocht over de rivier Somme is een absolute aanrader tijdens een bezoek aan deze regio. Het biedt een unieke en rustgevende ervaring, met mogelijkheden om interessante plekken zoals het prehistorische park Samara te verkennen en te genieten van een heerlijke picknick in de natuur.

Somme met kinderen - boottocht 2

Het is een geweldige manier om te ontsnappen aan de drukte van alledag en te genieten van de prachtige omgeving.

Restaurant met kinderen in de Somme

Restaurant du Canard in Hangest-sur-Somme

We genoten van een heerlijke lunch bij Restaurant du Canard in Hangest-sur-Somme. Dit authentieke Franse restaurant staat bekend om zijn smaakvolle en traditionele gerechten, die met lokale en seizoensgebonden ingrediënten worden bereid.

Somme met kinderen - Restaurant du canard

De sfeer in het restaurant is warm en gezellig, met een inrichting die traditionele charme uitstraalt. Het personeel is vriendelijk en attent. Een bezoek aan Restaurant du Canard is een aanrader voor liefhebbers van de Franse keuken die op zoek zijn naar een authentieke eetervaring in de regio Somme.

Mirella bezocht Amiens met haar gezin in samenwerking met Hauts-de-France Tourisme, op hun site vind je nog meer tips voor deze regio. Lees ook onze blogs over Amiens met kinderen of de Opaalkust met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top