Home / Nederland / Amsterdam met kinderen, de meest complete gids met de leukste kinderactiveiten in Amsterdam

Amsterdam met kinderen, de meest complete gids met de leukste kinderactiveiten in Amsterdam

Amsterdam met kinderen is altijd een goed idee. Er is geen gebrek aan kinderactiviteiten in Amsterdam. Het enige probleem dat je hebt is te bepalen waar te beginnen. Er zijn zoveel dingen mogelijk dat je met gemak een week door kunt brengen in Amsterdam met kids en toch nog elke dag wat anders kunt doen. 

Dat is ook precies wat wij gedaan hebben. We gingen meerdere keren een dag of een (lang) weekend naar Amsterdam en hebben al onze tips voor je gecombineerd. We geven bij elke activiteit aan voor welke leeftijd het geschikt is zodat je zelf het ideale programma kunt maken voor jouw gezin. 

Amsterdam met kinderen

Amsterdam Noord

In de wijk Overhoeks, in Amsterdam Noord, vind je enkele van de nieuwste musea en activiteiten in Amsterdam. De kinderactiviteiten in Amsterdam Noord zijn heel interessant voor wie interactieve en moderne attracties zoekt. Omdat je vanaf het Centraal Station heel simpel met het pontje over het IJ kunt gaan, is het dichterbij dan je denkt. 

Heb je niet de tijd voor een weekend maar wil je gewoon een dagje Amsterdam met kinderen doen dan is het ook handig om je op dit gebied te concentreren.  Je sta de trein uit, neemt het pontje en kunt je dagdeel vermaken in de drie topattracties op loopafstand van elkaar. Ga je met de auto dan kan je parkeren in de nieuwe parkeergarage (35 euro per dag) of als je vroeg bent kan je gebruik maken van enkele van de gratis parkeerplekken (2,5u met schrijf).

Amsterdam Eye Film Museum

A’DAM Lookout, panoramadek en schommel

De Amsterdam Lookout is een ongeveer 100m hoge toren aan het IJ. Je hebt hier niet alleen een top uitzicht over de stad maar ook de hoogste schommel van Europa. Ons bezoek begint met het maken van een foto. Onze dochter snapt meteen wat de bedoeling is en vindt het maar wat grappig dat het lijkt alsof ze zo in de lucht hangt. Je mag twee foto’s maken en die krijgen elk weer 3 verschillende achtergronden. Zorg wel dat je geen groene kleding aanhebt want dan werkt het effect niet.

amsterdam lookout
amsterdam lookout

Vervolgens stappen we in de lift. Geen gewone lift maar een met een lichtshow. Mevrouwtje kijkt haar ogen uit en vraagt wanneer we boven zijn of we ook wel weer met deze lift terug naar beneden gaan. Omdat we de A’DAM Lookout in november bezochten, staat er een flinke wind op het buitenterras. In de zomer kan je hier in het zonnetje op zitzakken ontspannen. We kijken onze ogen uit, wat een uitzicht! Een verdieping lager heb je ook uitzicht maar dan achter glas. Hier kan je ook een hapje eten in het restaurant.

amsterdam lookout
amsterdam lookout
amsterdam lookout

Er zijn veel leuke dingen te doen in Amsterdam maar deze schommel de “Over the Edge Swing” is wel heel bijzonder. Je schommelt op 100m boven Amsterdam en gaat over het randje van de toren. Ben je met kinderen in Amsterdam en willen ze ook schommelen dan moeten ze minimaal 130 cm zijn. Onze dochter is dus nog te klein maar papa moet natuurlijk wel. Die vind het echt supervet maar is dan ook niet bang voor hoogtes. Daarna hoor ik “nu jij mama” en mijn dochter kijkt me lachend aan. Ik durf niet, ik ben bang voor dieptes en ben zo’n moeder die altijd gilt “niet bij het randje”. Maar ik wil ook niet dat mijn dochter mijn angsten overneemt. Marcel zegt “gewoon naar de horizon blijven kijken”. De vriendelijke medewerkster van Amsterdam Lookout zegt “als het niet leuk is kunnen we stoppen, of zal ik met je meegaan?”

amsterdam lookout
amsterdam lookout
amsterdam lookout

Hoewel ik gelezen had dat de wachttijden bij de schommel vaak lang zijn is er nu even niemand anders. We waren dan ook direct bij opening bij de Amsterdam Lookout.

Ik ga gewoon, het stoeltje gaat dicht en we gaan omhoog. De adrenaline giert door mijn lijf, ik heb een beklemmend gevoel in mijn buik en al mijn spieren zijn gespannen. Ik probeer achterover te leunen en te ontspannen. Ik blijf voor me kijken (naar beneden durf ik echt niet). Supertrots dat ik het toch heb gedaan, en ja het uitzicht is echt fantastisch. 

Koop je kaartjes via de website of van te voren hier online, grote voordeel is dat je dan niet in de rij hoeft te staan. 

THIS IS HOLLAND

De nieuwste bezienswaardigheid aan de noordoever van het IJ, THIS IS HOLLAND is geopend in 2017. Het is een superleuke belevingsattractie om mee te maken. Na een hartelijk welkom kom je bij de photo booth waar een foto gemaakt wordt die je na afloop gratis digitaal ontvangt.

Als het druk is, kan het zijn dat je even moet wachten maar daar is een oplossing voor bedacht door middel van quizvragen over Nederland. Die zijn soms best moeilijk en ook leerzaam. Marcel vindt het jammer dat we al met 2 minuutjes kunnen doorlopen: hij had nog wel graag wat meer vragen gespeeld.

We beginnen met een film over de geschiedenis van Nederland. Wij hebben de Nederlandse versie wat wel zo prettig is, want zo kan onze dochter ook meekijken en meeluisteren. De geschiedenis van Nederland wordt met humor gebracht en zelfs wanneer het over de watersnoodramp gaat wordt het niet zwaar.  Vervolgens volgt nog een tweede filmruimte waar we alvast een idee krijgen van wat we zometeen te zien gaan krijgen.

Dan is het tijd voor de het hoofdprogramma van Thisisholland, de vlucht over Nederland. Kinderen vanaf 102cm zijn welkom. Onze dochter is op dat moment 103cm dus het kan net. We gaan zitten in een rij stoelen en klikken de gordels vast. Opstijgen en we vliegen. Een 4D ervaring waarbij we over Nederland vliegen langs de mooiste plekken. Ik voel de wind  in mijn gezicht en even later het spatwater van de rivier. We vliegen over de hei en ik reuk de bloemen “ruik dan mama”. Ook onze dochter is onder de indruk van wat er allemaal gebeurt. Doordat ze lager zit krijgt ze niet de waterdruppels in haar gezicht maar wel de wind en de geur. Ik kijk even opzij en met haar ogen wijd open neemt ze alles in zich op. We vliegen onder andere over Schiphol, Paleis het Loo en Slot Loevenstein allemaal bekende plekken voor ons.

Dan knijpt ze in mijn handje, een wilder stukje. Onze lichamen trillen van de bewegingen. Gelukkig, de zon schijnt weer en voor het voor kinderen echt eng wordt is het spannende moment weer voorbij.

We vliegen verder en voordat ik het eigenlijk zou willen is het alweer klaar. De lichten gaan aan en we stappen uit onze stoel. Naast me hoor ik een diepe zucht. Wat was het mooi!

Koop je kaartjes online via de website.

this is holland
this is holland

Amsterdam Eye Filmmuseum

Het Eye Filmmuseum is een iconisch gebouw. Het futuristische witte bouwwerk aan het water is niet te missen. In het filmmuseum zijn vier filmzalen en daarnaast is een vaste tentoonstelling en ruimte voor wisselende tentoonstellingen.

Amsterdam eye film  museum
Amsterdam eye film  museum
Amsterdam eye film  museum

De vaste tentoonstelling in de kelder is vrij klein maar er is wel heel veel te zien en te doen voor gezinnen. Wij vinden het Eye Film Museum met kinderen echt een leuke stop om een uur of twee door te brengen.  Zo zijn er honderden filmfragmenten te bekijken van actie films tot kinderfilms. Neem plaats in de speciale gele pods en speel samen een quiz. Met vragen aan de hand van beeldfragmenten. Het groene scherm is ook erg leuk, je maakt hier zelf je eigen filmpje. Na een paar keer oefenen weet je precies waar de objecten uit gaan komen en kan je dus een echt gaaf filmpje maken. Voor kinderen vanaf 7 jaar is er in het Eye Film Museum ook een speurtocht te doen.

Het Eye Film Museum is ook van binnen erg interessant om te zien. In de centrale hal zit een goed restaurant waar je kunt eten met uitzicht op het IJ. Er is geen kindermenu maar toch vinden we dit ook voor gezinnen een aanrader. De kaart is klein, smakelijk en betaalbaar en de bediening vriendelijk en snel.

Amsterdam Eye Film Museum
Amsterdam Eye Film Museum

WONDR Experience

WONDR Experience is een toffe nieuwe optie in Amsterdam welke werd geopend in 2019. Mijn dochter zat het jeugdjournaal te kijken en vroeg “Kunnen we daarheen?”. Van een glijbaan af in een bak met “spekjes”, hoe cool is dat. 

WONDR Experience bestaat uit 15 verschillende kamers. Allemaal heel Instagrammable maar vooral ook een grote speeltuin voor kleine en grote kinderen. Een van de eerste kamers die we binnen komen lijkt op een schilderij en daar kun je zelf ook een rol in spelen. Het fijne van WONDR is dat er handige foto kastjes zijn zodat je niet alleen maar selfies hoeft te maken. De foto’s ontvang je later per e-mail. 

Wondr experience

Een van onze favoriete ruimtes is de muziek kamer. Waar we lekker helemaal los gaan met karaoke op “Let it go’ en ons even helemaal artiest wanen.

Wanneer we in de kamer met spekjes komen is er even een lichte teleurstelling want ze zijn niet echt. Het zijn squeezies, wat mij zelf ook een veel betere oplossing lijkt. Onze dochter krijgt geen genoeg van het spelen hier en pas wanneer we vertellen dat er in de volgende kamer een confetti douche is gaat ze mee.  

Wondr experience
Wondr experience

Wij hebben ons echt uitstekend vermaakt in WONDR en na twee uur waren wij moe en uitgespeeld (al kon onze dochter nog wel langer blijven vooral in de ballenbak). Tijd voor wat te drinken en een fotogenieke donut in het bijbehorende café. 

WONDR zal niet voor iedereen zijn, andere bezoekers liepen er in een kwartier doorheen. Ga hier dus vooral heen als je het leuk vindt om grappige foto’s te maken en je zonder zonder gêne weer even kind te voelen. 

WONDR is 7 dagen per week open, kaartjes koop je vooraf online voor een tijdslot. Let wel op, kinderen zijn alleen welkom tijdens de speciale kids tijden en dan betalen ze ook een gereduceerd tarief. Voor meer info en het boeken van tickets kun je kijken op de website.

WONDR Experience

Amsterdam Centrum

Het centrum van Amsterdam binnen de historische grachtengordel is wat ons betreft het mooiste stukje van de stad. Tijdens een weekendje Amsterdam met kids zou ik hier dan ook zeker wat tijd besteden. Hoewel Amsterdam Centrum niet de grote kindvriendelijke musea heeft hebben veel historische plekken wel hun best gedaan om leuk te zijn voor kinderen. Onze absolute aanrader is het kleine weeshuis, wat ook heel geschikt is wanneer je kleuteractiviteiten in Amsterdam zoekt. 

Met het risico om nu te klinken als een provinciaaltje maar wat Amsterdam voor kids ook leuk maakt is de drukte. Een ritje met de tram of metro is voor een peuter en een kleuter ook al een belevenis en bovendien de makkelijkste manier om je te verplaatsen in Amsterdam centrum. 

Paleis op de Dam  

De Dam en het bijbehorende Paleis is natuurlijk het hart van Amsterdam. Wil je het Paleis op de Dam bezoeken dan moet je een beetje geluk hebben. Het is namelijk regelmatig gesloten, bijvoorbeeld wanneer er staatsbezoeken plaatsvinden. Bekijk daarom altijd op de website de actuele openingsdagen. De slaapkamer van de koning maakte echt indruk op onze kleuter. Heb je ook een kleine prinses of ben je gewoon zelf nieuwsgierig zoals dan is een bezoekje aan het Paleis zeker één van de dingen om te doen in Amsterdam. Binnen zie je verschillende werkkamers en slaapkamers plus de grote hal met op de vloer twee wereldkaarten in marmer. De kaarten zijn niet correct maar zo dachten ze in die tijd dat de wereld eruit zag. 

Je kunt kiezen om zelf door het paleis te lopen, dit deden wij en dan heb je aan 30-60min meer dan genoeg tijd. Je kunt ook kiezen voor een audiotour en voor kinderen van 9 t/m 12 jaar is een speciale audiotour waarbij Prins Louis je meeneemt op avontuur. De audiotour is gratis. Het Paleis op de Dam is gratis te bezoeken voor kinderen tot 18 jaar en voor iedereen met een Museumkaart. 

De Nieuwe kerk Amsterdam

Naast het paleis ligt de Nieuwe Kerk. Of je deze moet bezoeken met kinderen is afhankelijk van de tentoonstelling die er op dat moment plaatsvindt. De huidige tentoonstelling (tot 4 feb 2017) “We have a dream” is de moeite waard om met tieners te bezoeken. 

nieuwe kerk amsterdam
nieuwe kerk amsterdam

De Oude Kerk Amsterdam

De Oude Kerk in Amsterdam is een ontzettende mooie kerk waar bovendien vaak interessante tentoonstellingen te zien zijn. Hoewel dit niet één van de speciale kinderactiviteiten in Amsterdam is, vind ik het wel de moeite om even binnen te kijken of een klein stukje voor om te lopen tijdens een weekendje Amsterdam. Gewoon omdat het zo’n mooie gebouw is, en kijk ook of je de miniatuurschepen kunt vinden die aan het plafond hangen. 

De Oude Kerk in Amsterdam is gratis voor kinderen tot 13 jaar en iedereen met een Museumkaart. Tenzij er een speciale tentoonstelling is die je echt heel graag wil zien, zou ik geen kaartje kopen omdat je na 10min weer buiten staat. 

Oude kerk Amsterdam
Oude kerk Amsterdam

Amsterdam Museum, het kleine weeshuis 

Het Amsterdam Museum is een groot museum over Amsterdam van verleden tot heden. Ik vind dit één van de interessantste musea in Amsterdam en ook voor kinderen zijn er interessante dingen te zien zoals een oud poppenhuis van vroeger.

Kleine weeshuis amsterdam met kinderen
Kleine weeshuis amsterdam met kinderen

Maar wat het echt één van de leukste activiteiten voor kinderen in Amsterdam maakt, is de aparte ruimte “Het Kleine Weeshuis”. Bij de entree van het museum krijg je voor je kind een polsband. Hiermee kan je de deur open maken en kies je het interactieve programma dat je wil volgen. Met onze dochter van 4 jaar gingen we op pad met Muus de muis. Kinderen vanaf 7 jaar gaan op pad met Jurriaan de weesjongen. Dit museum is leuk voor kinderen vanaf een jaar of 3 tot 12 jaar. 

Mevrouwtje had het spel al heel snel door. Terwijl we door een 17e-eeuws weeshuis met slaapzalen, leslokalen en keukens lopen, zoekt ze de rode plaatjes. Die zijn te activeren met de polsband en vervolgens wordt er een voor kinderen heel begrijpelijk verhaal verteld. Niet alleen leerzaam maar ook leuk met opdrachten zoals het schrijven met een veer en het melken van een koe. Vol enthousiasme vertelt ze me elke keer wat ze mag doen. In dit museum mag je overal aanzitten “mag ik echt in bed gaan liggen mama?”. Ze klapt in haar handjes van enthousiasme wanneer een opdracht goed is uitgevoerd. We komen verschillende dieren tegen en zijn op zoek naar Muus de muis. Onder het aanrecht zit een geheime gang en samen met een ander leeftijdgenootje kan ze er geen genoeg van krijgen hier doorheen te rennen. “Hoe vaak mag ik nog mama”. Kortom dit is echt een hartstikke leuk museum voor jonge kinderen. 

Kleine weeshuis amsterdam met kinderen
Kleine weeshuis amsterdam met kinderen

De ruimtes zijn niet heel groot waardoor het kleine weeshuis snel erg druk wordt. Ga vroeg om in alle rust te kunnen rondkijken. Je hebt aan een uur voldoende. Een bezoek aan het kleine weeshuis is inbegrepen bij entree van het Amsterdam Museum, kinderen tot en met 4 jaar zijn gratis. 

Grachtengordel

De grachtengordel is het deel van het centrum dat gebouwd werd voor de rijke Amsterdammers in de 18e eeuw. Hier heb je de mooiste grachtenpanden langs de  Singel, de Herengracht, de Keizersgracht en de Prinsengracht. Er zijn verschillende kleinere musea waarvan wij het Grachtenhuis het leukste vinden voor gezinnen. 

Museum het Grachtenhuis 

Museum het Grachtenhuis is een leuk kleinschalig museum voor kinderen in Amsterdam. Een bezoek duurt ongeveer 45-60 minuten. Bij binnenkomst zal je een headset krijgen voor een audiotour die begint met een filmpje. Kinderen tot en met 5 jaar zijn gratis. 

Deze film over Amsterdam vertelt over het ontstaan en uitbreiding van de stad. Ook onze kleuter vond het interessant om te kijken. Af en toe waren er wel wat zwaardere stukjes zoals met silhouetten van mensen aan een galg, maar die leken haar niet op te vallen. In de vervolgruimtes leren we nog meer over Amsterdam, telkens met geluidseffecten en animaties. Na de eerste twee ruimtes kan je op eigen tempo verder door het museum gaan.

grachtenhuismuseum met kinderen
grachtenhuismuseum met kinderen

De leukste ruimte vond onze dochter toch wel die vol met grachtenpanden. In de huisjes is van alles te zien, terwijl op de grote schermen poppetjes een volgend pand de grond in stampen. Dat stampen is letterlijk want Amsterdam is natuurlijk gebouwd op palen. Ze doet vrolijk mee en stampt met haar voetjes in het zand. Wanneer in de volgende ruimte ook nog een enorm poppenhuis staat waar in elke kamer wat te zien is, is er maar een conclusie mogelijk. Het Grachtenhuis is echt de moeite om te bezoeken tijdens een dagje Amsterdam met gezin. 

grachtenhuismuseum met kinderen
grachtenhuismuseum met kinderen
grachtenhuismuseum met kinderen

Cromhouthuis en Bijbels museum

Het Cromhoutshuis is een heel mooi historisch oud pand. We namen een kijkje omdat het om de hoek zit van het Grachtenhuis maar onze dochter vond het verrassend interessant. Er zijn allemaal prachtige historische voorwerpen zoals sieraden en klokken te zien. Achter glas dat wel, dit is een museum om kinderen met de handen op de rug te laten bekijken. 

cromhouthuis amsterdam
cromhouthuis amsterdam

Op de bovenste verdiepingen zit het Bijbels Museum Amsterdam. Hier ben ik zelf als kind ook wel eens geweest maar voor tegenwoordige begrippen is het een beetje een zielige bedoening. De modellen van bijvoorbeeld Jeruzalem en andere plekken uit de Bijbel waren in het begin van de 19e eeuw natuurlijk heel bijzonder. Nu hebben we daar digitale technologie voor of gaan we zelf op reis naar Jeruzalem met kinderen. Ze hebben ook een mummie en nu wil onze dochter als ze dood is ook begraven worden in een verband.

bijbelsmuseum amsterdam
bijbelsmuseum amsterdam

Foam Fotografiemuseum

Het Foam fotografiemuseum geeft op hun website aan ook leuk te zijn met kinderen. De entree voor kinderen is gratis maar we betalen € 3,- voor het boekje Fotobaas (die je mag houden) en een kleurig fototoestel met verschilde plastic schermpjes (inleveren na afloop). 

In het boekje staan opdrachten die je kunt doen met camera. Kijk naar een wit oppervlak en dan door een blauw of geel plastic schijfje. Wat gebeurt er dan? Ik vond het nogal simpel allemaal maar mijn kleuterdochter vond het hartstikke leuk.  Dit geeft mij ook de tijd om op mijn gemak rond te kijken. Het boekje wordt aanbevolen voor kinderen van 4 t/m 10 jaar maar ik denk dat kinderen van 8 jaar het echt te simpel zullen vinden. Er staan ook opdrachten in die je meer leren over begrippen zoals compositie en perspectief. 

Het Foam Fotografiemuseum is niet heel groot en heeft veel wisselende tentoonstellingen. Ik kan je vertellen wat we mooi vonden maar grote kans dat er inmiddels wat anders hangt. Kijk dus van te voren op de website of er iets bijzit wat je aanspreekt. Niet elke expositie is even geschikt voor kinderen.  Heb je een kind met passie voor fotografie, tijdens de schoolvakanties worden er regelmatig workshops fotografen voor kinderen gegeven. Koop je kaartjes hier online.

kinderactiviteiten amsterdam foam
kinderactiviteiten amsterdam foam

Waterlooplein omgeving

Joods Historisch museum – Kindermuseum

Het Joods Historisch museum is een museum over de Joodse cultuur, geschiedenis en het geloof. Verspreid over meerdere gebouwen is er echt enorm veel te zien. 

Er is ook een Joods Historisch Kindermuseum direct naast de entree. Het fijne van een bezoek aan het Joods Historisch museum met kinderen is dat je zelf kunt kiezen wat je insteek is. Op een simpele manier wordt uitleg gegeven over onderwerpen als Kosher eten en Joodse feestdagen. Maar je kunt er ook lekker knutselen en zelf dingen maken. 

Het Joods Historisch Kindermuseum beslaat drie verdiepingen. Op de bovenste verdieping is de Fiep Westendorp tentoonstelling. Hier vind je bekende kinderboeken zoals Jip & Janneke en Puk van de Petteflet. Tijdens een druk weekend vol kinderactiveiten in Amsterdam was het echt even een rustpunt om hier filmpjes te kijken in het Fiep theater. Daarna hebben we samen nog veel plezier gehad met het bespelen van verschillende muziekinstrumenten.  Het Joods Historisch Kindermuseum is heel geschikt voor een ontspannen bezoekje met een kleuter maar je kunt hier ook genoeg diepgang vinden voor oudere kinderen. 

joods historisch museum kindermuseum
joods historisch museum kindermuseum

Oostelijke eilanden

Ben je op zoek naar het leukste museum in Amsterdam voor kinderen? Dan mag je Nemo en het Scheepvaartmuseum gelegen op de oostelijke eilanden niet missen. Hoewel er nog veel meer kindvriendelijke musea in Amsterdam zijn, hebben deze twee vind ik het meest te bieden voor alle leeftijden. Beide zijn een attractie in zichzelf waar je makkelijk een halve of zelf hele dag kunt doorbrengen. 

amsterdam met kind

Nemo Science museum 

Nemo is het grootste wetenschapsmuseum in Nederland. Met vijf verdiepingen vol opstellingen waar kinderen zelf wetenschap kunnen ervaren. Als een van de grote binnenactiviteiten voor kinderen in Amsterdam is het het hele jaar door druk. Zeker in de weekenden en vakanties loont het om vroeg te gaan. Er is zo enorm veel te doen in Nemo dat het onmogelijk is om alles op te noemen. We zijn inmiddels meerdere keren in Nemo geweest met onze dochter en hebben nog lang niet alles gedaan. 

nemo amsterdam met kinderen
nemo amsterdam met kinderen

Vraag je je af vanaf welke leeftijd Nemo leuk is? Zelfs als klein peutertje had mevrouwtje hier al plezier. Als kleuter waren er meer dan genoeg opstellingen waar ze zelfstandig mee aan de slag kon. Niet alleen om te spelen maar ook om wat te leren zoals het effect van het bouwen van dijken. Kinderen in de basisschoolleeftijd kan je kennis laten maken met meer ingewikkelde wetenschappelijke kennis en voor tieners is er een eigen verdieping over o.a. voortplanting. Ik kan me niet voorstellen dat er een kind is dat zich niet zal vermaken bij Nemo. Nemo is een van de duurste kinderactiviteiten in Amsterdam, kinderen tot en met 3 jaar zijn gratis en de Museumkaart is geldig. Een Museumkaart voor kids (€32.45) heb je er na twee bezoeken Nemo al uit. Of koop je kaartjes online hier.

nemo amsterdam met kinderen
nemo amsterdam met kinderen

​Scheepvaartmuseum

Bij binnenkomst in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam valt direct de ruimte op. Het museum zit in het monumentale ’s Lands Zeemagazijn uit 1656 en heeft meerdere vleugels. De vriendelijke dame bij de entree geeft ons een plattegrond en het advies te beginnen bij West. Dit is de leukste vleugel om te bezoeken met jonge kinderen. 

We starten met “het verhaal van de Walvis” en zien direct een enorme walvis. In simpele bewoordingen leren we meer over walvissen, de walvisjacht en het gebruik van bijvoorbeeld traan om lampen te laten branden. Hoewel onze dochter het wel interessant vind is er zoveel te zien en te doen dat ze snel afgeleid is. 

scheepvaartmuseum met kinderen
scheepvaartmuseum met kinderen

We gaan een verdieping hoger waar we het interactieve spel “Leven aan boord” kunnen spelen. Om te beginnen krijgen we een emmer met filmschermpje en moeten we kiezen voor een leeftijdscategorie. We kiezen voor jonger dan 6 jaar, maar er zijn nog 2 andere categorieën. Mevrouwtje vind het ontzettend leuk en sjouwt met de emmer van plek naar plek. Op het schermpje in de emmer is een verhaal te zien en wordt een meerkeuze vraag gesteld. Je kind hoeft niet te kunnen lezen maar het is wel erg handig als ze A/B/C kennen zodat ze zelf kunnen spelen. Onze dochter is pas vier jaar maar heeft alle vragen op een na goed dus het is echt goed te doen met jonge kinderen. Bovendien vindt ze het enorm leuk en wil ze nog voor we weg zijn weten of we hier nog een keer naar toe kunnen.

scheepvaartmuseum met kinderen

Natuurlijk kan dat, maar voor we weg gaan bekijken we ook nog de andere tentoonstellingen. “Zie je in de Gouden Eeuw’ is een interactieve tentoonstelling voor kinderen vanaf 10 jaar. In de andere vleugels zijn meer klassieke tentoonstellingen met schilderijen en oude schepen maar de ruimte over de navigatie mag je niet missen. 

Buiten liggen meerdere schepen, waaronder de officiële koningssloep en de replica van een echt VOC-schip. Bij de laatste gaan we natuurlijk ook naar binnen om te zien hoe mensen hier aan boord vroegen leefden. 

scheepvaartmuseum met kinderen
scheepvaartmuseum met kinderen

Plantage kwartier

Hortus botanicus

De Hortus is een oude botanische tuin in Amsterdam. Bij binnenkomst kregen de Plantentoppers-plattegrond. Op deze plattegrond staan 15 recordhouders uit de plantenwereld en de bedoeling is dat je die met kinderen kunt opsporen. Tijdens ons bezoek in november lag de tuin er wat troosteloos bij.

We hadden meer plezier in één van de kassen waar een loopbrug over de bomen heen gaat. Ook de vlinderkas vond onze dochter leuk, al was ze wel teleurgesteld dat de vlinders niet zoals bijvoorbeeld in Luxemburg op haar hand kwamen zitten. Het is ook maar een kleine kas met een beperkt aantal vlindersoorten. 

Misschien zijn we omdat we veel reizen verwend maar ik vond de botanische tuinen in bijvoorbeeld Utrecht en Hamburg aantrekkelijker dan die in Amsterdam, zeker als je kijkt naar de entreeprijzen. De Hortus Botanicus is gratis voor kinderen tot en met 4 jaar. Daarna betaal je 5 euro per kind of 9 euro per volwassene. 

hortus botanicus amsterdam
hortus botanicus amsterdam
hortus botanicus amsterdam

Verzetsmuseum Amsterdam

Het Verzetsmuseum in Amsterdam is een museum over de Tweede Wereldoorlog. Er is een speciale junior afdeling en hier is de adviesleeftijd 9 jaar. Vandaar ook dat ik het museum zonder mijn dochter bezocht. 

Ik was onder de indruk van de thema’s die werden aangesproken. Je beleeft het Juniormuseum door de ogen van vier personage’s, gebaseerd op echte mensen. Eva is Joods, Nelly’s ouders zijn NSB’er en ze is actief in de jeugdpartij, Jans ouders zitten in het verzet en Henk is een gewone jongen. Juist doordat de verhalen zo klein worden gemaakt leef je echt mee met de kinderen en krijg je een beeld van hoe het als kind in oorlogstijd geweest moet zijn. 

Micropia

Micropia is een museum op hetzelfde terrein als Artis. Je kunt een combinatieticket kopen of losse tickets voor beide attracties. In micropia is de museumjaarkaart ook geldig. 

Micopia gaat over de micro-organismen die in ons lichamen wonen, een onderwerp dat onze kleuter erg fascineert.  Want ze weet dat de slechte beestjes en de goede beestjes in haar buik vechten als ze ziek is. Maar wie zijn dan die beestjes die in je wonen. In Micropia krijg je hier antwoord op. Bij binnenkomst laat de bodyscanner zien hoeveel microben er in je lichaam leven. Verder worden er regelmatig presentaties gegeven en kan je door microscopen van alles zien. Tenzij je net als wij een nieuwsgierige kleuter hebt is het goed om te weten dat Micropia gericht is op kinderen vanaf 8 jaar. 

micropia amsterdam
micropia

Artis 

Artis is een kleine maar mooie dierentuin in hartje Amsterdam. Onze dochter is Burgers’ Zoo gewend en daarbij vergeleken is Artis natuurlijk echt wel echt van een andere categorie. 

Artis, de oudste dierentuin van Nederland,  is een prima plek om een paar uur door te brengen op je gemak. Zeker wanneer het zonnetje schijnt. Behalve dat je de dieren kunt bekijken loop je ook door een mooi oud park. Kijk ook eens goed rond, wat van een afstandje op bloemen lijkt zijn eigenlijk bekende en onbekende groentes. Artis groeit deze om te ontdekken wat de dieren lekker vinden. Het is ook een eerbetoon aan de periode in de Tweede Wereldoorlog toen Artis niet alleen de dieren in leven wist te houden maar ook ruim honderd Joodse onderduikers. Koop je kaartje voor Artis online met korting. 

artis amsterdam
artis amsterdam

Museumkwartier

Het Museumkwartier wordt zo genoemd omdat hier drie van de belangrijkste musea in Amsterdam liggen, het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum en het Van Gogh Museum.  In de winter kan je schaatsen op de schaatsbaan. 

Museumkwartier

Rondvaart Amsterdam met Blue Boot

Het Museumkwartier is ook het startpunt van een rondvaartboot door de Amsterdamse grachten. Wij kozen voor de Blue Boat Company omdat die kindvriendelijke rondvaarten hebben. Zo is er Sjonnie, een stoere Amsterdamse stadsmuis die je kind omtovert tot een zoetwaterpiraat. We krijgen een boekje mee en enkele attributen. Onze dochter is helemaal blij met haar ooglapje “nu ben ik ook een echte piraat” en haar verrekijker.

rondvaart amsterdam kinderen
rondvaart amsterdam kinderen

Ondertussen zijn we vertrokken voor de 75 minuten durende boottocht en ik zet voor haar het kinderkanaal op met het verhaal en de opdrachten die bij dit zoetwaterpiratenavontuur duurt. In eerste instantie doet ze heel enthousiast mee. Het verhaal valt af en toe stil om dan later op een passend punt in de route weer verder te gaan. “Mama, ze zeggen niks”, ze snapt dit niet helemaal en even later zit ze zo lekker rond te kijken en te tekenen dat we de koptelefoon maar even aflaten. 

We hebben niet echt geluk met het weer maar zodra het donker begint te worden gaan de lichtjes aan en Amsterdam fonkelt ons tegemoet. Zo’n rondvaart door de grachten is toch echt wel een must-do tijdens een weekendje Amsterdam met kinderen. 

rondvaart amsterdam kinderen
rondvaart amsterdam kinderen

Zo heb ik tijd om de in 2017 gelanceerde Pets Cruise uit te proberen. Een Augmented Reality Rondvaart game gericht op wat oudere kinderen. Heb je meegedaan aan de Pokémonrage dan heb je een idee wat je kunt verwachten. Op verschillende plekken op de route zijn er met je telefoon beestjes de zogenaamde Bluebees te vangen. Daar kan je een selfie mee maken maar je kunt ze ook wat laten vertellen over Amsterdam. 

blueboot bluebees game
blueboot bluebees game

Beide opties zijn beschikbaar op alle boottochten van de Blue Boat company. Koop je kaartjes van te voren online. Ben je tijdens Amsterdam lights in de stad mis dan ook niet de speciale kindercruise tijdens Amsterdam lights.

Rijksmuseum met kinderen

Het Rijksmuseum in Amsterdam is misschien wel het meest bekende museum van de stad. Toch zullen niet alle ouders wanneer ze denken aan een museum om te bezoeken in Amsterdam met kinderen bij het Rijksmuseum uitkomen. Nemo of het Scheepvaartmuseum zijn dan  logischere keuzes voor een dagje Amsterdam met kind. Maar heb je meer tijd, sla dan het Rijksmuseum met kinderen niet over er worden hier namelijk speciale kinderrondeleidingen gegeven. 

De familierondleidingen in het Rijksmuseum worden vaak gegeven op woensdagmiddag en zaterdag en zitten snel vol dus. Reserveren is echt noodzakelijk. Een andere optie is om met een familiegids zelf door het museum te gaan. Er zijn vier verschillende gidsen te koop (a € 10,- per stuk) en door middel van spelletjes en verhalen ga je dan in 45min door een deel van het museum. Leuk voor kinderen vanaf 8 jaar.

Met kinderen vanaf 7 jaar kan je ook nog een interactief spel spelen in het museum. Dit speel je op je telefoon of iPad (te leen in het museum) en kost €2,50 per deelnemer. Tijdens de schoolvakanties worden er vaak ook workshops georganiseerd waarbij je zelf kust kunt maken. Een overzicht van alle activiteiten voor kinderen in het Rijksmuseum kan je hier vinden. Heb je kinderen in de juiste leeftijd dan is het Rijksmuseum misschien wel onverwacht een van de leukste kinderuitjes in Amsterdam die je met het gezin onderneemt. 

Ook zonder rondleiding is het museum interessant. Zo maakte mijn kleuter zelf hele verhalen bij de “ridders” op de schilderijen. 

Kinderen tot en met 18 jaar kunnen gratis naar het Rijksmuseum maar je betaalt wel voor alle extra opties. Het museum is ook gratis met een Museumkaart. Volwassene kaarten koop je hier van te voren online, voordeel is dat je dan niet lang in de rij hoeft te staan. 

rijksmuseum met kids
Rijksmuseum met kids

Stedelijk Museum

Jammer genoeg waren tijdens ons bezoek grote delen van het Stedelijk gesloten omdat er net gewisseld werd van collectie. Toch vonden we wat wel open was heel toegankelijk voor kinderen. Moderne kunst doet een beroep op je fantasie, wat de meeste kinderen aan zal spreken.

Normaal gesproken kan je in het Stedelijk een speurtocht doen voor kinderen. Ook ben je elke zondagmiddag welkom voor een workshop door kunstenaars. Je moet wel even reserveren van te voren. 

stedelijk amsterdam
stedelijk amsterdam

Van Gogh Museum

Het van Gogh museum in Amsterdam is één van de populairste musea in Nederland, vooral bij buitenlandse toeristen. Dit museum doet heel veel om kindvriendelijk te zijn, zo zijn er schildersworkshop waar ouders heel enthousiast over zijn. Deze zijn gericht op kinderen van 6 t/m12 jaar en in het weekend, vakanties of woensdagmiddag. Er zijn ook dagelijkse kinderrondleidingen maar hiervoor betaal je € 95,- per groep. Er is ook een audiotour voor kinderen die gratis is voor kinderen tot 12 jaar als de ouders een audiotour huren (€ 5,-). Deze tour was eind 2017 een aantal weken niet beschikbaar en de rondleiding vonden we te duur.

Zonder een speciaal kinderprogramma vond ik het van Gogh museum geen bezoek waard. Het is echt belachelijk druk en kunt nergens rustig rond kijken. Je mag geen foto’s maken, alleen van een paar replica’s. De schilderijen van van Gogh zijn natuurlijk wereldberoemd maar ze maken mij niet blij. Ik snap niet hoe je het voor elkaar krijgt om zelfs zonnebloemen op een verdrietige manier te schilderen. Veelzeggend is misschien dat ik een schilderij zag hangen in een ooghoek en dacht “eindelijk wat moois”. Dichterbij gekomen bleek dit een schilderij van Gauguin te zijn dat hij cadeau heeft gedaan aan van Gogh. 

van gogh museum amsterdam
van gogh museum amsterdam

Moco museum 

Moco is een afkorting voor “MOdern & COntemporary” en dat is de soort kunst die je er vindt. Dit is een brede stroming binnen de kunst en aangezien het museum werkt met tijdelijke exposities en wisselende werken van de wat zij noemen “Moco Masters” zoals Andy Warhol, Dali en Keith Haring, is de kunst die je er kunt bekijken heel wisselend. Het is hoe dan ook kunst die zelfs voor kleine kinderen al toegankelijk is. Er zijn veel herkenbare figuren en vormen en veel kleur. En humor in de kunstwerken lijkt een rode draad te zijn.

moco museum amsterdam

Blogger Elke bezocht het Moco Museum met haar peuter. Hij vond veel kunstwerken grappig zoals de kamer gevuld met paarse ballen van Arsham (dit was ook de favoriet van onze baby!), de bank gemaakt van Snoopy knuffels van KAWS of de abstracte glitter Mickey Mouse van Damien Hirst. Ook was onze peuter heel vaak verbaasd, zoals bij de mevrouw die letterlijk achter het behang is geplakt door Arsham (“Wat doet die mevrouw nou?!”).

moco museum amsterdam

Hoewel de kunst in het Moco Museum wisselt, blijft het decor natuurlijk hetzelfde: een prachtige oude villa die omgebouwd is tot museum. Het huis heeft sfeervolle kleine expositieruimtes en elementen zoals glas-in-lood ramen in het trappenhuis. Dit maakt het meteen ook niet toegankelijk voor wandelwagens want er is geen lift. Op een aantal logistiek drukbezochte punten en bij populaire plekken wordt het door de afmetingen van het gebouw al snel druk. Het rustigste moment om het Moco Museum met je gezin te bezoeken is waarschijnlijk aan het begin van de dag, vlak na de opening. Koop vooraf alvast de entreekaarten online zodat je kunt profiteren van zowel een korting als het passeren van de wachtrij voor de kassa! En extra leuk voor gezinnen: de entree is gratis voor kinderen tot 10 jaar! Bij het kopen van een online ticket reserveer je ook direct een tijd van aankomst.

moco museum amsterdam

Oosterparkbuurt

Tropenmuseum

Het Tropenmuseum in Amsterdam is gevestigd in een prachtig oud pand. In het gebouw zit zowel het Tropenmuseum, het Tropenmuseum Junior en restaurant de Tropen. Jammer genoeg is het Tropenmuseum Junior alleen te bezoeken met reservering vooraf en dan ook nog alleen in de weekenden en tijdens de vakanties. 

tropenmuseum amsterdam
tropenmuseum amsterdam

Kom je net als ons tijdens een doordeweekse dag dan is alleen het reguliere museum open maar hier is ook genoeg te doen voor kinderen. “Zullen we naar de muziek gaan” vraag ik aan mijn dochter. Niet veel later staat ze te swingen en te dansen. “Kijk je wel mama, hoe goed ik rondjes kan draaien”. Er staan allemaal Afrikaanse instrumenten en die kan je via een handige opstelling bespelen. Er is plek voor meerdere mensen en wanneer er nog wat kindjes bijkomen zijn we een echt orkest. 

Op de informatieborden is meer te lezen over Afrikaanse muziek van vroeger tot heden. Zelfs Reggaeton-artiesten komen in de filmpjes aan het woord.

tropenmuseum amsterdam

We gaan een verdieping hoger waar de Afrikaanse kunst, houtsnijwerk en maskers de aandacht vragen. In het museum zijn naast de vaste tentoonstelling ook diverse tijdelijke tentoonstellingen zoals body art. Hier moet mijn dochter erg lachen om de mensen met hoorntjes en andere versieringen. De tentoonstelling over slavernij slaan we even over maar kan je met oudere kinderen wel prima bezoeken. We kunnen niet weg gaan zonder nog een tweede keer langs de muziek te lopen. 

tropenmuseum amsterdam

Amsterdam Zuid-Oost

Amsterdam Arena

We zijn hier nog niet zelf geweest met onze dochter maar het bijwonen van een wedstrijd in de Amsterdam Arena is een echte belevenis. Zeker voor kinderen met een voetbalhart moet dit een geweldig uitje zijn.

Amsterdam arena

Overnachten met kinderen in Amsterdam

Op zoek naar een hotel in Amsterdam met kinderen? Er is zoveel keuze dat het lastig is om de juiste optie te vinden. De beste hotels met familiekamer in Amsterdam zitten het hele jaar door in de weekenden en tijdens de schoolvakanties vol. Het is dan ook slim om wanneer je wil overnachten in Amsterdam met kinderen tijdig te boeken. Prijzen in het najaar en de winter zijn lager dan in de zomer en het voorjaar. Omdat er in Amsterdam zoveel binnenactiviteiten zijn, is het helemaal geen gek idee om juist in het najaar naar Amsterdam de gaan. 

Hostel Amsterdam met kind

Goedkoop overnachten in Amsterdam met kinderen is mogelijk als je kiest voor een hostel. Zelfs dan is goedkoop nog een relatief begrip. Wij sliepen o.a. bij Stayokay Zeeburg, een net en schoon hostel met vriendelijk personeel. In de lobby staan zelfs kinderboeken om voor te lezen. De kamers zijn ruim en je merkt eigenlijk alleen dat je in een hostel verblijft omdat de douche basic is. Er is ook een Stayokay Vondelpark welke geschikt is voor gezinnen. ClickNoord aan de overkant van het IJ is ook een leuke optie als je een hostel in Amsterdam zoekt met familiekamer. 

Waar ik in veel andere steden Airbnb zou aanraden om goedkoop te overnachten is dit in Amsterdam lastiger en de kwaliteit/impact dubieuzer. Door de regels van de overheid mogen huizen maar een beperkte periode per jaar verhuurd worden. 

stayokay amsterdam
stayokay amsterdam

Kindvriendelijk hotel Amsterdam 

Wil je overnachten in Amsterdam met kinderen en is het budget niet zo belangrijk dan zijn er fantastische opties. Het Kimpton De Witt Amsterdam is bijvoorbeeld een luxe hotel op maar 300m van het centraal station met sfeervolle familiekamers. Of probeer het driessterren hotel Sebastians dat van gezinnen maar liefst een 9,7 krijgt. 

Slapen op Schiphol

Een alternatief overnachten met kinderen in Amsterdam is een hotel bij Schiphol. Wij hebben dit meerdere keren gedaan. Een dagje Amsterdam en dan de volgende dag op vakantie. Dit kan ook nog eens heel goedkoop uitpakken omdat er veel hotels zijn bij Schiphol waar gratis kunt parken. Voor een totaal overzicht lees ons blogs met hotels met familiekamer bij Schiphol. Of boek direct onze favoriet: het Ibis hotel bij Schiphol

ibis schiphol

Gratis kinderactiviteiten Amsterdam

Veel ouders zijn op zoek naar gratis kinderactiviteiten in Amsterdam. Die zijn er natuurlijk ook wel maar persoonlijk zou ik het zonde vinden om met kinderen naar Amsterdam te gaan en dan geen een van de gave musea te bezoeken.

Heb je nog geen Museumkaart dan is dit misschien wel het moment om deze aan te schaffen. Een volwassenen kaart kost nog net geen € 60 en en de kids en de jongerenkaart kosten € 32,45. Ga tijdens je bezoek aan Amsterdam met kind naar Nemo (€16,50), het Scheepvaartmuseum (€7,50) , het Amsterdam museum (€6,50) en het Grachtenhuis (€6,-) dan heb je kaart er al uit en zijn alle musea waar je de rest van het jaar naar toe gaat gratis. 

Toch nog op zoek naar gratis kinderactiviteiten in Amsterdam, dan mag je de parken niet missen. Het Vondelpark maar ook het Westerpark zijn heerlijke om lekker te spelen. In de zomer kan je zwemmen in Amsterdam bij de zwemvijver in het Amsterdamse Bos. Ook fijn, er zijn hier twee speelbaden voor peuters en kleuters. Zoek je peuteractiviteiten in Amsterdam dan mag je de kinderboerderij hier ook niet missen. 

Ook leuk en gratis is de Bibliotheek Amsterdam. Er is hier niet alleen een enorme hoeveelheid boeken maar ook een mooi uitzicht. 

Je kunt ook een van de verschillende pontjes nemen over het IJ. Bijvoorbeeld die naar Filmhuis Heyena waar op woensdagmiddag kinderfilms draaien (niet gratis).

gratis kinderactiviteiten amsterdam

Reisgids of doe-boek Amsterdam met kids 

In dit blog over Amsterdam met kinderen heb ik zoveel mogelijk tips opgenomen. Allemaal op basis van eigen ervaringen. Maar er is nog meer de toen in onze hoofdstad. Bijvoorbeeld in Amsterdam-Noord of Amsterdam-West. Bovendien kunnen wij nooit alle restaurantjes zelf uittesten. Bovendien zijn er ook hele leuke kinderleesboeken over Amsterdam die een leuke voorbereiding zijn op dagje uit. 

kidsproof amsterdam

Eten met kinderen in Amsterdam

Ben je op zoek naar een leuk restaurant in Amsterdam om met je kinderen te gaan eten. We geven je een aantal suggesties. Deze lijst is verre van compleet dus heb je suggesties laat het weten. Wanneer je lekker wil eten in Amsterdam met kinderen en veel musea bezoekt dan kan je hier ook prima eten. Het tropenmuseum heeft een sfeervol restaurant. Bij Nemo zijn zelfs meerdere kidsrestaurants beneden en boven. Ook de meeste andere musea hebben een restaurant of café waar kinderen welkom zijn. 

Pannenkoeken eten in Amsterdam

Wil je pannenkoeken eten in Amsterdam? Wij kregen meerdere suggesties zoals Mook Pancakes. De originele pannenkoeken hier zullen alleen niet in de smaak vallen bij alle kinderen. Een andere opties is Pancakes met meerdere vestingen in de binnenstad. Er is een uitgebreide kaart met zowel traditionele als originele pannenkoeken. 

Wij aten bij de Happy Pig Pancake, een klein shopje vlakbij het Amsterdam museum dat erg goede reviews krijgt op Tripadvisor. Wat leuk is voor kinderen is dat ze op de muur kunnen tekenen. De pannenkoeken smaakte prima maar nou ook weer niet zo bijzonder dat ik de term “beste pannenkoeken van Amsterdam” zou gebruiken.

pannenkoeken amsterdam
pannenkoeken amsterdam
pannenkoeken amsterdam

The Corner Bakery

Zijn jullie echt zoetekauwen en zoek je ook een leuk tentje om wat te drinken en te eten in Amsterdam met kinderen? The Corner Bakery is echt een aanrader. De milkshake was voortreffelijk en ziet er fantastisch uit. Het personeel is ook zeer kindvriendelijk.

Ben je een weekendje Amsterdam met kinderen aan het plannen? Wij waarderen het zeer als je voor het boeken van je hotel of kopen van de laatste benodigdheden gebruikt maakt van één van onze favoriete websites zoals booking.com voor een kindvriendelijk hotel in Amsterdam. Zonder extra kosten voor jou krijgen wij een kleine commissie. Alleen zo kan deze site blijven bestaan en we gratis nuttige informatie zoals dit blog met jou delen. 

We bezochten Amsterdam op eigen gelegenheid en het grootste deel van de activiteiten, overnachtingen en maaltijden hebben we zelf betaald. We waren te gast bij Blue Boat, Stayokay, Thisisholland en de A’dam lookout. Dit blog verscheen in 2017 en is eind 2019 geüpdatet met nieuwe tips

1 reactie op “Amsterdam met kinderen, de meest complete gids met de leukste kinderactiveiten in Amsterdam”

  1. Amsterdam, een mooiere stad bestaat niet 🙂 Vooral onze kids zijn gek van Artis, maar nog net iets te jong voor de This is Holland tour, die wij overigens wel zelf hebben gedaan. Ik mis eigenlijk alleen nog het pannenkoekenhuis (met speeltoestellen) in het Amsterdamse bos, misschien kunnen jullie die een volgende keer opnemen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top