Home / Nederland / Interactief museum met kinderen, de leukste kindermusea in Nederland

Interactief museum met kinderen, de leukste kindermusea in Nederland

Een museum met kinderen saai? Niet als je kiest voor een tof interactief museum waar je kinderen niet kijken, maar zelf doen. In Nederland zijn die er steeds meer. Bijvoorbeeld wetenschap, oftewel Science Musea, maar ook diverse kunstmusea hebben tegenwoordig interactieve elementen.

Nog nooit naar een interactief museum geweest? Eerst nog een aantal tips gevolgd door onze tips van leukste interactieve musea voor gezinnen. Natuurlijk door mijzelf of een van de andere Gezin op Reis bloggers bezocht. Deze lijst is nog niet helemaal compleet en er zijn zeker nog meer leuke musea in Nederland voor kinderen. Wij hebben nu alleen echt gekeken naar hoe interactief en modern het is. Een museum met alleen een quiz of waarbij je in een hoek wat kunt knutselen, komen niet in lijst.

Interactief museum kinderen beeld en geluid

Plan je bezoek aan een interactief museum met kinderen

Voor welke leeftijd is een interactief museum met kinderen?

De meeste interactieve musea in Nederland zijn gericht op kinderen in de basisschool leeftijd en/op pubers. Ben je op zoek naar een museum voor jonge kids, lees dan ons blog leukste musea voor peuters.

Hoe lang moet je uittrekken voor het bezoek aan een interactief museum?

In de meeste gevallen mag je voor een interactief museum met kinderen zeker een halve dag uittrekken.

De leukste interactieve musea in Nederland

Nationaal gevangenismuseum – Veenhuizen

Het favoriete museum van onze dochter is het Gevangenismuseum in Veenhuizen, in de buurt van Assen. Bij een bezoek aan een historisch gevangenisdorp denk je waarschijnlijk niet direct dat het tof is voor kinderen. Dat is het juist wel!

Er zijn twee activiteiten voor kinderen: de Lange Leo speurtocht voor kinderen van 4 tot en met 6 jaar en voor oudere kinderen vanaf 8 jaar is er ‘de Vloek van Veenhuizen’ .

Interactie museum kinderen veenhuizen

Bij die laatste ga je in je eentje of samen met je ouders door het museum heen en krijg je op verschillende plekken filmpjes en opdrachten waarmee je de vloek kunt oplossen. Terwijl onze dochter enthousiast bezig is, hebben wij de tijd om te lezen over de geschiedenis van Veenhuizen. Buiten is ook nog een leuke speeltuin en diverse politie voertuigen. Heb je tijd over, bezoek dan ook andere toffe musea in Assen.

Interactie museum kinderen veenhuizen

Mediamuseum – Hilversum

Het Mediamuseum (voorheen Beeld en Geluid) in Hilversum heeft een origineel thema. Je leert hier over het gebruik van media. Welk effect hebben camera standpunten op het maken van een film? Kan je zelf een simpele game maken en die spelen? Hoe ontdekt je sluikreclames in Beeld.

Mediamuseum Game maken

Maar ook rollen oppakken zoals de het journaal presenteren of de juiste vragen stellen om een scoop te krijgen voor shownieuws. Veel van de interactieve displays in het museum werken met een app die je van te voren moet downloaden. De leukste filmpjes kan je vervolgens naar jezelf toe sturen. Dit is echter geen typisch kindermuseum, maar het meest interessant voor oudere kinderen of tieners. De adviesleeftijd van het museum zelf is 8+ maar ik denk dat het ook erg afhangt van hoeveel interesse je kind heeft in media en techniek.

Mediamuseum interactieve vloer

One Planet – Den Haag

Ook One Planet (voorheen Museon) in Den Haag is een tof interactief museum om met kinderen te bezoeken. Ervaar bijvoorbeeld hoe het is om een astronaut te zijn. Kijk naar een van de shows waarbij op een leuke manier wetenschappelijke proefjes worden voorgedaan en uitgelegd.

Maak zelf een filmpje met behulp van zowel oude als moderne technieken. Niet alleen kinderen hebben het hier buitengewoon naar hun zin, ook wij als ouders vermaken ons uitstekend. Kijken wie er een beter reactievermogen heeft en elkaar proberen af te troeven in andere spelletjes.

Interactief museum den haag museon

Trek maar een dag uit voor je bezoek aan One Planet. Boven is een vaste tentoonstelling en beneden zijn wisselende tentoonstellingen. Dit maakt het ook interessant om er na een eerste bezoek vaker heen te gaan. Lees ook onze blog met tips voor een weekendje Den Haag met kids.

Interactief museum den haag museon

NEMO – Amsterdam

Science museum NEMO is het bekendste interactieve museum in Nederland. Dit wetenschapsmuseum in onze hoofdstad is ook echt heel leuk. Door middel van testjes leer je van alles over de wetenschap. Een favoriet van onze dochter is bijvoorbeeld de mega bellenblaas, waarmee je een bel om jezelf heen kan blazen.

nemo amsterdam met kinderen

In NEMO is zowel voor jonge als voor oudere kinderen genoeg te beleven en dit museum is zoveel voor jongens als voor meisjes tof! Een nadeel van dit museum is dat het in het weekend en in de schoolvakantie wel echt heel druk is, dus lees vooral ook onze andere tips voor Amsterdam met kinderen. NEMO is namelijk zeker niet het enige toffe interactieve museum in Amsterdam.

nemo amsterdam met kinderen

Koop hier je tickets van tevoren online. Zo hoef je niet in de wachtrij te staan en vaak kun je kosteloos annuleren mocht je toch niet kunnen gaan.

Continium Discovery Center – Kerkrade

Ook het Continium Discovery Center in Kerkrade is een interactief wetenschapsmuseum. Bovendien kun je het goed combineren met het Colombus Earth Centrum, gelegen in hetzelfde pand. Hier kun je van alles leren over de aarde en de ruimte. Het Contium Discovery Center heeft ook wisselende tentoonstellingen wat het de moeite maakt om vaker dan een keer terug te keren.

parkstad nacht continium
parkstad nacht continium

Spoorwegmuseum – Utrecht

Het spoorwegmuseum in Utrecht is een superleuk interactief museum om met kinderen te bezoeken. Met activiteiten zoals een trein simulator en een rondrit met een treintje heeft het zelfs enkele pretpark-achtige attracties. Maar er zijn ook gewoon een heleboel oude historische treinen om te bekijken.

Voor dit museum mag je echt wel een dag uittrekken want er zijn ook nog eens theatershows. Kortom, wat ons betreft een van de leukste musea voor kinderen in Nederland. Het is trouwens niet het enige interactieve museum in Utrecht, voor meer tips lees je ons blog over Utrecht met kinderen

spoorwegmuseum utrecht
spoorwegmuseum utrecht

Aviodrome – Lelystad

Aviadrome in Lelystad is het museum voor de luchtvaart. Een echt doemuseum waar je minimaal een halve dag voor uit moet trekken. Oudere kinderen ervaren hoe het is om zelf te vliegen in een vliegtuig, terwijl de kleintjes blij worden van de vele speelmogelijkheden.

Interactief museum kinderen aviadrome lelystad

Dit museum heeft zowel een groot binnen- als een groot buitengedeelte. Het is dus het hele jaar door een aanrader voor wie op zoek is naar een interactief museum met kinderen. Kijk hier voor tickets.

Interactief museum kinderen aviadrome lelystad

Naturalis – Leiden

Naturalis was altijd al een van de top interactieve musea in Nederland, maar sinds de heropening in 2019 is het nog beter geworden. Het museum behandelt verschillende thema’s: het leven, de aarde, de ijstijd, de verleiding, de dinotijd, de vroege mens en de dood.

Naturalis leiden met kinderen

Kinderen kunnen in Naturalis zelf allerlei onderzoekjes en interactieve spellen doen en er worden regelmatig kinderactiviteiten en workshops georganiseerd. Zijn je kinderen dino fan? Dan willen ze ook vast het T-rex skelet bewonderen welke ook te zien in in Naturalis.

Naturalis interactief museum leiden

Geofort – Herwijnen

Het Geofort in Herwijnen is een tof interactief museum buiten de randstad. Het oude fort van de Hollandse waterlinie is een perfecte locatie voor een Science museum. Voor dit museum kun je echt wel het grootste deel van de dag uittrekken.

Het Geofort heeft zowel een groot buitengedeelte als een binnendeel. Het is een mix van lekker spelen in het doolhof en in de speeltuin en op een leuke manier leren over geografie en cartografie. Zo bouwen we een enorme toren op de aardbevingstafel die daarna met een klap in elkaar stort. Minecraft spelen is een oefening in navigatie en 3D technieken.

Het doolhof is trouwens geen gewoon doolhof, maar je krijgt hints door middel van geuren. Door goed te ruiken kun je de weg naar buiten vinden. Meer weten over dit toffe interactieve museum, lees ons uitgebreide blog over het Geofort.

Maritiem Museum – Rotterdam 

Lekker bezig zijn met je gezin doe je bij de kinder-doe-tentoonstelling Professor Plons. Hier kunnen kinderen helpen met het laden en lossen van schepen, het scannen van containers die aan boord moeten en het hijsen van de zeilen. Het voelt als een spel, maar je leert ondertussen ook over het werk in de haven.

Het Maritiem Museum in Rotterdam is een goede mix van spelen voor de kleinste en educatief bezig zijn voor oudere kinderen. In dit grote museum is voor alle leeftijden wel wat te vinden. Voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar is bijvoorbeeld de Offshore Experience echt een aanrader. Kun jij een helikopter veilig naar het platform begeleiden? In Rotterdam is echt veel te doen voor gezinnen, lees vooral ook ons blog met tips voor Rotterdam met kids. Koop hier je tickets online.

Beeld en Geluid (voorheen COMM)- Den Haag

Het museum van Beeld en Geluid Den Haag (voorheen COMM) is een erg leuk, modern en interactief museum voor kinderen vanaf 8 jaar. Dit museum bestaat uit vier verdiepingen en op elke verdieping is er een ander thema.

Mediamuseum

Laat je kind nog eens ouderwetse buizenpost versturen, maar leer ook meer over de nieuwste trends en de smartphone van de toekomst. Wij kregen naar aanleiding van dit museum ook leuke gesprekken “Kreeg je pas een telefoon toen je 16 was?”. “NIET, Mama je maakt een grapje!”

Mediamuseum waar niet waar

Dit museum heeft ook heel veel achtergrond informatie, maar je kunt zelf bepalen waar je meer over wil weten en wat niet. Geheel binnen het thema scan je namelijk QR-codes met je telefoon of de tablet die je bij de kassa kunt krijgen.

Mediamuseum

Rijksmuseum van Oudheden – Leiden

Wellicht denk je bij een interactie museum niet direct aan een museum over oudheden. Gelukkig is die in Leiden een positieve uitzondering. Ook hier zijn er natuurlijk heel veel voorwerpen achter glas maar er zijn ook genoeg interactieve elementen om het een tof museum voor gezinnen te maken.

Door middel van een 3-D applicatie kun je zien wat er onder de windsels van de mummie zit. Niet zomaar een mummie, maar die van een krokodil. Verder is er een speciale audiotour voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar en er zijn diverse speurroutes die je met je gezin kunt volgen.

Scheepvaart museum – Amsterdam

Ben je op zoek naar leuke musea voor het hele gezin, dan heb je in Amsterdam keuze genoeg. Het Scheepvaartmuseum is ook een interactief museum. Er zijn verschillende vleugels, heb je weinig tijd vraag bij de entree dan even welke gedeelte het leukst is met jouw kleuter of tiener.

Scheepvaart museum - Amsterdam

Voor de kleintjes is er bijvoorbeeld “het verhaal van de Walvis”, wat gaat over de walvissenjacht, maar ook alle nuttige spullen die er vroeger van gemaakt werden. “Zie je in de Gouden Eeuw” is dan weer een interactieve tentoonstelling voor kinderen vanaf 10 jaar.

Koop hier je tickets van tevoren online.

Scheepvaart museum - Amsterdam

Rijkmuseum Boerhave – Leiden

Na een verbouwing ging Rijksmuseum Boerhave eind 2017 weer open. In dit vernieuwde museum is absoluut rekening gehouden met gezinnen. Benieuwd hoe je arm er van binnen uit ziet? Dan leg je je arm toch neer en dan projecteren we de binnenkant erop. Ook zijn er allerlei wiskundige en natuurkundige spelletjes te doen. Vooral voor kinderen die al in de middenbouw of hoger zitten is dit een heel tof museum.

Rijkmuseum Boerhave - Leiden

Corpus reis door de Mens – Leiden

Voor Corpus reis door de Mens wordt volop TV reclame gemaakt rondom kinderprogramma’s zoals het Jeugdjournaal. Gelukkig is het ook echt de moeite waard voor een museumbezoek met kinderen. Je begint door met een kleine groep “door” het menselijk lichaam te lopen. Daarna is er een nog een interactief gedeelte waar je allemaal testjes en spelletjes kunt doen die natuurlijk ook weer te maken hebben met het menselijk lichaam.

Corpus reis door de Mens - Leiden

Slot Loevenstein – Poederoijen

Een museum waarbij je bij binnenkomst een keycord krijgt met een digitale sleutel? Dit kasteel is echt mee gegaan met de tijd en nu super interactief. Onze dochter neemt het voortouw en opent met de sleutel de poort van het kasteel.

Slot loevenstein

Op allerlei plekken hangen kastjes en daar kun je de sleutel scannen. Vervolgens vertellen personen over het leven dat ze hier hadden. Van de hulp die de was moest doen voor de adellijke familie die hier woonde tot de soldaten die hier later gelegerd waren. Natuurlijk luister je niet alleen, maar kun je ook zelf van alles doen. Zelf schieten op “rovers” die zich verstoppen tussen de schapen, buskruit mixen of spelen met Oud Hollands speelgoed. Lees ook ons uitgebreide blog over Slot Loevenstein.

fort loevenstein

Speelgoedmuseum – Deventer

Sinds de grote verbouwing en opening eind 2021 is het speelgoedmuseum in Deventer ook echt een tof interactief museum voor kinderen geworden. Doordat het museum in verschillende oude gebouwen zit moesten er creatieve oplossingen worden bedacht. Geen grote zalen dus vol testjes maar originele ruimtes zoals een objectentheater. Dit is een camera van boven waar je met afval en fantasie een heel verhaal kan maken. Er draait een film met voorbeelden van de professionals, en je creatie wordt direct gestreamd in een andere ruimte zodat bezoekers het kunnen zien.

Speelgoedmuseum Deventer

Eye filmmuseum – Amsterdam

Niet heel groot, maar wel leuk voor gezinnen is het Eye Filmmuseum in Amsterdam. Je kunt honderden fragmenten van (teken)films bekijken. Maar het leukste is natuurlijk om zelf je eigen filmpje te maken met behulp van het groene scherm.

Eye filmmuseum - Amsterdam

TU Delft Science Centre – Delft

Het TU Delft Science Centre (voorheen Science Centre) in Delft is verbonden aan de TU Delft. Hier leren kinderen op een leuke manier over wetenschap. Probeer maar eens een toren te bouwen op de aardbevingsvloer of kijk hoe snel je ballen kunt vangen.

Science museum - Delft

De medewerkers hier zijn super behulpzaam en leggen je graag uit hoe de opstellingen werken. Dit museum is het leukste met kinderen in de middenbouw of bovenbouw van de basisschool. Die kunnen hier lekker zelfstandig aan de slag. Let op: Het openbare publieksdeel is momenteel gesloten en de experience en tentoonstellingen worden sinds 2023 ontwikkeld. Voor meer informatie bekijk hier de website van het TU Delft Science Centre.

Science museum - Delft

Oyfo Techniekmuseum – Hengelo

Het Oyfo Techniekmuseum is een leuk interactief museum in het oosten van het land. Hier is o.a. aandacht voor duurzame energie. Je kunt zien hoe een historische stroommachine werkt, maar ook moderne technologie komt aan bod.

In de schoolvakanties zijn er doedagen waarbij je kinderen zelf onder begeleiding proefjes kunnen doen. Zeker de moeite dus om van tevoren even de website te bekijken.

Oyfo Techniekmuseum

Het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers – Den Helder

Het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers is een museum gelegen in Den Helder en volledig gewijd aan de reddingsbrigade. Bij binnenkomst kun je de nieuwe VR experience beleven waarbij je zelf een reddingsactie meemaakt.

den helder reddingsmuseum

Het museum biedt ook een audio guide en een speciale kinderaudio tour. De begane grond toont voornamelijk voorwerpen zoals reddingsboten, terwijl de eerste verdieping het echte interactieve deel bevat, waar je bijvoorbeeld kunt ervaren hoe windkrachten aanvoelen in de windtunnel en communicatietechnieken kunt leren. Voor kinderen is er een leuk digitaal spel waarbij ze gestrande mensen moeten redden.

den helder reddingsmuseum boten

Na je bezoek kun je de reddingboten aan de steiger bekijken en tussen 1 april en 1 november kun je ook een rondvaart maken met de reddingboot Johan de Witt voor €4,50 per persoon. Kortom, het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers biedt een leuke en interactieve ervaring voor jong en oud waarbij je veel kunt leren over reddingsacties en -technieken, en zelfs kunt ervaren hoe het is om een reddingsboot te besturen.

MuZIEum – Nijmegen

Een origineel doe-museum voor kinderen, wat ook nog leerzaam is? Dat is MuZIEum in Nijmegen. Hoe is het om een handicap te hebben en bijvoorbeeld blind te zijn. Hoe beleef je dan de wereld om je heen. In MuZIEum beantwoorden ze deze vraag tijdens een van de belevingsroutes.

Je moet zo’n ervaring van te voren online reserveren en de aangeraden leeftijd start vanaf 8 jaar, voor sommige routes vanaf 13 jaar. Samen met de ervaringsdeskundige loop je door de de wereld heen. ‘Zo begon de route in een woonkamer, we probeerden in de keuken op zoek te gaan naar pannen en het fornuis. Daarna liepen we naar de tuin, we hoorden de vogels fluiten en de grond onder onze voeten veranderen van tegels naar het zachte gras.’

Je lees alles over dit museum in ons uitgebreide blog over MuZIEum. Tip koop je kaartjes vooraf online via Tiqets.

MuZIEum

1 gedachte over “Interactief museum met kinderen, de leukste kindermusea in Nederland”

  1. Even ter informatie. In het scheepvaartmuseum is ‘zie je in de gouden eeuw’ al een tijd vervangen. Er is nu een leuk peuter programma, duiker Doris.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top