Home / Nederland / Noord-Holland / Mediamuseum Hilversum met kinderen (Beeld en Geluid)

Mediamuseum Hilversum met kinderen (Beeld en Geluid)

Museum Beeld en Geluid in Hilversum was een van onze favoriete interactieve musea voor kinderen in Nederland. Het museum is langere tijd dicht geweest en in 2023 weer geopend als het Mediamuseum Hilversum. We waren natuurlijk heel benieuwd naar de nieuwe inhoud. Voor diegene die het oude museum ook nog kenden, is het goed om te weten dat het echt compleet veranderd is.

We bezochten Beeld en Geluid meerdere keren met onze dochter, voor het eerst toen ze 5 jaar was. We konden dan makkelijk een halve dag doorbrengen in het museum en er was zelfs een speciaal “Media Ukkie Land”. Nu is er nauwelijks meer wat te doen voor kinderen die nog niet goed kunnen lezen. Het museum zelf geeft als adviesleeftijd 8+, maar dat is wel echt afhankelijk van je achtjarige.

Mediamuseum

Dit komt doordat de exposities echt heel anders zijn geworden. Het draait nu veel meer om de techniek achter de media dan om de media zelf. Bovendien heb je voor vrijwel alles de app nodig op je telefoon en ben je veel aan het lezen op beeldschermen. Het museum is nog steeds interactief, maar naar mijn smaak is er te weinig te doen en ben je vooral veel aan het lezen. Interessant voor oudere kinderen of voor tieners die het leuk vinden de techniek achter films en games te snappen en hier zelf mee te spelen.

mediamuseum

Wil je ook naar het Mediamuseum? Dan moet je wel even een tijdslot reserveren via de website.

Mediamuseum met kinderen

We liepen het museum binnen met onze toen tienjarige dochter. Het eerste wat we moesten doen was een app installeren. Vervolgens moet je een selfie maken en kun je meerdere mensen aan elkaar koppelen als gezin. Het hele proces verliep alleen nogal omslachtig en pas na een keer verwijderen van de app kwamen we eruit. Het was ook onhandig dat we voor onze dochter geen telefoon mee hadden genomen. Nu moest ze maar op ons account spelen, wat ook niet het grootste probleem was.

Mediamuseum hal

Snel opzoek naar iets leuks om te doen. We beginnen bij de zone ‘Vertellen’, hier kunnen we zelf ontdekken welke superheld we zijn door een aantal quiz vragen te beantwoorden. Ik laat mijn dochter dit doen, en tadaa… we zijn een onschuldig kind, zoals Pippi Langkous.

Mediamuseum waar niet waar

Dan komen we in de filmstudio. Hier kun je zelf onder andere een film maken door verschillende camera posities te kiezen. Zo komt elke film er weer net wat anders uit te zien. Best aardig bedacht, maar na twee keer een filmpje maken hebben we het wel gezien. Hoewel ik me wel kan voorstellen dat dit best een boeiende expositie is voor wie echt interesse heeft in cameratechnieken .

Mediamuseum
Mediamuseum video maken

Onze dochter wil iets anders bekijken, dus we gaan naar ‘Spelen’. Dit blijkt ook het leukste gedeelte te zijn voor kinderen. Dus ga je naar het Mediamuseum met kinderen, ga dan snel hierheen voordat het te druk is. We kunnen hier onze eigen game maken en die daarna spelen. Zo’n game met muntjes die je moet pakken, draken moet slaan en blokjes om op te springen. Leuk om te doen, maar daardoor natuurlijk ook heel populair.

Mediamuseum Game maken

We kunnen hier ook racen, er staan twee raceauto’s, maar eentje blijkt niet te werken. Verder is er een interactieve spel vloer, een heel leuk concept. Hier stond alleen eerst een lange rij en toen we later terugkwamen bleek de vloer niet te werken en waren medewerkers al een tijdje aan de gang het proberen te maken.

Helaas was dit zeker niet de laatste keer dat we merkten dat de techniek het Mediamuseum in de steek laat. Normaal gesproken heb je dat soms bij musea die langer bestaan, maar het mediamuseum was net een week open tijdens ons bezoek. Nu er verder niks meer te ‘Spelen’ was, moesten we maar verder kijken.

Mediamuseum interactieve vloer

Waar in het oude Beeld en Geluid er ook veel aandacht was voor bekende tv-programma’s is dit in het Mediamuseum beperkt. Wat ze nog wel hebben, is een galerij met kleding die gebruikt is in films en op tv, zoals de jurk van Nikkie Tutorials die ze droeg bij het Songfestival.

Mediamuseum kleding

Ook bij het onderdeel ‘Informeren’ komen we nog wat tv-programma’s tegen. Alleen laat helaas ook hier de techniek ons in de steek. Zo kunnen we wel zelf verslaggever spelen, maar is het niet mogelijk om het gemaakte filmpje vervolgens te bekijken. We krijgen alleen geluid en geen beeld. Diverse van de andere dingen die je hier kan doen, zoals je eigen ‘shownieuws’ opnemen, zijn in feite niet meer dan filmpjes bekijken, dan kiezen uit 3 verschillende keuze vragen die je kan stellen en daar dan weer het antwoord op afwachten voordat je weer drie vragen krijgt.

Mediamuseum opname

Wat we interessant vinden, is een kleine expositie die gaat over het gebruikmaken van media met een beperking. Zo kun je hier een stukje kijken van ‘Wie is de Mol’ met een visuele beperking. Vervolgens kijk je hetzelfde stuk nog een keer, maar dan met audio ondersteuning die vertelt wat er op beeld gebeurt.

Mediamuseum

Ook kun je een tekst lezen alsof je dyslexie hebt, met draaiende en bewegende letters.

Mediamuseum dyslexie

Wat onze dochter nog het leukste vind om te doen, is ‘influencer’ spelen. Deze activiteit vind je bij het thema ‘Verkopen’. Naast dat je hier sluikreclames leert spotten en meer leert over verkoop technieken, kun je dus ook je eigen Reel opnemen. Kies eerst wat voor een soort influencer je bent, bijvoorbeeld ‘food’, ‘fashion’ of ‘DIY’. Vervolgens moeten we een product kiezen om te promoten, een filmpje opnemen, de juiste filters en emoji’s erbij kiezen en de goede hashtags. Dan maar zien of het aanslaat. Een speelgoed robot verkopen als ‘groene’ influencer is geen succes, maar wel heel grappig.

Mediamuseum influencer

Alle filmpjes die je maakt, kun je naar je telefoon laten sturen om thuis nog eens te lachen.

mediamuseum

Tenslotte is er nog het onderdeel ‘Delen’ waar ook meerdere displays zijn met een 18+ melding. Zo gaat het over haatberichten die op social media verstuurd worden. Verder gaat het ook over profielen; wat deel je wel en niet en ben jij eigenlijk bevoordeeld? Best wel goed om het gesprek over aan te gaan met je tiener. Voor onze tienjarige dochter was het echter allemaal nog een te ver van haar bed show of te ingewikkeld.

Mediamuseum

Praktische informatie voor je bezoek aan het Mediamuseum

Wij vonden het Mediamuseum wel een boeiend museum, maar helaas niet zo leuk voor kinderen als het oude Beeld en Geluid. Nu is het meer een museum geworden om een keer naar toe te gaan als je toch in de buurt bent, tenzij je kind speciale interesse heeft in de techniek achter films en televisie.

mediamuseum

De entree van dit museum is vergelijkbaar of zelfs duurder dan musea zoals Naturalis, NEMO en het Spoorwegmuseum. Het is echter in tegenstelling tot deze musea geen dag vullende activiteit. We besteedden twee uur in het museum en hadden toen echt vrijwel alles (wat geen technische problemen had) wel gedaan. Het is dan wel heel fijn om een museumkaart te hebben, want daarmee is de entree gratis.

In het Mediamuseum zit ook een restaurant, waar je terecht kunt voor de lunch of voor een drankje met snacks. Bij het museum is een parkeergarage waar je betaald kan parkeren.

Meer tips nodig? Lees ook onze andere blogs over Noord-Holland met kinderen of check leuke uitjes in de provincie Utrecht met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top