Home / Nederland / Noord-Holland / Wandelen en damherten spotten in de Amsterdamse Waterleidingduinen met kids

Wandelen en damherten spotten in de Amsterdamse Waterleidingduinen met kids

Op zoek naar een leuke wandeling met je gezin waarbij je ook nog eens hele grote kans hebt om wild te zien? Dan moet je zeker eens naar de Amsterdamse Waterleidingduinen gaan.

Ik woon dichtbij dit prachtige natuurgebied en ben er dan ook heel regelmatig te vinden. Ik heb al ontelbaar veel damherten gezien tijdens mijn wandelingen. Als je geluk hebt, kun je hier ook vossen spotten. Helaas heb ik ze nog niet gezien.

Amsterdamse Waterleidingduinen

De Amsterdamse Waterleidingduinen

De Amsterdamse Waterleidingduinen is een duingebied van ongeveer 3400 hectare groot en ligt tussen Zandvoort en Noordwijk. In dit gebied wordt tweederde van het drinkwater voor de inwoners van Amsterdam voorgezuiverd. In de Amsterdamse Waterleidingduinen kun je fijne en afwisselende wandelingen maken met je gezin.

Het gebied is exclusief voor wandelaars (let op: honden zijn in het hele gebied niet toegestaan). En wat ook heel prettig is, je mag ook buiten de paden rondstruinen. Klimbomen en open velden genoeg om lekker te spelen. En vergeet niet om heel voorzichtig een kijkje te nemen achter een duintje: bijna zeker dat je daar een damhert ziet.

Amsterdamse Waterleidingduinen

Bezoekerscentrum Amsterdamse Waterleidingduinen

De Amsterdamse Waterleidingduinen heeft 4 ingangen: Panneland, Oase (beiden in Vogelenzang), De Zilk en de Zandvoortselaan (in Zandvoort).

Vanaf elke ingang starten twee met gekleurde paaltjes gemarkeerde wandelroutes. De wandelingen variëren van 3 tot 9 kilometer, de kortere routes zijn dan ook prima te doen met kleinere kinderen.

Naast de gemarkeerde wandelroutes kun je nog andere routes lopen via een kaartje. Deze routes variëren van korte tot zelfs een lange wandeling van 30 kilometer. De kaartjes van de wandelroutes kun je downloaden op je telefoon of je kunt ze ook kopen bij het bezoekerscentrum van de Amsterdamse Waterleidingduinen. Het bezoekerscentrum is te vinden bij de ingang Oase. Meer lezen over verschillende routes doe je o.a. op dit blog over de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Amsterdamse Waterleidingduinen

Wandelen met kinderen in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Voor kinderen zijn er bij het bezoekerscentrum een aantal leuke kinderroutes verkrijgbaar. Zoals de “bomen route”: kinderen krijgen een rugzak te leen met de route, een bomen boekje, meetlint en kompas en je kunt op zelf op pad gaan. Of ga op zoek met een zoekkaart naar dieren in het bos, bladeren of de watertoren of ga op pad met het boekje “Expeditie damhert” en leer alles over het damhert die je hier vast tegen zult gaan komen. Dat maakt wandelen in de Amsterdamse Waterleidingduinen met kinderen extra leuk.

Amsterdamse Waterleidingduinen

Er worden ook regelmatig excursies voor kinderen georganiseerd. Je kunt met de boswachter mee en je kinderen leren van alles over de natuur van dit bijzondere natuurgebied. Of ga je op zoek naar spannende bunkers die in de duinen verstopt liggen?

Amsterdamse Waterleidingduinen

Horeca Amsterdamse Waterleidingduinen

Heb je trek gekregen na je wandeling door de Amsterdamse Waterleidingduinen? Bij de ingangen Panneland, Oase (beiden in Vogelenzang) en de Zandvoortselaan (in Zandvoort) vind je restaurants waar je terecht kunt voor een pannenkoek of warme chocomel na je wandeling. Wij zijn fan van de pannenkoeken bij het pannenkoekenhuis de Oase (ingang Oase). Dit restaurant heeft in de zomerperiode een fijn terras en er is ook een kleine speeltuin bij het restaurant aanwezig.

Amsterdamse Waterleidingduinen

Praktische informatie

De Amsterdamse Waterleidingduinen zijn elke dag geopend van zonsopgang tot zonsondergang.

Bij de ingang kun je via de automaat een toegangskaartje en parkeerkaart kopen. Een toegangskaartje kost € 1,50 per persoon (vanaf 18 jaar, prijs 2021), een parkeerkaartje kost € 2,- per voertuig.

De ingangen van de Amsterdamse Waterleidingduinen zijn ook goed met het openbaar vervoer te bereiken.

Meer tips? Lees ook onze andere blogs over wandelen met kinderen. Een andere leuke wandeling met kinderen in deze omgeving is bijvoorbeeld die bij buitenplaats Leyduin, waar je met een app een speurroute kunt volgen.

Amsterdamse Waterleidingduinen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top