Home / Nederland / Noord-Holland / Buitenplaats Leyduin, boeiende wandeling voor kids met de Opstapp-app
Buitenplaats Leyduin

Buitenplaats Leyduin, boeiende wandeling voor kids met de Opstapp-app

Op zoek naar een leuke wandeling met kinderen in Noord-Holland? Wij zijn enthousiast over de 4 kilometer lange wandeling op buitenplaats Leyduin met de Opstapp-app. Niet alleen een mooie afwisselende plek om te wandelen, maar ook leuke vragen onderweg. Ook onze dochter vond het leuk om mee te speuren naar de route en vragen te beantwoorden. Het is bovendien een gratis activiteit en omdat het een wandeling met een app is, kun je deze altijd lopen wanneer je er zelf zin in hebt.

Wandelen met kinderen? Wandelsandalen of wandelschoenen zijn super handig. Dat hoeft helemaal niet duur te zijn, check hier goede maar goedkope kinderwandelschoenen. Wandelen is nog leuker met een kinderverrekijker en/of kindercamera.

Ga in de herfst eens op pad met een paddenstoelengidsje. Van april tot september heb je kans op teken, gebruik tekenspray met deet.

Buitenplaats Leyduin

Wandelen Buitenplaats Leyduin

We willen onze auto parkeren op de ruime parkeerplaats bij buitenplaats Leyduin in Vogelenzang. Maar helaas, we hebben fietsen op het dak en deze parkeerplaats kun je niet op als je hoger dan 180cm bent. We moeten dus op zoek naar een andere parkeerplek en dat is nog best lastig. Marcel zet ons af en omdat er regen voorspeld is, besluiten mijn dochter en ik vast te beginnen met de wandeling en dan komt Marcel er later wel bij.

Buitenplaats Leyduin

Van tevoren had ik de Opstapp-app al gedownload, maar ik zie nu dat ik ook de route nog moet downloaden. Handig om dat thuis te doen, want dat scheelt weer data. De app geeft duidelijk aan waar de route start, namelijk bij de Kakelye (een soort huisje) aan het einde van de parkeerplaats.

Buitenplaats Leyduin

Eenmaal daar aangenomen krijgen we ook de kaart voor de rest van de route te zien. Plus een aantal bolletjes op de kaart die aangeven waar we vragen moeten beantwoorden. De eerste vraag blijkt toch gelijk al even een doordenker te zijn. Oeps fout, ook vraag twee hebben we niet goed. Gelukkig gaat het daarna beter en hebben we toch ook nog veel vragen goed.

Buitenplaats Leyduin

De vragen die we krijgen zijn echt leuk en gaan vaak over het landgoed Leyduin waar we over heen lopen. Waarom heet een bepaald gebouw bijvoorbeeld een tweeling huis? Waar werd de ijskelder vroeger voor gebruikt? Waarom maakt de spar eigenlijk appels? De meeste vragen zijn voor onze zeven jaar oude dochter goed te beantwoorden. We krijgen niet alleen het goede antwoord te zien, maar tegelijk ook meer informatie over deze buitenplaats, over de natuur en over dieren. “Mag ik even kijken, wanneer komt de volgende vraag?”. Mijn telefoon ben ik in ieder geval kwijt gedurende de wandeling.

Buitenplaats Leyduin

Nog een tip voor wie gaat wandelen met kinderen op Buitenplaats Leyduin: er liggen hier ook veel dierenkaartjes die je kunt ophalen met de Perfect Earth Animals App van Staatsbosbeheer.

De wandeling over Buitenplaats Leyduin is mooi afwisselend. We lopen door een stukje waar schapen grazen. We komen langs een leuke vijver met stapstenen die gelijk heel avontuurlijk aanvoelt. Het landgoed is mooi aangelegd met siervijvers, maar ook met kronkelende beekjes. Een bijzondere feature is de historische renbaan die nog steeds te herkennen is.

Buitenplaats Leyduin

Er zijn diverse mooie oude gebouwen op de route, niet alleen het landhuis maar ook de Belvedère en het voormalig koetsgebouw. In een van de gebouwen zit Gasterij Leyduin. Een restaurant met ook een afhaalservice, welke helaas alleen wel vrij beperkte openingstijden heeft. De andere gebouwen op de buitenplaats, zoals het landhuis, zijn niet toegankelijk.

Buitenplaats Leyduin
Buitenplaats Leyduin

We houden het net niet droog, het laatste stukje begint het enorm te gieten. Gelukkig hoeven we dan nog minder dan een kilometer te gaan. Dus we zetten even vaart achter de wandeling. We hebben niet veel dieren gezien behalve vogels, maar wel sporen van reeën. Snel beantwoorden we de laatste vragen en dan krijgen we de uitslag. “Heb ik nou ook wat gewonnen?”. Dat dus helaas niet, maar we hebben altijd wel een lolly ofzo in de auto liggen die dan als prijs kan gelden.

Buitenplaats Leyduin

Wat is er nog meer te doen in de buurt van Buitenplaats Leyduin

Nog niet uitgewandeld? In de buurt van buitenplaats Leyduin kun je ook wandelen in de waterleidingduinen. Een zeer populair en daardoor bijna altijd druk gebied. Vooral vanwege de grote kans om hier reeën te zien. Of wat minder bekend en ook leuk voor kinderen is het speelbos Meermond. Ga direct naar al onze blogs over wandelen met kinderen of naar ons blog over Noord-Holland met kinderen.

2 gedachten over “Buitenplaats Leyduin, boeiende wandeling voor kids met de Opstapp-app”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top