Home / Reisinformatie / Europa / Duitsland / Hotspot: Kasteel Marienburg Duitsland

Hotspot: Kasteel Marienburg Duitsland

Ooit gehoord van kasteel Marienburg? Dit kasteel tussen Hannover en Hildesheim heeft precies die klassieke uitstraling die je verwacht van een sprookjeskasteel.

Kasteel Marienburg
Kasteel Marienburg

Geschiedenis Kasteel Marienburg

Wanneer je aankomt rijden, valt het kasteel direct op in de omgeving omdat deze bovenop een berg is gebouwd. Het kasteel is een stuk jonger dan de uitstraling doet vermoeden. Koning George V, de laatste koning van Hannover, gaf het in 1857 cadeau aan zijn vrouw Marie.

Kasteel Marienburg

Het kasteel bestond toen nog niet eens maar moest nog gebouwd worden. Omdat de koning blind was, werd er een kurkmodel gemaakt zodat hij kon voelen wat de architect ontworpen had. Alle materialen werden eerst met de trein aangevoerd en daarna de heuvel opgebracht met een speciale paardenrails. Een hels karwei en een enorme kostenpost: voor de liefde kan niets te veel zijn natuurlijk.

Jammer genoeg hebben koning en koningin nauwelijks van hun liefdesnestje kunnen genieten. Naarmate de bouw vorderde, trokken ze in het kasteel maar nog voor het helemaal klaar was namen de Pruisen de macht over. In 1866 ging George V in ballingschap en de koningin en haar drie kinderen volgden niet veel later.

Rondleiding door kasteel Marienburg

Het kasteel is jarenlang voor verschillende zaken gebruikt maar tegenwoordig is het een museum. Het kasteel is nog steeds van een afstammeling van de koning.

De binnenplaats wordt gebruikt voor diverse evenementen. Toen wij er waren was hier bijvoorbeeld een kleine kerstmarkt maar er worden ook concerten gegeven.

Kasteel Marienburg

De kamers zijn fraai versierd (foto’s maken verboden) en alleen toegankelijk met een rondleiding.  Wij deden de klassieke rondleiding waarbij we door onder andere de ridderzaal, kinderkamers en de kasteelkapel kwamen.

De rondleiding duurt een uur en dat is eigenlijk te lang, bij elk klein detail wordt namelijk stil gestaan. Dit is jammer want zeker voor kinderen is de lol er op een gegeven moment wel vanaf.

Meer informatie over prijzen en openingstijden bekijk de website Kasteel Marienburg.

Kasteel Marienburg

4 gedachten over “Hotspot: Kasteel Marienburg Duitsland”

  1. Ik vind dit altijd leuke uitjes. Juist omdat het voor jong en oud mooi is. Hier in NL bezoeken wij met de hele familie ook vaak kastelen (niet zo mooi als deze;-)) etc. We zijn met 50 man en om iedereen tevreden te stellen… is dit een perfect uitje!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top