Home / Reisinformatie / Europa / Zweden / Cowboy voor een dag in attractiepark High Chaparral in Småland

Cowboy voor een dag in attractiepark High Chaparral in Småland

Pief paf poef, de knallen vliegen ons om de oren. We staan bij de ingang van High Chaparral, een pretpark in het Zweedse Småland en verbazen ons over alle verklede mensen. We wisten wel dat we naar een themapark over het Wilde Westen gingen, maar niet dat je in je normale kleding de uitzondering zou zijn.

Bij toeval blijkt de eerste attractie waar we denken in de rij te gaan staan ook helemaal geen attractie te zijn, maar de winkel waar outfits en klappertjespistolen worden verkocht. Dan doen we het ook gewoon goed en gaan voor een enorm klappertjesgeweer (niet zo’n kleintje) en een dikke cowboyhoed. Dat blijkt achteraf ook maar goed ook. Juist andere bezoekers uitdagen en meedoen aan de shows maakt dit een tof park.

High Chapparl

Wat is er te doen in High Chaparral?

High Chaparral is een park met uiteenlopende attracties. Naast de vele shows in de afzonderlijke delen van het park zijn er ook dingen die je zelf kunt doen.

High Chaparral

Zo is er het indianendorp met een tent waar je een kettinkje kan knutselen met kralen, boogschieten en met een bijl gooien. Ook hier gaat het weer om de sfeer: er zijn bizons, er zijn tipi-tenten waar je rond een vuurtje kunt zitten en je kunt zelfs nog naar een klein museum over de indianen.

High Chaparral

Andere activiteiten in het park vind je bij de Goudzoekers: hier kun je in het water zoeken naar goudklompjes en als je klaar bent, kun je onderhandelen met de goudhandelaar voor een beloning. Overigens vind je dat goud overal: in de houten kanaaltjes, in de rivier, tussen de rotsen. Doe dus de laarzen aan die er voor je klaar staan. En als je uitgezocht bent, kun je met een vlot varen over de rivier.

High Chaparral

En dan nog iets heel leuks: speel met je nieuwe pistool in Buffalo City. De huisjes zijn ongeveer drie keer zo klein als in het echt, maar je hebt wel een bank, een saloon en een hotel. Je kunt hier verstoppertje spelen of een vuurgevecht houden. Hier gaan kinderen zich uren vermaken!

High Chaparral

Het hele park draait om de sfeer, dus je merkt dat er veel kleine sketches worden opgevoerd. We verklappen niks, maar de treinreis is niet zonder gevaar… De Daltons en Lucky Luke zitten elkaar de hele tijd in de haren, hilariteit gegarandeerd! Er zijn ook stuntshows in Oud-Mexico en vergeet ook zeker niet de grote show in het theater. De grote show in River City is spannend en er komen heftige stunts in voor. De show is alleen in het Zweeds, maar je kunt het wel verhaal wel redelijk volgen.

High Chaparral

Tot slot is er ook nog een waterpark. Het past niet helemaal in de sfeer met een rechttoe-rechtaan zwembad met een glijbaan, maar het is een leuke afkoelende activiteit als het een hete, stoffige dag is. Dat gezegd hebbende, is de rest van High Chaparall groot genoeg om alles precies in een dag te kunnen doen.

High Chaparral

Praktische informatie High Chaparral

We verbazen ons wel een beetje over de enorme hoeveelheid acteurs in het park. Dat blijken ook lang niet allemaal acteurs te zijn, maar ‘Burgers’. Mensen die het park zo leuk vinden dat ze zich aanmelden voor deze rol. Daar zijn best strenge eisen voor. Zo moeten ze vooraf laten zien welke periode-typische (1840-1890) western kleding ze gaan dragen. Ze betalen ook gewoon een bedrag voor een seizoenkaart, maar krijgen dan wel een aantal voordeeltjes. Daarom zijn enkele stukjes van het park alleen toegankelijk voor deze ‘Burgers’.

High Chapparl

Het park heeft maar een kort seizoen. Alleen in het Zweedse hoogseizoen (half juni tot begin augustus) is het dagelijks geopend. Vanaf eind mei tot eind augustus is het ook nog een aantal weekenden open en vaak is er nog een korte thema opening met Halloween. Bekijk de website voor de exacte dagen.

High Chaparral

De entree van het park is goedkoper in het laagseizoen. Dan betaal je 25 euro, terwijl je in het hoogseizoen 35 euro kwijt bent. Kinderen tot 100cm mogen gratis naar binnen. Je moet er wel rekening mee houden dat bovenop de entreeprijs je echt nog wel wat kosten gaat hebben. Zo betaal je extra voor een ritje met de stoomtrein (wel doen hoor, het is veel meer dan een trein). Als je zelf geen cowboy outfit en klappertjespistool hebt, dan wil je die hier natuurlijk ook nog kopen.

High Chapparl

Wat mij betreft is één dag voldoende tijd om het park te ontdekken. Nu is het wel zo dat we vrij slecht weer hadden. Lijkt het je leuk om langer te gaan of zoek je gewoon nog een accommodatie om te overnachten, dan heeft High Chaparral daarvoor ook mogelijkheden. Er is een motel, er zijn huisjes te huur en er is een grote camping.

Onze reis werd mede mogelijk gemaakt door VisitSmåland  en door Scandlines. Heb je meer tips nodig voor de regio? Bezoek dan vooral de websites voor handige informatie of lees al onze blogs over Zweden met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top