Home / Reisinformatie / Europa / Zweden / Nordens Ark dierentuin en Eco Park

Nordens Ark dierentuin en Eco Park

Tijdens onze rondreis door West-Zweden en Göteborg bezoeken we ook Nordens Ark. Dit is een van de grotere en bekendere dierentuinen in Zweden. Wij zijn echter verrast dat er in de omgeving nog meer te beleven is. Zo is er een ecopark waar je kunt wandelen.

Op nog geen vijf minuten lopen vanaf de entree van het dierenpark kun je de rotstekeningen van Åbyhällen bekijken. Meer dan drieduizend jaar oude, nog steeds goed herkenbare rotstekeningen

Nordens arc Eco Parl

Nordens Ark dierentuin

Nordens Ark is een echt leuke dierentuin in Zweden! Niet al te groot met zo’n 80 dieren, maar wel heel ruim van opzet.

Wat deze dierentuin voor mij een aanrader maakt, is dat ze een duidelijke visie hebben. Alleen beschermde diersoorten en dieren die kunnen leven in het Zweedse klimaat. Geen giraffen, olifanten of andere typische dierentuin dieren, maar wel heel veel katachtigen, wolven en vogels.

Nordens Ark

Dieren hebben alle ruimte en kunnen dus zelf beslissen of ze zich willen laten zien of niet. Dit kan natuurlijk ook een nadeel zijn, omdat je soms weinig ziet. Wij hebben geluk en bijna elk dier laat zich zien. Gids Sandra die met ons meeloopt, vertelt dat dit is omdat we op een rustig moment in het park zijn.

Nordens Ark

Ga je in de zomervakantie, dan kun je het beste vroeg in de ochtend of juist aan het einde van de dag gaan. Hoe meer mensen en drukte, hoe groter de kans dat dieren zich terugtrekken.

Nordens Ark

Veel van de dieren hier, zoals de witrugspecht, worden hier gefokt en daarna weer in het wild uitgezet. Met de katten is dat alleen helaas niet mogelijk, omdat je die in een dierentuin niet kunt leren jagen.

Nordens Ark

Niet iedereen loopt natuurlijk met een gids door de dierentuin (een van de voordelen van reisblogger zijn), maar je kunt wel allemaal de Nordens Ark app downloaden. Die app weet precies waar je loopt in het park en geeft dan in het Zweeds of Engels meer informatie over het dier. Waar woont het normaal gesproken, wat eten ze en hoe oud zijn ze.

Nordens Ark

Handig, want we komen in Nordens Ark best wat dieren tegen zoals de Pallaskat, de Schotse wilde kat en de Aziatische wilde hond, die natuurlijk wel herkenbaar zijn als kat of hond, maar waar we verder als soort weinig vanaf weten.

Nordens Ark

In deze dierentuin loop je veel over houten vlonders en kijk je dus van bovenaf of vanaf de zijkant in de dierenverblijven. Dit is ook fijn voor gezinnen met jonge kinderen. Er is best wat hoogteverschil in Nordens Ark, maar zo loop je wel altijd over een gelijkmatig pad. Er is een grote of kleinere cirkel die je kunt maken door het park.

Nordens Ark

Een aparte hoek van het park Nordens Ark is ingericht voor boerderij dieren. Ook hier niet zomaar een koe, maar oerkoeien, kippen en geiten die oorspronkelijke soorten zijn.

Nordens Ark

Vaak worden die op boerderijen niet meer gehouden, omdat die liever kiezer voor koeien die meer vlees of melk geven. In dit deel kun je ook wat dieren aaien, net als bij een kinderboerderij en natuurlijk is er een leuke speeltuin.

Nordens Ark

Nordens Ark Eco park en Åbyhällen rotstekeningen

Natuurlijk ga je in eerste instantie naar Nordens Ark vanwege het dierenpark. De ligging is echter ook super mooi aan een van de fjorden van Zweden. We hebben geluk met een heerlijke zonnige herfstdag en nemen natuurlijk ook een kijkje in het ecopark. Je kunt hier een volledige rondwandeling maken van 4,5 kilometer.

Nordens arc Eco Parl

Neem wel goede schoenen mee, want het pad was flink modderig en er lopen ook vaak koeien en andere dieren, dus soms moet je wat koeienflatsen ontwijken. Ik heb mij laten vertellen dat het strandje waar we langslopen in de zomer ook populair is bij gezinnen om te zwemmen.

Nordens arc Eco Parl

Nu liggen er wat kleine zeilbootjes en een groot zeilschip. “Zulke schepen hadden piraten ook toch”. Nou, zelfs nog iets groter. We blijven even kijken hoe de zeilen gehesen worden, een pittige klus, en lopen dan verder.

Nordens arc Eco Parl

Ook de rotstekeningen van Åbyhällen liggen in het eco park, op slechts een paar minuten lopen vanaf de parkeerplaats. De Åbyhällen rotstekeningen werden in 1967 ontdekt. Het zijn zo’n 120 figuren die heel herkenbaar zijn als mensen, dieren, en schepen.

De tekeningen stammen niet allemaal uit dezelfde tijd, maar zijn in een periode van meer dan 1000 jaar gemaakt. De oudste stammen uit de bronstijd, zoals een schip uit 1700 voor christus. De rode kleur hebben ze nu gekregen om te beschermen en zodat je ze beter kunt zien.

Åbyhällen

Nordens Ark Hotel

Nordens Ark ligt niet al te ver vanaf de 16, de doorgaande snelweg van Göteborg naar Oslo. Een ruim uur ten noorden van Göteborg. Andere plekken in de buurt zijn Lysekil en Smögen.

Nordens ark

Je hoeft Nordens Ark niet als dagtrip te bezoeken, want er is hier ook gewoon een hotel. Het fijne van verblijven in Nordens Ark Hotell is dat je niet alleen dicht bij de attracties bent, maar ook dat entree tot het dierenpark inbegrepen is. Zowel op de aankomst als vertrekdag.

Je kunt dus in de avond en in de ochtend de dieren bekijken wanneer het nog rustig is. Het hotel heeft een restaurant. Er zijn familiekamers met stapelbed of je kunt kiezen voor een reguliere kamer waar 1 bed of babybedje bijgeplaatst kan worden. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Nordens ark hotel

Meer tips? Lees ook onze andere blogs over Zweden met kinderen. Ook op VisitSweden en West-Zweden kan je tips vinden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top