Home / Reisinformatie / Europa / Frankrijk / Ontdek Aube in de Champagnestreek met kinderen

Ontdek Aube in de Champagnestreek met kinderen

Op vakantie naar Noord-Frankrijk? Vind je het leuk om stad, natuur en een pretpark te combineren? Wellicht denk je dan niet direct aan de Champagnestreek. Het departement Aube is echt kindvriendelijk. Je hebt er de gezellige stad Troyes, een van de grootste pretparken van Frankrijk en een natuurpark waar veel te doen is.

Misschien gaat er bij Aube niet direct een belletje rinkelen. Het departement Aube is één van de 12 deelgebieden van Grand-Est, de grote regio in het noordoosten van Frankrijk. Aube is een van de vier departementen van de Champagne-Ardennen. Dat Aube in de Champagnestreek ligt is te zien; je vindt er heuvels vol met wijnranken en zogenaamde champagnehuizen waar je soms ook een kijkje kunt nemen.

Wil je nu al meer weten over Aube? Bezoek de officiële website.

Wat is er te doen in Aube met kinderen?

Pretpark Nigloland in Dolancourt

Eén van de grootste pretparken van Frankrijk bevindt zich in Aube: Nigloland. Het park heeft wel 43 attracties en shows verdeeld over vier thematische werelden en daarnaast nog acht restaurants. De meerderheid van attracties is toegankelijk voor kinderen kleiner dan 1 meter, wat zorgt dat het pretpark erg geschikt is om te bezoeken met jonge kinderen. Dit neemt niet weg dat er ook voldoende aanbod is voor oudere kinderen, tieners en volwassenen, want er zijn verschillende achtbanen, een wildwaterbaan en een 100 meter hoge toren met een vrije val.

Nigloland Aube

Wij bezochten Nigloland met Halloween. Een pluspunt was voor ons dat we konden genieten van de indrukwekkende decoratie voor Halloween. Mooi om te zien dat alles tot in detail was gedecoreerd met honderden pompoenen en enge skeletten. Veel bezoekers hadden zich ook verkleed en geschminkt in hun engste Halloween outfit en dat gaf een speciale sfeer aan het bezoek. Een minpunt was echter dat het erg druk was, omdat het Halloween was, maar ook herfstvakantie. Hierdoor hadden we veel lange wachttijden. Als je liever een rustige dag wilt, is het wijs om je bezoek handig te plannen en uit te zoeken wanneer de Fransen vakantie hebben.

Nigloland Aube

Wist je dat je ook kunt overnachten in Nigloland in hun eigen vier sterrenhotel Hôtel de Pirates? Kinderen die kleiner zijn dan 1 meter verblijven hier zelfs gratis. Boek wel op tijd, want tijdens ons bezoek was het hotel helaas al volgeboekt.

Nigloland Aube

Een andere optie om te blijven slapen bij Nigloland is in je eigen camper of caravan. Er is namelijk een speciale kampeerstrook op de parkeerplaats. Kamperen kost een klein bedrag per etmaal, wat je weer terugkrijgt als je in het hotel-restaurant blijft eten. Benieuwd naar het aanbod van pretparken in Frankrijk? Lees ook ons blog over pretparken in Frankrijk.

Hoofdstad Troyes

Troyes, de hoofdstad van Aube, bestaat al eeuwen en de huidige vorm komt uit de 16e eeuw. De middeleeuwse straten met typische, overhellende vakwerkhuisjes en de vele oude bezienswaardigheden zoals de kathedraal, de kerk, de synagoge, de markthallen en het stadhuis, maken een stadswandeling door Troyes al snel boeiend. Zeker omdat er ook speciale wandelingen voor gezinnen zijn waarbij de kinderen een speurtocht kunnen doen.

Lees voor meer informatie ons uitgebreide blog over Troyes met kinderen.

Troyes met kinderen

Chateau de Vaux in Fouchères

Chateau de Vaux is al 300 jaar oud, maar is pas sinds kort open voor het publiek. Nadat een 22-jarige jongeman het kasteel in 2015 kocht en besloot te renoveren, werd het opengesteld voor publiek. Met de opbrengsten hiervan wordt het kasteel gerenoveerd.

Chateau de Vaux Aube

Er is momenteel een hele leuke speurtocht in het kasteel, die wat weg heeft van een escape room. In alle kamers van de bijgebouwen en de kelder moet je met behulp van vage hints op zoek naar voorwerpen die er niet thuishoren, zodat je uiteindelijk de Franse puzzel richting de schat kunt oplossen. Zo gaan we in de waskamer tussen de waslijnen op zoek naar het kledingstuk wat er niet thuishoort en zoeken we in de keuken voor wie de kok een heel eng gerecht klaarmaakt.

Chateau de Vaux Aube

Elke dag kan er maar één keer de fles champagne in de schatkist worden gevonden en hoe fanatiek we ook zijn, we zijn helaas net te laat voor de fles. Omdat we de schat na enig speur- en loopwerk ook hebben gevonden, krijgen we alsnog een kleine troostprijs. Ga je naar de Champagnestreek met kinderen? Dit was echt een activiteit waarbij mijn man en ik minstens zoveel plezier hebben beleefd als onze kinderen, waardoor we denken dat de speurtocht leuk is voor jong en oud.

Regionale natuurpark Parc de la Forêt d’Orient

Een groot gedeelte van het departement Aube bestaat uit het regionale natuurpark Parc de la Forêt d’Orient. In dit natuurreservaat vind je veel bossen en een groot meer, waar je onder andere kunt wandelen en fietsen. Bij het bos vind je bezoekerscentrum Maison du Forêt en bij het meer Maison du Lac, waar je allerlei informatie kunt vinden en van waaruit je een wandeling kunt starten.

natuurpark

Een kindvriendelijke eetplek aan het meer is het restaurant is Le Belvédère in Mesnil-Saint-Père. Je kunt er binnen of buiten zitten en er is een aparte speelkamer, wat kinderen de ruimte geeft om even te spelen en ouders kunnen ondertussen lekker tafelen.  Er is niet heel veel speelgoed, dus het is wel handig om zelf wat mee te nemen.

natuurpark Aube

Wij bezoeken het grote meer en struinen over het klei-achtige strand. Daar vinden we allerlei kreeftjes. In de zomer kun je ook het meer op met een kano. In de regionale natuurparken van Frankrijk gaan natuur en kleinschalig dorpsgemeenschappen samen. Daarom is er in het natuurpark ook best veel te doen.

Avonturenpark Grimpobranches

Bij klimpark Grimpobranches in Lusigny-sur-Barse kunnen kinderen vanaf 2 jaar met een lengte vanaf 85 centimeter al volledig zelfstandig klimmen. Het park richt zich niet enkel op kleine kinderen, want met 11 klimbanen met verschillende moeilijkheidsniveaus, verschillen in minimale vereiste lengte en verschillende hoogtes vanaf de grond, is Grimpobranches leuk voor kinderen van alle leeftijden én hun ouders. De moeilijkste baan (het zwarte parcours) heeft bijvoorbeeld een minimale lengte van 140 cm en het parcours bevindt zich 8 tot 15 meter boven de grond.

Grimpobranches Aube

Onze peuter van 3,5 jaar vindt het hartstikke stoer dat zij in dit park zelfstandig verschillende banen kan beklimmen. Nadat we de klimuitrusting hebben gekregen en het testparcours met uitleg hebben doorlopen, kan het klimmen beginnen. Ze beklimt de mini blanc (vanaf 85 cm), de blanc (vanaf 90 cm), de mini vert (vanaf 95 cm) en de vert (vanaf 100 cm). Onze zoon van 6 jaar doet daarnaast ook nog de orange (vanaf 110 cm).

Grimpobranches Aube

De routes voor de kleine kinderen (mini blanc, blanc en mini vert) zijn niet hoog van de grond (zo’n 1 meter), waardoor je als ouder je kind gemakkelijk vanaf de grond kunt begeleiden. De klimbanen zijn leuk en afwisselend met grappige elementen, zoals een traptractor en een ballenbak. Daarnaast is Grimpobranches mooi gelegen in het bos en vinden wij het leuk dat de verschillende banen elkaar regelmatig doorkruisen en over elkaar heen gaan.

Grimpobranches Aube

Er is een restaurantje met een terras en je vindt er natuurtoiletten met zaagsel om mee door te trekken.

In tegenstelling tot sommige andere klimparken is er geen tijdslimiet verbonden aan je entree. Jonge kinderen (tot 5 jaar) en kinderen (tot 12 jaar) betalen een gereduceerd bedrag.

Grimpobranches Aube

Naast klimmen biedt Grimpobranches ook andere recreatiemogelijkheden aan. Zo kun je er een kano of kajak huren om het meer op te gaan, kun je er mini golfen, bubble foot spelen (waarbij je zelf in een pak van een grote opgeblazen bal gaat) en is er een Bungy ejection, een soort mega-trampoline. Je krijgt korting wanneer je meerdere activiteiten tegelijkertijd afneemt.

Espace Faune de la Forêt d’Orient

Ga op safari bij Espace Faune de la Forêt d’Orient in Piney. In dit bos kun je een wandeling maken langs verblijven waar verschillende grote grazers in een uitgestrekt leefgebied in semi-vrijheid leven. Net zoals tijdens een safari gaan we op zoek naar de verschillende dieren die hier leven en we turen met de kinderverrekijkers de boomgrens af op zoek naar het volgende beest. Verrekijkers kun je bij de entree kunt huren.

Espace faune

Onderweg komen we een aantal uitkijktorens tegen zodat we nog beter op zoek kunnen gaan naar dieren. Als een echte mini-Freek Vonk wordt onze zoon enthousiast van elke nieuwe diersoort die hij ontdekt. Wisenten, wilde zwijnen, moeflons en geiten, herten, paarden en de oeros, ze komen allemaal voorbij in onze wandeling. Helaas lukt het ons niet om de elanden te spotten, maar het vinden van alle andere dieren zorgt al voor twee heel tevreden kinderen.

Espace faune

De wandeling van ongeveer 2,5 kilometer (en nog een stukje extra van en naar de parkeerplaats) door het park is toegankelijk voor mindervaliden en ook voor buggy’s, al is er soms net een andere route dan de hoofdroute.

Tijdens de wandeling vinden we verschillende informatieborden met kennisvragen over de natuur in deze omgeving, wat zorgt voor een leuke afwisseling tijdens het wandelen, vooral als er even geen dieren gespot worden.

Espace faune

De website zelf adviseert om het park aan het einde van de dag te bezoeken, omdat de kans dan groter lijkt om veel dieren te kunnen zien.

Houd er rekening mee dat er geen terrasje of winkeltje aanwezig is in het park en dat er alleen toiletten zijn aan het begin van het park.

Espace faune

Ferme Pédagogique de la Marque

Ga koeien knuffelen bij Ferme Pédagogique de la Marque in Champ-sur-Barse. Ferme Pédagogique de la Marque is een nog actieve boerderij die zowel gedurende een tijdsblok in de ochtend als in de middag zijn deuren opent voor bezoekers. Ze richten zich met name op jonge kinderen en willen hen spelenderwijs meer leren over het boerenleven.

Ferme Pédagogique de la Marque

De kinderen volgen een route langs alle dieren van de boerderij en er kan onderweg geknuffeld en geaaid worden met de kalfjes, geiten en konijnen. Met kinderkruiwagens kunnen de schapen en geiten worden gevoerd en met kleine bezems en schepjes kan de koeienstal weer netjes worden gemaakt. Onze kinderen wanen zich al snel in een rollenspel waarbij ze op de boerderij werken en moeten zorgen voor alle dieren zoals de ezels, de pony’s en de kippen.

Ferme Pédagogique de la Marque

Bekijk voor de entreeprijzen de website. Voor liefhebbers van dieren en de boerderij of voor kinderen die nog (bijna) nooit op een boerderij zijn geweest, is het zeker een mooie belevenis. Het is handig om oude kleren en laarzen mee te nemen voor je kind!

Bij de kassa is een winkeltje waar de eigen zuivelproducten van de boerderij worden verkocht. De heerlijke yoghurtjes van deze boerderij komen we uiteindelijk een aantal keer tegen deze week, zoals bij een ontbijtbuffet in het hotel.

Ferme Pédagogique de la Marque

Moulin de Dosches

Hoewel we als Nederlanders al best wel wat van molens af weten, kan het interessant zijn om Moulin de Dosches te bezoeken. Hoewel er vroeger veel windmolens waren in dit gebied, is deze molen inmiddels de laatst overgebleven windmolen van Aube. Je kunt de molen beklimmen en er is een kleine expositie over hoe molens werken. Voor ons voelt het niet echt als heel nieuw, maar het is een mooie plek.

Molen Aube

Er is ook wat vermaak voor kinderen, zoals een groot labyrint van pallets, een ander doolhof met struiken en er zijn grote houten spellen, waaronder XXL versie van Jenga en verschillende varianten op de sjoelbak. De kinderen kunnen met een molentje en een zeefje zelf in het klein ervaren hoe een molen werkt.

Molen Aube

Handig om te weten is dat de molen vanaf de parkeerplaats nog een klein stukje klimmen omhoog is. Voor kleine kinderen is het handig om een buggy of een drager mee te nemen. Bij de parkeerplaats is ook een leuke speeltuin te vinden.

Uit eten en overnachten in Aube

Troyes is de hoofdstad van Aube en is ongeveer 6 uur rijden met de auto vanuit Utrecht en ligt op ongeveer 2 uur rijden ten oosten van Parijs.

Tijdens onze rondreis slapen we in Troyes en vervolgens bij twee verschillende hotels die echt midden in het natuurpark Forêt d’Orient liggen in de mooie natuur. Tenslotte slapen we in het kleine dorpje Dolancourt aan de rand van het natuurpark en vlakbij pretpark Nigloland. Gezien de korte afstanden is het ook prima te doen om maar één hotel te kiezen als uitgangsbasis voor je vakantie in Aube.

Frankrijk is wat dat betreft echt een ideaal land voor de bourgondische toerist met kinderen. Het eten is heerlijk en het is hier heel gewoon om je kind mee te nemen naar een restaurant en dat gebeurt dan ook volop. Niet op een manier dat je er last van hebt. Nee, de kinderen lijken dit zo gewoon te vinden dat ze keurig en rustig aan tafel zitten te spelen. Helemaal ideaal is het trouwens misschien niet, want de Fransen eten wel een stukje later dan wij gewend zijn. Half acht ‘s avonds was regelmatig pas de eerste optie om een tafel te boeken en dat is normaal al lang bedtijd voor onze peuter.

Wij vonden het fijn dat de meeste hotels waar wij verbleven hun eigen restaurant hadden, zodat je vanaf je hotelkamer makkelijk naar het restaurant kan. Ook prettig is dat bijna elk restaurant een kindermenu aanbiedt, al is het aanbod dikwijls hetzelfde: vooraf een mini charcuterie. Als hoofdgerecht een visstick of een hamburger en de keuze uit friet of groenten, waarbij er vast weinig kinderen zijn die voor dat laatste zullen kiezen. Als nagerecht is er vaak keuze voor een ijsje.

Hotel Lac d’Orient in Mesnil-Saint-Père

Midden in het natuurpark Forêt d’Orient vind je Hotel Lac d’Orient, wat het beste te omschrijven is als een kleinschalig bungalowpark met 60 hotelkamers. Wij logeerden in een geschakeld huisje voor vier personen. De benedenverdieping bestond uit een kleine, eenvoudige woonkamer, een toilet, douche en een terras. Op de bovenverdieping vind je twee aparte slaapkamers.

Lac d'Orient Aube

Bij het park van Hotel Lac d’Orient vind je ook een binnenzwembad, een bubbelbad en een sauna. Er is een restaurant dat ontbijtbuffet en avondeten serveert. Ook vind je hier een klein speeltuintje en een sportveldje op het park.

Lac d'Orient Aube

De kleinschaligheid van het park geeft een knusse sfeer en de geschakelde woningen geven veel privacy. Je bent vanaf je hotelkamer meteen buiten. De locatie is ook top; op een afstand van 200 meter lopen ben je bij het meer Lac d’Orient. Onderweg kom je langs twee speeltuintjes.

Lac d'Orient Aube

Domaine de la Forêt d’Orient – Natur’Hotel Golf & Spa  in Rouilly-Sacey

Dit hotel ligt ook midden in het regionale natuurpark Forêt d’Orient en op 15 minuten afstand van Troyes. Het hotel heeft 82 kamers, waaronder een aantal familiekamers. Wij logeerden in een ruime familiekamer met een vide met een bed. Hierdoor slaap je samen met je kinderen op dezelfde kamer, maar heb je toch nog enige privacy.

Domaine de la Foret Aube
Domaine de la Foret Aube

Het hotel Domaine de la Forêt d’Orient heeft een binnenzwembad, een speeltuintje en er is ook een golfbaan. In het hotelrestaurant kun je heerlijk dineren en ze hebben een uitgebreid ontbijtbuffet

Domaine de la Foret Aube
Domaine de la Foret Aube

Moulin du Landion in Dolancourt

In het kleine dorpje Dolancourt met slechts 150 inwoners vind je in een prachtig oud gebouw met een watermolen het kleinschalige hotel Moulin du Landion. Wij logeerden met onze twee kinderen in twee hotelkamers voor twee personen, die onderling met elkaar verbonden zijn met een tussendeur.

Moulin du Landion in Dolancourt

Omdat Moulin du Landion een gebouw met een watermolen is, stroomt er een riviertje onder het gebouw door en langs de tuin. In de tuin vind je ook een speeltuintje en in de zomermaanden kun je er zwemmen in het buitenbadje. Er is ook een wellness ruimte, waar je tegen betaling gebruik van kunt maken.

Moulin du Landion in Dolancourt

Vanuit het restaurant heb je ‘s avonds mooi uitzicht op de verlichte watermolen en het ontbijtbuffet wordt gehouden in een bijgebouw, wat voorheen een kapelletje was.

Moulin du Landion in Dolancourt

Op deze plek waan je je even terug in de tijd. De rust en stilte van het kleine dorp wordt wel af en toe doorbroken, omdat pretpark Nigloland letterlijk om de hoek ligt van dit hotel. Een ideale locatie dus om van hieruit Nigloland te bezoeken.

Moulin du Landion in Dolancourt

GezinOpReis bezocht Troyes in samenwerking met Agence Régionale du Tourisme Grand Es en met Aube Champagne. Zoals je gewend bent, gaan we alleen samenwerkingen aan met partners die ons volledige redactionele vrijheid geven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top