Home / Reisinformatie / Europa / Duitsland / Bad Essen, sfeervol stadje en dinosporen
bad essen

Bad Essen, sfeervol stadje en dinosporen

De belangrijkste reden voor een bezoek aan Bad Essen? Voor ons was het om de sporen te zien van echte dinosaurussen die hier ooit hebben gelopen. Bad Essen is een charmant klein stadje tussen Osnabrück en Minden en als je in de buurt bent, is het zeker leuk om hier even te stoppen.

bad essen

Bad Essen

Bad Essen heeft een klein centrum met veel traditionele vakwerkwoningen. Het is niet mijn favoriete vakwerkstadje in deze regio, dat is toch echt Tecklenburg, maar Bad Essen is zeker sfeervol. Het stadje bestaat zeker al sinds 1075 en de St. Nicolaikirche is meer dan vijfhonderd jaar oud.

bad essen

Tijdens ons bezoek is er net een lokale markt aan de gang. Hierdoor is het moeilijk om alle vakwerkhuizen aan het plein goed te bekijken, maar het is hierdoor wel extra gezellig. Er zijn in Bad Essen meerdere restaurants met een terrasje.

bad essen

Bad Essen is een kuuroord en je zou dan ook verwachten dat er vooral oudere toeristen komen. Toch zijn er een aantal dingen die een bezoekje aan Bad Essen met kinderen ook leuk maken.

bad essen

Zo zijn er vlakbij elkaar op loopafstand van het oude centrum een aantal speeltuinen. Ze lopen als het ware in elkaar over. Een speeltuin heeft een blotevoetenpad, een andere een soort boomhuis en bij weer een andere kun je goed glijden van meerdere glijbanen.

bad essen

Vanuit de glijbanen lopen we door naar de SoleArena. Een vreemd ogend bouwwerk van beton en hout met water. Je kunt aan de binnenkant zitten. “Wat is dit?” vraagt mijn dochter. De SoleArena moet goed zijn voor je gezondheid en nieuwe energie geven. Hoe het werkt, moet ik ook even opzoeken. Zout water wordt hier verneveld en dat is goed voor je luchtwegen.

bad essen

Het zoute water dat hier uit de grond komt, heeft ook nog eens een extreem hoog zoutgehalte. Het water wordt niet alleen verneveld, maar loopt ook langs het bouwwerk en de sleedoorntakken. Of het hoort dat er wit schuim op staat of dat een of andere grapjas wat badschuim in het water heeft gegooid, is mij alleen niet helemaal duidelijk.

bad essen

Voor wie wil kuren, is er in Bad Essen een zoutgrot en ook een zwembad. Het Sole-Freibad Bad Essen is een openluchtzwembad met verschillende glijbanen. Hier kun je dus ook met je gezin lekker zwemmen.

bad essen

Dinosporen Bad Essen

De dinosporen bevinden zich niet in het stadje, maar net erbuiten. Je kunt er naartoe lopen of fietsen over de 19 kilometer lange TERRA.track Megalosaurus. In een steengroeve bij Bad Essen-Barkhausen werden bij toeval de versteende sporen gevonden die meer dan 150 miljoen jaar oud zijn. Er liepen hier minstens elf dinosauriërs die allemaal hun sporen achterlieten. Mijn dochter is zwaar onder de indruk en wil natuurlijk op de foto met de dinosporen.

Bad Essen dinosporen

Hoe ziet een dinospoor er eigenlijk uit? Niet, zoals ik misschien wel verwacht had, als een grote poot met lange nagels. Sommige lijken meer op olifanten poten, terwijl andere helemaal niet zo goed herkenbaar zijn. Gelukkig staan er ook uitlegborden in het Duits. Het is ook echt wel bijzonder als je er over nadenkt. Zeker ook omdat je de sporen hier gewoon in de openlucht en zonder entree kunt bekijken. Er is alleen ter bescherming van de sporen een overkapping gebouwd.

Bad Essen dinosporen
Bad Essen dinosporen

Om het geheel nog wat meer uitstraling te geven, staan er ook twee replica’s van dinosaurussen. Dit zijn betonnen exemplaren die helaas dus niet kunnen bewegen en ze maken ook geen geluid. Een bezoekje aan de dinosporen is dan ook het meest interessant met wat oudere kinderen, voor jonge kinderen is het lastig te snappen waar ze naar kijken.

Bad Essen dinosporen

Kasteel Hünnefeld en kasteel Ippenburg

Vlak buiten Bad Essen liggen ook nog een tweetal kasteeltjes. Kasteel Hünnefeld is een bewoond kasteel met een B&B. Tenzij je vooraf een afspraak maakt of hier overnacht, is het alleen van buiten te bekijken is. Het huidige paleisje staat op de plek waar in ieder geval in 1146 al een burcht stond. Wel kun je een mooie wandeling maken in de omgeving. In een van de bijgebouwen zit een café waar ze zelfgemaakte taarten verkopen.

Kasteel Hünnefeld

Ook kasteel Ippenburg is een bewoond kasteel. De bijzondere kasteeltuinen zijn in de zomermaanden een aantal weekenden geopend voor bezoekers. De rest van het kasteel is niet toegankelijk, tenzij je hier overnacht. Want ook hier kun je een deel van het kasteel huren.

Kasteel Hünnefeld

Overnachten in Bad Essen

Er zitten in Bad Essen zelf een drietal hotels, allemaal in mooie historische panden. Höger’s Hotel & Restaurant heeft naast tweepersoonskamers ook een split level appartement, wat ideaal is voor gezinnen. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid. Hotel Müllers im Waldquartier heeft hele ruime tweepersoonskamers, hier kan ook een extra bed bijgeplaatst worden. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

bad essen

Meer tips nodig? Lees al onze blogs over Duitsland met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top