Bezienswaardigheden Hildesheim

2

Hildesheim, nooit van gehoord. Dat was een veelgehoorde reactie toen wij vertelden over onze Winterse stedentrip naar Hildesheim en Hannover. Zonde, want dit Duitse plaatsje is veel te mooi om zo onbekend te zijn. We vertellen je dan ook graag over de leukste bezienswaardigheden in Hildesheim.

Dit stadje heeft veel te bieden van twee meer dan 1000 jaar oude kerken die op de werelderfgoed lijst staan tot een wijk met enorm pittoreske halfhouten huizen.

Bezienswaardigheden Hildesheim

Het historische marktplein

Het marktplein is één van de mooiste en gezelligste bezienswaardigheden van Hildesheim. Het plein is aan alle kanten omgeven door prachtige gebouwen. Deels orgineel, deel gereconstrueerd (veel van de stad werd verwoest in de Tweede Wereldoorlog). Elke gebouw is anders omdat ze uit verschillende tijdperken komen. Zo werd het oorspronkelijk stadhuis herbouwd zoals het in 1268 gebouwd was, terwijl het over-the-top gedecoreerde “wedekinde” huis uit de 14e eeuw komt. Verderop staat dan weer een gebouw uit 1800 en eigenlijk is overal wel wat te ontdekken.

De meeste gebouwen zijn tegenwoordig in gebruik als horecagelegenheid of hotel en hier zit ook de lokale VVV die handige kaarten heeft.

Hildesheim

hildesheim

kerstmarkt Hildesheim

Werelderfgoed: St. Michael’s Kerk

De St. Michael’s kerk werd voltooid in 1033 en is van buiten een indrukwekkend gebouw door haar grote en robuste uitstraling.  Het beschilderde plafond uit de 14e eeuw is één van de redenen dat deze kerk op de Werelderfgoedlijst staat. Het is één van de weinig bewaard gebleven plafonds in deze stijl en de kleuren spatten ervan af. De verder redelijk sober ingerichte kerk krijgt hierdoor een heel andere uitstraling.

St Michael's Church

St. Michael's Kerk

St Michael's Church

Werelderfgoed: St. Mary’s kathedraal en museum

De kathedraal van St. Mary is nog weer ouder dan de St. Michael’s kerk. De kerk werd voltooid in 872 en één van de dingen waar ze erg trots op zijn is dat er op de binnenplaats een 1000 jaar oude rozenstruik groeit. Ook deze kerk is vrij sober ingericht maar het zijn de paar middeleeuwse pareltjes die bewaard zijn gebleven die zorgen voor de Werelderfgoedstatus. Een voorbeeld hiervan zijn de meer dan 1000 jaar oude deuren die uit brons gegoten zijn en tot in de kleinste details uitgewerkte figuren bevatten. Het bijbehorende museum is tot halverwege 2015 gesloten.

St. Mary's kathedraal

St. Mary's kathedraal

Overige kerken

Wanneer je een stadskaart hebt opgehaald bij de VVV dan zul je zien dat Hildesheim nog een tiental andere kerken heeft. Allemaal hebben ze wel iets, zoals een ivoren altaar (St. Magdalena’s), extreem hoge glas-in-lood ramen (St. Jacob’s City) tot de unieke Romaanse stijl (St. Godehard’s)  die ze voor liefhebbers een bezienswaardigheid maken. Ze allemaal zien vonden wij wat te veel  van het goede maar het is zeker de moeite om als je er toch langs loopt bij een paar binnen te kijken. De St. Andreas Kerk heeft bovendien een kerktoren van 114,5 meter die te beklimmen is voor een mooi uitzicht over het stadje (april-okt).

De historische wijk

Aan het begin van de 20e eeuw was Hildesheim een van de meest pittoreske Duitse stadjes. In de Tweede Wereldoorlog werd 90% van de oude straatjes vernield. In de historische wijk kan je zien hoe mooi het eens geweest moet zijn. Hier zijn nog een paar straatjes bewaard gebleven vol met halfhouten huizen.

Hildesheim

Hildesheim

Parken, tuinen en speeltuinen

Vroeger was Hildesheim omsloten door een stadsmuur. Nu is een deel van deze oude route nog te volgen,waarbij je over een klein stuk nog bestaande stadsmuur loopt, en diverse tuinen en parken tegen komt. Een goed beginpunt voor je wandeling is de de Magdalena rozentuin. In deze historische tuin bloeien in het seizoen wel 1500 rozen. Wat verderop kom je vanzelf bij het Ernst Erlicher Park. Dit park omvat twee grote vijvers en er zijn hier diverse speeltuinen. Hier stuit je op de oude stadsmuur welke je een kijkje geeft op de achtertuinen van de moderne Hildesheimers. Nog niet uitgewandeld, dan kan je waar de stadsmuur stopt het spoor oversteken. Je komt dan uit bij een lage heuvel de Galgenberg met uitkijkpunt over de stad en de uit 1902 stammende Bismarck-toren die ook een mooi uitzicht geeft.

Museums

Het Roemer- en Pelizaeus-Museum is op museum gebied de trots van de stad. Dit museum heeft één van de belangrijkste Egyptische collecties in Europa. Een groot gedeelte van het museum is dan ook aan Egypte gewijd. Daarnaast heeft het een hele diverse collectie van Peruaanse kunstschatten naast een kleine Aziatische collectie en een natuurhistorisch gedeelte. Op zondagmiddag zijn er vaak speciale activiteiten voor kinderen.

Andere musea zijn het stadsmuseum, het rozenmuseum en het bij de kathedraal horende dom-museum.

hildesheim museum

Bezienswaardigheden Hildesheim voor kinderen

Er zijn in Hildehseim geen attracties speciaal voor kinderen behalve de indoor- en outdoor speeltuinen. De stad Hannover is echter maar een half uur rijden en hier heb je wel een dierentuin, aquarium en meer.

Praktische tips

Hildesheim ligt vlakbij Hannover en is met de auto goed bereikbaar vanuit Nederland. Vier uur vanaf Utrecht of een kleine drie uur als je in het oosten van het land woont. Net wat te ver voor een dagtrip maar perfect voor een weekendje weg. Er zijn ongeveer 20 hotels in Hildesheim en nog een handjevol hotel rondom het stadje.

Wij verbleven in het Ibis Styles hotel aan de rand van de oude stad. Met hele nette en schone kamers en een goede prijs-kwaliteit verhouding. Bekijk hier de actuele prijs en beschikbaarheid van Ibis Styles. Leuker is het natuurlijk om te overnachten in een historisch oud pand of in een knusse B&B. Bekijk hier de meest sfeervolle hotels, B&B’s en appartementen in Hildesheim.

Hildesheim is compact en alles is op loopafstand. Omdat veel gebouwen juist van buiten erg mooi zijn is een droge dag perfect om Hildesheim te bezoeken. Wij waren er in december wanneer er ook een kleine kerstmarkt is. Wij hadden een volledige dag in de stad maar twee dagen is zeker niet te veel. In de zomer kan je mooi wandelen en er zijn ook nog diverse makkelijke uitstapjes buiten de stad.

Share.

About Author

Tikva is fulltime blogger en oprichter van Gezin op Reis. Ze heeft meer dan 70 landen bezocht waarvan meer dan dertig met haar dochter (2013). Haar favoriete continenten zijn Europa, Latijns-Amerika en Azië.

2 reacties

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.