Hildesheim, nooit van gehoord. Dat was een veelgehoorde reactie toen wij vertelden over onze winterse stedentrip naar Hildesheim en Hannover. Zonde, want dit Duitse plaatsje is veel te mooi om zo onbekend te zijn. We vertellen je dan ook graag over de leukste bezienswaardigheden in Hildesheim. We bezochten eerst tijdens een lang weekend in 2015 de kerstmarkt in Hildesheim, maar hebben de stad daarna nog twee keer bezocht voor een kortere stop. Hildesheim is namelijk ook ideaal gelegen voor een tussenstop op weg naar het Harzgebergte of bijvoorbeeld Berlijn.
Dit stadje heeft veel te bieden: van de meer dan 1000 jaar oude kerken die op de werelderfgoed lijst staan tot een wijk met erg pittoreske half houten huizen. Hildesheim is compact en alles is op loopafstand. Omdat veel gebouwen juist van buiten erg mooi zijn, is een droge dag perfect om Hildesheim te bezoeken. Eén dag is genoeg voor het stadje zelf, maar maak er een weekend van en ontdek ook de verdere omgeving.
Bezienswaardigheden Hildesheim
Het historische marktplein
Het marktplein is één van de mooiste en gezelligste bezienswaardigheden van Hildesheim. Het plein is aan alle kanten omgeven door prachtige gebouwen; deels origineel, deels gereconstrueerd nadat veel van de stad verwoest werd in de Tweede Wereldoorlog.
Aangezien ze allemaal uit verschillende tijdperken komen, is elk gebouw anders. Zo werd het oorspronkelijke stadhuis herbouwd zoals het in 1268 gebouwd was, terwijl het over-the-top gedecoreerde “Wedekindhaus” uit de 14e eeuw komt en er verderop weer een gebouw uit 1800 staat. Zo is er eigenlijk overal wel wat te ontdekken.
De meeste gebouwen zijn tegenwoordig in gebruik als horecagelegenheid of hotel. Je kunt hier ook het kantoor van toerisme van Hildesheim vinden, waar je handige kaarten kunt krijgen.
Werelderfgoed St. Michael’s Kerk
De St. Michael’s kerk werd voltooid in 1033 en is van buiten een indrukwekkend gebouw door haar grote en robuuste uitstraling. Het beschilderde plafond uit de 14e eeuw is één van de redenen dat deze kerk op de Werelderfgoedlijst staat. Het is één van de weinige bewaard gebleven plafonds in deze stijl en de kleuren spatten ervan af. De verder redelijk sober ingerichte kerk krijgt hierdoor een heel andere uitstraling.
Werelderfgoed St. Mary’s kathedraal en museum
De kathedraal van St. Mary is nog wat ouder dan de St. Michael’s kerk. De kerk werd voltooid in 872 en één van de dingen waar ze erg trots op zijn, is dat er op de binnenplaats een 1000 jaar oude rozenstruik groeit. Ook deze kerk is vrij sober ingericht maar heeft enkele goed bewaarde middeleeuwse pareltjes die zorgen voor de Werelderfgoed status. Een voorbeeld hiervan zijn de meer dan 1000 jaar oude deuren die uit brons gegoten zijn en figuren bevatten die tot in de kleinste details uitgewerkt zijn.
Het bijbehorende dommuseum is een paar jaar geleden gerenoveerd en hier kun je nu diverse religieuze kunstvoorwerpen bekijken. Het is mogelijk om een combinatiekaart te kopen die toegang geeft tot zowel het dommuseum, het stadsmuseum en het Roemer- en Pelizaeus-Museum.
Overige kerken in Hildesheim
Wanneer je een stadskaart hebt opgehaald bij de VVV, dan zul je zien dat Hildesheim nog een tiental andere kerken heeft. Allemaal hebben ze wel iets speciaals, zoals een ivoren altaar (St. Magdalena’s), extreem hoge glas-in-lood ramen (St. Jacob’s City) of een unieke Romaanse stijl (St. Godehard’s), wat het voor liefhebbers een bezienswaardigheid maken. Wij vonden het wat veel om ze allemaal te bezoeken, maar het is zeker de moeite waard om bij een aantal naar binnen te gaan als je er toch langs loopt. De St. Andreas Kerk heeft bovendien een kerktoren van 114,5 meter die te beklimmen is voor een mooi uitzicht over het stadje (april-okt).
De historische wijk
Aan het begin van de 20e eeuw was Hildesheim een van de meest pittoreske Duitse stadjes. In de Tweede Wereldoorlog werd echter 90% van de oude straatjes vernield. In de historische wijk kun je zien hoe mooi het eens geweest moet zijn. Hier zijn nog een paar straatjes bewaard gebleven, vol met vakwerk huizen.
Parken, tuinen en speeltuinen
Vroeger was Hildesheim omsloten door een stadsmuur. Een deel van deze oude route is nu nog te volgen, waarbij je over een klein stuk overgebleven stadsmuur loopt, en diverse tuinen en parken tegenkomt.
Een goed beginpunt voor je wandeling is de Magdalena rozentuin. In deze historische tuin bloeien in het seizoen wel 1500 rozen. Wat verderop kom je vanzelf bij het Ernst Ehrlicher Park. Dit park bevat twee grote vijvers en er zijn hier diverse speeltuinen. Hier stuit je op de oude stadsmuur welke je een kijkje geeft op de achtertuinen van de moderne Hildesheimers.
Ben je nog niet uitgewandeld, dan kun je waar de stadsmuur stopt het spoor oversteken. Je komt dan uit bij de lage heuvel de Galgenberg met uitkijkpunt over de stad en de uit 1902 stammende Bismarck-toren die ook een mooi uitzicht geeft.
Roemer en Pelizaeus Museum
Het Roemer- en Pelizaeus-Museum is wat betreft museums de trots van de stad. Dit museum heeft één van de belangrijkste Egyptische collecties in Europa. Een groot gedeelte van het museum is dan ook aan Egypte gewijd.
Daarnaast heeft het een hele diverse collectie van Peruaanse kunstschatten naast een kleine Aziatische collectie en een natuurhistorisch gedeelte. Wij vonden dit museum echt een bezoekje waard. Er zijn genoeg bijzondere dingen te zien en ook voor kinderen is het erg toegankelijk. Op zondagmiddag zijn er vaak speciale activiteiten voor kinderen.
Stadsmuseum Hildesheim
Het stadsmuseum is een klein museum in een oud historisch huis. Wel aardig om te zien, maar als je beperkt tijd hebt, zou dit het eerste museum zijn dat ik zou overslaan.
Bezienswaardigheden Hildesheim met kinderen
Er zijn in Hildehseim geen attracties speciaal voor kinderen. Het centrum is wel grotendeels autovrij en er zijn genoeg parkjes en speeltuintjes om een stadswandeling mee af te wisselen. Tenzij we nog eens voor de kerstmarkt gaan, zouden we niet met kinderen een heel weekend in Hildesheim zelf doorbrengen. Het is wel goed te gebruiken als uitvalsbasis voor de omgeving, want er is in dit deel van Duitsland met kinderen genoeg te beleven. Hannover is bijvoorbeeld maar een half uur rijden en er zit hier een hele gave dierentuin en diverse andere kinderattracties. Je leest hierover in onze blog Hannover met kinderen. Naar Hamelen is het een uur rijden. Hier kun je in de zomer elke zondag een leuke voorstelling bekijken over de rattenvanger.
Hotels in Hildesheim
Hildesheim ligt vlakbij Hannover en is met de auto goed bereikbaar vanuit Nederland. Het is vier uur vanaf Utrecht of een kleine drie uur als je in het oosten van het land woont. Net wat te ver voor een dagtrip maar perfect voor een weekendje weg. Er zijn ongeveer 20 hotels in Hildesheim en nog een handjevol hotels rondom het stadje.
Wij verbleven tijdens ons eerste bezoek aan Hildesheim in het Ibis Styles hotel aan de rand van de oude stad, met hele nette en schone kamers en een goede prijs-kwaliteit verhouding. Bekijk hier de actuele prijs en beschikbaarheid van Ibis Styles.
Tijdens ons laatste bezoek aan Hildesheim verbleven we in een familiekamer bij Van der Valk Hildesheim, het best beoordeelde hotel in de stad. De locatie is echt geweldig en ligt direct aan het marktplein. Vanuit onze slaapkamer keken we zo op de mooie oude huisjes. De kamer zelf was ruim, licht en luxe ingericht met een fijne badkamer. Verder was er ook een klein zwembad en een sauna. Een heel fijn plekje en echt een aanrader om hier te overnachten. Bekijk hier de actuele prijs en beschikbaarheid.
Deze blog verscheen in 2015 maar is geüpdatet na ons laatste bezoek in 2019.
Inderdaad… Nog nooit gehoord van Hildesheim… 🙂 Maar Duitsland heeft best veel van dit soort leuke plaatsjes en die historische wijk ziet er geweldig uit.
Wat een enorme aanrader! Leuk om zo even mee te kijken, ik ga hem onthouden! PIN….