Home / Reisinformatie / Europa / Duitsland / Osnabrück met kinderen, stad in groene omgeving

Osnabrück met kinderen, stad in groene omgeving

Wanneer je denkt aan Osnabrück met kinderen, dan denk je waarschijnlijk direct aan de dierentuin die toch de meeste bekende bezienswaardigheid van de stad is. Ook de Kerstmarkt van Osnabrück is bekend bij de liefhebbers.

Osnabrück met kinderen

Wat ik tot mijn schaamte dan weer niet wist is dat deze groene stad midden in een Nationaal Park ligt. Het UNESCO Global Geopark TERRA.vita herbergt ook veel historie. Echte sporen van dinosauriërs, hunebedden en de resten van een belangrijke Romeinse veldslag.

Osnabrück met kinderen

Osnabrück met kinderen

Onze eerste indruk van de stad Osnabrück is dat het centrum vrij compact is en dat er vooral heel veel winkels zijn. De stad is tijdens de Tweede Wereldoorlog flink gebombardeerd en er staan dan ook nog maar een aantal mooie oude gebouwen zoals de Dom Sant Petrus en het raadhuis van Osnabrück.

Osnabrück met kinderen

Na ons eerste bezoek aan Osnabrück zijn we nog vaker in de stad geweest. Het is inderdaad een mix van oud en nieuw. Je kunt in Osnabrück prima winkelen, eten en er zijn vaak evenementen. De jaarlijkse meimarkt zorgt bijvoorbeeld voor een gezellig sfeertje.

Osnabrück met kinderen
Osnabrück met kinderen

Dierentuin Osnabrück

De dierentuin in Osnabrück is een afwisselende dierentuin. Bij binnenkomst kunnen we een Nederlandstalige kaart krijgen en hier staan ook de tijden op dat diverse dieren te eten krijgen. Wij besluiten gewoon lekker op ons gemak rond te slenteren. Hoewel slenteren, onze dochter ziet leuke wagentjes staan (borg 2 euro) en wil wel even een baby zijn en rondgereden worden. Tot we bij één van de diverse speeltuinen komen dan blijkt ze opeens weer heel goed te kunnen rennen.

dierentuin osnabruck

De gaafste speeltuin die we tegen kwamen deel je met de geitjes. Het is supergrappig om te zien hoe die de stoïcijns op de evenwichtsbalk blijven staan terwijl kindjes proberen hun weg te volgen.

dierentuin osnabruck

We duiken de ondergrondse zoo in, een gedeelte waar je mollen en andere ondergronds wonende dieren kunt bekijken. De dierentuin Osnabrück bestaat uit verschillende werelden. Net als het Belgische Pairi Daiza heeft de dierentuin voor een van haar werelden inspiratie opgedaan bij het Cambodjaanse tempelcomplex Ankor Wat, hoewel de aandacht voor details hier toch minder is. Ook het aquarium vinden we wat tegenvallen vergeleken bij bijvoorbeeld Burger’s Ocean.

dierentuin osnabruck

Onze dochter is vooral onder de indruk van twee enorme schildpadden. Volgens het bordje zijn ze meer dan honderd jaar oud. Natuurlijk zijn er ook apen en tijgers. We lopen door naar de beer en natuurlijk de altijd grappige pinguïns. Wat we prettig vinden aan de dierentuin in Osnabrück is het vele groen en de ruime opzet.

dierentuin osnabruck
dierentuin osnabruck
dierentuin osnabruck

Museum am Schölerberg

Bezoek je Osnabrück met kinderen dan is het handig om te weten dat direct naast de dierentuin het Museum am Schölerberg ligt. Het is een natuurhistorisch museum dat ook een Planetarium heeft. Check van te voren de website want het museum is nog tot in 2023 gesloten voor een ingrijpende verbouwing.

Hopelijk zal het daarna weer een extra leuke toevoeging zijn aan het museum aanbod in Osnabrück, met ook meer interactieve displays.

planetarium osnabruck

Speeltuin in Osnabrück

Ben je op zoek naar een speeltuin in het centrum van Osnabrück, dan is onze tip om naar de Adolf-Reichwein-Platz te gaan. Hier zijn een aantal leuke speeltoestellen op een pleintje met daaromheen restaurantjes. Kan je zelf lekker brunchen of lunchen terwijl de kids spelen. Deze speeltuin met een nautisch thema is vooral gericht op wat jongere kinderen tot een jaar of acht. Er zijn geen grote klim en klautertoestellen voor oudere kinderen.

Zwemmen in Osnabrück

Er zijn in Osnabrück een tweetal toffe zwembaden voor het hele gezin. Bij minder mooi weer ga je naar het Nettebad. Dit een groot zwembad met onzer andere een crazy river en meerdere glijbanen. Er is ook een buitengedeelte.

In de zomer kan je ook kiezen voor het Moskoubad een buitenzwembad in de stad. Ook hier is een glijbaan en je kunt natuurlijk lekker relaxen op de ligweide.

Museum Industriekultur Osnabrück

Het Museum Industriekultur Osnabrück (MIK) ligt aan de rand van de stad. Het museum maakt gebruik van een aantal gebouwen die vroeger voor de mijnbouw werden gebruikt. Je kunt het museum het beste combineren met een bezoek aan de naastgelegen Piesberg. Het bezoek aan het industriemuseum begint op de vierde verdieping. Hier staan niet alleen een aantal oude machines maar wordt ook uitleg gegeven over de mijnbouw hier in de regio. In de 18e eeuw werden hier de eerste tunnels gegraven voor mijnbouw. De winning van de kolen was voor de stad Osnabrück economisch heel belangrijk. Jammer genoeg is alle informatie in het Duits. Hoewel het interessant is, is het voor mij soms wat moeilijk om te volgen.

osnabruck

Op het eerste gezicht is het Industriemuseum in Osnabrück niet erg kindvriendelijk, maar dan trekken we enkele lades open. In de lades zitten voorwerpen van vroeger maar soms ook digitale games. “Dit is leuk” als vleermuis insecten vangen daar hoef je geen Duits voor te kennen. Dat moet dan weer wel voor de quiz over het leven van kinderen vroeger. Ook komen we enkele puzzels tegen.

osnabruck

De verdiepingen zijn niet al te groot waardoor we er redelijk snel doorheen gaan. Tijd om de lift te nemen naar -4. Hier komen we in een oude mijntunnel. Door de koele mijngang lopen we naar een twee terrein met hier ook nog enkele gebouwen. Een hiervan is ingericht voor tijdelijke tentoonstellingen. Ook zijn er een aantal oude treinen te zien op het spoor.

osnabruck

Alles bij elkaar is het best een interessant museum, ook voor kinderen. Zeker gezien de lage entreeprijs en in combinatie met de Piesberg.

Piesberg Osnabrück

Naast Museum Industriekultur Osnabrück start een wandelpad naar het uitkijkpunt op de Piesberg. Als eerste komen we langs een smallspoor met een aantal kleine treintjes. We hebben pech, want twee keer per maand op zondag kan je je met zo’n treintje een rondrit maken. Wij moeten lopen. Je kunt kiezen voor de grote ronde van 8 kilometer of de kortere route alleen tot het uitkijkpunt. Daarmee ben je ook al twintig minuten onderweg dus we kiezen voor het laatste.

osnabruck

Na enige tijd het treinspoor gevolgd te hebben krijgen we de keuze de trappen te nemen of het pad te blijven volgen. Op dat pad rijden ook mountainbikers dus we gaan voor de trappen. Twee keer flink klimmen met meer dan honderd trede, er zijn onderweg zelfs bankjes geplaatst voor wie even wil uitrusten.

osnabruck

Helemaal boven hebben we een fenomenaal uitzicht op de voormalige mijnen. Ook staan er een drietal enorme windmolen en is er nog een extra uitkijkplatform. Nadat de mijnbouw gestopt is, ging men opgravingen doen in de steengroeve. Hier werden fossielen gevonden van miljoenen jaren oud. Het leuke is dat je hier nu ook zelf naar fossielen mag zoeken.

osnabruck

Op het uitkijkpunt wordt regelmatig een berg stenen neergelegd. Op zondag tussen 14-18 kan je eventueel ook bij het Piesberger Gesellschaftshaus voor 1 euro een rugzak lenen met een hamer lenen. Dat is wel zo makkelijk, hoewel je ook met twee stenen op elkaar best een eind komt. Ook door gewoon te kijken kom je al fossielen tegen zoals vormen van blaadjes of van schelpdieren.

Klimbos Climbing Forest Osnabrück

Osnabrück heeft ook een klimbos op ongeveer een kwartiertje rijden vanaf het centrum. Kletterwald Osnabrück heeft een vijftal routes variërend van makkelijk tot behoorlijk pittig. In de rode route zit bijvoorbeeld een vrije val van 8 meter. Je kunt hier sowieso pas klimmen vanaf dat je 8 jaar bent onder begeleiding van een volwassene. Je begint dan met een parcours dat waarmee je op 9 meter hoogte komt.

Dit klimbos is dus meer geschikt voor wat oudere kinderen die al wat ervaring hebben en minder voor echte beginners. Bekijk de website voor de openingstijden.

Kindvriendelijk hotel of vakantiehuis Osnabrück

Overnachten in een kindvriendelijk hotel in Osnabrück? Er zijn verschillende mogelijkheden. Zo sliepen we zelf al eens bij het Best Western Hotel Hohenzollern. Omdat we heel last-minute boekten was dit een van de weinige kindvriendelijk hotels in Osnabrück die nog beschikbaar was. Dit hotel heeft een hele goede ligging direct tegenover het station en met een eigen parkeerterrein. Voor kinderen kan er een extra bed bijgeplaatst worden. De kamers zijn netjes maar niet bijzonder sfeervol. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

osnabruck

Een volgende keer zou ik wanneer we eerder boeken bijvoorbeeld kiezen voor een plek als Bergmann Boardinghouse Osnabrück. Een fijn hotel met appartementen. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Natuur en historie in het Osnabrücker Land met kinderen

Rondom Osnabrück is ook nog van alles te doen. Mocht je niet in de stad zelf willen overnachten ik je ook de Alfsee aanraden op nog geen half uur rijden. Een mooi rustig meer met daaromheen heel veel kindvriendelijke attracties. Je kunt er o.a. waterskiën, karten, zwemmen en verstoppen in een labyrinth. Aan de Alfsee kan je zowel hotels, een camping als vakantiehuizen vinden. Lees voor meer informatie vooral ons uitgebreide blog over de Alfsee.

Dinosaurussporen & Bad Essen

Het idee van dinosauriërs in Nederland en Duitsland is vrij abstract. Maar het bewijs is er en ook nog eens heel dichtbij. In de omgeving van het stadje Bad Essen werden op een steile wand de sporen gevonden van minstens negen plantetende dinosaurussen.

osnabruck

Het is vooral interessant is voor het verhaal en wat minder om wat je echt ziet. Onze op dat moment negenjarige dochter vond het wel heel bijzonder om echte dinosporen te zien en wilde hier ook op school over vertellen.

osnabruck

Ik kan me voorstellen dat het voor jongere kinderen minder boeiend is. Er staan ook wel twee grote dino’s bij, maar dit zijn gewoon betonnen exemplaren die niet zoals in veel dinoparken bewegen of geluid maken.

osnabruck

Je kunt een bezoekje aan de dinosporen ook combineren met het stadje Bad Essen. Een aardig stadje met vakwerkhuizen en leuke speeltuinen. Ook zijn er diverse wandelroutes, naar bijvoorbeeld een uitkijktoren of een waterval. Lees ook ons blog over Bad Essen, sfeervol stadje en dinosporen.

Hunebedden in Duitsland

Ook de eerste mensen lieten hun sporen achter in het Osnabruckerland. De Hünenweg volgt een route langs de 4000 jaar oude megalithische graven en begint in Osnabrück en eindigt pas na 208 km in Papenburg in het Emsland.

Hunebedden in Duitsland

Op goed geluk rijden we naar een van de hunebedden in de omgeving van de Alfsee. Na de auto geparkeerd te hebben is het nog een klein stukje lopen door een mooi bos en de lang vers geploegde velden. Daar ligt dan opeens een hartstikke mooi hunebed op ons te wachten. Volgens het bordje dat er naast staan is het Hunebed van Wiemelsberg ook nog eens één van de meest complete in Duitsland. Natuurlijk kan je er ook gewoon fijn verstoppertje spelen en het is dan ook een hele uitdaging om hier weer te vertrekken.

Hunebedden in Duitsland

Varusschlacht museum

Nog weer wat recenter waren de Romeinen in deze regio toen bekend als “Germanië”. Totdat ze tijdens een veldslag 10% van het leger verloren en besloten dit gebied voortaan maar te laten zitten. De Varusslag die plaatsvond in het jaar 9 na Christus raakte in de vergetelheid en bronnen die er zijn, spraken elkaar tegen.

Totdat archeologen een groot aantal voorwerpen vonden en hieruit konden opmaken dat deze slag echt plaats vond hier in het Osnabrückerland. Je leert er alles over in het Museum en Park Kalkriese.

Varusschlacht museum

Het verhaal rond de slag klinkt bijna als een sprookje. Germaanse jongen die opgegroeid is en opgevoed in Rome. Vecht voor de Romeinen maar blijft loyaal aan zijn afkomst en lokt met behulp van een verbond van Germaanse stammen de Romeinen in een hinderlaag. Zelfs onze recente geschiedenis had er nog heel anders uit kunnen zien als dit deel van Duitsland in die tijd Romeins was gebleven.

Varusschlacht museum

In het museum dat gebouwd is om de plek van de slag zijn verschillende voorwerpen te zien die werden gevonden. Dankzij interactieve technieken is het ook voor kinderen leuk om hier rond te lopen.

Varusschlacht museum

Een muur lijkt te bestaan uit bomen, maar beweeg en opeens zie je de verscholen Germanen. Het is zeker niet te eng voor onze kleuterdochter en interessant genoeg voor kinderen in de basisschoolleeftijd.

Varusschlacht museum

Vanaf de bovenste verdieping heb je uitzicht op de omgeving en wordt uitgelegd waarom juist deze locatie zo goed was voor een hinderlaag. Buiten loop je door een vredig bos en gras landschap. Ondanks enkele paviljoentjes wordt er toch een vrij groot beroep gedaan op je eigen inlevingsvermogen om de slag te beleven. Behalve tijdens evenementen zoals de de Romeinen- en Germanendagen die om het jaar met Pinksteren plaats vinden.

Varusschlacht museum

Kende jij het Osnabrücker land al en wist je dat er zoveel te doen is voor gezinnen? Wij worden blij van deze combinatie van educatieve maar toch leuke uitjes waarbij je ook nog eens lekker buiten bent. 

Wij bezochten de dierentuin en het Varusschlacht museum museum op uitnodiging van de regio Osnabrückerland in samenwerking met Geheim over de grens. Andere activiteiten ondernamen we op eigen gelegenheid. Dit blog is gebaseerd op meerdere bezoeken aan Osnabrück en de omliggende regio.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top