Home / Reisinformatie / Europa / Duitsland / Osnabrück met kinderen, stad in groene omgeving

Osnabrück met kinderen, stad in groene omgeving

Wanneer je denkt aan Osnabrück met kinderen, dan denk je waarschijnlijk direct aan de dierentuin die toch de meeste bekende bezienswaardigheid van de stad is.  Ook de Kerstmarkt van Osnabrück is bekend bij de liefhebbers. Wat ik tot mijn schaamte dan weer niet wist is dat deze groene stad midden in een Nationaal Park ligt. Het UNESCO Global Geopark TERRA.vita herbergt ook veel historie. Echte sporen van dinosauriërs, hunebedden en de resten van een belangrijke Romeinse veldslag.

Osnabrück met kinderen
Osnabrück met kinderen

Osnabrück met kinderen

Onze eerste indruk van de stad Osnabrück is dat het centrum vrij compact is en dat er vooral heel veel winkels zijn. De stad is tijdens de Tweede Wereldoorlog flink gebombardeerd en er staan dan ook nog maar een aantal mooie oude gebouwen zoals de Dom Sant Petrus en het raadhuis van Osnabrück. De jaarlijkse meimarkt zorgt voor een  gezellig sfeertje.

Osnabrück met kinderen
Osnabrück met kinderen
Osnabrück met kinderen

Dierentuin Osnabrück

De dierentuin in Osnabrück is een afwisselende dierentuin. Bij binnenkomst kunnen we een Nederlandstalige kaart krijgen en hier staan ook de tijden op dat diverse dieren te eten krijgen. Wij besluiten gewoon lekker op ons gemak rond te slenteren. Hoewel slenteren, onze dochter ziet leuke wagentjes staan (borg 2 euro) en wil wel even een baby zijn en rondgereden worden. Tot we bij één van de diverse speeltuinen komen dan blijkt ze opeens weer heel goed te kunnen rennen.

De gaafste speeltuin die we tegen kwamen deel je met de geitjes. Het is supergrappig om te zien hoe die de stoïcijns op de evenwichtsbalk blijven staan terwijl kindjes proberen hun weg te volgen.

dierentuin osnabruck
dierentuin osnabruck
dierentuin osnabruck

We duiken de ondergrondse zoo in, een gedeelte waar je mollen en andere ondergronds wonende dieren kunt bekijken. De dierentuin Osnabrück bestaat uit verschillende werelden. Net als het Belgische Pairi Daiza heeft de dierentuin voor een van haar werelden inspiratie opgedaan bij het Cambodjaanse tempelcomplex Ankor Wat, hoewel de aandacht voor details hier toch minder is. Ook het aquarium vinden we wat tegenvallen vergeleken bij bijvoorbeeld Burger’s Ocean.

Onze dochter is vooral onder de indruk van twee enorme schildpadden. Volgens het bordje zijn ze meer dan honderd jaar oud. Natuurlijk zijn er ook apen en tijgers. We lopen door naar de beer en natuurlijk de altijd grappige pinguïns. Wat we prettig vinden aan de dierentuin in Osnabrück is het vele groen en de ruime opzet.

dierentuin osnabruck
dierentuin osnabruck
dierentuin osnabruck

Museum am Schölerberg

Bezoek je Osnabrück met kinderen dan is het handig om te weten dat direct naast de dierentuin het Museum am Schölerberg ligt. Het is een natuurhistorisch museum dat ook een Planetarium heeft. Er is veel te doen voor kinderen.

planetarium osnabruck

Kindvriendelijk hotel of vakantiehuis Osnabrück

Overnachten in een kindvriendelijk hotel in Osnabrück? Bergmann Boardinghouse Osnabrück is een goed optie. Een fijn hotel met appartementen. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Liever een vakantiehuisje? Kijk dan eens bij Natuurhuisje, hier vind je vakantiehuisjes op een vakantiepark of gewoon lekker rustig in de natuur.

Osnabruck

Natuur en historie in het Osnabrücker Land met kinderen

Tijdens ons weekend in de regio Osnabrück sliepen we aan de Alfsee. Een mooi rustig meer met daaromheen heel veel kindvriendelijke attracties. Je kunt er o.a. waterskiën, karten, zwemmen en verstoppen in een labyrinth. Aan de Alfsee kan je zowel hotels, een camping als vakantiehuizen vinden. Lees voor meer informatie vooral ons uitgebreide blog over de Alfsee.

Dinosaurussporen

Het idee van dinosauriërs in Nederland en Duitsland is vrij abstract. Maar het bewijs is er en ook nog eens heel dichtbij. In de omgeving van het stadje Bad Essen werden op een steile wand de sporen gevonden van minstens negen plantetende dinosaurussen.

Ik zou deze dolgraag hebben gezien maar na het bekijken van diverse foto’s bedacht ik me dat het vooral interessant is voor het verhaal en wat minder om wat je echt ziet. Dochterlief wilde nog liever extra spelen dan hier een uur voor in de auto zitten. Maar nu ik weet waar ze zijn gaan we er vast een andere keer langs. Bovendien kan je met voldoende tijd mooie wandelingen maken in de omgeving en in het Wiehengebergte.

Hunebedden in Duitsland

Ook de eerste mensen lieten hun sporen achter in het Osnabruckerland. De Hünenweg volgt een route langs de 4000 jaar oude megalithische graven en begint in Osnabrück en eindigt pas na 208 km in Papenburg in het Emsland.

Op goed geluk rijden we naar een van de hunebedden in de omgeving van de Alfsee. Na de auto geparkeerd te hebben is het nog een klein stukje lopen door een mooi bos en de lang vers geploegde velden. Daar ligt dan opeens een hartstikke mooi hunebed op ons te wachten. Volgens het bordje dat er naast staan is het Hunebed van Wiemelsberg ook nog eens één van de meest complete in Duitsland. Natuurlijk kan je er ook gewoon fijn verstoppertje spelen en het is dan ook een hele uitdaging om hier weer te vertrekken.

Hunebedden in Duitsland
Hunebedden in Duitsland

Varusschlacht museum

Nog weer wat recenter waren de Romeinen in deze regio toen bekend als “Germanië”. Totdat ze tijdens een veldslag 10% van het leger verloren en besloten dit gebied voortaan maar te laten zitten. De Varusslag die plaatsvond in het jaar 9 na Christus raakte in de vergetelheid en bronnen die er zijn, spraken elkaar tegen. Totdat archeologen een groot aantal voorwerpen vonden en hieruit konden opmaken dat deze slag echt plaats vond hier in het Osnabrückerland. Je leert er alles over in het Museum en Park Kalkriese.

Het verhaal rond de slag klinkt bijna als een sprookje. Germaanse jongen die opgegroeid is en opgevoed in Rome. Vecht voor de Romeinen maar blijft loyaal aan zijn afkomst en lokt met behulp van een verbond van Germaanse stammen de Romeinen in een hinderlaag. Zelfs onze recente geschiedenis had er nog heel anders uit kunnen zien als dit deel van Duitsland in die tijd Romeins was gebleven.

Varusschlacht museum
Varusschlacht museum
Varusschlacht museum

In het museum dat gebouwd is om de plek van de slag zijn verschillende voorwerpen te zien die werden gevonden. Dankzij interactieve technieken is het ook voor kinderen leuk om hier rond te lopen. Een muur lijkt te bestaan uit bomen, maar beweeg en opeens zie je de verscholen Germanen. Het is zeker niet te eng voor onze kleuterdochter en interessant genoeg voor kinderen in de basisschoolleeftijd.

Vanaf de bovenste verdieping heb je uitzicht op de omgeving en wordt uitgelegd waarom juist deze locatie zo goed was voor een hinderlaag. Buiten loop je door een vredig bos en gras landschap. Ondanks enkele paviljoentjes wordt er toch een vrij groot beroep gedaan op je eigen inlevingsvermogen om de slag te beleven. Behalve tijdens evenementen zoals de de Romeinen- en Germanendagen die om het jaar met Pinksteren plaats vinden.

Kende jij het Osnabrücker land al en wist je dat er zoveel te doen is voor gezinnen? Wij worden blij van deze combinatie van educatieve maar toch leuke uitjes waarbij je ook nog eens lekker buiten bent. 

Varusschlacht museum
Varusschlacht museum

Wij bezochten de dierentuin en het museum op uitnodiging van de regio Osnabrückerland in samenwerking met Geheim over de grens, op hun website kan je nog meer leuke dingen vinden om te doen in Duitsland. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top