Home / Reisinformatie / Europa / Duitsland / Klimahaus 8° Ost – belevenis voor het hele gezin
Klimahaus

Klimahaus 8° Ost – belevenis voor het hele gezin

Het Klimahaus 8° Ost, oftewel het Klimaathuis 8 graden Oosterbreedte, is een geweldige leuke en ook nog eens originele attractie voor zowel ouders als kinderen. De term museum dekt de inhoud niet, een beleveniscentrum of belevenismuseum zoals de Duitsers het vaak noemen, komt al dichterbij.

Naast het Klimahaus is er nog veel meer te doen in Bremerhaven voor gezinnen. We suggereren dan ook dat je ook ons overzicht Bremerhaven met kinderen leest voor een compleet beeld van deze kindvriendelijke stad.

Maak een reis over de wereld in het klimaathuis

Bremerhaven zelf ligt op 8 graden oosterbreedte en in het Klimahaus maak je een reis rond de wereld waarbij je verschillende landen aandoet die ook op deze breedtegraad liggen. We moeten even wachten voor we naar binnen mogen en dan begint onze reis met een wandeling over de spoorrails.

Klimahaus

Van Duitsland zijn we in Zwitersland terecht gekomen. Compleet met koeien die gemolken kunnen worden, een gletsjertunnel en een lawine die om de zoveel tijd plaatsvindt. Via een “hete luchtballon” vliegen we over de Alpen naar onze volgende bestemming Sardinië.

Klimahaus zwitserland

De echte klimaatveranderingen merken we zodra we in Afrika terecht komen. De lucht is droog en mijn winterkleding begint wel heel warm te voelen. Onze peuterdochter is in haar nopjes. Niger is een grote zandbak en met een kwastje kan je “botten” opgraven en dat is leuk.

Klimahaus kabelbaan

Om ons heen horen en zien we oudere kinderen die ook volop aan het ontdekken zijn. Verschillende ramen geven je een kijk in het Niger van 65.000 jaar geleden tot nu toe, wat een verschil.

Klimahaus
Klimahaus
Klimahaus zand

De volgende ruimte is extra heftig, een gigantische droge, hete vlakte met maar één klein boompje. Lange bedden nodigen uit om te gaan liggen en de film over het leven van echte gezinnen en kinderen daar te beleven. Het is toch bijna niet voor te stellen dat in zo’n ruige, niets vergevende omgeving nog mensen kunnen wonen.

Klimahaus

Het regenwoud van Kameroen is ook alweer zo’n hoogtepunt.De lucht ruikt anders, geuriger, aardser net als in de echte tropen. Een touwbrug over water met echte vissen maakt het avontuur compleet. Onze dochter wil hier eigenlijk niet weg maar wij slepen haar verder naar Antarctica waar het, je raadt het vast al, erg koud is.

Klimahaus bremerhaven
Klimahaus jungle

Gelukkig staan we daarna al snel weer in Samoa. Wow, dit land komt direct op onze bucketlist. Tropische lagunes met kleurrijke vissen en strandhutjes waar je niet meer weg wil. We sluiten onze reis af met Alaska om uiteindelijk weer in Duitsland terug te komen.

Klimahaus
Klimahaus acquarium

We hebben genoten van deze reis en ook heel wat geleerd over de verschillende landen maar zeker niet zo veel als had gekund. In elke ruimte zijn mogelijkheden om via interactieve displays en aanvullende tentoonstellingen nog veel meer te leren over het land, de bewoners en natuurlijk het klimaat.

Klimahaus antartica

Wij hebben nu hap-snap wat meegepakt maar het is zeker ook interessant om je meer te verdiepen in één of twee regio’s. Zeker met kinderen in de basisschoolleeftijd die hier nog veel meer uit zullen halen dan onze peuter die het vooral als een grote en fantastische speeltuin heeft ervaren. Dit heeft het Klimahaus zelf ook bedacht en daarom kan je na je bezoek een dag bijboeken voor sterk gereduceerd tarief.

Klimahaus bremerhaven

Ontdek meer over het klimaat met de perspectieven en kansen in het Klimahaus

Alsof het nog niet genoeg is, kan je naast dat je een reis kunt maken over de wereld en zelf verschillende klimaten kunt ervaren kan je ook nog de verdieping in, of zelf gaan experimenteren.

Zo brachten we een bezoek aan een aparte ruimte gericht op het weer. Hier is meerdere keren per dag een weerman die alles uitlegd (in het Duits) over het ontstaan van 8 extreme klimaattypes zoals ijzel, orkanen en regen.

Klimahaus

In een andere ruimte gaat het over windenergie. Hier wordt o.a. uitgelegd hoe windparken gebouwd worden. Ook kan je een helicopter ride nemen die je virtueel langs de windparken in zee vliegt.

Klimahaus

Waar je in een klimaatmuseum absoluut niet omheen kunt is klimaatverandering. Het Klimahaus geeft dit weer in een uitgebreide tentoonstelling waarbij je ook kunt zien hoe de landen die je tijdens de reis beleeft hebt er naar verwachting in 2050 bijliggen. Een ontnuchterende ervaring.

Iets dat we helaas gemist hebben omdat onze dame er toch al veel te moe voor was is een poppenshow met pinguïns.  Wij waren een hele middag in het Klimahaus en hebben alle ontdekkingsruimtes echt een beetje af moeten raffelen omdat we alleen met de reis 3 uur bezig waren. Dit is echt een plek waar je een hele dag door kunt brengen, en ze verkopen dus zelfs entreekaarten die 2 dagen geldig zijn.

Klimahaus

Lees ook onze andere blogs over Duitsland, bijvoorbeeld die over het vlakbij geleden Bremen.

Klimahaus

1 gedachte over “Klimahaus 8° Ost – belevenis voor het hele gezin”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top