Home / Reisinformatie / Europa / Met een bakfiets vol kinderen door Europa
Header-bakfiets

Met een bakfiets vol kinderen door Europa

In onze interview rubriek spreken we regelmatig een inspirerend gezin. Deze keer interviewen we Fleur en haar gezin die met een bakfiets (ja, je leest het goed) op vakantie gaan!

Reizen met de bakfiets doen we al sinds de geboorte van ons eerste kind

Wij zijn Stijn (37), Fleur (37), Jip (5), Tijl (3) en Madelief (1) en wij wonen in Amsterdam-West. Voordat wij kinderen kregen, reisden wij al veel binnen en buiten Europa. Wij hebben elkaar leren kennen toen we allebei in het bestuur van een internationale studentenvereniging zaten en hier gingen we ook al veel voor op reis.

Bakfiets vakantie in Spanje

Onze eerste lange reis als gezin maakten wij toen Tijl net geboren was. We vertrokken toen hij bijna twee maanden oud was en reisden drie maanden met de trein door Europa. Fietsvakanties met de bakfiets doen we sinds Jip 1 jaar oud is. Wij zijn op Instagram te volgen via @bakfiets.flora.

bakfiets vakantie

Fietsvakanties bevallen ons heel goed!

Wij hebben geen auto en toen we ons eerste kind kregen, schaften wij al snel een elektrische bakfiets aan om ons in en om de stad vrijer te kunnen vervoeren. Jip namen we in de Maxi-Cosi overal mee naar toe. Toen Jip 1 werd, hebben we een aantal keer een langere trip met de bakfiets gemaakt en ook gekampeerd. De jaren hierna zijn we dit blijven doen, ook toen er meer kinderen kwamen.

bakfiets kamperen

Fietsvakanties met kinderen bevallen ons heel goed, omdat je lekker buiten bent, de kinderen van alles kunnen zien en je kunt stoppen wanneer je wilt. We wilden voordat Jip 5 jaar en dus leerplichtig zou worden nog een keer een lange reis maken en de keuze was makkelijk gemaakt om dit met twee bakfietsen te gaan doen. We zijn hierdoor ook geïnspireerd geraakt door het blog bakfietsvakantie.nl.

Bakfiets vakantie gezin

Meer dan 3600km in vier maanden

Wij hebben vier maanden gereisd met twee bakfietsen. Een Urban Arrow Family voor de kinderen en een Urban Arrow Shorty voor de bagage. We zijn in Amsterdam begonnen en vanaf Hoek van Holland hebben we de ferry naar Harwich genomen.

Bakfiets vakantie boot

Vervolgens zijn we via Londen door Engeland heen gefietst en hebben we in Portsmouth de ferry naar Santander (Noord-Spanje) genomen. Vanaf daar zijn we door Frankrijk en België terug naar huis gefietst.

Bakfiets vakantie

In totaal hebben we 3600 km afgelegd. We zijn in grote steden geweest, zoals Londen, Bilbao, Bordeaux en Parijs, maar natuurlijk ook veel op het platteland.

Fietsdagen afwisselen met dagen op een plek

We hebben niet elke dag lange stukken gefietst, meestal bleven we 3-4 dagen op één plek. Op fietsdagen legden we maximaal 80km af. Op de lange stukken vielen onze twee jongste kinderen vaak in slaap en dan probeerden we de meeste kilometers te maken.

Bakfiets vakantie accommodatie

Een groot deel van het verblijf hebben we geregeld via Home Exchange. Op die manier zat er een gezin in ons huis en verbleven wij in het huis van een buitenlands gezin. Dit vinden wij een ideale manier om met kinderen te reizen, zeker als je weinig bagage mee kunt nemen op een fietsreis.

bakfiets vakantie camping

In de ruilhuizen was meestal ontzettend veel speelgoed aanwezig. We hadden zelf geen kampeerspullen mee, maar hebben een paar keer een huisje of tent op een camping gehuurd. 

Een goed regen- en zonnescherm is onmisbaar

Op een bakfietstoer is het natuurlijk heel belangrijk dat je afgeschermd bent voor de regen en, zeker als je naar het zuiden gaat, ook tegen de zon. Dus een goed regen- en zonnescherm is wel onmisbaar.

bakfiets vakantie

Verder vinden wij voor citytrips de stepjes van de kinderen echt een must have. Als ze moeten lopen, hebben ze al snel ‘pijn aan de benen’, maar steppend kunnen ze kilometers vooruit. 

Soms moesten we duwen, maar we kiezen liever een route met weinig steile stukken

In Spanje en Frankrijk is het natuurlijk een stuk minder vlak dan in Nederland, dus we hebben wel eens meegemaakt dat we de bakfiets de berg op moesten duwen.

Om ons te helpen om routes met de minst steile stukken uit te zoeken, maakten we gebruik van de app Komoot (ook een aanrader). 

Onder de Eiffeltoren met een bakfiets

We hadden eind juli een bruiloft in Parijs, dus dat was een doel dat we zeker moesten halen. Ik vond het heel bijzonder om daar uiteindelijk aan te komen en foto’s te maken van de bakfietsen voor de Eiffeltoren.

Bakfiets onder eiffeltoren

Ook hebben we de Eiffeltoren met de kinderen beklommen, wat wij allemaal leuk vonden. Voor de kinderen waren vooral de campings en vakantieparken leuk, omdat ze daar vrij buiten konden spelen en vriendjes konden maken. 

De kinderen sliepen of kletsten samen of met ons

De jongste twee sliepen vaak op de lange stukken en met de oudste konden wij gewoon kletsen of dingen bespreken die we onderweg zagen. Natuurlijk was het ook weleens klieren onderling.

Bakfiets vakantie spelen

Het is super bijzonder om zoveel tijd met z’n vijven door te brengen. Ik zou niet te lang stilstaan bij beren op de weg, want die kom je toch wel tegen. In het buitenland wordt lang niet zoveel gefietst als in Nederland, dus je hebt ook niet overal geschikte fietsenmakers.

bakfiets vakantie samen

Daardoor leer je dat er altijd wel weer een oplossing voor een probleem te vinden is. Daarbij is het ook leuk dat er veel online fietscommunity’s zijn die je op elk moment om hulp kan vragen. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top