Home / Reisinformatie / Europa / Oops I did it again – Andorra in een dag

Oops I did it again – Andorra in een dag

Ik ben in Andorra voor een dag. Zes uur in de bus vanaf Barcelona en dat allemaal om weer een land af te kunnen strepen. Oops I did it again!  Is Andorra al die moeite eigenlijk wel waard?

Andorra el valle

Het El Salvador Syndroom

Oké, ik beken: ik ben verslaafd, ik vind het leuk om veel landen te bezoeken. Ooit had ik een challenge om 50 landen voor mijn 30e verjaardag te bezoeken. Een stopover van 12 uur in Boekarest op weg naar Jordanië zou de meeste reizigers afschrikken maar voor mij was het juist een pluspunt, want zo konden we ook Roemenië bezoeken.

Tegenwoordig kies ik er vaker voor om naar een oude favoriete te gaan dan per se een nieuw land te willen bezoeken. Sinds we ouders zijn geworden en gingen reizen met baby kunnen zulke landje-bashacties toch niet meer. Oude gewoontjes sterven lastig uit, en dus kriebelt het. Voor een conferentie ging ik naar Barcelona en Lloret de Mar, een week vol gave activiteiten zoals kajakken in Sant Feliu de Guixols, toch ben ik niet tevreden. Mijn oog wordt telkens weer getrokken door Andorra. Een nieuw landje zo dichtbij! Twee maanden van te voren nam ik mijzelf nog streng verstandig te zijn dus geen vermoeiende dag en een bak geld uit te geven om alleen een nieuw land te kunnen afstrepen.

Andorra el valle

Een week van te voren komt mijn pc toch weer terecht op alle opties voor een dagtrip vanaf Barcelona. Opmerkingen zoals “als jij daar gelukkig van wordt” zie ik als aanmoediging. Een busticket is zo geboekt. Zes uur in de bus om negen uur in Andorra door te brengen.

Tip: Geen zin alles zelf te regelen? Boek een dagtour vanuit Barcelona naar Andorra

Andorra el valle

Ik praat het goed doordat ik in ieder geval een El Salvador syndroom heb voorkomen. Het El Salvador syndroom is een situatie die zich voordoet als je besluit verstandig te zijn en niet van Nicaragua via El Salvador naar Honduras te reizen maar gewoon rechtstreeks van Nicaragua naar Honduras. Drie dagen extra duiken of drie dagen in de bus leek op dat moment de verstandige keuze maar nu jaren later irriteert die witte vlek op mijn Midden-Amerika kaart me nog steeds. Nu we begin dit jaar op vakantie naar Panama zijn geweest zelfs nog meer. Nu hebben we net niet alle landen in Midden-Amerika bezocht. Niet dat er maar iets is wat ik graag in El Salvador wil doen, ik wil er gewoon geweest zijn.

Andorra el valle

Bezienswaardigheden Andorra

Na drie uur komt mijn bus vanuit Barcelona aan in Andorra, eerste stop de hoofdstad Andorra la Vella bekijk deze volg hoe ik de dagtrip heb aangepakt.

Andorra la Vella

Na 15 minuten vraag ik me: af is dit het nou? Ik kijk nog even op de kaart die ik heb opgehaald bij het tourisme office en ja dit is alles. Het oude centrum van de hoofdstad is heel erg klein. Ik ben er pas een kwartier en heb alle highlights al gezien.

De Sant Esteve kerk die als schilderachtig wordt beschreven en nummer vier is op Tripadvisor voor dingen om te doen in Andorra la Velle, de grappige fontein en Casa de La Vall. Alhoewel ik bij die laatste had gedacht ook binnen te kunnen kijken maar voor de gratis rondleiding moet je van te voren reserveren.

Andorra el valle

Bij het uitstappen van de bus werd ik nog aangenaam verrast door het mooie centrale park met leuke speelmogelijkheden voor kinderen, nu weet ik even niet wat te doen. Eén ding is top geregeld in Andorra: de gratis wifi punten. Op mijn gemak in het zonnetje bedenk ik een nieuw plan.

Andorra el valle

Het grootste gedeelte van Andorra la Vella bestaat uit winkelstraten. Andorra is een tax-free zone en hoewel shirtjes van de Mango voor 15 euro echt niet duur zijn ben ik hier niet om te shoppen. De Chinezen die met volle tassen uit de Bulgari-winkel stappen duidelijk wel.

Andorra el valle

Escaldes Engordany

In minder dan een half uur loop ik helemaal naar het uiteinde van de stad, tenminste dat dacht ik. Later kwam ik erachter dat het officieel alweer een ander stadje was, namelijk Escaldes Engordany. Tijdens de wandeling zijn er maar een paar dingen die mijn aandacht trekken.

Escaldes Engordany

Zoals een futuristisch glazen gebouw. Eerst denk ik dat het misschien een moderne kerk is maar het huist een welness centrum en woningen.  Ook zijn er nog enkele oude bruggetjes te zien over de rivier. Rondom de stad lopen diverse wandelroutes maar ik denk dat ik voor de echte bergen beter de vallei kan verlaten.

Escaldes Engordany

Ordino

Ordino is precies zoals je verwacht van een klein dorpje in de Pyreneeën. De huizen zijn opgetrokken uit stenen, de balkonnetjes voorzien van bloemen en het oude kerkje past hier echt bij het dorp. De groene lenteweiden contrasteren mooi met de witte bergen in de omgeving.

Ordino is een klein dorpje maar er zijn toch drie musea en diverse hotels. Nu zo in het voorjaar voelt het niet toeristisch aan. Ik had verwacht dat Andorra erg duur zou zijn maar voor een echt goede driegangenlunch ben ik minder dan 20 euro kwijt.

Ordino was het hoogtepunt van mijn dag en verdient dan ook een eigen blog. Achteraf gezien had ik misschien een heel ander gevoel bij Andorra gehad als ik hier gewoon de hele dag had doorgebracht. Dat had gekund want rondom Ordino liggen diverse wandelroutes. Ik besluit niet helemaal naar de top te lopen maar ga naar een half uur en het eerste mooie uitkijkpunt weer terug.

Lees ook mijn blog over Ordino.

Ordino andorra

Arinsal en La Massana

Na Ordino bezoek ik nog een aantal andere dorpjes. Arinsal ligt op de kaart nog verder in de bergen maar het is zeker geen tweede Ordino. Het is duidelijk een skidorp en buiten het echte winter of zomer seizoen is het een kale boel. Volgens mijn  kaart zou er hier ook nog een korte wandeling moeten starten naar een mooi meer maar ik kan het begin punt niet vinden. Wat ik wel tegenkom is een skilift, dus waarschijnlijk moet je die nemen om echt in de natuur te komen.

De website van Visit Andorra staat vol met prachtige plaatjes van de natuur in de Pyreneeën. Jammer alleen dat je voor deze plekken wel een stuk moet wandelen en eigen vervoer nodig hebt om bij de start van de wandelingen te komen. Behalve van juni tot september wanneer er een tourist bus is die elke dag een andere route neemt. Ook La Massana waar ik van bus moet wisselen weet me niet echt te charmeren.

Andorra bezienswaardigheden

Encamp,  Meritxell en Canillo

Normaal gesproken kom ik op reis altijd tijd te kort. Niet in Andorra, hier moet ik echt op zoek naar iets om te doen. Ik had nog naar een museum kunnen gaan maar die zijn inmiddels al dicht. In een poging om mijn tijd door te komen voordat de bus naar Barcelona gaat, besluit ik nog een bus te nemen door de vallei heen naar Canillo. 

Andorra canillo

Het zijn dan aparte dorpjes, je zit eigenlijk constant in de bebouwing en de stukjes tussen het einde van een dorp en de start van een ander zijn maar kort. De weg is smal en ik snap direct waarom ik mensen die Andorra in de winter bezocht hebben klagen over de file’s. Zelfs in de gewone normale avondspits staan we meer stil dan dat we rijden. Uiteindelijk heb ik niet meer zoveel tijd meer in Canillo maar ik ontdek vooral nieuwe gebouwen met een klein oud stukje rondom de rivier.

Canillo

Eerlijk is eerlijk als je niet zoals mij een landjes fetish hebt of een passie om te winkelen dan kies je in plaats een dag in Andorra waarschijnlijk beter voor een extra dag in Barcelona.

Spreekt het jou wel aan om een dag uit de drukke stad zijn, een mooie busrit te maken, fijn te lunchen, een schattig dorpje zoals Ordino te zien, te wandelen tussen de besneeuwde pieken en als pluspunt nog een extra land bezocht te hebben ga dan gewoon lekker een dag naar Andorra!

Ben jij wel eens in Andorra geweest en spreekt het je aan?

6 gedachten over “Oops I did it again – Andorra in een dag”

 1. Ik ben t met de reizende Belg eens. Als je op volle vaart overal doorheen sjeest, heb je geen tijd om echt te begrijpen wat er werkelijk te doen is!

 2. bennie dethaey

  geachte vrouw,

  we zijn hier voor 2 weken in andorra. en we hebben ons nog geen seconde verveeld.
  ik vind het spijtig dat iemand dit prachtig lan zo afbreekt terwijl de persoon in kwestie hier met moeite een dag is geweest.

  de wandeling langs het bergrivier is wondermooi.
  net als de uitzichten.
  je hebt hier ook een dierenpark met plaatselijke wilde dieren in zoals berggeiten en herten maar ook enkele wolven en bruine beren.

  je hebt ook de kans om dit prachtige park uit de lucht te kunnen zien met een 8 km lange rodelbaan.
  er is ook naturlandia, een park waar je rond te 10 activiteiten kan doen zoals bv. boogschieten, minigolven etc…. en dat op maar liefst 2000m hoogte waardoor je ook 360 graden rond u prachtige uitzicht en natuur kan zien

  ook door dat de bescherming van de plaatselijke bewoners voor de natuur hier zeer sterk is kun je tijdens wandelingen ook heel veel wilde dieren zien als je stil bent tijden de wandeling.

  zo hebben wij in de bossen al herten, valken, hagedissen, eekhooorns en een arend gezien

  en wij zijn hier nog maar 3 dagen van de 14 die we hier verblijven.
  er is nog ontzettend veel te doen en we gaan zelfs mss tijd te kort komen
  zo is er hier ook nog een aquapark, kun je met stoeletjeslift of cabine lift hoge hoogtes bereiken voor andere natuur of wandelingen of zelfs klein beetje sneeuwpret.
  er zijn hier ook diverse bergmeren en mooie wandelingen enz…

  om te besluiten wil ik dus samenvatten dat ik het zeer erg jammer vind dat een persoon die niet eens erg veel moeite neemt om alles te ontdekken toch een prachtig land volledig afbreekt op een website die mensen mss wel gebruiken als tip voor hun reis

  toch ondanks mn klein irritatiepuntje
  heel veel vriendelijke groeten van de veel reizende belg bennie

 3. bohemiandreams.nl

  Ik ben ook alleen maar met de bus door El Salvador gekomen, jammer is dat he 😛 maar dan denk ik ach, komt nog wel… en anders… nog een beetje meer van hetzelfde :P. Las op Adventurous Kate vorige week hetzelfde verhaal, dagtrip uit Barcelona die het niet echt waard is!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top