Home / Reisinformatie / Europa / Frankrijk / Bezienswaardigheden Grenoble

Bezienswaardigheden Grenoble

Wat zijn de bezienswaardigheden van Grenoble? Als je wel eens met de snelweg langs de stad gekomen bent op weg naar de Alpen of het zuiden van Frankrijk verwacht je niet veel. Verstopt tussen de industrie en lelijke buitenwijken bevindt zich echter een charmant oud centrum.

De stad heeft veel musea maar ook een aantal attracties die Grenoble met kinderen de moeite van een bezoek waard maken. We bezochten Grenoble in een dagje met onze toen 1 jaar oude dochter. Wil je alles zien, dan heb je minimaal 2 dagen nodig. Je kunt ook vanuit Nederland vliegen naar Grenoble en er een stedentrip van maken.

Grenoble

Onze favoriete bezienswaardigheden Grenoble

Archeologisch Museum – Saint Laurant

Wij vonden dit een geweldig en origineel museum, ook wanneer je Grenoble met kinderen bezoekt. Geen archeologisch museum zoals je normaal verwacht maar een oude kerk die met behulp van moderne technologie tot leven komt. De oudste opgegraven kerk op deze locatie stamt uit de 4e eeuw en het jongste gedeelte uit de 18e eeuw.

grenoble saint laurant
grenoble saint laurant
grenoble saint laurant

Door gebruik van verlichting, een audio guide en video-animatie zie je hoe de kerk er in de loop van de eeuwen uitzag. Hoe dieper je in de kerk afdaalt, hoe ouder de delen worden. Zo is er een geheime versierde crypte. Er zijn meer dan 1500 graven ontdekt in de kerk en op diverse plekken kom je langs grotendeels intacte skeletten. Het museum is gratis, voor meer informatie bekijk de website.

grenoble saint laurant

Bastille kabelbaan

De Bastille kabelbaan is ook bekend als “The Bubbles”. Deze bolvormige capsules brengen je naar de top van het Bastille fort. Vanuit de kabelbaan heb je al een geweldig uitzicht over de stad maar vanaf het fort is het nog beter. Bij helder weer kan je hier zelfs de Mont Blanc zien liggen. Je kunt ook naar boven of beneden lopen: er zijn diverse routes die ongeveer 45 min duren. De wandeling is niet geschikt voor een kinderwagen of rolstoel, maar je kunt een retourtje kopen.

grenoble kabelbaan
Grenoble bezienswaardigheden

Fort de Bastille

Fort de Bastille stamt uit 1591 en werd in de 19e eeuw herbouwd in de huidige vorm om een invasie van de Savoie tegen te houden. Behalve de structuur van het gebouw en de dikke vestingmuren is er binnen weinig meer te zien van het fort. Veel ruimtes zijn voor moderne doeleinden in gebruik genomen. Zoals een restaurant en het Le CAB (Bastille Art Centre) en het Mountain Troops Museum. Beide zijn op maandag dicht en bezochten we dus niet.

Fort de Bastille
Fort de Bastille

Acrobastille

Een enorm gave activiteit in Grenoble met kinderen is de Arcobastille. Omdat onze dochter nog geen 4jr  (of langer dan 1 meter) is, mocht ze helaas niet meedoen. We hebben genoten van de lol van andere kinderen en ouders.  Er zijn meer activiteiten: zo kan je een ropecourse volgen door delen van het fort heen.

Acrobastille

De grote hit was de speleobox, een donker labyrint met 120 meter aan gangen, obstakels en laserstralen door het fort heen. Ouders en andere kinderen kunnen buiten op een schermpje mee kijken. Heb je eindelijk je weg gevonden dan ga je met glijbaan het fort weer uit. Voor kinderen vanaf 12 jaar is er ook een zipline en een acrobatische parkoers.

Acrobastille

Musee de Grenoble

Grenoble heeft veel musea. Een museum wat als uitstekend bekend staat is het Museum de Grenoble. Dit kunstmuseum in een modern gebouw heeft met name veel Europese schilderwerken uit de 13e tot de 20e eeuw. Je kunt er werken vinden van o.a. Rubens, Matisse, Picasso, Warhol en Nauman. 

Musee de Grenoble

Wandelen door het oude centrum

Een van de leukste dingen om te doen in Grenoble is gewoon lekker in het zonnetje door het oude centrum slenteren. Mooi beschilderde huizen met fraai versierde balkonnetjes. Af en toe een verassing zoals een pleintje met standbeeld of een kerk om even binnen te kijken.

Geen zin of energie om te wandelen? Er is ook een treintje dat een tocht maakt door de stad. Bezoek je Grenoble met kinderen en ben je op zoek naar een speeltuin ga dan naar Jardin de Ville voor een kleine speeltuin of naar het park Paul Mistral voor een wat grotere.

speeltuin Grenoble
speeltuin Grenoble

Meer bezienswaardigheden Grenoble

Andere bezienswaardigheden in Grenoble om te bezoeken zijn bijvoorbeeld het Musée Dauphinois, het Musee de la Resistance et de la Deportation de l’Isere en het Musee de l’Ancien Eveche.

Bezienswaardigheden grenoble
Bezienswaardigheden grenoble

Hotels in Grenoble

Op zoek naar een een goed hotel in Grenoble. Okko Hotels Grenoble Jardin Hoche is een van de best beoordeelde hotels in het centrum van de stad. Mede dankzij “Le club” een voor gasten toegankelijke ruimte waar je de hele dag terecht kunt voor een (gratis) drankje en hapje.

Ben je op zoek naar een kindvriendelijk hotel in Grenoble? Wij vinden Novotel altijd een fijne keuze. Met ruime kamers met een bedbank voor een of twee kinderen. Bovendien hebben ze bij Novotel een leuke kinderhoek. Bekijk hier de actuele beschikbaarheid en prijs

Er zijn ook diverse hotels in de buurt van Grenoble langs de snelweg. Een van de betere opties voor een overnachtingshotel is dan het Kyriad Grenoble Saint Egreve Le Fontanil. Bovendien kan je vanaf hier als je wil ook met de tram in vijftien minuten naar het centrum van Grenoble. 

Grenoble bezienswaardigheden
Grenoble bezienswaardigheden

Uit eten in Grenoble

Je kunt in Grenoble genoeg restaurants vinden, ook van die fijne charmante Franse plekjes waar traditionele gerechten geserveerd worden gemaakt van lokale ingrediënten. Bovendien liggen de prijzen voor eten en drinken in Grenoble een stuk lager dan in het populaire Parijs of de toeristische alpendorpen zoals Alpe d’Huez.  Wil je zelf inkopen doen dan kan je in de les Halles Ste-Claire een aantal ochtenden in de week een traditionele Franse markt vinden met hoogwaardige lokale producten.

Uit eten in Grenoble
Uit eten in Grenoble

Voor meer informatie bekijk de website van het lokale tourism office of bekijk onze andere bestemmingen voor een vakantie in Frankrijk. Vanuit Grenoble zit je zo in de alpen maar in de Vercors een schitterend natuurgebied. Lees bijvoorbeeld ons blog over Pont-en-Royans, het mooiste stadje van de Vercors

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top