Home / Reisinformatie / Europa / Duitsland / De wereld van de Kelten, Keltenwelt am Glauberg
museum keltenwelt am glauberg

De wereld van de Kelten, Keltenwelt am Glauberg

Must-visit wanneer je in de regio bent: Werelderfgoed en museum Keltenwelt am Glauberg. Elk kind droomt ervan een schat te vinden. Laat dat nou net zijn wat de archeologen hebben gedaan op de Glauburg in Duitsland. Wat ons betreft is de Glauberg in Hesen dan ook zeker een must-visit voor iedereen met interesse in geschiedenis.

Museum Keltenwelt am Glauberg

In de kinderwereld zijn er overal schatten. Maar in het echt is het extreem bijzonder dat je in 1996 in Duitsland nog een 1,86 meter hoog beeld van voor de jaartelling kan vinden. Op een plek op steenworp afstand van middeleeuwse nederzettingen en waar de nazi’s ook nog opgravingen hebben gedaan. Nog beter dan het winnen van de loterij.

museum keltenwelt am glauberg

Op de plek van de opgravingen staat nu een erg nieuw museum Keltenwelt am Glauberg waar de vondsten te zien zijn. Het eerste wat je op zal vallen is het geweldige uitzicht en de Keltische grafheuvel aan de voet van de Glauberg. Dit is trouwens een reconstructie, want als het er echt zo uit had gezien dan had het niet zo lang geduurd voordat er hier gegraven werd.

museum keltenwelt am glauberg

In 1987 werden er op luchtfoto’s enkele cirkels en lijnen ontdekt toen er onderzoek werd gedaan naar de nederzettingen bovenop de Glauberg, enkele honderden meters verderop. Pas veel later kwam er geld beschikbaar voor de opgravingen.

werelderfoed keltenwerlt duitsland

Behalve het beeld dat de bijnaam “de Keltische Prins” krijgt en de brokstukken van een aantal andere beelden worden er ook ook diverse menselijke graven met sieraden en gebruiksvoorwerpen gevonden.

Het bijzondere is dat voorwerpen zoals het borstschild dat gevonden is overeenkomen met het beeld. Nu weten we hoe de Kelten er zo lang geleden uitzagen.

keltenwelt am glauburg hessen

Keltenwelt met kinderen

Zelfs onze dochter is gefascineerd door de vele mooie voorwerpen. In het ruim opgezette Glauberg museum is nog veel meer te doen en zien dat het voor kinderen interessant maakt. Helaas is de kinder-audioguide alleen in het Duits beschikbaar maar de geanimeerde filmpjes over de Kelten bekijkt onze dochter met plezier.

Er zijn ook verschillende interactieve werkstations waar je meer informatie kan vinden over de voorwerpen. Of gewoon een puzzel kunt maken en zo een Keltisch dorpje of een krijger kunt samenstellen. Onze driejarige dochter was echter het meest gefascineerd door de plek waar je “in een graf” kunt kijken en dan een projectie ziet van hoe de krijger en vroeger uit gezien moet hebben.

Keltenwelt met kinderen

Onze dame heeft dit jaar al twee grootoma’s en grootopa’s verloren. Dit was ook een mooie gelegenheid om op een kindvriendelijke manier en heel luchtig haar vragen over de dood en begraven te beantwoorden.

Keltenwelt met kinderen

De graven zijn als compleet blok uit de grond gehaald en daardoor konden ze onder controleerbare omstandigheden verder uitgezocht worden. Het is geweldig om de foto’s te zien van hoe er iets gevonden werd dat lijkt op een klompje metaal en hoe het nu na het schoonmaakwerk en de reparaties een prachtig draagbaar sieraad is geworden.

grafgift kelten graf keltenwelt-am glauberg

Als verwende reiziger die altijd een fascinatie voor geschiedenis heeft gehad, ging ik speciaal naar Peru om daar het graf van de Señor de Sipán te zien. Ook hier zijn de meest prachtige voorwerpen te zien.

Eerder dit jaar bezochten we in China het Mausoleum of the Nanyue King, een graf met een compleet jade begrafenis pak. Bij beide wordt de vergelijking met de vondst van het graf van Toetanchamon gemaakt (GezinOpReis-tip: Sipan is mooier). Dat je zo dichtbij in Duitsland ook (op kleinere schaal) zo’n graf kunt vinden is geweldig en ik verbaas me erover dat het nog relatief onbekend is.

grafgift kelten graf keltenwelt-am glauberg

Wandelen over de Glauberg

Nadat we binnen uitgekeken zijn, is het tijd om naar buiten te gaan. We lopen naar de Keltische grafheuvel en maken een korte wandeling over de Glauberg.

kelten-duitsland-met-kinderen

Bovenop de Glauberg liggen middeleeuwse huisjes en de resten van een oude nederzetting. Wil je een volledige wandeling maken en alles zien dan ben je 3 tot 4 uur bezig. Wil je alleen snel even kijken naar het uitzicht en de resten van enkele middeleeuwse dorpjes bekijken, dan kan je in een half uurtje op flink doorstaptempo heen en terug vanaf de parkeerplaats naar het museum Keltenwelt.

kelten-duitsland-met-kinderen

Lang voor de opgravingen waar het museum aan geweid is was al bekend dat er op de Glauberg een verzamelplek was van verschillende culturen. De eerste wetenschappelijke onderzoeken werden hier al in de 16e eeuw gedaan. Van 1933 tot 1939 werden er ook opgravingen gedaan maar in de laatste dagen van de oorlog brandde het gebouw met alle vondsten en documentatie af.

 wandelroute keltenwelt am glauberg

De funderingen waar we langs komen zijn niet van Kelten maar van middeleeuwse huisjes en een kasteel dat hier ooit heeft gestaan. Wij hebben niet de tijd om alle bordjes uitgebreid te lezen. Het zonnetjes schijnt en onze dochter plukt enthousiast de bloemetjes. Onze tip: neem een bal mee en/of een picknickmaand mee: het is hier erg mooi.

 wandelroute keltenwelt am glauberg

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top