Home / Reisinformatie / Europa / Duitsland / Hameln, de stad van de rattenvanger

Hameln, de stad van de rattenvanger

Natuurlijk ken je Hameln uit het sprookje ‘de rattenvanger van Hamelen’. Maar wist je dat het ook een echt Duits historisch stadje is? Hameln ligt ten zuidwesten vanaf Hannover en vanaf Utrecht is het ongeveer vier uur rijden.

Het is onderdeel van de Duitse sprookjesroute en van de 9 cities. Dit is een deel van Duitsland waar heel veel te doen is. In Hameln zelf speelt het sprookje nog een grote rol, maar we ontdekten ook een relaxt stadsstrand!

hameln stad duitsland bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden Hameln Duitsland

Wat te doen in Hameln? Begin eens met lekker rondstruinen door het stadje. Bij het toerisme office hebben we voor één euro een kaart opgehaald en we volgen de rattensymbolen op de grond. Onze dochter die rent vooruit; “ratje, ratje waar ben je”. Ze wijst de weg en ondertussen staan we wat langer stil bij sommige van de historische vakwerkhuizen.

hameln stad duitsland bezienswaardigheden

In het boekje staat informatie over de leeftijd van de huizen en hun vroegere functies. Zoals het Rattenfängerhaus, een huis met een inscriptie over het verdwijnen van de kinderen.

Uitzicht over Hameln

We stoppen bij de St. Bonifatius kerk. Deze is van binnen sober ingericht, maar er is een kerktoren die beklommen kan worden. We lopen, tijdens de beklimming, tussen het huidige puntdak en de koepels van de kerk heen. We hebben nog nooit zoiets gezien en vinden het best bijzonder hoe die koepels ooit gemaakt zijn.

hameln bezienswaardigheden

Vanaf de toren is er uitzicht over Hameln en de rivier de Wezer. We spotten zelfs een strandje en besluiten de route te verlaten om daar een kijkje te nemen. Ook de toren van de St. Nicolaas kerk is te beklimmen.

hameln bezienswaardigheden
hameln bezienswaardigheden

Strand aan de Wezer en boottochten

Beachbar the Heat is een van de nieuwste bezienswaardigheden in Hameln. Een super relaxt plekje om met een cocktail in de hand en de voetjes in het zand achterover te leunen. Onze dochter is gek op zand en druk bezig met handstanden en andere kunstjes. Ik vraag me af waarom ik nog niet eerder wat gelezen heb over dit plekje, maar het blijkt net nieuw te zijn. Voor het eerst open in 2018 en in de zomermaanden te vinden naast rattenvanger van Halle.

Het stadsstrand van Hameln is onderdeel van een bestemmingsplan waarin Hamelen meer gebruik gaat maken van de ligging aan de rivier de Wezer. Het strand ligt niet direct aan het water er zit nog een kade tussen. Hier zien we de, vooral oudere, toeristen die op één van de grote boten stappen die over de rivier gaan.

hamelen strand

Wij hebben hier niet voor gekozen, maar als je veel verschillende bezienswaardigheden in Hameln wil zien en het leuk vind om een stadswandeling te doen met een gids schaf dan de Hameln Entdecker kaart aan. Dit is inclusief een boottocht van een uur op de Wezer.

Rattenvanger van Hamelen

Als je er over nadenkt is het sprookje van de rattenvanger van Hamelen best een heftig verhaal. De rattenvanger lokt met zijn fluit alle ratten uit de stad. Wanneer de beloofde beloning niet gegeven wordt, komt hij terug en neemt alle kinderen mee die nooit meer gezien worden.

Volgens sommige kenners is het volksverhaal waarschijnlijk ontstaan in de tijden van de pest. Ratten brachten de zwarte dood over waardoor kinderen stierven. Maar misschien was het wel een kinderkruistocht. We zullen het nooit weten.

Rattenfänger-Freilichtspiel hameln rattevanger spel

Voor kinderen zoals onze dochter is het vooral een sprookje. “Maar zorgde de rattenvanger dan voor alle kinderen, en gaf die ze eten?” “Hadden ze het wel leuk?”. We hebben net gekeken naar het Rattenfänger-Freilichtspiel wat van half mei tot half september elke zondag om 12:00 wordt opgevoerd op het plein naast de St. Nicolaas kerk.

Het is een vrolijke voorstelling met kinderen in muizenpakjes die lachend de worst afpakken van de dorpsbewoners. Het verhaal is in het Duits maar is prima te volgen. Het duurt een half uur en is gratis. Mocht je niet op zondag in Hameln zijn tot 5 september is er elke woensdag om 16:30 op dezelfde plek de muzikal ‘Rats” te zien.

Rattenfänger-Freilichtspiel hameln rattevanger spel
Rattenfänger-Freilichtspiel hameln rattevanger spel

Rattenfänger Museum

In Hameln is er ook een Rattenfänger Museum hoewel het eigenlijk vooral een stadsmuseum is met veel voorwerpen uit de historie van de stad. Zoals oude potten maar ook religieuze boeken met kleurige plaatjes. Het leukste aan dit museum voor kinderen is de mogelijkheid om jezelf te verkleden.

Rattenfänger museum hameln

Net als de kindjes tijdens de show wil onze dochter graag een muis zijn. Papa is natuurlijk de rattenvanger en mama mag een dorpsvrouw spelen. Elk uur is er in het museum ook een mechanische rattenvanger show. Waarbij het verhaal op een andere manier nog eens verteld wordt.

Bezienswaardigheden omgeving Hameln

Rondom Hameln zijn verschillende kastelen te vinden. Het dichtstbijzijnde is het kasteel van Hämelschenburg op twaalf kilometer rijden. Voor ons was Hameln echter de laatste stop op weg terug naar huis, dus wij kozen voor een korte stop bij burcht Schaumburg.

Een kleine burcht op een bergkam met een geweldig uitzicht over de omgeving. Je kunt hier ook heel mooi wandelen. Nog verder omhoog op dezelfde bergkam ligt restaurant Paschenburg met uitzichtpunt. Een andere optie niet te ver uit de route terug naar Nederland is kasteel Bückeburg met slottuin en uitbundig aangeklede ruimtes.

Vanaf Hameln is het minder dan een uur rijden naar Hannover waar natuurlijk ontzettend veel te doen is ook voor gezinnen. Ook Unesco werelderfgoed stadje Hildesheim is minder dan een uur rijden.

Hotels Hameln

Het leuke van de hotels in Hameln is dat ze zich vaak bevinden in de oude vakwerkhuizen. Je slaapt dan in een kleinschalig hotel of B&B welke gerund wordt door lokale bewoners. Na het ontbijt stap je zo die historische stad in. Bekijk hier de best beoordeelde accommodaties in Hameln.

hameln bezienswaardigheden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top