Home / Reisinformatie / Europa / Matka Canyon, natuur om de hoek van Skopje

Matka Canyon, natuur om de hoek van Skopje

Om de hoek van Skopje ligt Matka Canyon, één van de mooiste kloven in de regio. Helder blauwgroen water stroomt door de rivier. Eromheen hoge kliffen die afwisselend kaal en dan weer groen begroeid zijn. Er is zelf nog een klein kerkje en een grot te bekijken in de canyon.

Matka Kloof

Je bezoekt de Matka Canyon met de bus of taxi vanuit Skopje. In beide gevallen word je gedropt bij een parkeerplaats met restaurantjes aan een klein riviertje. Voordat je denkt: “is dit het mooiste nou?”, maak je geen zorgen want de echte kloof komt nog. Dit is de plek om nog wat eten en drinken in te slaan. Na een kleine 10 minuten lopen kom je bij een dam en na de dam begint de echte kloof.

Dit is ook het punt om te kiezen hoe je de Matka Canyon wilt gaan bekijken. Ga je voor een wandeling over het pad dat tegen de kliffen aankleeft of kies je ervoor om over het water te gaan? Ik deel mijn ervaringen met beide opties.

Je kunt wat eten bij het restaurant hier maar prijzen liggen een stuk hoger dan in skopje.

Matka Kloof

Saint Andrea klooster

Er is een klein kerkje (Saint Andrea monastery) met mooie oude fresco’s. Heel toegankelijk en rustig. Zeker de moeite om even binnen te kijken als je hier toch bent.

aint Andrea monastery
aint Andrea monastery

Hiking Matka Canyon

Vol goede moed begin ik mijn hike door de Matka Canyon. Ik heb op een Nederlandse site gelezen dat je na een tijdje bij een klooster uitkomt (dat klopt niet, maar dat wist ik niet). Bij de start van de wandeling staat een bord dat het pad 6 km lang is. De eerste 20 minuten stap ik vrolijk door. Het uitzicht over de kloof is gaaf. Door de speling van het licht kleurt het water telkens in andere tinten blauw en groen. Wanneer wat jongens stenen in het water gooien kan je ze bijna tot de bodem volgen, kraakhelder.

Matka kloof

Na een tijdje kom ik in een gedeelte met veel bos. Jammer want door de bomen zie je het water nauwelijks meer. Alleen door het gebrom van de langsvarende bootjes weet ik dat het water vlakbij is. Het geluid van de dam ben ik al lang kwijt, nu zijn het vooral de zangvogels die ik hoor. Af en toe zijn er hele steile padjes naar beneden. Ik zou mijn teen wel eens in het water willen stoppen om te kijken hoe koud het is. In elke baaitje zit een stelletjes innig in elkaar verstrengeld en ik wil ze niet storen.

Matka kloof

Het pad klimt weer en gaat nu vlak langs de rots. De afgronden zijn diep en je kunt elkaar nauwelijks passeren. De kloof lijkt rauwer geworden, minder groen meer steen. Ik geniet van de fijne uitzichten maar deze route is zeker niet geschikt voor mensen met hoogtevrees. Inmiddels begin ik me ook wel een beetje af te vragen wanneer ik nou bij één van de bezienswaardigheden in de kloof ben. Ik ben 45 minuten bezig en moet ook weer terug. Een dame die mijn kant uitkomt heeft het over de volgende bocht. Ik stap nog even stevig verder en dan is daar een grot, aan de overkant! Bah, de teleurstelling is groot, wat heb ik er nou aan om een grot te zien als ik er niet bij kan komen.

Matka kloof

Ik heb echt stevig doorgelopen en voor mijn gevoel zou ik al aan bijna bij het einde van de Matka Canyon moeten zijn. De kloof wordt ook steeds nauwer. Totdat het pad opeens heel slecht wordt, stukken lijken weggeslagen en niet hersteld. Ik kom ook helemaal geen andere hikers meer tegen. Net nu ik in mijn hoofd aan het malen ben of ik nou wel zou veilig bezig ben, gebeurt het. Ik verstap me, glijd van een steen af met een schaafwond als gevolg. Nee dit is onverantwoordelijk, jammer maar ik ga terug.

Matka kloof
Matka Kloof

De terugweg lijkt sneller te gaan, misschien omdat ik minder vaak stop om een foto’s te maken. Uiteindelijk ben ik twee uur aan het wandelen geweest. Terug in het hotel duik ik op internet en niet alleen de site die ik had bekeken maar ook andere Nederlandse sites het hebben over het klooster in de kloof.

Engelstalige sites zijn betrouwbaarder, het St. Nikola Shishevski Monastery (Sveti Nikola) ligt boven op de kloof en het pad ernaar toe schijnt zonder gids lastig te vinden te zijn. Ook de andere genoemde kerkjes liggen in de buurt van de kloof en niet erin.Gelukkig zijn er ook sites zoals Macedonië voor beginners die wel uit eigen ervaring bloggen.

Boottochtje door de Canyon

Wanneer ik weer terug ben bij het beginpunt gaan er nog  bootjes en in een opwelling besluit ik de kloof vanaf een andere kant te bekijken om de grot te kunnen zien. Voor 400 dinar per persoon kunnen we met een aantal mensen op de boot. De zon begint al te zakken en de tocht is hoewel mooi ook erg koud.

Benieuwd wat er dan in de grot te zien is? Ik maakte het volgende filmpje van de boottocht door de Matka Canyon. De grot zit vol vleermuizen, heeft een grote ruimte en een helder meer.

matka grot
matka grot

Andere opties om de Matka Canyon te bekijken

Naast de motorboot kan je de Matka Kloof ook op eigen kracht ontdekken. Er zijn duo-kayaks en éénpersoonskayaks te huur. Ik zag ook mensen op een paddle board. Er wordt zelfs gedoken in de grotten naast de kloof maar je kunt hier als toerist alleen aan deelnemen als je een grotduik certificaat hebt en het van te voren regelt.

Wandelend is het uitzicht en het spel van kleuren op het water toch het mooist, dus ik zou zeker een stukje wandelen, 2 uur is niet nodig 20 minuten is genoeg. Met jonge kinderen zou ik helemaal niet wandelen maar alleen de boottocht doen.

Matka kloof

12 gedachten over “Matka Canyon, natuur om de hoek van Skopje”

  1. Oei, die wandeling zie ik ook niet zitten. Fijn om te werkendst het zo pittig en dan niet de
    moeite waard is. Wij pakken meteen de boot.

  2. Leuk om te lezen! Wij zijn gisteren geweest vanuit Kosovo, waar we twee weken bij mijn schoonfamilie zijn. Voor de boottocht gekozen (waren ook kids mee), achteraf de beste optie als ik jouw verslag lees. Was echt schitterend! Aanrader!!

  3. Oei dat is heel vervelend inderdaad als het niet te vinden is… Heb het dit jaar in Utah gehad, een mijn die na drie uur (!!!) offroad nergens te vinden was… Jouw wandeling klinkt wel gaaf trouwens, behalve het laatste stukje…

  4. Leuk artikel! Had niet verwacht dat er zoiets moois te zien zou zijn zo dicht bij Skopje. Lijkt me een fijne wandeling maar inderdaad niet leuk als het pad ineens heel slecht wordt. Ik hou het in gedachten voor een volgende reis!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top