Home / Reisinformatie / Europa / Frankrijk / Bezienswaardigheden Roubaix – wielrennen en een museum in een zwembad

Bezienswaardigheden Roubaix – wielrennen en een museum in een zwembad

De grote bezienswaardigheden van Roubaix? Een bijzonder art-deco zwembad dat nu een museum is geworden voor cultuurliefhebbers en de mogelijkheid om zelf een stukje te fietsen van de legendarische wielerwedstrijd Parijs-Roubaix.

Roubaix ligt maar 15 kilometer van Lille dus is het misschien niet zo raar dat we tijdens onze stedentrip Lille twee keer in Roubaix belandden. Over deze stad is betrekkelijk weinig informatie te vinden online en wat we erover lazen sprak elkaar nogal tegen van saaie grauwe industriestad tot sprankelende historische stad. Wij kwamen erachter dat beide beschrijvingen wel kloppen.

Roubaix bezienswaardigheden

Aan de ene kant zijn er veel interessante bakstenen gebouwen die duidelijk het industrieverleden aangeven maar wel op een sprekende manier. Deze staan gemixt met typische Franse huizenblokken en gebouwen zoals het stadhuis uit 1911 dat duidelijk de welvaart van de stad laten zien. Aan de andere kant gebiedt het de eerlijkheid ook te zeggen dat alles wel een lik verf kan gebruiken en vooral de woningen een wat vervallen indruk maken.

Roubaix bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden Roubaix

La Piscine: Kunst- en Industriemuseum

De meest interessante bezienswaardigheid van Roubaix is La Piscine. In een voormalig zwembad zit nu een kunst- en industriemuseum. Het is bovendien niet zomaar een zwembad maar één gebouwd in art deco stijl.

Het is werkelijk een unieke plek voor een museum. Het licht dat door de ramen komt en weerspiegeld wordt, geeft iets magisch aan de marmeren beelden die langs het bad opgesteld staan. Veel originele details zijn nog bewaard gebleven zoals de douchehokjes waar het zeepbakje nog in de muur zit.

La Piscine - Kunst- en Industriemuseum

Ook aan de kleintjes is gedacht wanneer je Roubaix met kinderen bezoekt: je kan ze prima meenemen naar dit museum. In verschillende ruimtes staan namelijk dozen met speelgoed zoals puzzels of raad de 10 verschillen (zie foto) maar dan op een zwemplankje. Het museum heeft ook een fijn restaurant en terras in een ommuurde tuin vol bloemen.

roubaix met kinderen
zwembad roubaix


Heb je een Lille pass dan kan je dit museum gratis bezoeken.

Saint-Martin kerk

Ook de kerk van Saint-Martin in het centrum van Roubaix is een belangrijke bezienswaardigheid van de stad. Deze is recentelijk gerestaureerd. Is de kathedraal open neem dan zeker even een kijkje binnen. Met glas-in-loodramen, schilderijen, sculpturen een prachtig 16e-eeuws gouden altaarstuk.

saint martin roubaix

La Manufacture

Le Manufacture is een museum over de textielindustrie en de invloed hiervan op de stad Roubaix. Het is een modern museum waar gebruik wordt gemaakt van o.a. video om de verhalen van de textielarbeiders te vertellen. In het museum staat ook veel historische weefgetouwen. Daarnaast zijn er regelmatig thema tentoonstellingen.

Hotel in Roubaix

De meeste hotels in Roubaix krijgen niet zo’n goede beoordeling. Een van de betere opties is het Mercure Lille Roubaix Grand Hôtel. In het centrum met nette ruime kamers en een goed ontbijtbuffer. Wel is er kwaliteitsverschil tussen verschillende kamers. Bekijk hier het aanbod.

Roubaix

Parijs – Roubaix zelf fietsen

De Hel van het Noorden. Zo wordt de wielerwedstrijd over 253 km genoemd die ook nog eens 50 km aan kasseien aandoet. De ruimtes tussen de kasseien zijn soms wel 5 tot 10 centimeter diep, dus bij regen komen de wielrenners modderig over de finish in Roubaix.

Toen ik (Marcel) dan ook de planning aan het maken was voor mijn fietstochtjes bij de reizen, was de keuze voor de laatste 45 km (met 10 km kasseien) snel gemaakt. Bandjes niet te hard, oude wielrenfiets mee en bidons vasttapen aan de houders. There we go!

fietsen frankrijk
Fietsen frankrijk

De route is elk jaar ongeveer hetzelfde en daardoor is de route langs de kasseien eenvoudig te vinden. Zelfs het legendarische Velodrome, waar de race eindigt, is vaak open en toegankelijk. Een prachtige route over de droge kasseien viel mij ten deel. Het was een goede generale repetitie voor de twee tourmogelijkheden in april (de dag voor de echte Parijs – Roubaix) of de 200 km lange tourtocht in juni, georganiseerd door de lokale fietsclub.

Het jaar daarop besloot ik me met vrienden te wagen aan de echte tocht van 170 km. Een uitdaging van formaat die je door het prachtige Franse platteland meeneemt.

fietsen parijs Roubaix

Lees ook onze andere blogs over Frankrijk met kinderen. Of bezoek over de grens het Belgische Ieper.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top