Home / Reisinformatie / Europa / Frankrijk / Bezienswaardigheden Roubaix – wielrennen en een museum in een zwembad
bezienswaardigheden roubaix

Bezienswaardigheden Roubaix – wielrennen en een museum in een zwembad

De grote bezienswaardigheden van Roubaix? Een bijzonder art-deco zwembad dat nu een museum is geworden voor cultuurliefhebbers en de mogelijkheid om zelf een stukje te fietsen van de legendarische wielerwedstrijd Parijs-Roubaix.

Roubaix ligt maar 15 kilometer van Lille dus is het misschien niet zo raar dat we tijdens onze stedentrip Lille twee keer in Roubaix belandden. Over deze stad is betrekkelijk weinig informatie te vinden online en wat we erover lazen sprak elkaar nogal tegen van saaie grauwe industriestad tot sprankelende historische stad. Wij kwamen erachter dat beide beschrijvingen wel kloppen.

Aan de ene kant zijn er veel interessante bakstenen gebouwen die duidelijk het industrieverleden aangeven maar wel op een sprekende manier. Deze staan gemixt met typische Franse huizenblokken en gebouwen zoals het stadhuis uit 1911 dat duidelijk de welvaart van de stad laten zien. Aan de andere kant gebiedt het de eerlijkheid ook te zeggen dat alles wel een lik verf kan gebruiken en vooral de woningen een wat vervallen indruk maken.

Roubaix bezienswaardigheden

Roubaix bezienswaardigheden

Roubaix bezienswaardigheden

La Piscine: Kunst- en Industriemuseum

De meest interessante bezienswaardigheid van Roubaix is La Piscine. In een voormalig zwembad zit nu een kunst- en industriemuseum. Het is bovendien niet zomaar een zwembad maar één gebouwd in art deco stijl.

Het is werkelijk een unieke plek voor een museum. Het licht dat door de ramen komt en weerspiegeld wordt, geeft iets magisch aan de marmeren beelden die langs het bad opgesteld staan. Veel originele details zijn nog bewaard gebleven zoals de douchehokjes waar het zeepbakje nog in de muur zit. Ook aan de kleintjes is gedacht wanneer je Roubaix met kinderen bezoekt: je kan ze prima meenemen naar dit museum. In verschillende ruimtes staan namelijk dozen met speelgoed zoals puzzels of raad de 10 verschillen (zie foto) maar dan op een zwemplankje. Het museum heeft ook een fijn restaurant en terras in een ommuurde tuin vol bloemen.

La Piscine - Kunst- en Industriemuseum
roubaix met kinderen
zwembad roubaix

Heb je een Lille pass dan kan je dit museum gratis bezoeken.

Parijs – Roubaix zelf fietsen

De Hel van het Noorden. Zo wordt de wielerwedstrijd over 253 km genoemd die ook nog eens 50 km aan kasseien aandoet. De ruimtes tussen de kasseien zijn soms wel 5 tot 10 centimeter diep, dus bij regen komen de wielrenners modderig over de finish in Roubaix.

Toen ik (Marcel) dan ook de planning aan het maken was voor mijn fietstochtjes bij de reizen, was de keuze voor de laatste 45 km (met 10 km kasseien) snel gemaakt. Bandjes niet te hard, oude wielrenfiets mee en bidons vasttapen aan de houders. There we go!

fietsen frankrijk

Fietsen frankrijk

De route is elk jaar ongeveer hetzelfde en daardoor is de route langs de kasseien eenvoudig te vinden. Zelfs het legendarische Velodrome, waar de race eindigt, is vaak open en toegankelijk. Een prachtige route over de droge kasseien viel mij ten deel. Het was een goede generale repetitie voor de twee tourmogelijkheden in april (de dag voor de echte Parijs – Roubaix) of de 200 km lange tourtocht in juni, georganiseerd door de lokale fietsclub.

Het jaar daarop besloot ik me met vrienden te wagen aan de echte tocht van 170 km. Een uitdaging van formaat die je door het prachtige Franse platteland meeneemt.

fietsen parijs Roubaix

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top