Home / Reisinformatie / Europa / Belgie / Ieper met kinderen, crossen in de bossen en meer kinderactiviteiten in en rondom de stad

Ieper met kinderen, crossen in de bossen en meer kinderactiviteiten in en rondom de stad

Ieper is een stadje in West-Vlaanderen in de Westhoek. Een bezoekje aan Ieper met kinderen is wellicht niet het eerste wat in je opkomt. Deze stad is vooral bekend vanwege de herdenking van de eerste wereldoorlog. De loopgraven lagen in een boog rondom Ieper en in een oorlog die ontzettend wreed was, sneuvelden rondom Ieper naar schatting een half miljoen soldaten. Voor een frontline die in de hele vier jaar nauwelijks bewoog.

Natuurlijk kan je tijdens een bezoek aan Ieper dan ook niet om een stukje geschiedenis heen. Maar het is nu gewoon een vredig stadje in een plattelandsregio van België, waar veldbloemen groeien en vogeltjes fluiten. De regio de Westhoek is een gebied met historie, natuur, kleinschalige en vriendelijke B&B’s en waar elke bewoner die we spraken trots is op hun woonplaats en ons als toerist maar wat graag nog wat tips wou geven. Lees ook ons blog over de Westhoek met kinderen.

Bezienswaardigheden Ieper met kinderen

Wandel een rondje door de stad

Ieper mag in de Eerste Wereldoorlog dan helemaal platgebombardeerd zijn het Ieper van nu is een charmant stadje. Zoals de Lakenhallen, het Belfort, het Gerechtsgebouw en de Kasselrij. We lopen een klein rondje door het centrum en zien dat Ieper ook echt een winkelstad is, met naast de bekende ketens ook diverse kleine sfeervolle winkeltjes.

Ieper beziesnwaardigheden
Ieper bezienswaardigheden
ieper

In Flanders Fields Museum

Het in Flanders Field museum is een oorlogsmuseum gevestigd in een deel van de oude Lakenhallen. We zijn benieuwd of dit museum ook met kinderen te bezoeken is en gaan naar binnen met onze vijf jaar oude dochter. Omdat het al aan het einde van de dag is maken we eerst de beklimming naar de toren. Deze gaat een uur eerder dicht dan het museum zelf. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over Ieper en omgeving.

Ieper bezienswaardigheden
Ieper bezienswaardigheden

Eenmaal beneden in het museum checken we ons eerst in. Met een elektronisch bandje geef ik door uit welk land ik kom, welke leeftijdscategorie en dat ik een vrouw ben. Dat bepaalt dan weer welke personen ik ga ontmoeten bij de interactieve displays in het museum. Voor kinderen is er jammer genoeg alleen maar de leeftijd 0-12 dus er wordt hier geen onderscheid gemaakt.

ieper bezienswaardigheden

We hadden al meerdere plekken bezocht die over de Eerste Wereldoorlog gingen dus dit museum bracht niet iets nieuws voor ons. Maar de manier van presenteren met audiovisuele verhalen, foto’s en voorwerpen is wel mooi gedaan. Het is fijn dat je er zelf doorheen kunt gaan en dan kiezen meer te horen over de onderwerpen die aanspreken. Voor onze kleuterdochter was het museum niet te schokkend en ze stelde regelmatig vragen over verschillende voorwerpen.

ieper bezienswaardigheden

Ypermuseum

Het gloednieuwe Ypermuseum was tijdens ons bezoek in het voorjaar van 2018 nog niet open maar inmiddels wel! Wij konden al wel enkele van de voorwerpen zien die jij in het museum kunt bekijken, zoals een film gemaakt door de kinderen van Ieper. Onze dochter heeft deze lekker zitten te kijken. Bekijk de website voor meer informatie over het Ypermuseum.

Ieper bezienswaardigheden ypermuseum

Merghelynckmuseum

Niet door ons bezocht, maar wel het vermelden waard is het Merghelynckmuseum. Hier krijgen je kids een “opleiding” tot lakei of dienstmeid. Wel even reserveren! Check hier de beschikbare data en tijden.

Menenpoort

Een opvallend bouwwerk in Ieper is de Menenpoort. Een poort en herdenkingsmonument voor de vermiste Britse soldaten die er tijdens de Eerste Wereldoorlog sneuvelden. Al hun namen staan hier geschreven.

Ieper bezienswaardigheden

Stadsmuur, groenpark en speeltuin

Een stukje van de oude stadsmuren rondom Ieper is nog bewaard gebleven. Hier bevindt zich nu een groenpark met wandel en fietspad en een grote speeltuin. Het is tien minuten lopen vanaf het centrum dus prima te combineren met een wandeling door de stad.

ieper bezienswaardigheden

Pretpark Bellewaerde

In een blog over Ieper met kinderen mag pretpark Bellewaerde natuurlijk niet onvermeld blijven. Het is een mix tussen een kleinschalig pretpark en een dierentuin. Dit is echt een uitje waar je toch minimaal een halve en nog beter een hele dag voor moet uittrekken.

Wij bezochten dit pretpark niet. We hadden maar een lang weekend in de Westhoek en vonden het dan leuker om verschillende speur- en puzzeltochten te maken in deze regio. Pretparken hebben we bij ons in de buurt ook genoeg. Maar ga je langer naar Ieper of wil je de kinderen blij maken dan is dit vast een goede keuze. Lees ook onze andere blogs over België met kinderen en over de leukste dierenparken in België.

Crossen door de Bossen rondom Ieper

Een van de leuke dingen van de regio Westhoek is dat ze echt hun best hebben gedaan om activiteiten te organiseren voor het hele gezin. Rondom Ieper is er bijvoorbeeld de fietstocht “Crossen door de bossen met Jaek en Nink”. Een jongetje en een meisje die onze dochter direct omarmde.

Ook in het leuke doe-boek van de Westhoek (aanrader: te halen bij elk toerisme office) komen deze karakters voor. Bovendien krijgen kinderen tot 12 jaar met de bon in het doeboekje een polsbandje dat gratis toegang geeft bij diverse musea en attracties in de regio. Mocht je net als ons je afvragen waar die namen vandaan komen en hoe je het moet uitspreken? Het is West-Vlaams dialect voor Ja en Nee en je zegt dus niet Ja-Ek maar meer iets dat klinkt als Jaweenk. We hielden het maar op “jongetje” en “meisje”, dat was een stuk makkelijker.

doeboek westhoek
Fietsen in de westhoek

Deze route is een van de langste van verschillende kindvriendelijke fietsroutes in de Westhoek. In totaal 29km maar met wat extra lusjes kwamen we boven de 30km uit en de route heeft rond de 200 hoogtemeters. Er zijn veel leuke plekken om te stoppen onderweg en ook meer dan genoeg restaurantjes om pauze te houden. Dat zal je nodig hebben: als je alleen Nederlands plat gewend bent, is het fietsen voor jonge kinderen al snel (te) pittig. Wij waren in ieder geval blij dat onze dochter niet zoals het plan was een aanhangfiets had maar een fietskarretje. Met de stops is dit een dag vullende activiteit.

We vertrekken uit Ieper en rijden al snel echt op het platteland. De route gaat over fietspaden en rustige binnenwegen. Het is koud maar mevrouwtje voelt zich een prinses. “Haha papa, jij moet heel hard trappen en ik niet’, in het fietskarretje en onder een deken kijkt ze triomfantelijk rond. De kaart heeft ze op schoot en telkens wanneer ze een bordje ontdekt met “Jaek en Nink” roept ze “Papa die kant op”. Waarbij we voor de grap natuurlijk de verkeerde kant pakken want “die kant” daar kunnen we niks mee. Een goede oefening in links en rechts.

De route komt vlak langs museum de Hooge Crater en we stoppen hier om wat meer te leren over de Eerste Wereldoorlog. Dit museum is heel toegankelijk voor kinderen. Vooral dankzij de medewerker die ons een rondleiding geeft op kinderniveau. Wat was dan een “gasmasker” en waarom droegen mensen dat. Onze nieuwsgierige kleuter heeft vragen genoeg en vindt het echt interessant. Er zijn veel voorwerpen te zien en die maken het toegankelijk voor kinderen. “Al die mensen zijn nu dood” zegt ze terwijl ze naar de voorwerpen kijkt.

Ik snap dat er ook ouders zijn die hun kinderen liever helemaal niet confronteren met het leed op deze wereld. Maar onze dochter is ook al in Normandië geweest met de geschiedenis daar, heeft met eigen ogen zwerfkinderen en bedelende kinderen gezien en wij geven haar liever informatie in doses die past bij haar leeftijd en niveau dan niks te vertellen. De Hooge Crater is in tegenstelling tot sommige andere plekken in de Westhoek hier geschikt voor.

Ook wijzelf weten kom ik achter eigenlijk vrij weinig over deze oorlog. Marcel nog wat meer omdat hij als Brabander ook wel eens hier is geweest met school maar voor mij die in de omgeving Arnhem woonde ging het altijd alleen over de Tweede Wereldoorlog.

museum hooge vuren

Na het museumbezoek vervolgen we onze fietstocht en genieten van de rust en stilte. Onze volgende stop Kasteeldomein Zonnebeke heeft een mooie vijver en een speeltuin. We kunnen hier ook een hapje eten maar besluiten door te fietsen naar het ’t Nonnenbos een restaurant dat uitgeroepen is tot het 3e meest kindvriendelijk in België.

Ieper bezienswaardigheden

Heb je meer tijd dan wij en wil je fietsen combineren met wandelen? Of ga je met de auto dan zijn er twee zoektochten voor kinderen die je hier kunt doen. ‘Mysterie in het Polygoonbos’ en ‘De verdwenen steen van Zonnedael’ die voor 1 euro te koop zijn bij het bezoekerscentrum.

ieper bezienswaardigheden
ieper bezienswaardigheden

Het nadeel van plekken die zijn uitgeroepen tot het beste of een van de beste is dat dit ook verwachtingen schept. Eerlijk is eerlijk wij hadden meer verwacht van ’t Nonnenbos. Het eten is prima maar ook niet heel bijzonder. Het is erg druk en de bediening is mede daardoor niet bijzonder snel. Buiten zijn er echt wel een aantal leuke speeltoestellen en een opblaaskasteel maar het kan allemaal wel een sopje gebruiken. Kortom prima plek om te eten maar er zijn op deze route met regelmaat nog ander restaurantjes met kinderkaart en speeltuin dus ik zou gewoon stoppen wanneer de trek toeslaat.

ieper bezienswaardigheden

Na de lunch is het weer even lastig op gang komen, zeker met de verschillende kleine klimmetjes in het parcours. De naam “Crossen door de Bossen” doet je misschien verwachten dat je veel door het bos rijdt. Maar dit valt wel mee. Er zijn kleinere bos stukjes maar zeker ook veel weidse landschappen met akkergrond. Op het hoogste punt liggen de Hill 60 en hill 62. Belangrijke plekken uit de Eerste Wereldoorlog. We zien Ieper in de verte al liggen. Even denken we dat mevrouwtje in slaapt valt. Zo chill zit ze in haar karretje, de oogjes vallen even dicht maar er is buiten toch te veel te zien.

ieper bezienswaardigheden

Onze laatste stop is de Bluff, een gebied dat door enorme inslagen veranderd is in een krater gebied. Hier bekijken we een bijzonder kunstwerk. Een enorm ei en 600.000 terracotta beeldjes om de slachtoffers te herdenken.

Daarna is het nog maar een klein stukje fietsen naar Ieper. Met een moe maar voldaan gevoel sluiten we onze fietstocht af.

ieper bezienswaardigheden
ieper bezienswaardigheden

Ons bezoek aan Ieper werd mede mogelijk gemaakt door Toerisme Westhoek die bijvoorbeeld de activiteit “Crossen door de Bossen” organiseerden. Andere activiteiten zoals bezoek aan de musea deden we op eigen initiatief en gelegenheid. Zoals je van ons gewend bent gaan we alleen samenwerkingen aan waar we volledige redactionele vrijheid hebben.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top