Ravenna – stad van de mozaïeken

2

Ravenna, stad van de mozaïeken. Het is de voormalige hoofdstad van het West-Romeinse rijk en staat op de UNESCO-Werelderfgoed lijst. Ik wist dat dit een stad was naar mijn smaak maar niet dat ik zo onder de indruk zou zijn. Het was het perfecte culturele uitje tijdens mijn korte vakantie met dochter aan de Adriatische kust van Emilia Romagna. Een kustregio waar je natuurlijk veel stranden, geweldige pretparken maar ook natuur kunt vinden.

Basiliek van San Vitale ravenna

Werelderfgoed Ravenna bezienswaardigheden

Onze tijd in Ravenne was maar kort, dus we hebben ons gefocust of de belangrijkste bezienswaardigheden in Ravenna in het oude hart van de stad. Ravenna heeft maar liefst acht gebouwen die op de Werelderfgoed lijst staan en in een halve dag bezoeken we er 5.

Alleen de Basiliek van Sant’Apollinare in Classe zo’n 8km buiten het centrum en de kleinere bezienswaardigheden (het Mausoleum van Theoderic en de Arian doopkapel) sloegen we over. 

Om het ook interessant te maken voor mijn vierjarige dochter bezochten we ook wat plekken die speciaal leuk zijn voor kinderen. Bezoek je Ravenna met kinderen dan kan je bij diverse bezienswaardigheden het boekje “Ravenna for Kids, a city guide with Pimpa” kopen. Dit Engelstalige boekje is speciaal geschreven om Ravenna met kinderen leuk te maken. Er zitten kleine opdrachten en knutselwerkjes in die je samen met je kind kunt doen tijdens een wandeling door Ravenna.

ravenna bezienswaardigheden ravenna bezienswaardigheden

De nieuwe basiliek van Sant’Apollinare

De nieuwe Basiliek van Sant’Apollinare was onze eerste stop in Ravenna. Bij het binnenlopen was ik direct onder de indruk van de muurschilderijen van mozaïek. Hoewel ik op dat moment enorm onder de indruk was bleken dit achteraf gezien niet de mooiste mozaïeken van Ravenne  te zijn. Het gebouw is in vergelijken met sommige anderen zelf een beetje kleurloos als je dat kunt geloven. Doordat er later veel bijgebouwd is voelt het ook niet echt als een geheel maar een mix van stijlen. Toch was het één van mijn favoriete plekken in Ravenna vanwege het verhaal achter het gebouw.

De nieuwe basiliek van Sant'Apollinare ravenna

De basiliek werd in eerste instantie namenlijk gebouwd door Theoderic (493-526) een aanhanger van de Arian religie. Voordat onze gids hier wat over vertelde, had ik hier nog nooit van gehoord en als het aan de Byzantinen had gelegen die de regio daarna overnamen was dat zo gebleven. De mozaïeken van Theoderic werden aangepast om alle herinnering aan hem te doen vergeten. Een deel van wat je nu ziet is dus origineel maar bijvoorbeeld de rij met mannen en vrouwen zijn latere toevoegingen en hier zijn de originele weg gehaald. Als je er eenmaal op gaat letten, vallen dingen op. Zo is het mozaïek met het paleis van Theorderic nog wel bewaard gebleven maar zijn de mensen die in de nissen stonden verwijderd. Dit is niet helemaal gelukt waardoor halve handjes de pilaren vast houden.

De nieuwe basiliek van Sant'Apollinare ravenna De nieuwe basiliek van Sant'Apollinare ravenna De nieuwe basiliek van Sant'Apollinare ravenna

Neonian doopkapel

De Neonian Baptistery (doopkapel) is één van de meeste bekende bezienswaardigheden in Ravenna vooral vanwege de plafondschilderingen. Het is een achtvormig gebouw met in het midden een groot marmeren doopvont.  De mozaïeken lopen door tot de halverwege de muur. Er zijn scenes te zien uit de bijbel zoals het hele passende verhaal waar Johannes de Doper Jezus doopt.

Neonian doopkapel ravenna Neonian doopkapel ravenna

Kapel van Sant’Andrea in het Archiepiscopal Museum

We bezochten niet het volledige museum maar wierpen even een snelle blik in de kapel van Sant’Andrea. Wanneer je Ravenna bezoekt is het handig om een combinaticket te kopen. Dit ticket geeft toegang tot het Archiepiscopal Museum (Chapel of Sant’Andrea and the Ivory Throne), Neonian Baptistery, Basilica of Sant’Apollinare Nuovo, Basilica of San Vitale en het Mausoleum of Galla Placidia.

Mausoleum van Galla Placidia

Onze laatste culturele stop is ook na een dag tussen de Ravenna Mozaïeken een waardige afsluiter. Misschien wel de mooiste van allemaal. Van buiten lijkt het helemaal niks bijzonders. Een klein sober, nietszeggend gebouwtje maar binnen ben je in de hemel. Figuurlijk maar ook letterlijk want boven je hoofd een prachtig mozaïek van de sterrenhemel. Waar niet alle mozaïeken mijn vierjarige dochter aanspraken is ze hier helemaal onder de indruk. Het geheel is nog mooier doordat er geen echte ramen zijn maar een klein beetje licht door alabaster platen naar binnen komt.

Dit gebouw werd gebouwd voor Galla Placidida, de zus van de Romeinse keizer Honarus die in 450AD stierf maar het is nooit door haar gebruikt. In plaats daarvan kunnen wij het nu bewonderen en de magische atmosfeer voelen.

Mausoleum van Galla Placidia ravenna Mausoleum van Galla Placidia ravenna Mausoleum van Galla Placidia ravenna

Basiliek van San Vitale

Op hetzelfde terrein als het Mausoleum van Galla Placida staat ook de basiliek van San Vitale. In elke andere stad zou dit al een topattractie zijn. Maar hier is het het alsof alle prachtige bezienswaardigheden in Ravenna zich samen hebben ingespannen voor de overtreffende trap. Ik kreeg bijna een overdosis indrukken. Zoveel kleuren, zoveel beelden, overal is wat te zien. Geen wonder dat mijn dochter gewoon maar op een trappetje ging zitten kijken. Ze staat alleen nog maar op om een rondje te lopen over het doolhof dat getekend is in marmer op de vloer van de Basiliek.

Basiliek van San Vitale ravenna Basiliek van San Vitale ravenna

Mijn ogen schieten alle kanten uit. De gids blijft praten over de historie van het gebouw. Zo spreekt hij over de mensen die dit gebouwd hebben maar eigenlijk is het te veel informatie; ik neem het haast niet op. Uiteraard neem ik een kijkje bij het beroemdste mozaïek in het gebouw. Een 1500 jaar oud mozaïek laat een vrouw zien met een bijzondere hoofdtooi. Het was de keizerin Theodora en het is ongewoon om een vrouwenfiguur te zien op zo’n prominente plek.

Basiliek van San Vitale ravenna Basiliek van San Vitale ravenna

Wanneer we het gebouw verlaten hebben we onze portie cultuur gehad voor vandaag. Het is tijd voor een ijsje.

Andere bezienswaardigheden Ravenna

Je zou het bijna vergeten na zoveel prachtige basilieken en gebouwen met mozaïeken maar Ravenna is meer dan Werelderfgoed. Het is een stad met een ontspannen sfeertje en grotendeels autovrij. Al moet je wel uitkijken want net als in het nabijgelegen Ferrara zijn er veel fietsers.

Een van de bekendste lokale gerechten in dit deel van Italië is het Piada brood. Een plat brood dat typisch is voor de Romagna regio. Op verschillende plekken in de stad zijn er bakkers die vanuit niet meer dan een gat in de muur (piadinerie) dit de hele dag verse verkopen. Wij hebben heerlijke gegeten in een schattig klein restaurantje. Voor een toetje ga je natuurlijk naar een ijssalon rondom het centrale plein het Piazzo del Popolo

ravenna eten ravenna eten

Naast de Mozaiekken heeft Ravenna nog een andere belangrijke historische troef. De poëet Dante is hier gestorven en begraven. Nu ligt het strand van Ravenna kilometers van de stad maar vroeger was de kust veel dichterbij. De regio rondom Ravenna was erg drassig en Dante stierf aan de malaria die hij hier opliep. Dante ligt hier nog steeds begraven en zijn tombe is te bezoeken. Wel met dank aan de lokale Franciscanen. Zij namen de botten meerdere keren weg uit het graf en verstopten het voor de Florentijnen die ze kwamen halen, bij het naderen van Napoleon en tijdens de Tweede Wereldoorlog.

tombe dante ravenna

Tot slot nog een laatste tip voor wie Ravenna met kinderen bezoekt. In de Basiliek di San Francesco kan je een bijzondere ontdekking doen. Naast de donkere kelder deur zit een doosje, gooi wat geld in en het licht gaat aan. Wat je ziet is een kelder met mozaïeken waar de vissen in rond zwemmen. “Mama hoe kan dat nou?” Door het waterniveau in de stad is deze onder water komen te staan en de de kerkeigenaren dachten dat het wel grappig was er vissen in te stoppen. Mijn dochter is het daar helemaal mee eens en we geven ze wat stukjes brood tot het licht weer uitgaat.

Basiliek di San Francesco ravenna

Praktische tips Ravenna Italië

De afstand Bologna-Ravenna is minder dan 100km en dit is het dichtstbijzijnde vliegveld. Er zijn enkele hotels in Ravenna maar het is ook goed mogelijk de stad te bezoeken als dagtrip vanuit een andere plaats. De trein Ravenna-Bologna stopt ook in kleinere kustplaatsjes zoals in Cervia waar wij verbleven.

Ravenna is een hele compacte stad die prima te belopen is. Maar wil je ook de wat verder buiten het centrum gelegen attracties bekijken dan kan je het beste een fiets huren. Bij Ravenna Toerisme kunnen ze je helpen aan een kaart van de stad.

ravenna bezienswaardigheden

Dit blog is onderdeel van de Riviera dei Parchi campagne van iambassador in samenwerking met Emilia Romagna Tourism. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

Share.

About Author

Tikva is fulltime blogger en oprichter van Gezin op Reis. Ze heeft meer dan 70 landen bezocht waarvan meer dan 30 met haar dochter (2013). Haar favoriete continenten zijn Europa, Latijns-Amerika en Azië. Ze begon de website in 2014 om ervaringen en tips voor (toen nog) reizen met een baby te delen. Inmiddels is Gezin op Reis de grootste website in Nederland over vakanties met kinderen wereldwijd. Jouw bron voor goede, betrouwbare informatie die jullie vakantie een stuk makkelijker maakt.

2 reacties

  1. Ik heb een vraag over fietsen in Ravenna. Wij gaan deze zomer (juli – augustus 2018) o.a. naar Ravenna en willen in de stad rond fietsen om de stad te bekijken. Waar kunnen we fietsen huren en bestaan er ook fietstochten onder leiding van een gids?
    Ik zou zeer geholpen zijn met een antwoord op deze vragen. Er staat niet zoveel over “fietsen” in deze streek.

    Een vriendelijke groet,
    dhr. Henny J Verhoef

    • Wij hebben gelopen dus dat kan ik je niet vertellen. Ik zou als ik jou was gewoon ff een mailtje sturen naar het tourism office die kunnen je vast helpen.

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.