Home / Reisinformatie / Europa / Lucca met kinderen

Lucca met kinderen

Reizen met kinderen in Italie?Ik begon te denken wat een leuke Italiaanse stad is voor kinderen; Rome, met een spannende geschiedenis vol Romeinen en gladiatorengevechten, en natuurlijk het indrukwekkende Colosseum? Of toch Florence, met het kleine stadscentrum waar alles op loopafstand is, en je veel leuke kleine en kindvriendelijke musea hebt? Ineens wist ik het! Lucca! Een gastvrije Toscaanse stad, zo’n 80 kilometer van Florence en in de buurt van Bologna, met een rijke geschiedenis, fotogenieke straatjes, maar ook veel groen en speeltuinen voor de kinderen. En vergeleken met steden als Florence, is Lucca relaxter, rustiger en ook belangrijk; minder warm!

Een korte geschiedenisles over Lucca

Lucca is een van de rijkste steden van Italië, maar ook een met een lange geschiedenis. De stad is gesticht door de Etrusken, de eerste inwoners van het gebied grofweg tussen Toscane en Rome, en zij gaven de stad ook haar huidige naam: het Etruskische woord “luk” betekent “moeras”. 

Voor de Romeinen werd Lucca een belangrijke nederzetting omdat het stadje op het kruispunt lag van enkele belangrijke wegen, en aan de vorm van het Piazza dell’Anfiteatro kan je zien dat hier vroeger een antiek Romeinse amfitheater stond. In de Middeleeuwen en de Renaissance groeide Lucca uit tot een welvarende stad, zelfs zo belangrijk dat het een grote rivaal voor Florence werd!

Je ziet de rijkdom van deze tijd terug in de vele prachtige palazzi, stadspaleizen, met hun rijkversierde gevels. In de achttiende eeuw kwam Lucca onder Frans bewind, toen Napoleon het scepter zwaaide over de Toscaanse stad.

Wat te doen in Lucca met kinderen

Fietsen of wandelen over de oude stadsmuren

In de tijd dat Lucca een grote rivaal was van Florence, moest de stad zich kunnen verdedigen. Men bouwde hierom een brede stadsmuur, die vandaag de dag nog grotendeels intact is en het volledige centrum omsluit. De muur is zo’n 12 meter hoog, dertig meter breed en zo’n vier kilometer lang. Een giro della mura (een rondje over de muren) is aan te bevelen.

Tijdens de wandeling over de oude stadsmuren van Lucca met kinderen heb je een indrukwekkend uitzicht over de stad en het omringende landschap. Maar de beste manier om het oude stadscentrum te ontdekken is per fiets, Lucca staat niet voor niets bekend als fietsstad. Even uitrusten, of juist wat extra energie kwijtraken, kan op de schaduwrijke speeltuinen; twee beneden en drie op de muren zelf. Vanaf de bastions heb je een prachtig uitzicht op de stad, en kinderen kunnen hier veilig en vrij bewegen.

Er zijn talloze fietsverhuurbedrijven en aan het Piazza Santa Maria is een winkel die ook alle soorten en maten kinderfietsen en fietsen met kinderzitjes aanbiedt. Let op; in het weekend kan het erg druk zijn op de fietspaden, dus let op met kinderen die nog niet zo goed kunnen fietsen. Helaas verhuren veel winkels in Italië nog altijd geen fietshelmen (de perfect geföhnde Italiaanse kapsels zouden er maar van in de war raken), dus wellicht een idee deze zelf mee te nemen! De huurprijs van de fietsen ligt rond de 3 euro per uur per fiets.

Weetje; toen in 1812 de stad werd bedreigd door het water van de rivier de Serchio, die buiten de oevers was getreden, werden alle poorten van de stadsmuur hermetisch afgesloten. De jongste zus van Napoleon Elisa kon de stad niet meer in en moest over de muur worden gehesen!

Duomo di San Martino Lucca

Bezienswaardigheden in Lucca

Het Piazza dell’Anfiteatro is gebouwd op de plaats van het vroegere Romeinse amfitheater. De fundamenten van het theater zijn hierbij gebruikt voor woningen en winkels, en het middengedeelte is vrij gehouden, waardoor er een plein ontstond. Dit is te bereiken via een viertal bogen en met een klein beetje fantasie kan je je voorstellen hoe het amfitheater hier ooit gestaan moet hebben.

In Lucca stonden ooit honderddertig torens, waarvan er verschillende nog te bewonderen zijn. Aan de Via Filungo staat de dertiende eeuwse Torre dell’Orologio, de hoogste toren van Lucca! Boven op de toren werd een grote klok bevestigd, zodat iedereen de tijd kon aflezen en kon horen als de klokken sloegen! Wil je een toren beklimmen? Kies dan de Torre Guinigi, met 230 treden, die het bezit was van een van de meest invloedrijke families van kooplieden uit Lucca. Boven op de toren staat een erg oude eikenboom!  Ook in het nabijgelegen Bologna kan je verschillende torens vinden.

Duomo di San Martino – Deze romaanse kathedraal bevat een beroemde relikwie, de Volto Santo of het Heilig Gelaat. Deze wordt verondersteld het ware gezicht van Christus te verbeelden, gebeeldhouwd door Nicodemus die aanwezig was bij de kruisiging van Christus.

Aan de Corte San Lorenzo staat het geboortehuis van de wereldberoemde componist Giacomo Puccini. De woning is teruggebracht in de originele staat en is te bezichtigen. Je ziet er partituren van Puccini, maar ook de mantel en de witte sjaal die hij dikwijls droeg. Op het plein voor de woning staat een standbeeld van de componist.

Gelatoooo!

Met ongelooflijke eten en redelijke prijzen, talloze pizze en pasta’s en niet te vergeten de Italiaanse gelato, kan je in Lucca heerlijk eten. De regio staat bekend om eenvoudige en smaakvolle gerechten, die door kinderen gewaardeerd worden; geen culinaire fratsen of vreemde ingrediënten, maar eerlijk en herkenbaar eten.  De “focaccia” is een aanrader, een plat brood met olijfolie en rozemarijn. Er zijn veel kindvriendelijke restaurans met kindermenu’s en breng ook een bezoek aan een pasticceria, waar heerlijke koekjes en cakes verkocht worden! Maar waarom zou je in de zomer niet eens gaan picknicken op de stadsmuren!

DSC_2Mega_Pix

Even iets anders?

De stad zelf heeft een ideale ligging voor citytrips; bijvoorbeeld naar Pisa met de beroemde scheve toren en de kathedraal. Iets verder weg ligt ook Florence, zo’n 90 minuten met de trein. Maar binnen een uur reisafstand van Lucca liggen ook de steengroeven bij Carrara, waar Michelangelo zijn marmer haalde, het museum in Vinci met de prototypes van Leonardo’s uitvindingen en de stranden van de prachtige kustdorpjes Cinque Terre.

Je kan eenvoudig activiteiten afwisselen; een dag wandelen op het platteland en vervolgens luieren aan de zee. In de omgeving van Lucca vind je verder nog verschillende parken, met bijvoorbeeld de fascinerende Grot al Vento in de bergen. Ten noorden van Lucca is de spa, Bagni di Lucca, al sinds de 13e eeuw bekend om zijn therapeutische wateren. Drie grote zwembaden zijn in de zomermaanden geopend voor het publiek. Nog iets verder weg maar nog steeds goed te doen liggen de kindvriendelijke steden Bologna en Ferrara.

Parco di Pinocchio

Wie kent niet het verhaal van Pinocchio? De timmerman Gepetto woonde helemaal alleen in een klein kamertje. Hij voelde zich eenzaam en besloot om een houten pop te maken, die kon dansen en springen en die hem gezelschap zou houden. Op ongeveer 18 kilometer van Lucca, in het geboortedorp van Carlo Collodi, de schrijver van het verhaal, ligt het Parco di Pinocchio. Het is een park met interactieve activiteiten op basis van het boek, zoals een walvisfontein waar kinderen doorheen kunnen lopen en een doolhof met personages uit het verhaal. Leuk voor de kinderen is om onderweg naar Italie al te lezen over De Droom van Pinocchio of hoe Pinocchio steeds in de problemen raakt, zodat de voorpret nog groter wordt.

Tips Lucca met kinderen

  • De stad zelf is grotendeels vlak,dus als je eenmaal gewend bent met de kinderkopjes is lopen met een wandelwagen geen probleem. Via de fietspaden en vele hellingen kom je zo ook op de muren.
  • Het centrum is grotendeels autovrij, dus heerlijk rustig en veilig voor kinderen. Er zijn voldoende parkeerplaatsen vlak buiten de stadsmuren, dus je bent snel in het centrum.
  • Het kan warm worden in de stad, maar alle standjes verkopen water en je vult deze flesjes eenvoudig bij, bij een van de vele fontein op de verschillende piazza. Even spelen met water is altijd een leuke verfrissende activiteit!

Aniek Rooderkerken (1987) specialiseerde zich in de kunst en literatuur van de Italiaanse Renaissance en werd tijdens een stage aan de Uffizi in Florence spontaan verliefd op deze stad. In 2013 initieerde zij Italië Uitgelicht, de culturele reisblog over Italië.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top