Home / Reisinformatie / Europa / Italie / Beleef de Adriatische kust op haar kindvriendelijkst aan de Riviera dei Parchi

Beleef de Adriatische kust op haar kindvriendelijkst aan de Riviera dei Parchi

De Adriatische kust grenst aan de Adriatische Zee. De lange kustlijn loopt door verschillende regio’s. Van de Venetiaanse Rivièra via Emilia Romagna naar Le Marche. De Rivièra dei Parchi ligt in de regio Emilia Romagna en heeft deze naam gekregen vanwege de 11 themaparken in het gebied. Waterparken, pretparken maar ook dierentuinen en wildparken. Op vakantie naar de Adriatische kust met kinderen? Dit gebied is extra geschikt voor gezinnen.

Samen met mijn dochter nam ik een kijkje en ontdekte hoe ontzettend afwisselend dit deel van Italië is. In de ochtend liepen we bijvoorbeeld nog langs de beroemde mozaïeken van werelderfgoed stad Ravenna om in de middag heel Italië aan onze voeten te hebben in miniatuur. De ene dag kozen we voor de adrenaline en het plezier van het pretpark terwijl we ons een dag later verwonderden over de bijzondere natuur in het River Po Delta National Park.

adriatische kust

De Adriatische kust met kinderen 

Een vakantie aan de Adriatische kust is populair vanwege de lange zandstranden maar ook omdat een strandvakantie makkelijk te combineren is met cultuur. De bekendste badplaats Rimini is populair bij Nederlandse jongeren. Maar er zijn vele kleinere badplaatsen, stadjes en dorpjes die direct aan het strand liggen maar ook een gezellig oud centrum hebben zoals Cervia waar wij verbleven.

adriatische kust
adriatische kust
adriatische kust

De stranden aan dit deel van de Italiaanse kust zijn lange, brede zandstranden. Een deel is vaak ingenomen door strand clubs waar je tegen betaling een bedje en parasol krijgt voor de dag. Je kunt wat eten en drinken bestellen en als je kiest voor een kindvriendelijk locatie dan is er ook nog wat te spelen. Het strand dat het dichtstbij de zee ligt is vrij toegankelijk en hier kan je een handdoekje neerleggen of lekker voetbalen. Er is hier zoveel strand dat er ruimte genoeg voor iedereen is en je niet hutje-mutje hoeft te liggen. Het strand loopt erg langzaam af en zelfs mijn kleuter kon vele meters de zee inlopen.


De stadjes en dorpjes langs de Adriatische kust van Emilia Romagna hebben een treinstation. Zo kan je in het binnenland naar de gezellige hoofdstad van de regio, Bologna. Of neem de trein naar een van de Italiaanse kuststeden, geen gedoe met parkeren tijdens bijvoorbeeld één cultureel dagje in Ravenna. Eén ding is zeker: waar je ook heen gaat, goed eten is een erezaak in Italië en in Emilia Romagna is de geboorteplaats van enkele van de smakelijkste Italiaanse gerechten. Wij deden ons tegoed aan verse vis, prosciutto di Parma en verschillende kazen. Aangezien pasta het lievelingseten is van mijn dochter was elke maaltijd een feestje. In Ravenna proefden we net uit de oven gekomen piadina, een klassiek Italiaans plat brood en laat ik maar niet beginnen over echt vers Italiaans ijs. Gelukkig dat we ook veel activiteiten ondernamen als tegenwicht voor al dit heerlijke eten.

Bezienswaardigheden Adriatische kust Emilia Romagna

Italia in Miniatura, het Madurodam van Italië

Het park Italia in Miniatura is nog het meest te vergelijken met Madurodam. Maar hiermee doe je Italië in Miniatura wel tekort want er is veel meer te doen voor kinderen dan het bekijken van gebouwen. Toevallig was mijn dochter de week daarvoor ook nog in Madurodam geweest en Italia in Miniatura vond ze veel leuker.

Italia in miniatura
Italia in miniatura
Italia in miniatura

Bij binnenkomst zie je direct een heel park voor je vol met Italiaanse gebouwen.  Dit is echt het deel met een miniaturwereld. Niet alle gebouwen ken ik, maar gelukkig staan er bordjes bij die uitleg geven over wat het is en waar het gebouw staat. Mijn dochter vind het het leukste als er knopjes zijn waar ze op mag drukken. Zo zet ze de voorstelling aan in de opera van Verona, compleet met muziek en dansende paardjes. Naast de historische en bekende gebouwen is er ruimte voor moderne gebouwen in de containerhaven worden de boten met een hijskraan gelost.

Wat opvalt in Italia in Miniatura is het hoogteverschil van de laaglanden tot de besneeuwde bergen. Heel Italië is vertegenwoordigd. Vanaf de zweeftrein die een rondje maakt boven het het gebied heb je helemaal een mooi overzicht. Modeltreintjes rijden af en aan “kijk, mama er komt er één uit de tunnel”. Je kunt hier uren kijken naar alles wat er voor je gebeurt. Er is ook een kleiner gedeelte met bekende Europese gebouwen maar hier kan je minder zelf doen.

Italia in miniatura

Italia in Minature is meer dan de miniatuurwereld zoals wij dat in Nederland kennen. Er zijn enkele pretparkattracties. De wildwaterbaan is favoriet bij onze dochter. Ze kan hier geen genoeg van krijgen en gelukkig zijn de rijen zo kort dat we een paar keer achter elkaar kunnen gaan. Ook is er in indoor speelgedeelte, mocht je de pech hebben een keer minder mooi weer te treffen of juist wat schaduw op te willen zoeken. In een hoek van het park rennen allemaal kliedernatte kindjes rond. Tip: neem zwemkleding mee.

Ook wij gaan naar het kasteel waar je met enorme waterpistolen elkaar kunt bespuiten. Voor veel kinderen waarschijnlijk het hoogtepunt van hun bezoek maar eigenlijk kan je hier pas goed meedoen als je minimaal 120 centimeter lang bent.  Heel wat rustiger, maar ook ontzettend leuk, is de boottocht door Venetië, bijna net echt. We zijn net op tijd op het centrale plein om nog een stukje van de zang- en dansshow bij te wonen die hier plaatsvindt.

Italia in miniatura

Geweldig pretpark Mirabilandia en Mirabeach

Aan de Italiaanse kust zijn meerdere pretparken maar Mirabilandia is één van de grootste. Het is bovendien niet alleen een pretpark maar er is ook een waterpark Mirabeach. Koop een combinatiekaartje en bezoek beide.  Dit pretpark heeft echt van alles te beleven voor alle leeftijden en is supergroot. Niet voor niks geeft een entreekaartje toegang voor twee dagen.

mirabiliandia pretpark italie
.
mirabiliandia pretpark italie

Voor tieners zijn er de gave achtbanen en andere adrenaline attracties maar ook jongere kinderen hebben erg veel keuze. Mevrouwtje heeft hier een te gekke dag gehad en ze kon er geen genoeg van krijgen. Doordat we een fastpass hadden zijn we in bijna alle attracties geweest voor jongere kinderen. Er zijn spannende achtbanen die niet over de kop gaan en meerdere waterbanen maar wees gewaarschuwd: na El Dorado kan je jezelf uitwringen. Dan zijn er nog de rustige attracties zoals een heel erg hoog reuzenrad, de treintjes, de draaimolen en minosaurus. Maar er is meer ze hebben hier ook hele goede shows vol acrobatiek, zang en dans.  In een apart blog vertel ik je meer over Mirabilandia en waarom je hier wat mij betreft echt naar toe moet gaan.

Mirabilandia
Mirabilandia

Met water spelen in Atlantica

Tijdens een vakantie aan de Adriatische kust van Italië mag je mooi weer verwachten. Dan is het heerlijk om naar een waterpark te gaan om af te koelen. Atlantica in Cesenatico is een kindvriendelijke en relatief compact waterpark. Voor jonge kinderen is er een fijn ondiep gedeelte. Hier zijn ook meerdere glijbanen die ze alleen of soms met papa of mama kunnen doen. Voor oudere kinderen is er ook keuze genoeg van glijbanen waar je met zijn drieëen tegelijk af kan tot echt supersnelle banen waar je met een bootje gelanceerd wordt.

Leuk voor iedereen is de Lazy River waar je in een band een rustig rondje maakt in het waterpark. Opeens is daar een enorme walvis waar je midden door heen vaart. Ondanks dat ons bezoek midden in de zomervakantie viel, was de Lazy River de enige plek waar we echt lang moesten wachten. Bij de glijbanen liep het goed door.

atlantica waterpark italie

Waterpark atlantica heeft een heleboel ligbedjes en ik vond het prettig om een eigen plekje te hebben om naar toe terug te keren. Dankzij de vele parasols kan je ook altijd in de schaduw zitten. De omkleedfaciliteiten zijn goed, eten en drinken bestaat voornamelijk uit snackbar-opties. In sommige parken wordt muziek gedraaid maar dat is hier niet het geval tot het entertainmentteam opkwam. Die gingen helemaal los en grappig genoeg volgden veel Italianen hun voorbeeld. Opeens stond het hele zwembad vol met mensen die tot hun middel in het water de macarena aan het dansen waren. Maak je geen zorgen, sommige moves vergeet je nooit, hoe hard je het ook probeert. Kortom, Atlantica is een fijn dagje of middagje weg. Ook Kidseropuit bezocht Atlantica en als je een leuk park zoekt voor tieners dan adviseren ze Aquafan.

atlantica waterpark italie
atlantica waterpark italie

De zoutvelden van Salina di Cervia

Mocht je geen tijd hebben om helemaal naar de Po Delta te gaan dan kan je in de omgeving van Cervia flamingo’s zien. Bij de zoutvelden van Salina di Cervia wordt nog op een ouderwetse manier zout gewonnen, door het zoutwater op te laten drogen in bassins. In het museum kan je zien hoe dit proces in zijn werk gaat.

cervia salar
cervia salar

Po Delta National Park

Naast alle attracties en de Italiaanse kuststeden is er ook een prachtig natuurgebied aan de kust van Emilia Romagna. Het Po Delta National Park is een natuurgebied van 54 vierkante kilometer. Het ligt ongeveer ter hoogte van Ferrara boven Ravenna en bestaat naast een kustrook ook een bosgebied. We brachten een dag door in het Po Delta National Park en konden hierdoor twee verschillende delen zien. We maakten een boottocht naar de Saline di Comacchio waar heel veel flamingo’s en andere vogels te zien zijn. Onderweg wordt ook een stop gemaakt bij een oude visserswoning. Ook hier werd vroeger zout gewonnen.

Po delta boottocht
Po delta boottocht
Po Delta

In de middag gingen we naar het bosgebied van Mesola. Hier wonen zeer zeldzame hertjes die door de jarenlange bescherming niet meer bang zijn voor mensen. Je kunt dan ook heel dicht bij ze komen wat echt bijzonder is. De enthousiaste gids maakte de tour bovendien heel interessant voor kinderen door op verschillende plekken te stoppen en wat te vertellen over bijvoorbeeld de lokale eetbare planten. Er mogen maar een beperkt aantal mensen per dag dit deel van het Po Delta National park in, dus reserveren is noodzakelijk. Je leest er meer over in mijn blog over het Po Delta national park.

hert po delta
hert po delta

Ravenna

Ook wat betreft cultuur kwamen we helemaal niks te kort tijdens onze korte vakantie aan de Adriatische kust. Sowieso hebben de meeste dorpjes al een leuk oud centrum maar we bezochten ook nog Ravenna. Deze stad staat op de Werelderfgoedlijst en voor wie, net als ik, interesse heeft in geschiedenis heeft het een hele interessante historie. Ravenna en niet Rome was zelfs langere tijd de hoofdstad van het West-Romeinse rijk.

De vele oude kerken waarvan de oudste uit de 5e eeuw na Christus zijn voorzien van prachtig bewaard gebleven mozaïeken. Het is zo veel en enorm kleurrijk dat je soms niet eens weet waar te kijken. Ook op culinair gebied kom je in Ravenna niks te kort. Meer weten? Lees mijn blog over de bezienswaardigheden van Ravenna.

Mausoleum van Galla Placidia ravenna
ravenna bezienswaardigheden

Dit blog is onderdeel van de Riviera dei Parchi campagne van iambassador in samenwerking met Emilia Romagna Tourism. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen. Ik hoop je met de blog te kunnen laten zien hoeveel afwisseling de Italiaanse kust van Emilia Romagna heeft. Het is gebied met echt van alles: natuur, cultuur en heel veel leuke attractieparken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top