Home / Reisinformatie / Europa / Duitsland / Blaubeuren en het sprookjesachtige blauwe meer de Blautopf

Blaubeuren en het sprookjesachtige blauwe meer de Blautopf

De Blautopf is fascinerend karstbron met magisch blauw water. Gelegen in het bos bij het plaatsje Blauberen. Het toeristische stadje Blaubeuren is klein, maar wel heeft mooi vakwerkhuizen, een klooster en enkele musea. Er is ook een goed openluchtzwembad.

Wij kozen voor een langere vakantie in de Schwäbische Alb een deel van Baden-Württemberg en ik kan je dit gebied absoluut aanraden. Blaubeuren ligt maar twintig minuten vanaf de A8 of twintig minuten rijden vanaf Ulm in de Schwäbische Alb. Zelfs als je geen tijd hebt voor een hele vakantie in deze regio, dan kun je hier dus ook prima een nachtje slapen op doorreis. Vanuit Utrecht is het ongeveer zeven uur rijden naar Blaubeuren.

Blaubeuren

De Blautopf in Blaubeuren

De Blautopf is natuurlijk de grote bezienswaardigheid van Blaubeuren. Dit meer is echt zo blauw, deze foto’s zijn niet bewerkt wat betreft kleur. De Blautopf is een bijzonder natuurfenomeen.

Weet je waarom Blautopf deze prachtige blauwe kleur heeft? Ik zal het je vertellen. De kalksteenafzettingen in het water veranderen de kleur van het water. De mineralen in uit de kalksteen vallen uit elkaar en zorgen voor deze kleur. Blauw of groenachtig blauw, afhankelijk van de tijd van het jaar.

Blautopf Blaubeuren

Er zijn allemaal theorieën over de beste tijd van het jaar of de beste tijd van de dag om de Blautopf te bezoeken. Wij gingen twee keer naar het meertje toe. Een keer in de middag en een keer in de avond. De avond had onze voorkeur om twee redenen. Het was veel rustiger en de zon scheen niet meer. Op een heldere zonnige dag weerkaatst ook dit meer gewoon de wolken en de omgeving, waardoor je niet meer ziet hoe blauw het eigenlijk is.

Blautopf Blaubeuren

Het meertje zelf lijkt niet diep en het is super helder, dus je kunt de bodem zien. Er is echter een ondergronds holen systeem van 21 meter diep. Aan een kant is er een watermolen en het stadje. Hier zitten enkele van de meest populaire restaurants. Wie wil er nou niet eten met zicht op de Blautopf? De rest van het meer ligt nog mooi natuurlijk in het bos. Rondom de Blautopf is een wandelpad aangelegd en zo kun je vanuit verschillende hoeken een blik werpen op het meer.

Blautopf Blaubeuren

Wat kun je nog meer doen in Blaubeuren

Behalve lekker slenteren door het stadje is er nog meer te doen in Blaubeuren. De musea en het zwembad zijn gratis te bezoeken als je een AlbCard hebt. Lees vooral ons blog over de Schwäbische Alb voor meer informatie hierover.

Klooster in Blaubeuren

Het klooster van Blaubeuren heeft een rustige binnentuin. Je kunt ook een kijkje nemen in het kleine museum in het klooster.

Klooster blaubeuren

Prehistorisch museum in Blaubeuren

Het prehistorisch museum in Blaubeuren is een van de betere archeologische musea in de regio. Het Urgeschichtliches Museum Blaubeuren is deels gevestigd in een historisch pand.

blaubeuren museum

De grotten en ijstijdkunst uit de Schwäbische Alb staan op de werelderfgoedlijst. In zes grotten werden voorwerpen gevonden die tussen de 43.000 en 33.000 jaar oud zijn. Deze geven wel een heel bijzonder kijkje in de geschiedenis.

blaubeuren museum

Het gaat om beelden van onder andere leeuwen en mammoeten, maar ook mensfiguren. Muziekinstrumenten zoals een fluit en sieraden. In het prehistorisch museum in Blaubeuren zijn diverse van deze voorwerpen te zien. Daarnaast is het museum ook gewoon op een interessante manier vormgegeven. Het museum is niet al te groot, dus je kunt prima alles bekijken zonder dat je overvoerd wordt met indrukken. Bovendien is het ruim van opzet.

Blaubeuren museum
Blaubeuren museum

Ze hebben ook hun best gedaan het interessant te maken voor kinderen. Daarom zou ik ook aanraden dit museum in Blaubeuren met kids te bezoeken als je ze ook wat wil leren over de prehistorie. Zo zijn er replica’s die wel aangeraakt mogen worden, kun je zien hoe een schedel van een mens en van een neanderthaler er uit zagen en leren over de dieren die hier in de prehistorie leefden.

Blaubeuren museum
Blaubeuren museum

Het zwembad in Blaubeuren

Vraag je je af of er wat te doen is in Blaubeuren met kinderen? In Blaubeuren zit een leuk en kindvriendelijk openluchtzwembad en een overdekt zwembad. Nadat we in het stadje hadden rondgelopen, maakten we onze dochter blij door te gaan zwemmen. Vanwege de maatregelen was alleen het openluchtbad open. Dit is fijn zwembad omgeven door een grasveld en er is een leuke glijbaan.

Voor jonge kinderen is er een ondiep bad waar ze kunnen spelen. Ook kun je snacks en wat te drinken krijgen. Het zwembad is verwarmd tot ongeveer 23 à 25 graden, maar als de zon niet schijnt is dat wel een beetje fris. Bekijk de website van de BlautopfBäder voor de actuele openingstijden.

 zwembad Blaubeuren
 zwembad Blaubeuren

Wandelen rondom Blaubeuren

Er zijn verschillende mooie wandelroutes rondom Blaubeuren. Wandel bijvoorbeeld naar de “küssende Sau”, een rotsformatie die met een beetje fantasie lijkt op een kussend varkentje. Of maak een korte klimmende wandeling naar Rusenschloss, een kasteel ruïne met uitzicht over het stadje. Bij het toerisme office kunnen ze je informeren over de beste wandeling.

Blaubeuren

Uit eten in Blaubeuren

We waren echt aangenaam verrast door het restaurant waar we aten in Blaubeuren. Wirtschaft zum Schwanen met echt originele gerechten. “Eetbare bloemen”, ook onze dochter is blij met haar maaltijd. Ze hebben geen kindermenu, maar ze kwamen zelf met een suggestie voor haar. Ook de prijs viel ons enorm mee.

Blaubeuren restaurant
Blaubeuren restaurant

Hotels in Blaubeuren

Overnachten in Blaubeuren? Er zijn niet zoveel hotels, dus het is slim om in de vakanties op tijd te boeken. Hotel-Restaurant Ochsen is een prima Duits hotel, deels gelegen in een traditioneel pand. Ze hebben er zowel tweepersoonskamers, driepersoonskamers als familiekamers voor gezinnen. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Er zit ook een jeugdherberg in Blaubeuren met simpele vierpersoonskamers voor gezinnen. Bekijk de website voor informatie.

Blaubeuren

Meer tips? Lees ook onze andere blogs over Duitsland met kinderen.

2 gedachten over “Blaubeuren en het sprookjesachtige blauwe meer de Blautopf”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top