Home / Reisinformatie / Europa / Duitsland / Phantasialand met kinderen, top pretpark in Duitsland
phantasialand

Phantasialand met kinderen, top pretpark in Duitsland

Zoek je een gezellig uitstapje met het gezin? Bezoek pretpark Phantasialand in de buurt van Keulen. Blogger Cindy koost voor een bezoek in de winter met overnachting, terwijl Tikva met haar gezin een dagje ging in de lente.

Wil je naar een pretpark in de winter of in de kerstvakantie? In de winter is dit attractiepark in Brühl (Duitsland) omgetoverd tot Phantasialand Wintertraum. Een magische mix van adrenalinekicks, gezinsattracties, prachtige shows, een kerstmarkt, ijsbaan en honderdduizend lichtjes voor het ultieme kerstgevoel. Blogger Cindy en haar gezin hebben zich hier een weekend lang uitstekend vermaakt en delen hun tips met je.

Een weekend inclusief hotel kan je o.a hier boeken via de ANWB of hier via TUI. Soms is dat aantrekkelijker dan via de eigen site.

phantasialand show

Phantasialand Pretpark

Over Phantasialand

Phantasialand is een park van superlatieven, ontdekken we al snel. De spectaculaire achtbaan Taron heeft vier wereldrecords in handen. In zijn soort is dit de langste én snelste multi-lanceerachtbaan ter wereld.

Met maar liefst 58 kruispunten, dus 116 kruisingen tijdens de rit, ook een wereldrecord. En deze achtbaan heeft de intensiefste lancering ter wereld. Naast Taron ligt achtbaan Raik, de snelste family-boomerang ter wereld. Boomstamwildwaterbaan Chiapas, heeft de steilste afdaling ter wereld. Zijn het niet de attracties zelf, dan zijn het wel al die wereldrecords en cijfers die je doen duizelen!

Phantasialand pretpark duitsland

En dat allemaal in een opvallend compact park. We hebben nog niet eerder zoveel achtbanen zo dicht op elkaar zien staan, sommige lopen zelfs door elkaar heen. Het grote voordeel als je met kinderen in Phantasialand bent, is dat je geen kilometers hoeft af te leggen om alle attracties te bezoeken! Dat is in sommige pretparken wel anders. En toch is het aanbod groot en divers genoeg, wij hebben in twee dagen nog niet eens alle attracties en theaters bezocht. Misschien ben je zelf als kind al eens in Phantasialand geweest. Grote kans dat je het park bijna niet herkent! Er wordt namelijk enorm veel geïnvesteerd in dit park, bijna ieder jaar komen er nieuwe attracties bij en regelmatig moesten oude attracties hiervoor wijken.

phantasialand

Een van de nieuwste attracties is de F.L.Y. die eind 2020 werd geopend. Een spectaculaire achtbaan waarbij je onder de rails hangt. Hierdoor heb je dus echt het gevoel om te vliegen. Dit soort attracties maar Phantasialand uniek.

Phantasialand is opgedeeld in zes verschillende themagebieden. Naast China Town zijn dat Berlin, Mexico, Deep in Africa, Fantasy en Mystery. Ieder gebied heeft een eigen, herkenbare stijl die tot in de puntjes is doorgevoerd. In de attracties, het decor van de straatjes waar je doorheen loopt, de restaurantjes, eetstalletjes en winkeltjes. Het gebied Fantasy sluit met de speelse en fantasierijke aankleding goed aan op de belevingswereld van kleintjes en voor actiezoekers is Mystery overduidelijk the place to be. Hier razen de karretjes van de extreme achtbaan Taron rakelings langs grimmige rotswanden, diepe ravijnen en smalle bruggetjes. Loop je even later over de touwbrug het gebied Deep in Africa in, dan beland je in een klein Afrikaans dorp in de jungle. In de wachtrij voor de spannende Black Mamba zwepen indringende drums je hartslag nog eens flink op.

Phantasialand pretpark duitsland

Binnen en buiten attracties

Bijna alle attracties zijn ook in de winter geopend, op drie waterattracties na. Bovendien zijn er ook shows en genoeg binnen attracties. Het park staat vooral bekend om de spectaculaire achtbanen, maar er is hier zoveel meer te doen. Onze kinderen hadden de grootste lol in de wildwaterbaan die loodrecht naar beneden stort, bonden de schaatsen onder en draaiden naar hartenlust rondjes op de ijsbaan.

phantasialand show

Ze lagen dubbel om de grappige 4D-piratenfilm en hadden dikke pret in de Wellenflug. Dit is niet zomaar een zweefmolen, maar eentje die beweegt en waarin je wordt achtervolgd door waterfonteinen die hoger en hoger spuiten. Verder kun je lekker griezelen in het spookhuis, een vrije val van 65 meter maken in Mystery Castle of een bescheiden ‘drop’ in de kleine attractie Tikal, net zo spannend als je zelf wilt.

Phantasialand pretpark duitsland

Er zijn leuke indoor familie-attracties, zoals Das Verrückte Hotel Tartuff. In dit hotel loop je een route met allemaal grappige hindernissen, een beetje zoals de cake walk op de kermis. Bewegende trappen, wegglijdende vloerdelen, ronddraaiende kussens waar je je tussendoor moet wurmen. Erg leuk om samen met je kind te doen. De grappigste attractie vonden onze kinderen Maus au Chocolat. Met een 3D-bril op je neus rijd je in een karretje door een taartenfabriek, gewapend met een slagroomspuit ga je op virtuele muizenjacht. Hilarisch, hier zijn we meerdere keren in geweest. En dan zijn er ook nog eens vijf theatershows en twee openluchtshows te bezoeken. Genoeg variatie dus.

Phantasialand pretpark duitsland

Phantasialand ook leuk voor kinderen die niet van achtbanen houden

Onze zoon Niels is niet dol op achtbanen en maakte zich vooraf een beetje zorgen. Vriendjes die eerder in Phantasialand geweest waren, vertelden vooral honderduit over de achtbanen. Zou er dan voor hem wel genoeg te beleven zijn? Die zorgen waren voor niets, bleek al snel. Ook hij heeft een fantastisch weekend gehad en had genoeg te beleven. Juist omdat Wintertraum, met de schaatsbaan, de lichtjes en de lichtshows, een extra dimensie gaf aan de parkbeleving.

phantasialand

Het meest spectaculaire van Phantasialand zijn natuurlijk de achtbanen, maar er zijn genoeg familieattracties en shows bij om het voor alle leeftijden en interesses aantrekkelijk te maken. De meeste attracties liggen op loopafstand van elkaar, dus we splitsten regelmatig op. Dat was goed te doen, ook omdat de wachttijden tijdens ons bezoek erg meevielen.

Phantasialand

Phantasialand met kleine kinderen

Benieuwd vanaf welke leeftijd Phantasialand leuk is? Of welke lengte je kind moet hebben voor de meeste attracties? Zowel de dochter van Tikva als de kinderen van Cindy waren tijdens hun bezoek langer dan 130 centimeter en ouder dan acht jaar. Met die lengte en leeftijd mag je echt in bijna alle attracties, ook in spectaculaire achtbanen als de F.L.Y. maar nog niet in de Black Mamba en enkele andere attracties waar je 140cm voor moet zijn.

Wil je met een kleuter naar Phantasialand dan moet je wel beseffen dat je dan best veel entree betaald voor een beperkt aantal opties. De allerkleinsten zullen zich vooral vermaken in de themagebieden Fantasy en Berlin, hier zijn zo’n 13 kinderattracties te vinden. Dus een jonger broertje of zusje kan wel mee maar ga je met een kind dan zou ik een ander park zoeken.

Phantasialand bezoeken met kleine kinderen

Voor kinderen die groter zijn dan 1 meter is in bijna alle gebieden wel wat te beleven en kan je zeker al een leuke dag hebben

In de Phantasialand app staat bij iedere attractie precies vermeld voor welke leeftijd deze geschikt is en of de kinderen er alleen of onder begeleiding in mogen. Met een korte uitleg en een foto van de attractie, zodat je zelf kunt inschatten of de attractie echt past bij jouw kind. Hiermee kun je dus ook vooraf inschatten of het park genoeg te bieden heeft voor jouw kleintjes of voor kinderen die niet zo van achtbanen houden. Want dat blijft heel persoonlijk natuurlijk.

Phantasialand bezoeken met kleine kinderen

Hoeveel dagen voor Phantasialand?

Tikva en haar gezin hadden geluk voor een rustige dag gekozen te hebben. Waarbij alleen bij de alle populairste attracties een wachtrij stond van een minuut of tien. Daardoor konden ze eigenlijk alles wel doen en zelfs drie keer in de F.L.Y. Wel was het een hele volle dag waarbij ze direct om 9:00 in het park waren (de eerste attracties gaan in de zomer om 9:30 open) en om 18:00 eruit geveegd moesten worden. Ook was het niet mogelijk om alle shows bij te wonen.

Phantasialand pretpark duitsland

Je kunt je hier dus makkelijk twee dagen vermaken. Zeker in de drukke periodes van het jaar. Daarom overnachten Cindy en haar gezin in hotel Ling Bao aan de rand van het park. Tijdens het inchecken staan onze kinderen al te trappelen van ongeduld. Even later rennen ze voor ons uit over de bruggetjes van de Oosters aangelegde hoteltuin, op naar de parkentree voor hotelgasten. Vanuit de hoteltuin stappen we zo het park in, we staan midden in het themagebied China Town. De pret kan beginnen!

Overnachten in Phantasialand

Er zijn verschillende hotels in Phantasialand die direct aan het park grenzen. Cindy en haar gezin verbleef een nacht in het Aziatische hotel Ling Bao. En net zoals in het park zelf, is het thema in het hotel tot in de puntjes doorgevoerd. Wij sliepen in een 4-persoonskamer. Aangekleed met rood en goud, Chinese tekens en donker houtwerk, ook in de badkamer mooie houten details. Maar het klapstuk was toch wel het stapelbed van de kinderen. Geïnspireerd op een traditionele longtail boat, compleet met roeispaan en overkapping. Welk kind wil daar nu niet in slapen?

Overnachten in Phantasialand

Ook in het restaurant Bamboo is de Aziatische sfeer goed doorgevoerd, je kunt uit vier landen gerechten proeven en gerechten laten bereiden op een teppanyaki-plaat. Onze kinderen zijn gek op Aziatisch eten, maar namen natuurlijk ook even een kijkje bij het kinderbuffet. Op kinderhoogte staan hier frietjes, loempiaatjes, gehaktballetjes en andere ‘kindvriendelijke gerechten’ uitgestald. Vooral het kinderdessertbuffet vonden ze geweldig. Een chocoladefontein, potten met gummibeertjes, jellypuddinkjes. Jammie! Probeer ook zeker even het bijzondere teppanyaki-ijs dat hier ter plekke op een ijsplaat voor je wordt bereid.

Overnachten in Phantasialand

Moe maar ontzettend voldaan rollen we onze bedden in. Nog even genieten van het uitzicht over het verlichte park en al snel is iedereen vertrokken naar dromenland. Na een goede nachtrust duiken we de volgende ochtend voor het ontbijt even het zwembad in. Een goed half uurtje vermaken de kinderen zich met de waterspuwende draak en zwemmen ze van binnen naar buiten en weer terug. Het bad is niet zo groot en het water vrij koud, maar dat staat de pret niet in de weg.

Overnachten in Phantasialand

Daarna schuiven we aan bij het ontbijtbuffet. Ook nu weer een ruime keuze aan warme Aziatische gerechten. Uiteraard zijn er ook schalen vol broodjes, allerlei soorten beleg, cruesli, cornflakes, yoghurt, kwark. De kindertafel is rijk gevuld met pannenkoekjes en andere zoetigheden. Naast vruchtensapjes kun je ook kiezen voor lassi, een lekkere yoghurtdrank die oorspronkelijk uit India komt. Als fervent Azië-gangers is voor ons het vakantiegevoel compleet! Verbeterpuntje voor het restaurant: op drukke momenten zit je hier aan sommige tafels wel erg dicht op elkaar vonden wij.

Phantasialand pretpark duitsland

Overnachten in een pretpark is ons erg goed bevallen. Wat geeft dat een rust! Je hoeft niet zo veel mogelijk te doen op één dag, morgen weer een dag, dat scheelt. Je mag als hotelgast het park in en uit lopen. Even zwemmen of een middagdutje tussendoor, het kan allemaal. Voer je het tempo flink op en maak je keuzes in de attracties, dan is het park ook wel in één dag te bezoeken. Maar voor een gezellig familieweekendje weg in de winter is dit een hele leuke bestemming, vonden wij. ’s Avonds kun je ook nog genieten van luxe spa-behandelingen in het hotel (op reservering en tegen betaling).

Overnachten in Phantasialand

Behalve het Ling Bao, Daarnaast is er nog een Afrikaans themahotel: Hotel Matamba en het meest nieuwe hotel is Hotel Charles Lindbergh. Dit toffe nieuwe hotel in Phantasialand kijkt uit op de F.L.Y. achtbaan. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid van alle drie de hotels.

Handige informatie als je Phantasialand met kinderen bezoekt

Phantasialand is helemaal ingericht op gezinnen met kinderen. Naast al het vermaak voor jong en oud vind je overal stalletjes en counters met lekker eten. Van themarestaurants in Mexico en China Town tot stalletjes met frietjes, hotdogs, Bratwurst, Currywurst, Flammkuchen en zelfs poffertjes en boerenkoolstamppot.

Phantasialand pretpark duitsland

Bezoek je Phantasialand voor de eerste keer met je gezin, begin dan bij de Family Service, deze vind je direct na de hoofdingang, tegenover het carrousel. Bij dit informatiepunt maken ze je met liefde en plezier wegwijs in het park, er is een verschoningsruimte, je kunt hier een flesje opwarmen en er is een ruimte om je kindje in alle rust te voeden. Verder is er een speelhoekje en kun je hier een buggy of bolderwagen lenen. Vraag ook even naar het boekje voor de Avonturentour, een stempeltocht door het park. Als kinderen alle stempels hebben verzameld, krijgen ze een leuke oorkonde. In de app zie je precies bij welke attracties of ontmoetingsplekken je een stempel krijgt.

Phantasialand pretpark duitsland

Ook aan papa en mama wordt goed gedacht. Bij de grote attracties kun je gebruikmaken van de baby-switch. Eén ouder sluit aan in de wachtrij, de andere ouder wacht met baby of kind bij de uitgang. Aan het einde van de rit wisselen de ouders om, je hoeft dus niet om de beurt in de wachtrij te staan.

Bij de avondshow The Magic Rose – Spirit of lights mogen ouders met kinderen op de eerste rijen staan. Hiervoor haal je een kaartje bij de Gäste Service tegenover de entree van de Rose of Light, naast het theater met de 4D-piratenshow. Deze kaartjes zijn bedoeld voor gezinnen met kinderen tot 1,40 meter en beschikbaar zolang de voorraad strekt.

Phantasialand pretpark duitsland

Wat is Phantasialand Wintertraum

In het Duitse Brühl, vlakbij Düsseldorf, is pretpark Phantasialand ook dit jaar weer omgetoverd in Wintertraum. Zo’n sfeervol winterpretpark zie je maar zelden. Normaal gesproken start wintertraum eind november en gaat door tot eind januari.

Overal hangt kerstdecoratie, op de Kaiserplatz vormen houten stalletjes een gezellige kerstmarkt, kinderen draaien onvermoeibaar rondjes op de schaatsbaan, terwijl hun ouders nippen van de glühwein en zich warmen rondom een vuurkorf. En als je dan nog niet in de kerststemming bent, wacht dan maar tot het begint te schemeren. Dan gaan meer dan honderdduizend lampjes aan en ontstaat een magische sfeer.

Een enorme kerstboom torent stralend boven de Kaiserplatz in Berlin uit. De attracties baden ook in een zee van licht. Taron, de nieuwste achtbaan, ziet er in het paarse en blauwe licht nog angstaanjagender uit dan overdag. Om nog maar te zwijgen over de prachtige licht-, vuur- en vuurwerkshows die iedere avond te bewonderen zijn!

Phantasia wintertraum vuurwerk

Wintertraum: duizenden lichtjes en spraakmakende lichtshows

’s Avonds verandert het park langzaam in een sprookjesachtige zee van licht. De kerstmarkt is dan nog sfeervoller, maar ook de attracties zelf lichten dan op. Neem ook zeker een kijkje bij Talocan, de suspended top spin attractie in het themagebied Mexico. Tegen de achtergrond van een Azteekse tempel zwiept een gondel vol gillende mensen alle kanten op, terwijl onder hen waterfonteinen en vlammenwerpers metershoog de lucht in spuiten. Een indrukwekkend schouwspel, zelfs in het publiek voel je de warmte van het vuur!

phantasialand wintertraum

Net zo indrukwekkend is de licht- en vuurshow Tiempo de Fuego, die ‘s avonds wordt opgevoerd. Met prachtige lichtprojecties op de rotsen rondom de wildwaterbaan wordt in deze show het wisselen van de seizoenen gevisualiseerd. Een indrukwekkend schouwspel, dat helaas niet gefotografeerd mag worden. Daar werd ook streng op gecontroleerd.

Phantasialand pretpark duitsland

Onze kinderen wilden aan het einde van de dag heel graag het zwembad in het hotel uitproberen. Mijn man ging met ze mee, ik bleef nog even in het park voor The Magic Rose – Spirit of Light. Vanaf 19u verzamelen de bezoekers zich rondom de schaatsbaan in het themagebied Berlin. Om 19.30u begint de show met dans, acrobatiek, licht, vuur en spektakel en rond 20u zorgt het vuurwerk voor een spetterend einde van een prachtige dag in Phantasialand. Door het uitbundig verlichte park loop ik terug naar het hotel, waar de tuin alleen nog maar uit fonkelende lichtjes lijkt te bestaan. In het restaurant hebben de kinderen ook van het vuurwerk genoten, dat was hier goed te zien.

phantasialand wintertraum

Twee dagen plezier voor het hele gezin in Phantasialand Wintertraum

Stipt om 10 uur staan we de volgende ochtend na het ontbijt in de rij voor de parkentree bij het hotel. Speciaal voor hotelgasten opent Phantasialand namelijk een uur eerder, zodat we een uur lang kunnen genieten van de twee achtbanen Taron en Raik.

Vooral voor mij en mijn dochter Fleur is dat een feestje, wij zijn wel benieuwd naar de Taron. ‘Wauw, ik vlieeeeeeeg!!!’ gilt ze naast me, terwijl we met een topsnelheid van 117 km per uur gelanceerd worden. Zij gooit haar armen in de lucht en geniet met volle teugen. Ik houd me stevig vast, al is dat nog niet zo gemakkelijk, je hebt namelijk geen beugel over je schouders maar alleen om je heupen. Tijdens de rit beweeg je daardoor alle kanten op, enorm spectaculair. Halverwege komt er een versnelling en worden we een tweede keer gelanceerd. Wat een waanzinnige ervaring zeg!

Phantasialand pretpark duitsland taron

Daarna proberen we de familie-achtbaan Raik uit. Ook Niels, geen achtbanenfan, heeft de grootste lol in deze achtbaan. Je legt de achtbaan eerst vooruit af en vervolgens achteruit. Fleur en ik draaien nog een paar rondjes Taron en dan is het al 11 uur. Snel door naar Maus au Chocolat, voor de eerste wachtrijen ontstaan.

We besluiten vandaag het themagebied Fantasy te verkennen, daar waren we de eerste dag nog niet geweest. Net als in Berlin vind je hier attracties voor wat kleinere kinderen. Een monorailbaan, mini-reuzenrad, kindercarrousels, botsauto’s, ronddraaiende theekopjes en de vrolijke theatershow ‘Hack & Buddl’. Voor kinderen die wat groter zijn, is er een indoor boottocht met Hollywood-thema en maar liefst drie indoor achtbanen. Wij gaan naar het theater, we zijn benieuwd naar de shows. Onze kinderen vonden de piratenfilm in 4D erg grappig en genoten van de kunstige pirouettes en dansjes tijdens de ijsshow Alle Jahre Wieder. De tijd vliegt voorbij en voor we het weten is het 17 uur. Morgen weer naar school, dus nu is het echt tijd om naar huis te gaan. Jammer, vinden we alle vier.

Phantasialand pretpark duitsland

Phantasialand Wintertraum praktisch

Phantasialand ligt in Brühl (Duitsland), op 2,5 uur rijden van Utrecht. Je kunt Phantasialand Wintertraum bezoeken in de wintermaanden. Een ideaal gezinsuitje voor de kerstvakantie!

Het park is geopend van 11 tot 20 uur. Op sommige dagen gelden andere openingstijden, kijk voor actuele openingstijden en ticketprijzen op www.phantasialand.nl. Kinderen t/m 3 jaar mogen op vertoon van hun identiteitsbewijs of geboortebewijs gratis naar binnen. Kinderen van 4 t/m 11 jaar krijgen korting op de ticketprijs, het kan zijn dat naar hun legitimatie wordt gevraagd.

Zorg ervoor dat je contant geld bij je hebt. Parkeer je op een van de drie parkings bij het park, wees dan slim en koop direct je uitrij kaartje. Dan sta je niet zoals iedereen anders aan het einde van de dag in de rij bij de parkeerautomaat. Als hotelgast parkeer je gratis bij je hotel.

De schaatsbaan is open van 11.30 tot 17.30 uur. Schaatsen kun je ter plekke huren voor € 4,- per paar. Ook hier betaal je contant. Alle andere attracties zijn allemaal inbegrepen in de entreeprijs.

Phantasialand pretpark duitsland

Goed om te weten: de kans op een nat pak in de wildwaterbaan is best groot. Gelukkig staan speciale infraroodcabines (personendrogers) waarin je snel weer opdroogt. Wij hadden voor de zekerheid een extra setje kleding en schoenen klaarliggen op de hotelkamer, maar dat was dus niet nodig.

Boek je ook een overnachting in een van de parkhotels, dan is het goed om te weten dat de entreetickets niet zijn inbegrepen bij de kamerprijs. Bij je entreetickets krijg je als hotelgast een paar leuke extraatjes. Je krijgt 1 QuickPass per persoon. En je mag 1 uur eerder het park in voor de achtbanen Taron en Raik. Heb je voor 2 dagen entreekaartjes, dan mag je dus op beide dagen eerder het park in. Kijk voor de voorwaarden even op de website van Phantasialand.

Overnacht je niet in het park zelf, maar in Brühl? Vanaf de treinstations Brühl-Mitte en Brühl-Hauptbahnhof rijden shuttlebussen naar het park en terug. Retourtickets kosten € 3,- en de actuele tijden van de shuttlebus staan op de website van Phantasialand onder het kopje Route. Wil je jouw bezoek aan Phantasieland combineren met een bezoek aan Keulen? Lees dan de blog Keulen met kinderen, een relaxte stad aan het water.

Phantasialand pretpark duitsland

Gezinopreis bezocht Phantasialand Wintertraum in Duitsland op uitnodiging van Phantasialand, onze latere bezoek was op eigen gelegenheid en kosten. Zoals je van ons gewend bent, gaan we alleen samenwerking aan met partners die ons volledige redactionele vrijheid geven. Tip lees ook onze andere blogs over pretparken in Duitsland.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top